INHOUDSOPGAVE

 

1.       INLEIDING.. 2

Hoofdlijnennotitie Doorstart KIS. 2

Nota digitale dienstverlening. 2

2.       TOEKOMSTBEELD. 3

3.       EEN LERENDE AANPAK. 4

Ontwikkelen van vraag en aanbod. 4

De vraagkant 4

De aanbodkant 4

4.       JAARPLAN 2001-2002. 6

1. Grofvuil op Internet 6

2. Meldingen Openbare Ruimte/Digitale Formulieren. 6

3. Vernieuwing digitale publieksbalie gemeente Delft 6

4. Documentaire Informatiesysteem.. 7

5. Frontoffice Ondersteunend Systeem (fase 1) 7

6. WippolderPUNTNL: de proeftuin voor digitale dienstverlening. 7

7. Digitaal Erfgoed Delft 8

5.       VERLEDEN, AMBITIES EN INVESTERINGEN. 9

 

BIJLAGE 1: OVERZICHT HUIDIGE ICT-PROJECTEN. 10

BIJLAGE 2: KORTE BESCHRIJVING VAN ICT-PROJECTEN. 14

 


1.   INLEIDING

 

Hoofdlijnennotitie Doorstart KIS

De hoofdlijnennotitie doorstart KIS (sept. 2001 goedgekeurd) beschrijft hoe de gemeente Delft kan uitgroeien tot een kennisorganisatie. Om inhoudelijke, organisatorische en technische aspecten beter met elkaar in lijn te brengen, worden een aantal deelprogramma’s voorgesteld. Eén daarvan is Digitale Dienstverlening: Op welke wijze geeft de gemeente Delft inhoud aan e-government/e-commerce.

 

Nota digitale dienstverlening

Deze nota beschrijft hoe de gemeente Delft verder wil gaan met haar digitale dienstverlening, zowel op de lange als op de korte termijn. Daarbij is voor de volgende opbouw van deze nota gekozen.

Hoofdstuk twee begint met een beschrijving van de lange termijn visie, gepresenteerd in een ‘toekomstbeeld’. Dit toekomstbeeld heeft enorme consequenties voor de primaire processen in de gemeentelijke organisatie en zal daarom gedragen moeten worden door alle clusters binnen de gemeente. Het creëren van een dergelijk draagvlak kost de nodige tijd, bovendien behoeft het beschreven toekomstbeeld nog een nadere invulling door alle clusters. Nadere invulling van dit toekomstbeeld zal in het voorjaar van 2002 worden georganiseerd door de Regiegroep Digitale Kennisorganisatie en zal uiteindelijk leiden tot een gestructureerde modelmatige aanpak waaruit samenhang en volgtijdelijkheid van projecten duidelijk wordt.

Hoofdstuk drie geeft een voorzet voor de discussie die in het voorjaar van 2002 moet plaatsvinden, door dieper in te gaan op het toekomstbeeld. Het toekomstbeeld wordt in hoofdstuk drie geconcretiseerd in een beschrijving van vraag en aanbod van gemeentelijke dienstverlening.

Het vierde hoofdstuk geeft vervolgens, in de vorm van een jaarplan 2002, een beschrijving van wat op korte termijn binnen de gemeente Delft op het gebied van digitale dienstverlening zal worden gerealiseerd. Dit jaarplan heeft niet de pretentie een beschrijving te geven van alle projecten die in het jaar 2002 zullen worden gerealiseerd, maar geeft een beschrijving van projecten waarvan nu bekend is dat deze in het jaar 2002 zeker zullen worden gerealiseerd.

Het laatste hoofdstuk, hoofdstuk 5, geeft een korte beschrijving van wat de gemeente Delft in de afgelopen jaren heeft gerealiseerd op basis van het programma KIS. Hierbij wordt tevens aangegeven dat ambities zoals deze in de vorige hoofdstukken zijn verwoord gepaard gaan met nieuwe investeringen.

Aan deze nota zijn twee bijlagen toegevoegd. Bijlage 1 geeft een overzicht van projecten zoals deze op dit moment worden uitgevoerd door het vakteam ICT. Bijlage 2 geeft een korte beschrijving van de projecten.


2.   TOEKOMSTBEELD

 

Dit hoofdstuk geeft een beschrijving van hoe de gemeente over een aantal jaren mogelijk haar diensten kan gaan verlenen. Wanneer over dienstverlening in de toekomst wordt gedacht, dan komen de volgende beelden naar voren.

 

De burger legt van achter zijn of haar pc thuis of op het werk contact met het gemeentelijk contactcentrum. Dit is het virtuele loket

( de website) waar de Delftse burger met al zijn vragen - 7 dagen in de week, 24 uur per dag - terecht kan en waar de verlangde informatie wordt geleverd. Het is mogelijk om formulieren op te vragen voor een grote hoeveelheid van diensten. De formulieren kunnen direct worden teruggestuurd waarna het gemeentelijk apparaat aan het werk gaat of direct een antwoord terugzendt. Het systeem legt relaties, waardoor burgers geattendeerd worden op bij elkaar horende aanvragen of producten. En natuurlijk is het mogelijk om gewoon informatie over alle (of de gewenste) gemeentelijke producten te verkrijgen (middels productenlijst en een gestandaardiseerde beschrijving per product).

Ook ambtenaren benutten trouwens in hun dagelijks werk op hun werkplek de mogelijkheden van dit loket voort afhandeling van vragen aan het fysieke loket of de telefoon.

 

Er is een koppeling tussen (gemeentelijke) producten en daaraan ten grondslag liggende wet- en regelgeving, randvoorwaarden, enz. Dat maakt verdere verdieping in een onderwerp erg eenvoudig. Wijzigingen hierin worden rechtstreeks door de betrokken afdeling verwerkt. Iedereen is dus altijd up-to-date.

Het is mogelijk om zich hier aan te melden om door de gemeente automatisch op de hoogte te worden gehouden van ontwikkelingen op die gebieden waarvoor interesse bestaat. Inclusief gemeentelijke documenten en raadsstukken. Maar ook de toegang tot een gemeentebrede kennisbank kan hieronder vallen. Of het vanaf huis checken of iemand in aanmerking komt voor bepaalde regelingen of een bepaald product. Na het ingeven van een aantal gegevens, wordt direct een antwoord ontvangen.

 

Transacties zijn mogelijk door de beschikbaarheid van transactieformulieren. Deze kunnen eveneens elektronisch of aan de balie worden ingevuld. Het indienen van een vergunning of de aanvraag van b.v. een kapvergunning wordt zo thuis vanachter de pc mogelijk.

De formulieren worden bij de gemeente vastgelegd in een Document Informatie Systeem en zijn voor belanghebbende burgers toegankelijk. Daarnaast zijn de processen  welke aan de producten ten grondslag liggen goed beschreven volgens een gestandaardiseerde wijze. De hele afhandeling van deze aanvragen is door de gemeente volledig geautomatiseerd door inzet van workflowsystemen. De burger kan, b.v. na ingave van een transactiecode (verkregen bij de aanvraag) precies nagaan hoever het staat met de afhandeling van het ingediende verzoek.

 

De gemeente heeft haar registraties toegankelijk gemaakt en met elkaar verbonden. Daardoor worden gegevens zo veel mogelijk éénmalig vastgelegd en meervoudig gebruikt. Ook voor de burger handig. Wanneer gewenst kunnenbepaalde gegevens éénmalig worden vastgelegd (privacy!). Deze kunnen later worden hergebruikt bij een volgende contact. Een uittreksel (subset) van dit datawarehouse kan ook voor de burger toegankelijk worden gemaakt in een zogenaamde Extranet-omgeving.

 

Dit alles speelt zich af in een beveiligde omgeving. De burger heeft toegang tot die gegevens waar hij/zij recht op heeft. Een wijkbewoner krijgt de beschikbare informatie over de wijk erbij. Een raadslid heeft de beschikking over die informatie, die hij/zij nodig heeft bij de uitoefening van zijn/haar taken. Alle informatie wordt hierbij op goed gestructureerde, standaardmatige wijze gepresenteerd.

 

Zoals in de inleiding is vermeldt, heeft het hier beschreven toekomstbeeld enorme consequenties voor de primaire processen in de gemeentelijke organisatie en zal daarom gedragen moeten worden door alle clusters binnen de gemeente. Het creëren van een dergelijk draagvlak kost de nodige tijd, bovendien behoeft het toekomstbeeld nog een nadere invulling door alle clusters. Nadere invulling van dit toekomstbeeld zal in het voorjaar van 2002 worden georganiseerd onder leiding van de Regiegroep Digitale Kennisorganisatie en zal uiteindelijk leiden tot een gestructureerde modelmatige aanpak waaruit samenhang en volgtijdelijkheid van projecten duidelijk wordt.

Het volgende hoofdstuk geeft een voorzet voor de discussie die in het voorjaar van 2002 moet plaatsvinden door dieper in te gaan op het hier beschreven toekomstbeeld.


3.   EEN LERENDE AANPAK

 

Delft loopt met haar interne infrastructuur voorop bij andere gemeenten. Dat geldt echter nog niet voor haar digitale dienstverlening. Binnen en buiten de gemeentelijke overheid komt een veelheid aan initiatieven tot ontwikkeling die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de realisering van de ambities. Er is veel te leren.

De gemeente Delft wil leren van al deze ontwikkelingen en deze inbedden in haar aanpak. Daarnaast realiseert de gemeete ook zelf projecten die een positieve bijdrage leveren aan de optimalisering van dienstverlening en aan een beter functionerende Delftse samenleving.

 

Dit hoofdstuk geeft een voorzet voor de discussie die in het voorjaar van 2002 moet plaatsvinden, door dieper in te gaan op het toekomstbeeld. Het in hoofdstuk twee beschreven toekomstbeeld wordt hier geconcretiseerd in een beschrijving van vraag en aanbod van gemeentelijke dienstverlening.

 

Ontwikkelen van vraag en aanbod

Bij het ontwikkelen van toepassingen uit de informatie- en communicatietechnologie zal Delft aansluiten op algemene thema's zoals de één loket gedachte en klantgericht en vraaggestuurd werken. In de uitvoering zoekt Delft naar een evenwicht tussen de vraag van de burger en het aanbod van de gemeente.

