Nota - Campagneplan besteding EZH-gelden | ||
Overeenkomstig het raadsbesluit van 30 september jl. is het communicatietraject voor de nog te bepalen besteding van de EZH-gelden nu - in de vorm van het bijgevoegde campagneplan - nader uitgewerkt. In dit campagneplan is specifiek aandacht besteed aan
De begeleiding/ uitvoering van een dergelijk grootschalig gebeuren vergt de inschakeling van externe capaciteit. Op basis van offertes van een tweetal communicatiebureaus - die voor de raadscommissie Middelen en Bestuur vertrouwelijk ter inzage worden gelegd - kiest de door het college ingestelde Regiegroep voor de begeleiding van het proces voor het communicatie-bureau Van Sluis Consultants. De totale kosten van het communicatietraject worden geraamd op 375.000. Deze kosten kunnen gedekt worden vanuit de totale opbrengst van EZH-gelden.
CAMPAGNEPLAN BESTEDING EZH-GELDEN
Uitgangspunten De verkoop van de aandelen EZH levert Delft een behoorlijk bedrag ineens op. Bij het bepalen van de besteding van de EZH-gelden ten bedrage van 115 mln wil het gemeentebestuur zich laten adviseren door de bevolking. Delftse burgers en organisaties krijgen de gelegenheid om aan te geven aan welke projecten ze de voorkeur geven. Bovendien kunnen ze meedenken bij het samenstellen van de lijst van projecten. Het gemeentebestuur nodigt Delftenaren uit om mee te denken en een advies te geven. Het gaat dus niet om een stemming, waarbij als vanzelfsprekend de meeste stemmen gelden, maar om een meningspeiling. Op basis van de ideeën en adviezen van de Delftse bevolking én op basis van het politieke debat is het uiteindelijk de gemeenteraad die afweegt welke projecten daadwerkelijk worden gehonoreerd. Dit is een uitgangspunt dat in de toelichting aan de bevolking helder moet zijn, om te voorkomen dat verkeerde verwachtingen worden gewekt. Het proces vraagt om een omvangrijker communicatietraject dan gebruikelijk. Het is namelijk de bedoeling dat alle Delftenaren kennis kunnen nemen van de projecten en mee kunnen denken. Om zoveel mogelijk Delftenaren te kunnen bereiken is de inzet van meerdere communicatiemiddelen noodzakelijk, verspreid over een wat langere tijd.
Het proces Het proces om te komen tot een raadsbesluit kent de volgende stappen:
De procedure Selectie Na besluitvorming over de aanpak krijgen Delftenaren (zowel individuele burgers als groepen en organisaties) de gelegenheid om suggesties in te dienen voor nieuwe projecten. Een oproep hiervoor met toelichting verschijnt in de Stadskrant. Belangstellenden kunnen schriftelijk en via internet reageren. Ook de suggesties die de gemeente al voor die tijd heeft ontvangen worden meegenomen. Beoordeling van de suggesties gebeurt in eerste instantie door het college. Indieners krijgen de gelegenheid om hun voorstellen toe te lichten en te bespreken tijdens een Stadsbijeenkomst. Het college stelt vervolgens een voorstel op, waarin de selectie van een aantal projecten wordt voorgesteld. In de Stadskrant wordt vooraf bekendgemaakt aan welke (technische) voorwaarden het college nieuwe projecten in elk geval toetst. Criteria zijn dat projecten kwantificeerbaar moeten zijn en passen binnen het beschikbare budget, kunnen worden gerealiseerd binnen afzienbare termijn, voordelen hebben voor meerdere Delftenaren en niet strijdig zijn met bestaand beleid. De gemeenteraad maakt uiteindelijk de
afweging welke projecten worden toegevoegd aan de projectenlijst. De
definitieve lijst is uitgangspunt van de Duitenactie. Duitenactie De Duitenactie, of adviesronde, start met een presentatie van alle projecten. Een uitgebreide toelichting verschijnt in een speciale editie van de Stadskrant. Via het GBA-systeem wordt een selectie gemaakt van alle Delftenaren vanaf de leeftijd van 12 jaar. Aan hen wordt vervolgens een adviesset toegezonden. Die bestaat uit:
