30 March 2000

Bijlage - Voortgangsrapportage millenniumprobleem Delft
 


lijst ingekomen stukken

 

Voortgangsrapportage millenniumprobleem Delft (per medio november 1999).

 

CONCLUSIE

De aandacht is in Delft al enige tijd verschoven naar het afdekken van restrisico´s en het inbouwen van aanvullende zekerheden (in de vorm van voorzorgsmaatregelen en noodplannen). Hoewel er altijd iets onvoorziens kan gebeuren is de verwachting dat eventuele effecten ten gevolge van het millenniumprobleem rond de jaarwisseling (zeer) beperkt blijven. Zo is bij relatief veel systemen hard en/of software aangepast. Veel systemen, in het bijzonder de gemeentelijk meest vitale systemen, zijn getest. Noodplannen zijn gemaakt. Er zijn voor, tijdens en (kort) na de millenniumwisseling de nodige voorzorgsmaatregelen voorzien. Er is een intern crisisteam in het leven geroepen, dat onder meer in het millenniumweekend de goede werking van het gemeentelijk netwerk en de belangrijkste informatiesystemen zal vaststellen. Voorts is aandacht voor het goed blijven functioneren van gebouwen en belangrijke embedded systemen. Ook op het terrein van openbare orde en veiligheid zijn speciale maatregelen getroffen; de afgelopen periode hebben een aantal rampenoefeningen gericht op de komende jaarwisseling plaatsgevonden. Kortom: er is veel werk verzet. De laatste puntjes worden nu gezet.

 

2. NEDERLAND VERTROUWT OP PROBLEEMLOZE JAARWISSELING

De meeste Nederlanders gaan vol vertrouwen de jaarwisseling tegemoet. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit ministerie is recent een laatste voorlichtingscampagne naar het publiek begonnen. De teneur is dat de bevolking mag vertrouwen op de levering van de belangrijkste goederen en diensten, zoals gas, water, licht, gezondheidszorg en levensmiddelen. Dit spoort met de verwachting van gerenommeerde onderzoeksinstellingen voor landen als Nederland, waar veel aan het milleniumprobleem is gedaan, dat er geen (grote) rampen gaan gebeuren. Wel is de kans aanwezig dat in een relatief lange periode in 2000 regelmatig sprake zal zijn van millenniumfouten die aan het licht komen in, veelal administratieve, systemen. Daarom wordt onder meer door het Millennium Platform aangeraden om (interne) crisisteams niet direct na de jaarwisseling op te heffen. (In Delft is dit ook zo afgesproken.)

 

3. OOK DELFT ZIET DE MILLENNIUMWISSELING MET VERTROUWEN TEGEMOET

Inmiddels heeft een laatste, afsluitende, test plaatsgevonden bij de dienst Maatschappelijke Zorg met betrekking tot het Uitkeringensysteem SDMS 6. Ook ten aanzien van het GBA is door de leverancier een aanvullende test georganiseerd. De noodplannen zijn gemaakt en ook in bijna alle gevallen al door het verantwoordelijke diensthoofd geaccordeerd. Onderlinge afstemming heeft plaatsgevonden. In het (hypothetische) geval dat alle noodplannen tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd kan de schaarse ICT-capaciteit nog een knelpunt vormen. Voor de gemeentebrede afstemming (en het eventueel verdelen van de schaarste) is een intern crisisteam in het leven geroepen die zaken in goede banen moet leiden. Ten aanzien van gebouwen is inmiddels een heldere lijn afgesproken. Gebruikers zijn eerstverantwoordelijk voor het ‘bewaken’ van het door hen gebruikte gebouw. De interne ‘taskforce dossiers’ heeft een positief beeld gekregen van de bij diensten opgebouwde dossiers. Dit op basis van gesprekken met de projectleiders bij de diensten en een (beperkte) steekproef van de dossiers. Een vervolggesprek met één dienst vindt nog plaats. Een klein aantal acties zijn/worden nog ondernomen om de laatste risico’s af te dekken..

 

4. OVERZICHT OP BASIS VAN DE DIENSTRAPPORTAGES (BEDRIJFSVOERING)

De huidige rapportage geeft de stand van zaken van half november 1999 weer. Op basis van de dienstrapportages werden mee en tegenvallers van de (bestuurlijk en gemeentebreed) vitale systemen belicht. Voor een (beknopt) totaaloverzicht zie bijlage 1. In het overzicht is in de kolom noodplannen aangegeven of, door het management vastgestelde, noodplannen zijn gemaakt.

 

Van twee systemen wordt dit keer aangegeven welke acties nog worden genomen. Voor de overige systemen in categorie I en II geldt dat ‘alle’ acties zijn afgerond.

In week 48 is een hertest gestart van het heffingensysteem. Bij een eerdere test zijn een aantal millenniumfouten gevonden. Deze zijn inmiddels door de leverancier verholpen. Overigens is een noodplan aanwezig.

Door vernieuwing van diverse componenten van het raadsinformatiesysteem (RIS) kan het testen van het oorspronkelijke systeem achterwege blijven. Het RIS bestaat dan uit diverse componenten die reeds beproefd zijn. De individuele PC’s van raadsleden zijn aangepast. De overgang naar Casema verloopt momenteel volgens planning. Op 2 januari 2000 wordt tijdens het testen van het gemeentelijk netwerk ook de werking van het RIS getest.

 

OVERIGE

Er is de afgelopen periode sprake van een aantal (financiële) tegenvallers (zie de vorige rapportages). Op basis van de meest recente (financiële) informatie lijkt er bij een aantal diensten ook sprake van een aantal meevallers. Een aangepast bestedingsplan waar rekening wordt gehouden met deze nieuwe claims blijft binnen het oorspronkelijk door de raad gevoteerde raamkrediet.

Ontwikkelingen op het terrein van openbare orde en veiligheid zijn recent aan de orde gekomen in de raadscommissie leefbaarheid.

Half december zal een regionale millenniumkrant uitkomen. Ook de gemeente Delft maakt van dit medium gebruik om de (Delftse) burgers op een goede manier te informeren.

Ten slotte kan worden vermeld dat een formele evaluatie van het Delftse millenniumproject is voorzien aan het eind van het eerste kwartaal 2000.

 

5. BESLISPUNT

Het college wordt voorgesteld de voortgangsrapportage ter kennis name te brengen van de raadscommissie middelen en bestuur.

 

Bijlage 1: voortgangsrapportage per informatiesysteem.

 

terug naar boven