 

De vraagkant

De burger benadert de gemeente in verschillende rollen. Burger staat dan ook voor bedrijfsleven, voor raadsleden, enz.

     de burger als Bezoeker (actieve dienstverlening)

De burger stelt zich in verbinding met de gemeentelijke organisatie om zich te oriënteren op voor hem of haar relevante gemeentelijke dienstverlening. De wijze waarop de burger dit wenst te doen, is plaats- en tijdonafhankelijk.

     de burger als Beďnvloeder (interactieve dienstverlening en beleid)

De burger zal willen weten waarop gemeentelijke dienstverlening is gestoeld: wet- of regelgeving, jurisprudentie, kosten, e.d. Maar ook welke weg zijn aanvraag doorloopt en wat de status is op elk moment.  Kortom het afleggen van rekenschap. Misschien wil hij zelfs bijdragen aan de vorm­geving van nieuw gemeentelijk beleid als raadpleger, adviseur en co-producent of mede-beslisser.

     de burger als Betaler (transactionele dienstverlening)

Wanneer de burger op basis van zijn oriëntatie als bezoeker en beďnvloeder besluit tot het  daadwerkelijk afnemen van gemeentelijke producten of diensten wordt hij Betaler. Hij wil een transactie kunnen doen.

     de burger als Bewaker (gegevens gerichte dienstverlening)

             Zodra dus sprake is van een transactie zal het gemeentelijk apparaat informatie over die klant moeten vastleggen. De klant verlangt garanties dat de gemeente zorgvuldig en vertrouwelijk met deze informatie omgaat. De klant bewaakt dus zijn eigen identiteit.

     de burger als Browser (facilitaire dienstverlening)

In deze hoedanigheid presenteert de burger zich als virtuele bezoeker of klant van de gemeente, in zijn algemeenheid via de Delftse website. In de toekomst zal hij of zij ook rechtstreeks moeten kunnen communiceren met de webplekken van bestuurders en ambtenaren.

 

De aanbodkant

Wil de gemeente de burger in al deze rollen als een betrouwbare en tevreden makende partner tegemoet kunnen treden, zal zij als deel van de dialoog haar gemeentelijke aanbod daarop moeten afstemmen. Dat kan alleen indien zij haar informatievoorziening daartoe voorstructureert. De aanbod-equivalenten zijn dan ook de volgende.

 

     het aanbod op balieniveau

De dienstverlening van de gemeente op dit niveau richt zich voornamelijk op het toegankelijk maken van het gemeentelijke producten- en dienstenaanbod. Er bestaan verschillende verschijningsvormen: fysiek via de publieksbalie, telefonisch en virtueel via de Delftse website, webplekken, wijk-I-punten etc. Zo veel mogelijk plaats op basis van vraagpatronen of klantprofielen. Zo wordt uiteindelijk een samenhangend geheel aan producten aangeboden.

     het aanbod op beleidsniveau

Dit vereist ontsluiting van wet- en regelgeving. De Wet Openbaarheid van Bestuur legt hiervoor het fundament. Het gaat om het fysiek of elektronisch inzage geven in wettenverzamelingen, gemeentelijke verordeningen en relevante jurisprudentie, gemeentelijke plannen. Het Raadsinformatiesysteem (RIS) is hiervan een voorbeeld. Prestatie-indicatoren moeten daar logischerwijs deel van uitmaken. De burger kan hier inschatten of men in aanmerking komt voor een concreet product. Ook interactieve beleidsvorming behoort tot dit instrumentarium. Zelfs pro actieve dienstverlening (ongevraagd informeren over relevante gemeentelijke producten en diensten) hoort hier bij.

     het aanbod op besturingsniveau

Wanneer de burger heeft besloten tot afname wordt een transactietraject op gang gezet. De klant verstrekt hiertoe voor het product relevante informatie, waardoor de ambtelijke organisatie kan leveren. De klant verneemt in welk stadium hij welke vervolginformatie moet aanreiken. Hij heeft voortdurend inzage in de voortgang van afdoening.

     het aanbod op bestandsniveau

Veel van de gemeentelijke producten kenmerken zich in het leveren/overdragen van informatie. Gegevensverzamelingen zijn dan ook een belangrijk productiemiddel. De kwaliteit van de gegevensverzamelingen dient dusdanig te zijn dat slechts eenmaal dezelfde informatie (gegevens) behoeft te worden verstrekt.

     het aanbod op het niveau van beheer en beveiliging

Om alle bovengenoemde interactie mogelijk te maken moet de gemeente kunnen beschikken over een krachtige technische infrastructuur. Voor de burger/klant zal deze maximaal toegankelijk moeten zijn met gebruikmaking van standaard - niet leveranciers gebonden – hard- en software. Of via informatiezuilen in de stad.

Tegelijkertijd moet sprake zijn van een optimaal beveiligde infrastructuur, waarin de burger zijn persoonlijke gegevens veilig weet.

 

Het ontwikkelen van vraag en aanbod en daarmee de concretisering van het toekomstbeeld kan dienen als voer voor discussie over dienstverlening van de gemeente Delft en is vooral gericht op de lange termijn. Het volgende hoofdstuk gaat echter in op de korte termijn en geeft een beschrijving, in de vorm van een jaarplan 2002, van wat op korte termijn binnen de gemeente Delft op het gebied van digitale dienstverlening zal worden gerealiseerd.


4.   JAARPLAN 2001-2002

 

De voorgaande ambities kunnen niet van de ene op de andere dag gerealiseerd worden; fasering zal dusdanig moeten zijn dat er een logische volgtijdelijkheid ontstaat in de ontwikkeling van de onderscheidene componenten.

Dit jaarplan geeft een overzicht van de projecten die in het jaar 2002 met betrekking tot digitale dienstverlening zullen worden gerealiseerd. Er kan daarbij gesproken worden van een verruiming van de dienstverlening aan de burgers van Delft. Het jaarplan geeft een korte samenvatting van de projecten en daaruit voortkomende eindproducten. Dit jaarplan heeft niet de pretentie een beschrijving te geven van alle projecten die in het jaar 2002 zullen worden gerealiseerd, maar geeft een beschrijving van projecten waarvan nu bekend is dat deze in het jaar 2002 zeker zullen worden gerealiseerd.

 

1. Grofvuil op Internet

Klantgestuurde dienstverlening komt vol tot zijn recht in het project grofvuilmeldingen op Internet. Klanten kunnen via het internet meldingen doen over hun grofvuil. De melding wordt automatisch omgezet naar een werkopdracht voor de grofvuilophalers. Het gaat hierbij om de volgende grofvuilsoorten: 

-          Huishoudelijk afval, brandbaar

-          Huishoudelijk afval, niet-brandbaar

-          Huishoudelijk afval, groen

-          Huishoudelijk afval, elektrische apparatuur

De burger krijgt hiermede dus een extra mogelijkheid om grofvuil te melden (naast de telefoon).

 

2. Meldingen Openbare Ruimte/Digitale Formulieren

Met behulp van een ontwikkelde formulierengenerator is het mogelijk om alle gemeentelijke (aanvraag)formulieren digitaal te genererenen op het Internet te plaatsen. Voor de volgende producten zal in de komende periode formulieren worden ontwikkeld:

-          Meldingen openbare

-          Adreswijzigingformulier

-          Aanvraagformulier voor bijzondere bijstand van bestaande klanten

-          Inleveren vakantiebriefje klanten sector WIZ

-          Retour formulier aanslag gemeentelijke belastingen

-          Retour formulier aanslag WOZ

-          Vergunning alcohol schenken buiten een horecagelegenheid

-          Evenementenvergunning

-          Landelijke parkeerontheffing voor invaliden

-          Ontheffing sluitingstijd

-          Aanvraagformulier vergunning tijdelijk gebruik van de weg

-          Aanvraagformulier parkeervergunning

Het gaat om een groot aantal gemeentelijke producten welke op deze wijze digitaal kunnen worden afgehandeld.

 

3. Vernieuwing digitale publieksbalie gemeente Delft

Voorportaal van de digitale dienstverlening van de gemeente Delft is de nieuw te ontwikkelen Internetsite van de gemeente Delft, oftewel de vernieuwing van de digitale publieksbalie van de gemeente. Om de ambities van digitale dienstverlening waar te kunnen maken, is de ontwikkeling van een goede digitale frontoffice een noodzakelijke stap.

Doel van het project “vernieuwing digitale publieksbalie” is om de vindbaarheid, toegankelijkheid en actualiteit van de digitale gemeentelijke informatie te optimaliseren. De nieuwe gemeentelijke site biedt mogelijkheden voor interactie en transactie tussen burger en gemeente. De site dient zoveel mogelijk in te spelen op de huidige en toekomstige wensen van de burger en de organisatie.

Het project brengt de volgende producten voort:

-          een productenoverzicht op basis van de (landelijke) VIND-catalogus;

-          een nieuwe informatie- en navigatiestructuur;

-          ontwikkeling van een éénduidige digitale huisstijl;

-          een nieuwe zoekmachine om informatie in producten, statische informatie en informatie in berichten te benaderen;

-          een content management systeem waardoor inhoudelijk beheer eenvoudiger wordt. De mogelijkheid om decentraal beheer (op de plek waar de informatie wordt geproduceerd) te laten plaatsvinden met een centrale redactie.

-          meer informatie over het bezoek van de site.

In de site worden inhoud , vormgeving en techniek gescheiden. Optimaal inspelen op toekomstige wijzigingen wordt zo mogelijk en de backoffice binnen het ambtelijk apparaat houdt de informatie op de internetsite up-to-date gaande de werkprocessen.

 

4. Documentaire Informatiesysteem

Een belangrijke voorwaarde om te komen tot digitale dienstverlening en kennisdelen is dat gemeentebreed voor het documentbeheer (de documenthuishouding) één documentair informatiesysteem, kortweg DIS, wordt gebruikt. Documenten dient daarbij breed uitgelegd te worden: ook foto’s, geluidsfragmenten e.d. behoren hiertoe. Door te kiezen voor één gemeentebreed DIS kiest de gemeente voor standaardisatie. Momenteel wordt er aan een goed gedetailleerd programma van eisen gewerkt welke eind dit jaar, begin volgend jaar gebruikt gaat worden voor een europese aanbesteding. Daarnaast wordt een aantal scenario’s beschreven die de gemeente Delft kan volgen voor de aanschaf en implementatie van een DIS.  De kosten die samenhangen met de aanschaf, implementatie en het onderhoud van een DIS, afgezet tegen de scenario’s voor aanschaf worden In kaart gebracht. Tenslotte zal een keuze gemaakt worden. In een volgend jaarplan dient dan de implementatie plaats te vinden.