een stickervel met tien muntjes (Duiten);
Iedereen ontvangt zo één antwoordkaart. Heeft iemand geen setje ontvangen, dan kan men bij het informatiecentrum alsnog een setje krijgen. De aanvrager moet zich hiervoor kunnen legitimeren, de aanvrager wordt dan ook geregistreerd. Het advies uitbrengen gebeurt door één tot tien stickers te verdelen over de genoemde projecten. Een advies is geldig als ondubbelzinnig duidelijk is voor welke projecten de stickers bedoeld zijn. Bovendien moet gebruik zijn gemaakt van de bijgeleverde stickers en de originele antwoordkaart. De antwoordkaart kan worden verstuurd naar een (gratis) antwoordnummer. Het is ook mogelijk de kaart in te leveren bij het informatiecentrum, waar ook informatie is te krijgen over de verschillende projecten. Inleveren en opsturen van de kaarten kan gedurende een periode van drie weken. De binnengekomen kaarten worden direct verwerkt. Dit maakt het mogelijk om wekelijks een tussenstand op te maken van het totale aantal binnengekomen kaarten. Om te voorkomen dat de adviezen worden beïnvloed, worden geen tussenstanden gegeven per project. Voor het verwerken van de gegevens moet een database worden ingericht. Het resultaat van de actie wordt, verwerkt in een voorstel van het college, aan de gemeenteraad. De beschrijvingen van de ingediende projecten komen afhankelijk van het aantal in een aparte bijlage of via ter-inzage-legging integraal ter beschikking van de raad. De raad beslist uiteindelijk hoe het beschikbare geld wordt verdeeld. In alle uitingen worden genoemde uitgangspunten en spelregels helder uitgelegd. Duidelijk moet zijn hoe de projectenlijst tot stand is gekomen, welke afwegingen zijn gemaakt bij het samenstellen ervan en wat de invloed is van de Duitenactie op de uiteindelijke selectie. Ook moet helder zijn wie de selectie maakt, hoe het resultaat wordt teruggekoppeld en op welke termijn de uitvoering van de geselecteerde projecten start. Dit om misverstanden te voorkomen.
Doelgroepen De actie richt zich al alle Delftenaren. Dit betekent dat de procedure begrijpelijk en toegankelijk is voor zoveel mogelijk inwoners van de stad. Dit kan door onder meer:
Ouderen De te kiezen communicatiemiddelen moeten ook voor hen toegankelijk zijn. Een heldere folder/brochure en een heldere bijlage van de Stadskrant maken de procedure inzichtelijk. Voor informatie kan men terecht in het informatiecentrum, dat goed bereikbaar is en ook overdag en op vrijdagavond is geopend. De keuze voor een antwoordkaart, die per post kan worden verstuurd, verlaagt de drempel om te reageren. Organisaties voor ouderen en centra voor ouderenhuisvesting krijgen het aanbod voor een mondelinge toelichting op de procedure en de projecten. Anderstaligen Ook allochtonenverenigingen krijgen het aanbod voor een toelichting. De verenigingen kunnen vervolgens de informatie in eigen kring in de eigen taal verspreiden. De publicaties zijn in begrijpelijk Nederlands geschreven. De procedure wordt in de folder/brochure samengevat in het Engels, Turks en Arabisch, inclusief verwijzingen naar allochtone organisaties waar men nadere informatie kan verkrijgen. In de bijlage van de Stadskrant zullen ook versies in de genoemde talen van de brochure-tekst opgenomen worden. Kinderen/jongeren De schoolgaande jeugd krijgt de gelegenheid zelf projecten die zij belangrijk vindt in te dienen en te beoordelen. Voor de uitvoering van deze projecten wordt 100.000 gulden gereserveerd voor de basisscholen en eenzelfde bedrag voor de middelbare scholen. Dit traject loopt in principe parallel aan het grotere traject. Dit onderdeel van de campagne wordt nader uitgewerkt door het programmateam jongeren. Een voorstel hiervoor wordt separaat opgesteld.
