Memo

 

Datum

22-08-2001

Opsteller

tvdoorn

Bijlagen

0        

Onderwerp

Votering f. 200.000,- voor Servicedesk ICT

 


Inleiding.

In het college van 21 augustus 2001 ontstond discussie naar aanleiding van bovengenboemd voorstel. Hieronder wordt kort ingegaan op de standaard procedure  bij instellen en onttrekkingen uit reserves en daarna op dit specifieke geval.

 

Instellen van en onttrekkingen aan de reserves.

Tot de instelling van een reserve wordt besloten door de gemeenteraad. Dit besluit wordt vastgelegd in  begroting via een begrotingswijziging of de ATW. 

 

Om het budgetrecht van de raad gestalte te geven en om de bewaking/beheersing van de reserve te kunnen realiseren worden onttrekkingen aan eenmaal ingestelde reserves  ook vastgelegd in een begrotingswijziging of de ATW.

 

Votering f. 200.000 voor Servicedesk.

Op 26 juni 2001 heeft het college besluitvorming gepleegd over een aantal voorstellen inzake KIS/Kwaliteitsslag ICT.  Dit voorstel behelsde diverse voorstellen tot onttrekking aan de reserve KIS, waaronder f. 200.000,- voor service en kennisopbouw. Dit uitgebreide voorstel was vooraf  gechecked bij de f.-consulent van het vakteam Financiën van het vakteam Financiën  en bij SenC van de Centrale Staf, waaruit mag worden afgeleid, dat er nog voldoende ruimte in de reserve is om de voorstellen te dekken.

Het college besliste op 26 juni 2001 o.a. dat er voor het voorstel voor service-en kennisopbouw (f. 200.000,-) een afzonderlijk en deugdelijk onderbouwd voorstel aan het college aangeboden moest worden. Het voorstel van de Facilitaire Dienst, dat nu op  21 augustus in het college is ingebracht moet gezien worden als  het deugdelijk en onderbouwde voorstel, waar het college om heeft gevraagd. 

In het totale voorstel inzake KIS, waarover het college op 26 juni 2001 heeft besloten bevatte  al de informatie over de dekking en over de noodzaak e.e.a. via  begrotings-wijziging of ATW te regelen.  

 

 

Uit het bovenstaande volgt:

  1. Dat het besluit van 26 juni inzake KIS via begrotingswijziging of 2e ATW 2001aan de raad voorgelegd moet worden; (In dat besluit zit niet de f. 200.000,- voor service- en kennisopbouw);
  2. Dat het voorstel om f. 200.000,- beschikbaar te stellen t.b.v. bijscholing enz. (als het college daarmee instemt) eveneens  via begrotingswijziging of 2e ATW 2001 aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd.
  3. Dat zowel 1 als 2  (wellicht gecombineerd) in de commissie M&B geagendeerd moet worden.

 

Ik hoop hiermee de gerezen vragen te hebben beantwoord.

 

 Delft, 22 augustus 2001, T.v.Doorn, SenC.

 

 

N.B. 1. In het licht van bovenstaande discussie is nog een door SenC gegeven medeparaaf interessant, die een eerdere versie van het KIS-voorstel van eind april begeleidde. Deze medepraaf luidde o.a. alsvolgt: “ Alle toekomstige voorstellen, waarvan financiering vanuit de reserve KIS plaats vindt, dienen gepaard te gaan met een paraaf van het cluster facilitair, teneinde de stand van de reserve goed te kunnen beheersen. Ook dient ieder toekomstig voorstel tot onttrekking uit de reserve KIS via een begrotingswijziging aan de gemeenteraad te worden voorgelegd, teneinde het budgetrecht van de raad gestalte te geven” . 

 

N.B. 2. Het is in Delft gebruikelijk dat ontrrekkkingen aan reserves via de ATW  in de raad worden gebracht. Bestuurlijke redenen kunnen natuurlijk aanleiding zijn van dit gebruik af te wijken.