In een eerste fase vindt ook afstemming plaats met een systeem van gedigitaliseerd tekeningenbeheer, dat al binnen de organisatie aanwezig is.

 

5. Frontoffice Ondersteunend Systeem (fase 1)

De communicatie tussen de digitale publieksbalie en de back-office dient volgende bepaalde vastgelegde structuren plaats te vinden. Het Frontoffice Ondersteunend Systeem (FOS) zorgt daar voor. Dit is opgebouwd uit bouwstenen of componenten waardoor een flexibel geheel ontstaat en nieuwe onderdelen kunnen worden ingepast en/of toegevoegd binnen bestaande structuren. De vergelijking met een doos met LEGO-bouwstenen dringt zich hier op: Een aantal basisvormen kan op vele manieren worden opgebouwd tot (deel)ontwerpen.

 

 

 

 

In de eerste fase moet de basistechniek onder de gemeentelijke website worden gerealiseerd. Ook hier zijn vorm en inhoud gescheiden. Een belangrijk onderdeel van deze fase is de keuze voor en implementatie van een Content Management Systeem; software die er voor zorgt dat er structuur komt in de inhoud en het bijhouden daarvan gemeentebreed. Andere onderdelen zijn de opbouw en implementatie van een gemeentelijke digitale huisstijl en van enige interactieve onderdelen (zie schema vorige bladzijde).

In eerste instantie beperkt het project zich tot de stadhuissite, maar in de toekomst kunnen deze zelfde bouwstenen ingezet worden voor de Delft portal, het RIS en alle andere sites.

Beveiliging wordt eveneens geregeld door verschillende firewall’s. Deze firewall’s moeten ervoor zorgen dat alleen uitwisseling van geautoriseerde gegevens plaatsvindt.

 

6. WippolderPUNTNL: de proeftuin voor digitale dienstverlening

De hiervoor gepresenteerde onderdelen van het jaarplan zullen het komend jaar tot eindresultaten leiden voor de gehele stad. De burger krijgt dus extra mogelijkheden om met de gemeente in contact te treden op door hem gewenste tijden.

Er zijn ook zaken, die eerst dienen te worden “uitgeprobeerd”. Het kan zijn dat de back-office nog niet is ingericht op de nieuwe werkwijzen. Dat er technnisch nog naar oplossingen gezocht moet worden en/of dat deze dienen te worden uitgeprobeerd. Er is een testfase nodig. Er moet ervaring worden opgedaan. WippolderPUNTNL  (de pilot wijkinformatiepunten) kan op ideale wijze fungeren als een proeftuin voor deze onderdelen.

Het op kleine schaal proefdraaien met onderdelen van digitale dienstverlening zorgt ervoor dat eventuele problemen vroegtijdig worden gesignaleerd. Eventuele organisatorische of personele problemen kunnen vroegtijdig worden opgelost voordat digitale diensten gemeentebreed worden ingezet. In een volgend jaarplan kan dan de daadwerkelijke implementatie plaatsvinden. Digitale dienstverlening past bovendien uitstekend in het concept van Wijk-Informatiepunt, waarmee invulling wordt gegeven aan de externe oriëntatie van NEON. De volgende producten zullen voorafgaand aan gemeentebrede invoering op kleinere schaal worden getest in WIppolderPUNTNL:

1.       Klachtenmeldsysteem stadsbeheer

a.       Mogelijkheid tot het indienen van klachten of opmerkingen over omgeving, maar ook over de Gemeente Delft zelf. Via een invulformulier wordt een mail verstuurd naar de betreffende persoon. Samenwerking tussen: Milieuzorg, TOR, Stadsbeheer en Publieksbalie.

2.       Rekensystemen (om inzicht te krijgen of iemand in aanmerking komt voor een bepaalde tegemoetkoming in gemaakte kosten)

a.       Vangnet regeling

b.       Woonlasten

c.       Delftse Duit

3.       Het maken van afspraken in agenda’s van Milieuzorg, Bouwtoezicht en monumenten, Publieksbalie. Dit is pas mogelijk na optimalisatie van Bavak (Klantenvolgsysteem Publieksbalie).

 

7. Digitaal Erfgoed Delft

Gemeentearchief, Gemeente Musea en Archeologie werken aan het gezamenlijk ontsluiten en beschikbaar stellen van de collecties via internet. Burgers en bezoekers van Delft kunnen dan 7 dagen per week 24 uur per dag 7 kennis nemen van de Collectie Delft. Daarnaast biedt het project de beheerders van de collecties en professionele onderzoekers een volwaardig beheer- en onderzoekinstrument.

 

In de jaarschijf 2002 vinden de volgende deelprojecten plaats.

-          Implementatie van TMS, een systeem voor digitale beeldopslag, nu alleen in gebruik bij de Gemeente Musea, bij Gemeentearchief en Archeologie. Het programma wordt tevens geschikt gemaakt voor internet.

-          Implementatie van VUBIS, het bibliotheeksysteem van het Gemeentearchief, bij Gemeente Musea en Archeologie, en uitbreiding met internetmodule. Het boekenbezit van de totale erfgoedsector kan dan via één catalogus worden aangeboden.

-          Website Delft en de VOC. Bronnen met betrekking tot de VOC uit de collecties van Gemeentearchief, Gemeente Musea en Archeologie worden gezamenlijk ontsloten en gepresenteerd via internet. Dit geeft een eerste indruk van de mogelijkheden van integratie, die in de toekomst voor tal van andere onderwerpen uit de Delftse geschiedenis wordt toegepast.

-          Verhalen in de buurt. Mede in het kader van het Actieplan Cultuurbereik wordt het historisch beeldmateriaal van Delftse buurten gedigitaliseerd en aangeboden via internet. Dit verlaagt de drempel voor gebruik van erfgoed čn internet, en maakt burgers bewust van hun woonomgeving. In 2002 wordt één buurt “opgeleverd”, daarna volgen er jaarlijks twee.

 

Met het in dit hoofdstuk besproken jaarplan kan gesproken worden van een verruiming van de dienstverlening aan de burgers van Delft. Het volgende hoofdstuk geeft een korte beschrijving van wat de gemeente Delft in de afgelopen jaren heeft gerealiseerd op basis van het programma KIS. Hierbij wordt tevens aangegeven dat ambities zoals deze in de vorige hoofdstukken zijn verwoord gepaard gaan met nieuwe investeringen.

 

5.   VERLEDEN, AMBITIES EN INVESTERINGEN

 

De gemeente Delft heeft veel ambities in het verleden verwoord in het Prgramma KIS, waarbij veel is geinvesteerd in de kennis infrastructuurom. Dit hoofdstuk gaat kort in op resultaten van deze investeringen, waarbij tevens wordt aangegeven dat ambities zoals deze in de vorige hoofdstukken zijn verwoord gepaard gaan met nieuwe investeringen. Investeringen die in dezelfde orde van grootte zullen liggen als de investeringen zoals die in het verleden voor het programma KIS zijn gedaan.

 

Wanneer vanaf nu vier jaar terug in de tijd wordt gekeken dan komen de kwaliteitsverbeteringen die bereikt zijn helder in beeld. Een paar voorbeelden:

-          een gemeentelijke digitale werkplek wordt up-to-date gehouden door een vervangingsschema.

-          De apparatuur kan de eisen die moderne software stelt aan.

-          Mede hierdoor kon overgegaan worden op Office2000.

-          De implementatie van Office2000 is een voorbeeld van de ‘nieuwe’ werkwijze: Naast de technische implementatie (die in zeer korte tijd door de gehele organisatie zonder problemen werd uitgevoerd) werd een opleidingsmodule aangeboden met een digitale (via het Intranet) en een ‘normale’ component (via training in huis). Voor dit laatste werd gebruik gemaakt van een trainingsfaciliteit bij Facilitaire Dienstverlening voorzien van flexibele geautomatiseerde lesfaciliteiten.

-          De realisatie van een Intranet, waardoor actualiteit, informatie en kennis beter door de organisatie worden gedeeld en toegang tot diverse informatiebronnen ontsloten wordt.

-          Het project ZWAAN (een combinatie van grafisch [kaartmateriaal] en administratieve [database] gegevens gepresenteerd via een Internetbrowser) kon mede tot stand komen door de NEON-strategie en de daaruit volgende centrale ICT-functie. Implementatie is slechts mogelijk door de nu bereikte hoge standaard in hard- en software.

-          De centralisatie van de ICT-functie heeft voor specialisatie gezorgd. De mogelijkheid om op technisch gebied mee te denken is hierdoor versterkt. In eigen beheer worden producten als VIP (het digitale telefoonboekje), PIN (projecteninformatie) en nu weer een formulierengenerator als onderdelen van het intranet gebouwd.

-          De opbouw van de servicedesk ICT is een ander voorbeeld van duidelijke kwaliteitsverbetering. Hoewel nog volop in opbouw is wel duidelijk dat de ondersteuning van de werkplekautomatisering de afgelopen periode sterk verbeterd is.

Kijken we naar de basisdienstverlening dan kan gesteld worden dat deze op structurele basis niet veel duurder geworden is, terwijl de mogelijkheden aanmerkelijk zijn toegenomen. Dat is weliswaar wel het geval op begrotingsbasis, maar dat komt doordat aanschaf van hard-, software en randapparatuur nu structureel in de begroting is vastgelegd (een duidelijke kwaliteitsverbetering). Waar in het verleden niet (altijd en overal in de organisatie) afschrijving plaatsvond, is dat nu wel het geval. Dat geeft rust, zekerheid en bovenal de mogelijkheden om gemeentebrede implementaties (als b.v. Office2000) snel en zeker uit te voeren. Het is het fundament onder het KIS-gebouw.

 

Zonder de extra financiering vanuit de reserve KIS was deze vooruitgang nooit geboekt. Het is dan ook volstrekt duidelijk - en dat is in feite al bekend vanaf de start van KIS, zie het bedrijfsplan uit begin 1998 - dat het voordeel van de in 1998 ingeslagen KIS-route alleen behouden en uitgebouwd kan worden als hiervoor geld beschikbaar komt.

