Memo

 

Datum

5-07-2001

Opsteller

Carola de Vree-van Wagtendonk

Bijlagen

0        

Onderwerp

Opzet voor een projectgroep "vernieuwing digitale publieksbalie"

 


Eén van de onderdelen die binnen de werkgroep digitale dienstverlening wordt opgepakt is de vernieuwing van de gemeentelijk internetsite, oftewel de vernieuwing van de digitale publieksbalie van de gemeente. De huidige gemeentesite kent een aantal forse nadelen en is daardoor niet geschikt om in de nabije toekomst te blijven gebruiken. Om de ambities vanuit digitale dienstverlening waar te kunnen maken, is de ontwikkeling van een goede digitale frontoffice een noodzakelijke eerste stap. In de tweede fase kunnen pilots voor digitale dienstverlening worden ingericht.

 

Dit stuk behelst een voorstel voor de eerste fase: het vernieuwen van de gemeentesite, die in maart 2002 operationeel moet zijn. Ook wordt een voorstel gedaan voor het onderhoud van de huidige site tot maart 2002.

 

Geschiedenis

Op dit moment bevat de gemeentelijke internetsite op onderdelen sterk verouderde informatie. Daarnaast voldoet de zoekstructuur en ook de zoekmachine niet aan de wensen van de klant: informatie is erg moeilijk te vinden op de site en als je dan uiteindelijk wel op de goede plek terechtkomt, is de informatie vaak niet meer juist.

 

Vanuit het KIS-1 programma is de huidige internetsite zo’n drie jaar geleden ontwikkeld. Op dat moment was dat een goede stap vooruit in de digitale informatievoorziening van de gemeente Delft. Het is een impuls geweest voor alle andere digitale ontwikkelingen die daarnaast hebben plaatsgevonden (zoals intranet). Over het beheer van de site en de verdere ontwikkeling zijn nooit heldere afspraken gemaakt in de organisatie. Er was ook geen formatie voor beschikbaar. Gevolg: de site is na lancering stil komen te staan. Het resultaat kunnen we vandaag zien. Bovendien ontwikkelen nieuwe media zich razend snel, waardoor huidige inzichten over hoe om te gaan met internetsites niet zijn toegepast binnen de gemeentesite van Delft. Dit alles betekent dat aan ontwikkeling en beheer in de nieuwe situatie veel aandacht moet worden besteed, zodat deze stand van zaken zich niet nogmaals kan voordoen. Deze taak wordt meegenomen door de voorgestelde projectgroep. Deze werkgroep werkt hiertoe een voorstel uit.

 

Doel en randvoorwaarden

Doel van het subproject “vernieuwing digitale publieksbalie” is om de vindbaarheid, toegankelijkheid en actualiteit van de digitale gemeentelijke  informatie te optimaliseren in een nieuwe gemeentelijke site. Daarnaast moet de site in de toekomst mogelijkheden bieden voor interactie en transactie tussen burger en gemeente. De site dient zoveel mogelijk aan de huidige en toekomstige wensen van de burger en de organisatie te voldoen.

Die externe oriëntatie speelt een belangrijke rol. Het betrekken van burgers bij de vormgeving en inhoud van de nieuwe digitale frontoffice is een randvoorwaarde waaraan binnen dit subproject voldaan moet worden. Daarnaast moeten zowel de organisatie als de werkprocessen rondom digitale informatievoorziening op orde zijn.

 

Portal versus gemeentesite

Met de portal heeft de gemeente de ambitie om met en voor de stad een overzichtelijke toegang tot Delftse informatie te bieden. Dat is een goede formule gebleken. De portal is niet meer en niet minder dan een handzame wegwijzer en toegangspoort tot de stad Delft en bevat nauwelijks inhoudelijke informatie. Die inhoud bevindt zich op de gemeentesite of op andere sites.

De nieuwe digitale publieksbalie is een voortzetting van de gemeentesite, al gaan de doelstellingen natuurlijk verder dan alleen het beschikbaar stellen van informatie.

Naar verwachting zal de portal een eigen, onafhankelijke functie en rol houden in de informatievoorziening naar de burgers. Het handig combineren van het beheer vanuit de gemeente is vanzelfsprekend een aandachtspunt dat in de uitwerking van het project wordt meegenomen.