Middelen Voor de actie worden, waar mogelijk, bestaande instrumenten en middelen gebruikt. Informatiecentrum Tijdens de campagne zullen Delftenaren behoefte hebben om informatie te krijgen over de projecten of de procedure. Hiervoor kan men terecht bij het Informatiecentrum in het Bestuurskantoor, waar een presentatie wordt ingericht. Deze is tijdens kantooruren te bezoeken. Medewerkers van het Informatiecentrum kunnen een toelichting geven, ter plaatse of telefonisch. Informatiebijeenkomsten Op een aantal momenten tijdens de campagne worden in het informatiecentrum inloopbijeenkomsten georganiseerd. Deze zijn niet alleen in de avonduren, maar ook overdag, zodat zoveel mogelijk mensen een kijkje kunnen nemen. Geïnteresseerden krijgen hier een toelichting op de projecten en kunnen bij een aantal betrokken ambtenaren en bestuurders meer informatie krijgen over de projecten en met hen in discussie gaan. Centra voor bejaardenhuisvesting en verenigingen voor allochtonen krijgen het aanbod om een toelichting te krijgen op de actie. Stadsbijeenkomsten Nieuw ingediende projecten kunnen tijdens de selectiefase worden toegelicht tijdens een aantal stadsbijeenkomsten. Deelname staat open voor individuen en vertegenwoordigers van organisaties die vooraf aangeven ideeën te willen toelichten. De projecten kunnen worden geclusterd in, bijvoorbeeld, de themas Ruimte, Economie/ Delft Kennisstad en Cultuur, Milieu en Lokaal Sociaal Beleid. De uitkomst moet het gemeentebestuur helpen bij het maken van de definitieve selectie. Stadskrant De Stadskrant begeleidt de selectiefase, door het publiceren van een oproep om projecten in te dienen en het geven van achtergrondinformatie. In een speciale bijlage van de Stadskrant worden de projecten en de procedure aan het begin van de Duitenactie toegelicht. De Stadskrant ondersteunt hiermee de (beknoptere) folder/brochure die kort na het verschijnen hiervan bij de Delftenaren in de bus valt. De Stadskrant komt bovendien wekelijks terug op de actie, onder meer door middel van reacties van Delftenaren. Bij de afsluiting van de actie vervult de Stadskrant opnieuw een voorname rol. Na besluitvorming door college en raad koppelt het gemeentebestuur hierin de uitkomst terug. Zo is voor iedereen helder wat er met de adviezen is gebeurd en welke afwegingen de bestuurders hebben gemaakt. Internet Een site op internet ondersteunt de actie. Ook deze site geeft informatie over de projecten en de procedure, het laatste nieuws, en de mogelijkheid om vragen te stellen. Binnen de site bestaat bovendien de mogelijkheid om onderling in discussie te gaan over de projecten. Startbijeenkomst De Duitenactie vraagt om een duidelijk startmoment. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst voor betrokkenen en geïnteresseerden. Hier presenteert het gemeentebestuur de projecten. Bovendien wordt de campagne geïntroduceerd en toegelicht. De presentatie gebeurt met behulp van een beamerpresentatie, waarin veel beeldmateriaal is verwerkt. Aansluitend is er gelegenheid om in discussie te gaan. Folder/brochure De folder/brochure moet op elk adres in de bus vallen. Deze geeft in kort bestek een overzicht van de projecten en inzicht in de procedure. De tekst verwijst ook naar de Stadskrant, internet en het informatiecentrum. Free publicity Berichten in de lokale, regionale en landelijke media vestigen, als free publicity, de aandacht op de actie, en zijn daarmee ondersteunend. De pers wordt uitgenodigd voor sleutelmomenten in het proces en krijgt toelichtingen en informatie. Zichtbaarheid ´op straat´ Delftenaren worden op meerder plekken attent gemaakt op de Duitenactie. Dit gebeurt met bijvoorbeeld posters, spandoeken en advertenties. Slotbijeenkomst Zoals het proces wordt gestart wordt het ook afgesloten. Dit kan met een terugblik op het proces en een presentatie van de uitkomsten, zoals die vervolgens worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Begroting De kosten voor het proces en de begeleiding ervan zijn als volgt op hoofdlijnen begroot: Informatiemateriaal 190.000
Informatiebijeenkomsten 100.000
Overige publiciteit 35.000
Overkoepelend 50.000
Scholenactie p.m. totaal 375.000
|
||
![]() |
![]() |