 

Wanneer de gemeente haar ambities wil verwezelijken moet hiervoor geld beschikbaar worden gesteld, zeker nu de onderliggende reserve KIS is uitgeput. Voor de doortrekking van deze initiatieven in een volgend jaarplan zal een nieuwe storting in de reserve KIS nodig zijn, op minimaal eenzelfde niveau als in de eerste fase KIS. Daarbovenop - ten gevolge van de besluitvorming bij de gemeentebegroting 2002- dient rekening gehouden te worden met doorberekening van 4 fte gedurende de looptijd van het programma als maatwerk in deze ontwikkelingen vanuit vakteam ICT.

Zoals is beschreven wordt in het voorjaar van 2002 een nadere invulling gegeven van het toekomstbeeld van dientsverlening van de gemeente. De verwachting is dat ook de financiën dan beter in beeld kunnen worden gebracht. Op dit taakgebied gaan de veranderingen echter zo snel dat al te ver vooruit kijken en vastleggen niet altijd als even zinvol wordt ervaren. Het jaarlijks aangeven van de hoofdrichting met daarbij steeds een concrete invulling voor het eerstkomende jaar lijkt een beter passende methode.

 

BIJLAGE 1: OVERZICHT HUIDIGE ICT-PROJECTEN

(ter informatie; stand van zaken op november 2001)

Onderstaand overzicht geeft een beeld van de projecten die op dit moment worden uitgevoerd door het vakteam ICT. De projecten die in het jaar 2001 zijn afgerond en de projecten die in het jaar 2002 zullen gaan lopen zijn buiten beschouwing gelaten. De indeling van projecten is geen prioritering, maar een categorisering aangebracht door de opdrachtgevers van de projecten.

 

Cruciaal voor de bedrijfsvoering

 

 

initiatief

definitie

ontwerp

voorbereiding

realisatie

nazorg

3 Vervanging applicatie Parkeervignet c.q. Parkeervergunning

 

 

X

 

 

 

7 Implementatie Parkeerheffingensysteem

 

 

 

 

X

 

84. Implementeren van de nieuwe GBA applicatie PIV4all

 

 

 

X

 

 

85. Vervanging BWS+ voor aanvraag en betaling subsidies monumenten.

 

 

 

 

X

 

103. Ontsluiten gegevens tbv het inlichtingenbureau

 

 

X

 

 

 

104 Vervanging Schuldhulpverleningspakket Budgetwinkel

 

 

 

 

X

 

108 Invoeren nieuw kassasysteem bedrijven (europroof)

 

 

 

 

X

 

109 Voorziening BWS+ voor vakteam Wonen

 

 

 

 

X

 

118 Vooronderzoek Brede School Inschrijvingen

 

 

X

 

 

 

121 Vervanging Salarissysteem Werkplan

 

 

X

 

 

 

146 EURO Deelproject (Landinstellingen)

 

 

 

X

 

 

147 EURO Deelproject (Reflection V8.0)

 

 

 

X

 

 

148 EURO Deelproject (Toetsenbord Euroteken)

 

 

 

X

 

 

155 Registratiesysteem Foto’s Welstand

X

 

 

 

 

 

166 Tijdelijke huisvesting brandweer

 

 

X

 

 

 

167 Verbeteren scannen inkomstenverklaringen

 

 

X

 

 

 

 


Verbeteren bedrijfsvoering

 

 

initiatief

definitie

ontwerp

voorbereiding

realisatie

nazorg

26 Tekeningenbeheer (vervanging Motiva)

 

 

 

X

 

 

51 Implementatie systeem voor vastleggen gegevens werkplaats en magazijn MP 5 Datastream

 

 

 

 

X

 

52 Realiseren van een online verbinding met Meteo Consult

 

 

X

 

 

 

53 Implementatie Begraafplaatsenbeheersysteem

 

 

X

 

X

 

60 Advies systeem voor het beheer van speeltoestellen (Data Control)

 

 

 

 

X

 

65 Client volgsysteem Mobiliteitsbureau

 

 

 

 

 

X

71 Opzetten brandweer infoplan

 

X

 

 

 

 

72 Verbeteren beheer van PC’s (Remote beheer - deel 2)

 

 

X

 

 

 

77 Mogelijkheid tot het bieden van overzichten leerling-vervoer

 

 

 

 

X

 

107 koppeling GWS4all met het GBA

 

 

X

 

 

 

111 verplaatsen server begraafplaats Iepenhof

 

 

 

 

X

 

119 Afstemmen en integreren beheerplannen

 

X

 

 

 

 

128 Aanpassen bruggenbeheer aan standaarden gemeente

 

 

X

 

 

 

130 Uitbreiden capaciteit TMS server

 

 

X

 

 

 

137 Update AutoCad

 

 

 

X

 

 

153 Vooronderzoek invoering sociale kaartenbak

 

 

 

 

 

X

164 Kantoor automatisering voor projectgroep duit

 

 

 

 

X

 

23 Invoeren Office 2000

 

 

 

 

X

 

 


Bevorderen externe oriëntatie

 

 

initiatief

definitie

ontwerp

voorbereiding

realisatie

nazorg

6 Verhuizing en integratie publieksbalie

 

 

 

 

X

 

13 Vrije Academie op Internet (VAK)

 

 

 

 

X

 

17  Mogelijkheid tot het doen van Grofvuilmeldingen via het Internet

 

 

 

 

X

 

21 Frontoffice Ondersteunend Systeem 1e Fase

 

 

X

 

 

 

44 Toegang WIZ op internet

 

 

 

X

 

 

58 Delft Erfgoed Digitaal

 

X

 

 

 

 

66 Vooronderzoek website musea

 

 

 

 

X

 

100 Milieu op het Internet (retourette)

 

 

 

 

X

 

110 Onderzoek naar het veilig versturen van replymail

 

 

 

 

 

X

114 Informatieverstrekking voor WAP telefoon gebruikers

 

 

 

 

 

X

115 Website BWD (Breed Welzijn Delft)

 

 

 

 

X

 

125 Monitor jongerenbeleid op extranet

 

 

X

 

 

 

129 Verplaatsen hosting website wippolderPUNTNL

 

 

X

 

 

 

150 Website archeologie

 

 

 

 

 

X

157 Advies implementatie EMAP webapplicatie verkoop-kaartmateriaal

 

 

X

 

 

 

162 Inrichting servicepunt biblioservice

 

 

 

 

 

X

163 Ontwikkelen portal Zuidpoort

 

 

 

 

X

 

168 Ontwikkelen website Delftse Duit

 

 

 

 

X

 

169 Ontwikkelen van Poll’s op het Internet

 

 

X

 

 

 

170 Vooronderzoek ICT-infrastructuur WippolderPUNTNL

 

 

X

 

 

 

172 Aanschaf Callcenter “Frontline” voor Stadsbeheer

 

 

 

 

X

 

173 Ontwikkelen website Water in de Wereld

 

X

 

 

 

 

 


Bevorderen van de kennisorganisatie

 

 

initiatief

definitie

ontwerp

voorbereiding

realisatie

nazorg

28 pilot Abw informatie tbv bestuurders en beleidsmedewerkers

 

 

 

 

X

 

29 Koppelen adressenbestand ADR

 

 

X

 

 

X

31 Implementatie applicatie voor managementinformatie Aris2000

 

 

 

 

X

 

73 Vooronderzoek naar het digitaliseren van tekeningen

 

X

 

 

 

 

99 Duurzaamheidsmonitor - informatiesysteem

 

 

X

 

 

 

101 Vooronderzoek waterstad 2000 delft

 

 

X

 

 

 

112 Projectmatig werken (PMW)

 

 

 

 

X

 

114 Aansluiting buitenposten stadsbeheer sportbedrijf

 

X

 

 

 

 

123 Implementatie van een gemeentebreed documentair informatie systeem(DIS).

 

 

X

 

 

 

126 Digitale archivering van huisaansluitingen riolen

 

 

X

 

 

 

138 Kantoorautomatisering/aansluiting Papaver

 

 

 

X

 

 

140 Distributie procesgegevens WIZ via Webreport

 

 

 

X

 

 

141 Onderzoek naar de mogelijkheden van een doorstart eID-card

 

 

X

 

 

 

142 Advies koppeling GWS4all Imwin

 

 

X

 

 

 

152 Advies telewerken gemeente Delft

 

 

X

 

 

 

 


BIJLAGE 2: KORTE BESCHRIJVING VAN ICT-PROJECTEN

 

Cruciaal voor de bedrijfsvoering

 

 

 

3 Vervanging applicatie Parkeervignet c.q. Parkeervergunning

Probleemstelling

De huidige applicatie voor de Parkeervignetten wordt door Centric niet aangepast voor de euro. In plaats hiervan biedt Centric de applicatie PBS4U aan. Dit is weliswaar een Windows applicatie maar door de vermoedelijke 1:1-conversie vanuit de karakterversie is deze zeer gebruikersonvriendelijke geworden.

 

Eindresultaat:

Vanuit de klant:

Een gebruikersvriendelijke applicatie voor de Parkeervignetten toepasbaar binnen de front- en backoffice van de gemeentelijke dienstverlening.

Vanuit ICT:

Een keuze voor een applicatie binnen de gestelde ICT-kaders voor beheer en onderhoud.

Vanuit KIS:

Een gegevensopslag binnen de informatiehuishouding van de gemeente Delft en met (toekomstige) bediening via internettechnieken met als hoger liggend doel: het digitaliseren van de gemeentelijke dienstverlening.

7 Implementatie Parkeerheffingensysteem

Het Parkeerheffingensysteem PHS is een onderdeel van GH 1.9 van Centric. De leverancier zal het pakket niet Euro-proof maken en per 1 januari 2002 niet meer ondersteunen.

Door belastingen wordt GH 2.1 gebruikt, de nieuwe versie van PHS is een geintegreerd onderdeel hiervan(maar moet wel apart aangeschaft worden). TOR wil per 1 september gebruik gaan maken van deze module. Er is gekozen om de data uit het oude systeem niet te converteren. Daarom dient het oude systeem tot uiterlijk medio 2002 voor raadplegingen te blijven bestaan.