 

Informatiearchitectuur

Zoals eerder in dit stuk aangegeven voldoet de gemeentelijke internetsite niet meer aan de huidige wensen. Ook de wens om in de nabije toekomst verder te gaan dan alleen een informatieve site vereist dat de onderliggende informatiearchitectuur grondig wordt aangepakt. Hiervoor wordt een Frontoffice Ondersteunend Systeem ontwikkeld, dat de schakel zal vormen tussen back-office (informatie en uitvoering) en de front-office (presentatie en intake procedure).

 

Uitgangspunten voor deze aanpak zijn:

-          De backoffice is verantwoordelijk voor de inhoud van de informatie bij de frontoffice en moet zelf deze informatie kunnen onderhouden zonder tussenkomst van ICT.

-          Informatie wordt eenmalig gemaakt en onderhouden, maar kan op meerdere plaatsen worden gepubliceerd.

-          Communicatie moet de mogelijkheid hebben eindredactie te voeren op informatie die op het internet geplaatst wordt.

-          Actualiteit van de gegevens dient zo hoog mogelijk te zijn. Deze is uiteraard afhankelijk van het type informatie.

-          Beveiliging van de gemeentelijke systemen en (burger)gegevens heeft de hoogste prioriteit.

 


Korte termijn oplossingen voor huidige site

Om de tijd tot de oplevering van de nieuwe site te overbruggen wordt de volgende procedure voorgesteld voor het bijwerken van de bestaande site:

 

Onvolkomenheden in de profielen/productendatabase

Vanuit ICT zullen vakteamhoofden benaderd worden met het verzoek om de informatie van 'hun' producten op internet kritisch te bekijken en onvolkomenheden te melden aan ICT. Dat vakteam zorgt dan voor actualisatie. Dit wordt met een 3-maandelijkse frequentie herhaald. Blijven er klachten komen over de informatie van bepaalde onderdelen, dan zullen die onderdelen rechtstreeks benaderd worden door ICT.

Het gebruik van verschillende browsers voor het bekijken van de site

Door ICT wordt onderzocht of dit snel is op te lossen. Is dit niet het geval dan plaatst men op de eerste pagina van de site de opmerking dat de site is geoptimaliseerd voor gebruik met Microsoft Internet Explorer 4.0 en hoger.

Juiste e-mailadressen b&w en raad

Hiertoe is vorige week een tussenoplossing in gebruik genomen, die erop neerkomt dat dit onderdeel rechtstreeks door bureau Secretaris kan worden gewijzigd.

Eerste pagina

Kan in de huidige situatie door Communicatie worden bijgehouden zonder tussenkomst van ICT.

Overblijvende informatie

Er zal vermoedelijk nog verouderde informatie op de site staan, waar geen duidelijk verband met een inhoudelijk verantwoordelijke is. Hier zullen de volgende oplossingen gehanteerd worden:

a. voor burgers zeer relevante informatie wordt aangepast door ICT of Communicatie.

b. overige informatie wordt van de site verwijderd.

Zoekmachine

De zoekmachine voldoet niet. De oorzaken zijn niet duidelijk. ICT zal onderzoeken hoe en of de zoekmachine eenvoudig aangepast kan worden. Kan dit niet dan blijven er twee 'snelle' oplossingen over:

a. Vermelden dat het zoeken alleen binnen de productendatabase plaatsvindt.

b. Verwijderen van zoekoptie.

Vormgeving en navigatiestructuur

Na een kort onderzoekje door ICT blijkt dat de vormgeving en navigatiestructuur met een aantal simpele aanpassingen sterk kunnen verbeteren. Voorstel is reeds met Communicatie besproken.

 

Alle korte termijn oplossingen zullen doorgevoerd worden, zodra deze nota is goedgekeurd door regiegroep en GMT.

 

Planning

Vanaf 1 maart 2002 moet de basis van de nieuwe digitale publieksbalie beschikbaar zijn. Daarna kunnen er eventueel pilots worden toegevoegd. Dit betekent dat dit project in ieder geval loopt tot de oplevering van de nieuwe digitale publieksbalie (internetsite). Daarna moet opnieuw een projectvoorstel worden gemaakt voor het toevoegen van pilots. Dit voorstel voorziet dan ook niet in de dekking voor deze tweede fase.

Projectorganisatie

Voorgesteld wordt de volgende werkgroep samen te stellen voor deze opdracht:

 

Deze werkgroep rapporteert regelmatig aan de regiegroep Kennisorganisatie en neemt belangrijke beslissingen in samenspraak met deze werkgroep. Binnen de gestelde randvoorwaarden kan de werkgroep haar opdracht verder uitwerken en vormgeven.

