Nota

 

Datum

13-07-2000

Ons Kenmerk

00/022654

Opsteller

D.E. de Jong

Bijlagen

1       

Onderwerp

persoonlijke toelage hoofdbrandwacht brandweer voor specialismen

 

 


De beschrijving/waardering van de functie hoofdbrandwacht bij de brandweer is onlangs, op 13 juli 2000, herzien. De reden hiervoor is dat de functie sinds 1989, toen hij laatstelijk is vastgesteld, als gevolg van diverse ontwikkelingen is veranderd. Hierbij valt te denken aan:

·       ontwikkelingen op het gebied van milieu en industriële technologie

·       groeiende bevolkings- en verkeersdichtheid

·       de toename van transport gevaarlijke stoffen

·       de toegenomen complexiteit van de samenleving

·       de samenwerking in de hulpverleningsregio Haaglanden met omliggende gemeenten

·       de samenwerking met bedrijven.

Een gevolg hiervan is dat de functie met een aantal specialistische taken is uitgebreid.

 

Omdat het hier gaat om een verzwaring van de functie en een uitbreiding met specialismen, is gekozen voor het maken van een zogenaamde ‘kale’ functiebeschrijving voor de hoofdbrandwacht zoals deze in het algemeen voorkomt, uitgaande van de verplichte basis brandweeropleidingen. De functiebeschrijving komt in grote mate overeen met de oude beschrijving uit 1989 (functiewaardering schaal 6), en is krachtens het collegebesluit van 13 juli 2000 ook nu weer op dat niveau gewaardeerd.

Naast de kale beschrijving zijn de diverse specialistische taken (met uitzondering van de brandweerinstructeur, omdat de functie hoofdbrandwacht instructeur apart beschreven en gewaardeerd wordt) beschreven, waarvoor thans wordt voorgesteld een toeslag op het salaris te geven. De specialistische taken zijn in vier hoofdgroepen ondergebracht. Als definitie van een specialisme is gekozen voor de volgende omschrijving:

Als specialisme wordt aangemerkt een taak, die niet standaard behoort tot de brandweertaak zoals die in het algemeen in Nederland wordt uitgevoerd of een taak waarvoor bij de brandweer in Delft niet alle brandweermedewerkers in aanmerking kunnen komen.

 

De specialismen zijn gegroepeerd en ondergebracht in vier hoofdgroepen, te weten:

·       Ongevalbestrijding gevaarlijke stoffen (OGS)

·       Chauffeur

·       Duiken

·       Bevelvoerder specialistische voertuigen.

Aangezien de vier hoofdgroepen in zwaarte redelijk met elkaar overeenkomen is voorgesteld de beloning per groep vast te stellen op 25% van het verschil tussen het maximum van de salarisschalen 6 en 7.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor zo’n beloning zijn in een beleidsregel uitgewerkt (nieuwe beleidsregel 7a). In verband hiermee dienen ook twee bestaande beleidsregels (7 en 22) technisch te worden aangepast.

 

financiële consequenties

Op basis van het huidige personeelsbestand is een inschatting gemaakt van het benodigd aantal specialisten. De specialismen worden persoonlijk opgedragen, zodat - op basis van de behoefte vanuit de organisatie - altijd over het juiste aantal specialisten beschikt kan worden.

De totale kosten van de gedifferentieerde beloning op basis van dit voorstel zullen op jaarbasis ca. ƒ 75.000,-- bedragen. Dekking van de kosten wordt gevonden in de inkomsten samenwerking met bedrijven en de inkomsten samenwerking omliggende gemeenten.

 

voorstel

In verband met het voorgaande stel ik u voor:

1.  in principe besluiten tot

a.  vaststelling van de 13e wijziging van de Nadere uitwerkingsregeling rechtspositie, in verband met het de vaststelling van een nieuw artikel 3a:1:1:13a

b.  wijziging van de beleidsregels 7 en 22

c.  vaststelling van beleidsregel 7a

d.  wijziging van onderdeel II van lijst 1 behorende bij het mmv-besluit

2.  over het voorgaande overleg te voeren in de commissie voor georganiseerd overleg

3.  advies vragen aan de raadscommissie Middelen en Bestuur

4.  vervolgens defintief te besluiten ten aanzien van deze voorstellen.

 


Hoogachtend,

 

 

 

 

D.E. de Jong

Centrale Staf / vakteam Strategie en Control