84. Implementeren van de nieuwe GBA applicatie PIV4all

De huidige GBA-applicatie (PIV4U) draait op een host bij Centric in Eindhoven. Deze wordt via een terminalemulator vanaf Burgerzaken en vanaf de diverse andere locaties binnen de gemeente benaderd. Volgens de klant is het onderhoud van deze applicatie per 1/1/2002 opgezegd en mede door wetswijzigingen zal een opvolgende versie geďmplementeerd moeten worden. Deze opvolgende versie (PIV4all) is een client/server applicatie waarbij de database op de host van Centric in Eindhoven blijft draaien.

 Het implementeren van de nieuwe GBA-applicatie PIV4all  binnen de gemeente Delft.

85. Vervanging BWS+ voor aanvraag en betaling subsidies monumenten.

In verband met de Euro heeft Centric het onderhoud en daarmee het voortbestaan van de applicatie voor bouw- en woningsubsidies BWS+ opgezegd.

 Vervanging BWS+ voor aanvraag en betaling subsidies monumenten.

103. Ontsluiten gegevens tbv het inlichtingenbureau

De Sociale Diensten dienen door cliënten verstrekte gegevens op betrouwbaarheid en volledigheid te controleren. Om deze controle effectiever en efficiënter te laten verlopen is ten behoeve van het rechtmatigheidonderzoek het InlichtingenBureau (IB) ontwikkeld. Hier worden gegevens van de Sociale Dienst vergeleken cq. in verband gebracht met gegevens van oa. andere sociale diensten, het LISV, Belastingdienst ed. De inwerkingtreding van de wet, waarin deelname aan het IB verplicht wordt gesteld, is gepland op 1 januari 2002

De werking en het gebruik van het IB is op te delen in drie belangrijke stappen.

  1. De Sociale Dienst stuurt het Stuf of ME bestand aan het IB.
  2. Het IB bevraagt de bronnen en bepaalt de samenloop.
  3. De Sociale Dienst haalt signalenoverzichten op en meldt de resultaten.

Communicatie met het inlichtingen bureau verloopt bij voorkeur via GemNet.

Doelstelling voor ICT binnen het project is het aanleveren en beschikbaar stellen van de benodigde en gewenste gegevens van het IB op meerdere werkplekken binnen WIZ (= de Sociale Dienst van Delft).

104 Vervanging Schuldhulpverleningspakket Budgetwinkel

In het verleden is een maatwerkapplicatie voor de schuldhulpverlening gemaakt. Deze applicatie is in Oracle Forms 3.0 geschreven. In verband met de Euro zal deze applicatie hetzij aangepast, hetzij vervangen moeten worden.

Aanpassing van de bestaande applicatie voor de Euro of vervanging door een nieuwe Euro-proof applicatie voor schuldhulpverlening.

108 Invoeren nieuw kassasysteem bedrijven (europroof)

-          Er loopt een project Kassa’s Bedrijven, in het kader van de invoering van de Euro. Dit project wordt geleid door Eugene Ter Beek.

-          De aanleiding voor het project Kassa’s Bedrijven is de Euro. De kassaprogrammatuur is niet ingesteld op de Euro en moet worden vervangen.

-          Het betreft de volgende kassa’s:

o        Museum

o        Archief

o        Sportbedrijf, Kerkpolder

o        Sportbedrijf, verhuur sportaccomodaties

o        VAK

Voor de Kassa’s wordt een softwarepakket ingevoerd dat door Facilitair vakteam Financien is uitgekozen als standaard. Het betreft het pakket “Gkas” van de fa. Logis/JCC.

Het doel van het project Kassa’s Bedrijven is voldoen aan de wettelijke voorschriften ten aanzien van de invoering van de Euro. De wetgever vraagt dat vanaf 1 juli 2001 op betalingsbewijzen de prijs ook in Euro’s wordt vermeld. Vanaf 1 januari 2002 wordt er afgerekend in Euro’s.

109 Voorziening BWS+ voor vakteam Wonen

Het BWS+ is een automatiseringsprogramma t.b.v. de budgetbewaking, het administreren en het doen van betalingen voor de subsidieregeling Besluit Woninggebonden Subsidies. Op grond van deze subsidieregeling die van 1992 t/m 2000 van kracht was is de gemeente langlopende subsidieverplichtingen aangegaan waarvan de looptijd tot maximaal 30 jaar kon oplopen.

De BWS-subsidieregeling is per 1 januari 2001 beëindigd. In overleg met de gebruikers van het BWS+ is besloten dat de invoer van de Euro (door de leverancier Centric te Woerden) niet meer in het BWS+ wordt opgenomen. 

Het beëindigen van de BWS-regeling wil niet zeggen dat wij als gemeente er niet meer bij betrokken zijn. Er worden alleen geen nieuwe verplichtingen meer aangegaan. Als gemeente blijven wij wel verantwoordelijk voor de maandelijkse betalingen van de langlopende verplichtingen. Deze maandelijkse betalingen worden vanuit het BWS+-systeem, in guldens, gegenereerd. Het betreft circa 6 betalingen per maand. Deze worden handmatig op papier aan het vakteam Financiën aangeleverd. Er zijn nog een honderdtal aangegane verplichtingen.

Het vakteam Wonen vraagt inzet van ICT om de betalingsoverzichten die uit het BWS+-systeem komen om te zetten in Euro.

Het doel van een vooronderzoek is om te bepalen welke oplossingsrichtingen mogelijk zijn.

 

-          In dit geval zullen oplossingsrichtingen worden onderzocht, zoals bijvoorbeeld:

o        De gehele BSW+ administratie omzetten in Excel, of Access.

o        De BSW+ administratie zolang het pakket nog blijft werken handhaven, de overzichten in guldens naar file exporteren, inlezen in Excel en met Excel converteren naar Euro

o        Deze lijst wordt in het vooronderzoek verder uitgewerkt.

 

De oplossingsrichtingen worden beoordeeld op haalbaarheid en kosten. Het vakteam Wonen zal een keuze voor een oplossingsrichting maken, hierin voorzien van advies van ICT.

Als een keuze is gemaakt voor een oplossingsrichting wordt een plan van aanpak opgesteld. Op basis van dit plan van aanpak wordt de projectuitvoering gestart.

118 Vooronderzoek Brede School Inschrijvingen

-          De Brede school is een onderwijssamenwerkings-concept met een eigen projectorganisatie. Zij heeft als doel om o.a. een activiteiten programma in de buitenschoolse periode aan te bieden op wijkniveau..De toewijzing en plaatsing  van deelnemers binnen het programma zal door de projectorganisatie gedaan moeten worden. 

 

De ideale situatie van ondersteuning door middel van ICT middelen kan op langere termijn worden ingevuld.

Het vooronderzoek moet de functionele eisen en wensen in kaart brengen zoals:

-          Aspirant deelnemers koppelen aan activiteiten van hun keuze, volgens vaste plaatsingscriteria. Alsmede het aanmaken van bevestigings- of afwijzingsdocumenten  die worden gestuurd aan de deelnemer.tevens dient de  aanbieder van de activiteit op de hoogte gesteld te worden van de aantallen per activiteit.

-          Het datasysteem moet kunnen kwantificeren hoeveel deelnemers aan welke activiteit hebben meegedaan, bv. per school of leeftijdsgroep.

-          Het systeem moet uiteindelijk zowel kunnen registreren als wel kunnen informeren

-          Tevens moet het systeem een besparing op het gebied van arbeid opleveren. Alsmede inzetbaar zijn op straks het totale brede schoolproject op stedelijk gebied.

-          Inkoop van activiteiten.

-          Planning van activiteiten.

 

Het vooronderzoek levert een plan van aanpak aan de hand waarvan de implementatie van het systeem kan worden uitgerold.

121 Vervanging Salarissysteem Werkplan

Voor de Stichting Werkplan is het gebruik van PSIS per 1 januari 2001 opgezegd.

Implementatie van een nieuw salarissysteem.

146 EURO Deelproject (Landinstellingen)

Alle cliënt pc’s zijn momenteel voorzien van een Fl.  teken in de landinstellingen en deze dient bij de jaarovergang vervangen te worden door het Euro teken.

De landinstellingen op alle cliënt pc’s aanpassen en de Fl. vervangen door het Euro teken bij jaarovergang 2001 naar 2002.

147 EURO Deelproject (Reflection V8.0)

Diverse cliënt pc’s zijn nog niet voorzien van een Euro bestendige versie en er schijnen verschillende versies van dit pakket gebruikt te worden op ons netwerk, dit is waarschijnlijk het moment om dit recht te trekken (standaardiseren)

Het doel is om alle cliënt pc’s te voorzien van een Euro bestendige emulatie pakket REFLECTION V8.0.

148 EURO Deelproject (Toetsenbord Euroteken)

Voor de cliënt en lokale pc’s die voorzien zijn van een toetsenbord met Euro teken is er nog geen  juist stuurprogramma geďnstalleerd waardoor dit teken niet werkt.

Het doel is om al de pc’s met een toetsenbord met euro teken te voorzien van een juiste stuurprogramma, zodat dit teken werkt.

155 Registratiesysteem Foto’s Welstand

Door nieuwe wetgeving met betrekking tot de aanvraag voor een bouwvergunning ontstaat een veranderende informatiebehoefte. Met neme de doorlooptijd van een aanvraag moet worden terug gebracht. Voor een snelle beoordeling van de welstand zal een digitaal fotoarchief aangelegd worden.

Het doel is om de cyclorama-foto’s van Delft te ontsluiten en aan te vullen met eigen foto’s noodzakelijk voor het beoordelen van de welstand.

166 Tijdelijke huisvesting brandweer

Volgend jaar wordt er op de huidige lokatie van de Brandweer Kazerne een nieuwe kazerne gebouwd. In verband met deze nieuwbouw wordt de Brandweer tijdelijk elders gehuisvest. In februari 2002 vindt de verhuizing naar de tijdelijke huisvesting plaats (Mercuriusweg). De tijdelijke huisvesting wordt gedurende anderhalf jaar gebruikt. Daarna verhuist de Brandweer naar terug naar de huidige lokatie, in de nieuwbouw.

Voor de inrichting van de tijdelijke huisvesting en van de nieuwbouw is een projectgroep Huisvesting Brandweer opgezet, onder leiding van Arie Codee. Onder deze projectgroep wordt een deelproject ICT opgezet. Dit werkvoorstel betreft een vooronderzoek naar de ICT benodigdheden voor tijdelijke en nieuwe huisvesting.