 

Tijdschema

Om vanaf 1 maart 2002 een nieuwe digitale frontoffice te kunnen hebben, is het noodzakelijk dat er met een strak tijdschema wordt gewerkt. In hoofdlijnen ziet dit tijdschema er als volgt uit.

 

Juli: goedkeuring van deze projectopzet door de regiegroep Kennisorganisatie en het GMT, waarna projectopzet wordt uitgewerkt tot plan van aanpak. Uitvoering starten korte termijn oplossingen voor huidige site.

 

Juli: ontwerpen eerste versie informatiearchitectuur en technische infrastructuur.

 

September: eerste opzet van een productenoverzicht en een zoekstructuur voor de nieuwe site. Bespreken in de regiegroep Kennisorganisatie en GMT. Aanvragen van offertes voor het vormgeven van de digitale huisstijl die aansluit bij de gemeentelijke huisstijl.

 

September: realisatie technische infrastructuur en start pakketselecties voor tools (zoals content management systeem) en standaard bouwstenen.

 

September: start bouw maatwerk bouwstenen voor Frontoffice Ondersteunend Systeem.

 

September: opzetten van een burgerpanel dat betrokken gaat worden bij de beoordeling van de nieuwe digitale frontoffice.

 

Oktober/november: opleveren eerste format (“look & feel”) voor de nieuwe digitale frontoffice. Starten met het vullen van de format met de gemeentelijke basisinformatie. Richtlijnen opstellen voor het beheer van informatie.

 

November: oplevering eerste versie van het Front-office Ondersteunende Systeem.

 

December: eerste proefsite voorleggen aan het burgerpanel, de stuurgroep KIS en de werkgroep digitale dienstverlening.

 

Januari: oplevering van een tweede versie van het Front-office Ondersteunende Systeem.

 

Februari: verwerken laatste op- en aanmerkingen. Vullen met actuele informatie. Plan van aanpak maken voor de lancering van de nieuwe digitale frontoffice. Plan van aanpak maken voor de tweede fase.

 

Maart: start van de nieuwe digitale frontoffice.

 

Kosten

De geschatte kosten voor dit deelproject zijn € 87.000,- exclusief eventuele inhuur van een externe adviseur, exclusief alle kosten voor de techniek (dekking uit ontwikkelingskosten ICT) en exclusief communicatiekosten voor het lanceren van de website (communicatiebudget KIS). Overige kosten zijn als volgt opgebouwd:

 

Vormgeven digitale huisstijl                                                       € 35.000,-

Inzet webredacteur                                                                   € 35.000,-

Organisatiekosten                                                                       7.000,-

Onvoorzien                                                                              € 10.000,-

 

Totale kosten                                                                          € 87.000,-

 

Toelichting kosten

Delft heeft nog geen digitale huisstijl. De doorvertaling van de ‘papieren’ huisstijl naar digitale middelen zal met dit project worden opgepakt. Doel is niet alleen een vormgeving en navigatie voor de nieuwe site, maar ook het vastleggen van richtlijnen die houvast bieden voor alle digitale middelen.

Vormgeving en navigatie worden in een adem genoemd omdat ze bij het ontwikkelen van een website onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden: niet alleen kleur en lettertype maar de hele manier waarop we willen communiceren en interacteren met burgers.

De inzet van een redacteur is noodzakelijk om de inhoudelijk verantwoordelijken te helpen bij het vullen van de site. Door eindredactie zoveel mogelijk in één hand te leggen kan ook een stijl en toon van communiceren worden ontwikkeld die bij het medium en de gemeente past.

Of alles wat we ontwikkelen ook werkelijk is wat onze klanten willen, gaan we nauwlettend in de gaten houden door een burgerpanel op bepaalde momenten in het proces mee te laten kijken en de uitkomsten te verwerken in vormgeving, navigatie, maar zeker ook inhoud.

Ook het betrekken van onze eigen organisatie gaat veel aandacht krijgen. Technische hulpmiddelen maken het mogelijk om het onderhoud straks  decentraal te laten plaatsvinden. Toekomstige gebruikers worden daarom betrokken bij de keuze van die hulpmiddelen.

 

Het betreft hier allemaal incidentele kosten. De incidentele kosten kunnen gedekt worden uit de reserve KIS en direct worden gelabeld voor dit deelproject. De werkgroep legt financiële verantwoording af aan de regiegroep Kennisorganisatie.

 

 

Besluit

·         Akkoord gaan met de voorgestelde projectopzet

·         Akkoord gaan met de kosten en de dekking hiervan

·         Akkoord gaan met de oplevering van de nieuwe digitale frontoffice per 1 maart 2002