Aan

De heer J.P. de Wit fractievoorzitter Leefbaar Delft
De Meesterstraat 38
2613 XB  Delft

 

 


 

 

Onderwerp

Intranet en raadsleden


Geachte heer De Wit,


In het fractievoorzittersoverleg van april jl. heeft u gevraagd of het mogelijk was, dat raadsleden toegang kregen tot het gemeentelijke Intranet. Daarbij is u toegezegd op deze kwestie terug te zullen komen. Bij deze delen wij u mede niet op dat verzoek in te willen gaan. De overwegingen van ons zijn daarbij de volgende.

Vooraf merken wij op, dat Intranet natuurlijk niet “geheim” is. Een systeem dat door meer dan 1000 mensen kan worden geraadpleegd is naar zijn aard niet geheim. Dat betekent ook, dat er op het Intranet geen vertrouwelijke informatie staat, die op niet voor raadsleden beschikbaar zou mogen zijn.

De reden om desalniettemin Intranet niet voor raadsleden open te stellen is dan ook gelegen in het feit, dat raadsleden deze toegankelijkheid helemaal niet moeten willen. Intranet is in de eerste plaats een ondersteunend instrument voor het personeel en de bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie. Dat betekent, dat er allerlei dagelijkse zaken op staan, die voor het functioneren van de organisatie en de voortgang van projecten relevant is. Deze informatie is naar zijn aard andere informatie dan de informatie die benodigd is voor het besturen van de stad of het controleren daarvan. Indien raadsleden menen, dat zij intranet moeten kunnen raadplegen wijst dat op de wens tot mee gaan besturen op de dagelijkse zaken van de gemeentelijke organisatie. Dat is onwenselijk en past niet in de lijn van de Nota Bestuur 2. 
Bovendien staat er op het Intranet steeds meer informatie waarover nog geen bestuurlijke oordelen zijn geveld. De raad is er in de eerste plaats om het bestuur te controleren en aan te sturen en als vervolgens op basis van eerste ambtelijke informatie, waarover nog geen bestuurlijke opvatting is uitgekristalliseerd door de raad al allerlei vragen worden afgevuurd, dan hebben we het paard achter de wagen gezet.

Het effect is dan ook voorspelbaar.

Binnen afzienbare tijd zal men allerlei informatie, die nog in een zeer pril stadium verkeert, eenvoudigweg niet meer aan Intranet toevertrouwen om allerlei premature politieke discussie te voorkomen. Ook dat zou een ongewenste ontwikkeling zijn.

Het feit, dat de informatie niet geheim/vertrouwelijk is en dat raadsleden als zij naar concrete informatie vragen over een concreet geval veelal deze informatie toch kunnen krijgen, doet daar niets aan af. De essentiële vraag die immers beantwoord moet worden is de vraag of de raad op dat soort informatie stuurt. Ons antwoord daarop luidt negatief.  

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

                                                                       , burgemeester

 

 

 

 

                                                                       , secretaris