Het doel van het vooronderzoek van het deelproject ICT voor de huisvesting van de Brandweer is:

Het leveren van een plan van aanpak voor de inrichting van de ICT componenten in de tijdelijke huisvesting en in de nieuwbouw.

167 Verbeteren scannen inkomstenverklaringen

Uitkeringsgerechtigde cliënten moeten maandelijks een Inkomstenverklaring (IV) overleggen aan Werk Inkomen en Zorg van de gemeente. Sinds 1997 wordt deze stroom formulieren (ca 3000 op maandbasis) automatisch verwerk met de scanapplicatie Autoforms van BPI. Met het scannen van de formulieren wordt de situatie van een cliënt beoordeeld op veranderingen. Indien een verandering tov. de voorgaande maand wordt geconstateerd levert dit een werkimpuls op voor de uitkeringenapplicatie GWS4all.  Gescande formulieren worden ontsloten en opgeslagen voor later gebruik bij controle en eventuele fraudebestrijding. Rond de eeuwwisseling is ivm. met het nieuwe millennium en de wens om de inkomstenverklaringen online op iedere werkplek beschikbaar te hebben, een nieuwe versie van Autoforms geďnstalleerd. Hiervoor is de database met ontsloten gegevens geconverteerd naar de nieuwe versie en is de productieomgeving verplaatst van de toenmalige Novell-omgeving naar het NT-cluster van WIZ.

Sinds Autoforms in gebruik is zijn er diverse problemen. Een WORM om de grote hoeveelheid formulieren te archiveren en online beschikbaar te houden heeft nooit gefunctioneerd. Momenteel wordt de data online op het cluster van WIZ beschikbaar gehouden. Bij de conversie rond de eeuwwisseling zijn fouten ontstaan waardoor niet alle formulieren meer te ontsluiten zijn. Mede hierdoor wordt de Novell-server in “de lucht” gehouden. Ook blijkt niet alle jaargangen van de formulieren benaderbaar te zijn en ook blijken de formulieren niet op iedere werkplek beschikbaar te zijn.

Sinds vorig jaar is een pilot vanuit het Ministerie BZ gestart voor elektronische identificatie (e-ID). Delft neemt hieraan deel door cliënten van WIZ de mogelijkheid te bieden maandelijks de Inkomstenverklaringen via Internet aan te bieden. Deze IV’s worden momenteel opgeslagen op een server van het LISV (= orgaan wat de Pilot uitvoert). Deze IV’s moeten van deze server worden overgeplaatst naar Delft. De wens van de klant is om via internet verkregen IV’s eveneens te ontsluiten met Autoforms.

Het doel van dit project is om de situatie te verbeteren rond de verwerking van de Inkomstenverklaringen.

Met verbetering wordt bedoeld:

a)       Het ontsluiten en online beschikbaar stellen van alle jaargangen van de Inkomstenverklaringen zowel op de traditionele wijze gescand als verkregen via internet in het kader van de e-ID.

b)       Het beschikbaar stellen van de Inkomstenverklaringen op iedere werkplek.

Het verwijderen van de Novell-sever (wens van uit IT-beheer van Facilitair ICT)

 


Verbeteren bedrijfsvoering

 

 

 

23 Invoeren Office 2000

Binnen de gemeente Delft wordt standaard MS Office gebruikt voor tekstverwerking, spreadsheets, E-mail, etc.. Eigenlijk is daarvoor versie 7.0 nog de standaard. Ondertussen wordt op veel plaatsen versie 97/98 gebruikt. Redenen daarvoor waren:

-          betere uitwisseling mogelijk met externe partijen;

-          meer functionaliteit binnen de applicatie;

-          voor koppelingen is vaak een minimale versie vereist;

Er zijn dus binnen de gemeente verschillende versies in gebruik, hetgeen de onderlinge uitwisseling niet bevorderd.

 

Het doel van dit project is uiterlijk 1-6-2001 te komen tot 1 MS Office-platform op alle (standaard) werkplekken, inclusief (beperkte) opleiding van de medewerkers. Dit zal de onderlinge communicatie zeker verbeteren. Voordelen van deze suite zijn:

 

-          Delft gebruikt (tijdelijk) weer  op een marktconforme versie. Het ligt in de bedoeling in elk geval niet meer dan 4 of 5 jaar achter te lopen op de nieuwste versie  van  deze software;

-          inhoudelijk zijn de applicaties verbeterd en ook makkelijker te gebruiken;

-          minder problemen bij koppelingen met databases en nieuwe (andere) applicaties;

-          voor de profilering van Delft als kennisstad moeten we ook intern redelijk moderne applicaties gebruiken;

 

Beoogd resultaat is dat binnen een redelijk korte termijn eenieder binnen de gemeente Delft op zijn/haar werkplek van MS-office 2000 kan gebruiken en alle andere versies van software voor E-mail, tekstverwerking en spreadsheettoepassingen niet meer nodig zijn en van het netwerk kunnen worden verwijderd.

26 Tekeningenbeheer (vervanging Motiva)

Een update van Motiva naar Filenet. Daarvoor wordt er een nieuwe server geinstalleerd. Hierbij wordt rekening gehouden met Stadsbeheer als medegebruiker.

ICT verzorgt de hardware t.b.v. van de update en de begeleiding bij de installatie van software.

51 Implementatie systeem voor vastleggen gegevens werkplaats en magazijn MP 5 Datastream

Uniform vastleggen van bedrijfsgegevens van zowel de werkplaats als magazijn in een database

De implementatie van MP 5 Datastream bij de Technische Dienst van de sector Stadsbeheer

52 Realiseren van een online verbinding met Meteo Consult

In verband met de gladheidsbestrijding voor de gemeente Delft dienen de mensen van de gladheidsbestrijding te kunnen beschikken over deze informatie.

Online verbinding met het Meteo Consult in Wageningen

53 Implementatie Begraafplaatsenbeheersysteem

Registratie van de gegevens en informatie die vrijkomt bij de diverse begraafplaatsen in de gemeente Delft

De implementatie van een nieuw eigentijds begraafplaatsenbeheerpakket bij het vakteam Groen van de gemeente Delft.

60 Advies systeem voor het beheer van speeltoestellen (Data Control)

In verband met in te plannen onderhoudswerkzaamheden en gevarensignalering aan speeltoestellen in de Gemeente Delft dienen alle speeltoestellen voorzien te worden van een transponder die uitgelezen kan worden op locatie, en ingelezen kan worden op een centrale computer op de locatie Staalweg.

 Realisatie van communicatie tussen “speeltoestellen” in Delft met een centrale computer met de stamgegevens

65 Client volgsysteem Mobiliteitsbureau

Doel:

-          Het beheersbaar maken en verbeteren van het proces dat plaats vindt bij het mobiliteitsbureau.

-          Het kunnen uitwisselen van gegevens met andere gemeenten en organisaties.

Opdrachtdefinitie & beoogd resultaat ICT –deelproject:

-          adviseren bij de pakketkeuze

-          realiseren van de implementatie door ICT

71 Opzetten brandweer infoplan

Het systeem BIS (Brandweerinformatie) is opgezet voor de geografische informatie. Nu is behoefte aan een totaal overzicht, op basis waarvan prioriteiten in de ontwikkeling van de applicaties kunnen worden gesteld.

Opzetten van een informatieplan voor de Brandweer. Dit informatieplan is een leidraad

voor het verder ontwikkelen van de Brandweerinformatievoorziening. Het doel van het informatieplan is:

-          verbeteren van de informatievoorziening van de uitrukdienst,  uiteindelijk met digitale beschikbaarheid van de benodigde informatie in de voertuigen;

-          verbeteren van de informatievoorziening tussen afdelingen (bijvoorbeeld, de verschillende afdelingen kunnen van elkaar zien wie, welke contacten heeft met een bedrijf);

-          verbeteren van de informatievoorziening aan de leiding en aan derden zoals het CBS

72 Verbeteren beheer van PC’s (Remote beheer - deel 2)

Er wordt momenteel heel hard gewerkt om het beheer van PC’s m.b.v. images efficienter te laten verlopen. Beheer kan echter nog efficienter als met software distributie gewerkt wordt. Daarnaast is behoefte aan goed licentiebeheer.

Verbeteren van de efficiency van het beheer van PC’s. Nevendoelstelling is het opzetten van licentiebeheer.

77 Mogelijkheid tot het bieden van overzichten leerling-vervoer

-         Voor het bureau leerlingzaken is het momenteel niet mogelijk overzichten uit te draaien vanuit LLA 4all.

-         Voor dit doel heeft Centric het tool Impromptu geleverd. Dit werkt echter niet goed. De service van Centric op het terrein van Impromptu laat te wensen over.

-         Laten functioneren van Impromptu.

107 koppeling GWS4all met het GBA

Eén van de belangrijkste onderdelen binnen het werkproces van WIZ is dat de gegevens van cliënten correct in het uitkeringensysteem worden ingevoerd. Binnen het nieuwe uitkeringensysteem GWS4all bestaat de mogelijkheid om een koppeling te realiseren met het GBA.

Efficiëntere werkwijze en voorkomen van invoerfouten.

111 verplaatsen server begraafplaats Iepenhof

De activiteiten rond het beheer van de begraafplaatsen zijn voor een deel verplaatst naar de Staalweg. Het verzoek van het vakteam Groen is ook de applicatie Anoebis, die wordt gebruikt voor het begraafplaatsenbeheer, naar de Staalweg te verplaatsen. Er is nog wel toegang tot de applicatie nodig vanaf de begraafplaats Iepenhof.

Het doel van het vooronderzoek is in kaart te brengen:

-          Welke voorzieningen nodig zijn op de Staalweg voor het laten draaien van Anoebis

-          Welke voorziening nodig zijn op de begraafplaats Iepenhof en aan de Staalweg om de toegang tot Anoebis vanaf de begraafplaats mogelijk te maken. Dit betreft voorzieningen in de zin van applicaties, PC, modems, telefoonlijnen, printer etc.

-          Wat de kosten zijn van de aanschaf en het gebruik van deze voorzieningen.

Op basis van het vooronderzoek kunnen het hoofd Vakteam Groen en het bureauhoofd ICT/IT besluiten over de verplaatsing van de applicatie.

119 Afstemmen en integreren beheerplannen

Er worden beheerplannen opgesteld voor:

1.    groen

2.    water (riolering, oppervlaktewater etc.)

3.    wegen

 

Voor de ondersteuning van het opstellen van deze beheerplannen worden verschillende pakketten van verschillende leveranciers gebruikt, met afzonderlijke databases.

De afstemming van deze beheerplannen onderling wordt daardoor niet optimaal ondersteund.

De beheersystemen afzonderlijk worden niet optimaal gebruikt, omdat de gebruikersvriendelijkheid te wensen overlaat. en de actualiteit van de data is achtergebleven.

 

-          Het verkrijgen van gebruikersvriendelijke, geďntegreerde beheerpakketten.

-          Om te voorzien in de actuele informatie, zoals bijvoorbeeld:

1.    revisiegegevens van riolering bij calamiteiten

2.    groenarsenaal inclusief kwaliteit

3.    planning van klein onderhoud van groen, water en wegen

4.    financiering uit kapitaalsdienst, gewone dienst of grondbedrijf

5.    afstemming van de onderhoudsplanning op hogere planvorming binnen gemeente, bijvoorbeeld autoluwe binnenstad

Daarnaast is een koppeling met het Grondbedrijf gewenst, voor het verkrijgen van gegevens over de eerste financiering van herbestrating of klein onderhoud.

128 Aanpassen bruggenbeheer aan standaarden gemeente

Met de overgang naar Windows NT van bijna 2 jaar geleden was het pakket Bruggenbeheer nog niet beschikbaar in een Oracle / Windows georiënteerde omgeving. Stadsbeheer heeft de leverancier over te gaan van DOS naar Windows 95 of Windows NT. Op dit moment is een Windows versie van het pakket gebaseerd op een Oracle Database beschikbaar.

Het Bruggenbeheerpakket omzetten naar de standaarden van de gemeente Delft.

130 Uitbreiden capaciteit TMS server

-          De Gemeente Musea gebruiken TMS (The Museum System) voor de registratie van objecten.

-          De server waarop TMS draait is drie jaar oud en heeft te weinig capaciteit.

-          Uitgaande van een technische afschrijving van 4 jaar, moet de TMS server volgend jaar worden vervangen.

-          TMS bevat nu 30.000 objecten, dit gaat naar 100.000. Hiervoor is niet voldoende capaciteit.

-          Er wordt veel beeld materiaal opgeslagen, zoals dia’s, foto’s en in de toekomst film.

-          Jaarlijks vindt een update van TMS plaats. Dit houdt in dat functionaliteit wordt uitgebreid. Hiermee neemt ook het capaciteitsbeslag plaats.

-          Er worden koppelingen voorzien met de Netwijzer (DEN= Digitaal Erfgoed Nederland) en met de SVCN (Stichting Volkenkundige Collectie Nederland).

-          De Gemeente Musea hebben behoefte aan het kunnen muteren van TMS gegevens vanaf andere lokaties, dan de gebouwen van de Musea. Zo wil men bijvoorbeeld in de toekomst werken op afstand zoals vanuit een kunsthandel of een bibliotheek.

-          De Server staat nu in het Meisjeshuis en moet worden verplaatst naar de Phoenixstraat.

-          De server is nu vol. Er is een voorlopige uitbreiding besteld, deze wordt binnenkort geďnstalleerd.

-          De doelstellingen zijn het leveren van een plan voor de inrichting en opschaling van de TMS server voor de komende jaren.

137 Update AutoCad

AutoCad Release 14 en Acad LT worden met ingang van 1 januari 2002 niet meer ondersteund.

-          Update van bestaande AutoCad programma’s naar AutoCad Map3 ,bij het Ingenieursbureau en bij Duurzaamheid /Mobiliteit en Ruimtelijke Ordening

Het behouden van de ondersteuning van Autodesk voor de AutoCad programma’s

153 Vooronderzoek invoering sociale kaartenbak

Bij Activering en Inburgering is een Centraal Informatie Punt opgezet voor volwasseneneducatie. Dit informatiepunt is oa. opgezet voor de politiek belangrijke doelgroep “Fase 4 cliënten”. Dit is een grote groep dit moeilijk bemiddelbaar is en eventueel via het CIP aan een maatschappelijke of sociale functie geholpen kunnen worden. Om deze doelgroep beter te kunnen begeleiden worden de bedrijfsprocessen voor Werk en voor Inkomen geďntegreerd en zullen een aantal instrumenten zoals de Sociale kaart omwikkeld worden.

 Doel van de Sociale kaart is om leveranciers van instrumenten voor de volwasseneneducatie en de te begeleide cliënten samen te brengen. De sociale kaart zal een database zijn waarin de actuele instrumenten voor de volwasseneneducatie van de diverse leveranciers  zijn ondergebracht. Door middel van een door de opdrachtgever gewenste zoekmethode, zal het profiel van de cliënt en het voor hem geschikte instrument worden gematched. In eerste instantie zal de Sociale kaart alleen voor de consulenten beschikbaar zijn; mogelijk op termijn zal het ook voor de Delftse burger via internet beschikbaar worden gesteld.

164 Kantoor automatisering voor projectgroep duit

Bij WIZ is op 18 september jl. een projectgroep Duit gestart waarin een 5 tal personen zitting nemen. Deze personen zijn al dan niet voltijds of deeltijd extern ingehuurd of vanuit andere organisatie-onderdelen van de gemeente gedetacheerd voor het project Duit.

 Het doel is om de samenwerking binnen de projectgroep te ondersteunen met eigen communicatiemiddelen (e-mail en groepsagenda) en kantoorautomatisering (met een eigen mappenstructuur voor de projectgroep).

Met e-mail wil de projectgroep één account voor het projectteam waar extern naar gemaild kan worden waarna vervolgens ieder lid van de groep een exemplaar van deze mail ontvangt. Tevens wil de projectgroep een maillijst van alle leden zodat in één keer naar alle leden een e-mail verzonden kan worden.

Met een groepsagenda wil de projectgroep alle afspraken, activiteiten en te gebruiken middelen van de leden in 1 agenda registreren die voor ieder lid toegankelijk moet zijn.

Met een eigen mappenstructuur wil de projectgroep een structuur als ook binnen de lijnorganisatie gebruikt wordt echter alleen toegankelijk voor het projectteam. Hierbij moeten sommige die deeltijds gedetacheerd zijn vanuit een andere lijnafdeling ook onder hun eigen account de werkzaamheden binnen de lijnafdeling op de reguliere wijze uit  kunnen blijven voeren.

 


Bevorderen externe oriëntatie

 

 

 

6 Verhuizing en integratie publieksbalie

Uitgangspunt voor dit plan van aanpak is de projectdefinitie 'ICT paragraaf Verhuizing en Integratie Publieksbalie'. Om tot dit plan van aanpak te komen heeft de projectgroep een inventarisatie uitgevoerd van de huidige situatie m.b.t. ICT bij de verschillende organisatie onderdelen van de toekomstige Publieksbalie.

In dit document wordt een aanpak voorgesteld voor het ICT gedeelte van het project. Deze aanpak moet vervolgens geintegreerd worden met het plan van aanpak voor het overall project.

Na een beperkte inventarisatie zijn de hieronder vermelde wensen en randvoorwaarden m.b.t. de toekomstige werkplekken naar boven gekomen.

-          In de Persoonlijke Standaard Uitrusting van een PC dient momenteel het volgende aanwezig te zijn: Office 95 NL, Outlook 98 NL, Acrobat Reader 4.0 NL, Internet Explorer 5.0 NL

-          De PC’s voor de front-office dienen fysiek allemaal exact hetzelfde te zijn om te voorkomen dat er problemen in de inrichting ontstaan.

-          De gebruiker zal zowel in de front-office als de back-office gaan werken. Bovendien kan hij in de frontoffice op een willekeurige plek gaan werken.

-          Het kassasysteem stelt fysieke eisen aan de PC in de vorm van 4 com-poorten.

-          Gezien het afbreukrisico worden er eisen gesteld door beheer. Gebruikers mogen bijvoorbeeld niets zelf installeren; er dient een spare PC en printer te zijn; eventuele aanpassingen (bijv. update’s) worden eerst door ICT in test uitgevoerd en na acceptatie van de gebruiker pas in productie genomen.

Naar verwachting zullen er specifieke beveiliging eisen zijn. In de volgende fase moeten deze eisen geďnventariseerd worden.

13 Vrije Academie op Internet (VAK)

Zoals reeds in het projectvoorstel is aangegeven gaat het hier om zowel het verstrekken van informatie, het mogelijk maken van een aantal (balie) handelingen en het wekken van interesse bij jongeren voor het volgen van cursussen m.b.v. het internet.

Dit project wordt opgesplitst in twee fasen omdat de financiën nog niet rond is maar de noodzaak is wel groot is om snel op het internet aanwezig te zijn.

Omschrijving 1e fase:

Doel:

Deze fase heeft tot doel om zowel het gezicht van de site te bepalen als ook te onderzoeken welke middelen ingezet kunnen worden om de site een aantrekkelijke, dynamische uitstraling te geven. “Vak op het internet”

Doel 2e fase:

Deze fase heeft tot doel om van de VAK een internetbedrijf te maken. Dit wil zeggen dat, dat wat mogelijk is aan de balie van de Vak ook kan via het internet moet kunnen. De vormgeving en dynamiek van de site uit fase 1 is hierbij het uitgangspunt en zal nog verder uitgebouwd worden. Voor vakteam ICT is dit een proeftuin om op beperkte schaal kennis op te bouwen die straks weer gebuikt gaat worden om de gemeentelijke balies op het internet te realiseren.

17 Mogelijkheid tot het doen van Grofvuilmeldingen via het Internet

Ontwikkeling van activiteiten van de afdeling Reiniging op het Internet

De mogelijkheid te bieden aan de burgers van Delft en LMS om hun grofvuilmelding te kunnen maken via het Internet

21 Frontoffice Ondersteunend Systeem 1e Fase

Een architectuur ontwerpen en bouwen voor de ondersteuning van het project ‘Vernieuwing Digitale Frontoffice’ die binnen de totale gemeentelijke architectuur kan worden ingebed.

44 Toegang WIZ op internet

De WIZ-producten zijn niet herkenbaar en op een toegankelijke wijze te vinden op de internetsite van de gemeente Delft

Verbeteren toegankelijkheid WIZ-producten op de internetsite van de gemeente Delft.

58 Delft Erfgoed Digitaal

In het cluster Bedrijven trekken de Delftse erfgoed-instellingen (Archief, Musea, Archeologie) samen op. Er blijken grote kansen te liggen voor gezamenlijke publieksbenadering via internet: Delfts Erfgoed Digitaal. Hiertoe dient vaart te worden gemaakt met de digitale ontsluiting van collecties. Er lopen diverse projecten (Digitale Stamboom, The Museum System, Historisch GIS, VOC) en er zijn concrete plannen voor de toekomst. Door deze initiatieven onder één noemer te brengen, ontstaat grote meerwaarde voor burgers en bezoekers van Delft, voor het onderwijs en voor de bedrijfsvoering van de instellingen zelf.

Landelijk bestaat grote belangstelling voor de Delftse plannen. De vereniging DEN (Digitaal Erfgoed Digitaal), is ingesteld door de staatssecretaris van Cultuur ter bevordering van digitalisering van erfgoedcollecties, die adviseert bij de subsidieverdeling door de Mondriaan-Stichting, heeft zicht reeds bereid verklaard het Delftse project als locale pilot aan te merken en inhoudelijk te ondersteunen.

Middels dit projectvoorstel wordt het project Delfts Erfgoed Digitaal aangekondigd binnen Facilitair-ICT.  Een aanvang met de uitvoering van het project kan worden gemaakt na goedkeuring van het Plan van Aanpak en toekenning van de subsidie van de Mondriaan stichting. Naar verwachting wordt de toekenning van subsidies in de komende zomermaanden vastgesteld. De doorlooptijd van het project zal middels het Plan van Aanpak inzichtelijk worden gemaakt.

Het doel van dit projectvoorstel is het uitvoeren van een vooronderzoek waarmee inzichtelijk wordt gemaakt:

de planningen (activiteiten, tijd, resource, financieel) aangaande de werkzaamheden van het vakteam ICT voor het project DED;

een kostenoverzicht voor alle onderdelen welke direct met automatisering (Hard-/software) te maken hebben.

Op te leveren producten:

een plan van aanpak voor ICT aangaande het DED project.

66 Vooronderzoek website musea

Voor het project “Websites Musea” is de aanleiding dat voor musea de presentatie op internet steeds belangrijker wordt. Belangstellenden voor de collecties van de musea bevinden zich over de gehele wereld.

De musea in Delft presenteren op internet.

Het uiteindelijke doel is de realisatie van een of meer websites op internet waarop de drie Delftse musea, Prinsenhof, Lambert van Meerten en Nusantara worden gepresenteerd.

De doelgroepen voor de websites zijn onder andere:

-          toeristen die Delft bezoeken

-          onderzoekers

-          scholieren en scholen

-          nader in te vullen in vooronderzoek

De websites bevatten ondermeer:

-          toegang tot foto’s en beschrijvingen van (geselecteerde) objecten

-          informatie over openingstijden, en andere praktische zaken

-          informatie voor doelgroepen

-          dit moet nader worden gedefinieerd in het vooronderzoek

 

Het vooronderzoek moet een plan van aanpak leveren op basis waarvan de website(s) kan/kunnen worden gerealiseerd, in gebruik genomen en worden beheerd.

100 Milieu op het Internet (retourette)

Als uitvloeisel van het tweede Milieubeleidsplan van de gemeente Delft (Duurzaam Delft dichterbij, 1995) is een (papieren) Handboek Milieu uitgegeven door de toenmalige afdeling Milieu. Doel van dit handboek was de externe integratie (van het vakgebied Milieu met andere beleidsvelden en andersom) te bevorderen. De informatie uit het Handboek Milieu is in 1998 ‘gedigitaliseerd’ en geplaatst op het gemeentelijke intranet.

De informatie uit het Handboek is verouderd en ook de opzet is aan vernieuwing toe vanwege allerlei ontwikkelingen: de gemeentelijke reorganisatie, de beschikbaarheid van informatie van andere organisaties via internet etc.

Momenteel wordt er door de vakteams Milieu (WSZ) en Milieuzorg (PZ) nagedacht over de opzet van een vorm van digitale informatievoorziening over het vakgebied Milieu, gericht op onderdelen van de gemeentelijke organisatie en, op termijn, op partijen daarbuiten.

Daarnaast verschaft het “vakgebied Milieu” informatie in de Retourette in de Plus-supermarkt aan het Bikoplein. Deze informatie was voorheen geplaatst op een stand-alone pc, maar zou in de nabije toekomst online kunnen zijn en eventueel gekoppeld aan (een deel van) de Milieu-info op intra- c.q. internet.

Het opzetten van een geheel van Milieu-info op intra- c.q. internet dat voorziet in de informatiebehoefte op Milieugebied van de verschillende gemeentelijke vakteams en dat een kanaal is voor de vakteams Milieu en Milieuzorg om informatie te verspreiden aan burgers en bedrijven.

Het opwaarderen van de “Informeren”-functie in de Retourette, tot een zo klantvriendelijk mogelijke voorziening met informatie over Milieu en/of de gemeente in het algemeen en Afval in het bijzonder. Hierbij hoort een mogelijkheid om per e-mail klachten en/of vragen te sturen naar het servicenummer 2200 en een mogelijkheid om per e-mail een afspraak te maken voor het ophalen van grof vuil.

110 Onderzoek naar het veilig versturen van replymail

In diverse projecten wordt gevraagd naar de mogelijkheid om burgers via invulformulieren (replymail) op internet te laten reageren. (Klachtenregistratie, Grofvuilmeldingen, subsidie)

Doel is het vinden van een veilige oplossing om replymail te versturen.

114 Informatieverstrekking voor WAP telefoon gebruikers

In het kader van het optimaal bedienen van de klant is de opdracht om te onderzoeken hoe WAP nu en in de toekomst hierbij kan bijdragen.

Het doel is om d.m.v. een Pilot te onderzoeken hoe informatie die nu reeds Web enabled is op een veilige manier aan de burger beschikbaar gesteld kan worden m.b.v. een WAP telefoon. Het 2e doel is om binnen de gemeente de technisch kennis eigen te maken over hoe informatie op verschillende manieren aan portable telefoons beschikbaar gesteld kan worden.

115 Website BWD (Breed Welzijn Delft)

Voor het realiseren van het verzamelen en verwerken van de bezoekersaantallen van activiteiten van de BWD (breed Welzijn Delft) zijn een drietal studenten (technische bestuurskunde) belast met een studieopdracht. Momenteel is het plan om m.b.v. een dynamische querie een deel van de site te bouwen die voldoet aan de behoefte van de klant.

Hiervoor is technische afstemming met de beheerder nodig, alsmede inzicht in de eventuele randvoorwaarden

125 Monitor jongerenbeleid op extranet

Het project Jongeren Beleid heeft behoefte aan stuurinformatie (monitoring)

Er voor zorgen dat de informatie die via een ASP is verzameld, beschikbaar komt op een extranet van de gemeente.

129 Verplaatsen hosting website wippolderPUNTNL

In de huidige situatie wordt de hosting verzorgd door Novaxess. De beperkingen zijn:

-          Een prikbord (standaard aangeleverd door Novaxess

-          Het prikbord zelf is beperkt (nieuwe teksten staan onderaan de pagina, teksten kunnen niet worden verwijderd)

-          Andere formulieren kunnen niet worden gebruikt

-          Aansluiten bij het beheer van Delft.nl en een meer faciliteiten voor een flexibele opzet van de website.

In de toekomst zullen mogelijk ook voor andere wijken websites opgezet worden.

150 Website archeologie

De sector Archeologie wil het archeologisch erfgoed van Delft ontsluiten middels een internetsite. Het afgelopen half jaar heeft Gooitzen van der Ent hiervoor een website gebouwd. Sarena Burink heeft op adhoc basis advies gegeven.

Nu wil de sector de website publiceren op internet. ICT zal hiervoor de hosting en het technisch beheer verzorgen.

Voor dat tot publicatie op internet kan worden overgegaan moeten de volgende stappen worden uitgevoerd:

-          De website zoals die nu is gerealiseerd wordt gedocumenteerd.

-          Mogelijk heeft Archeologie nog aanvullende eisen en wensen ten aanzien van de website zoals die nu is gerealiseerd, bijvoorbeeld in de zin van tellers. Deze eisen en wensen worden geďnventariseerd, en gerealiseerd en toegevoegd aan de website.

-          een testomgeving opzetten waarin de volgende testen worden uitgevoerd:

o        acceptatietest door Communicatie

o        acceptatietest door ICT voor de beoordeling van de technische aspecten, zoals technische opzet, beveiliging, stabiliteit etc.

o        acceptatietest door opdrachtgever en doelgroep panel (aantal potentiele gebruikers van de site)

-          invullen van redactie, contentmanagement en technisch beheer, door de afspraken op papier te zetten en met alle partijen te bespreken

-          afspraken over inproduktie name van de site, 

o        met Communicatie over de opening van de site, marketing van de site, etc.

o        met ICT over planning van de werkzaamheden,

-          De site kan pas in produktie worden genomen als de eerdere stappen zijn afgerond.

De redactie wordt gevoerd door de Sector Archeologie.

Het contentmanagement wordt uitgevoerd door de Sector Archeologie. Het technisch beheer wordt uitgevoerd door ICT.

-          De website in een test omgeving plaatsende website publiceren op het internet

157 Advies implementatie EMAP webapplicatie verkoop-kaartmateriaal

De procedure bij GEO voor de verkoop van (geo)grafisch materiaal is veroudert en kan sterk worden verbeterd. De externe klant (burger) dient via het (overheids)loket, in dit geval het internet-loket zijn bestelling te kunnen maken.

GEO wil het proces van aanvragen en leveren van tekeningen, verbeteren door het inzetten van het medium Internet . Doel van dit werkvoorstel is toestemming te verkrijgen om advies te vergaren m.b.t. de faciliteiten binnen de gemeente om e.a. te verwezenlijken.

162 Inrichting servicepunt biblioservice

De gemeenteraad van Delft heeft de intentie uitgesproken om filialen van de Openbare Bibliotheek te sluiten en de bibliotheekfunctie te centraliseren. Vanuit de bibliotheek dient gezocht te worden naar ander vormen van dienstverlening. Naast deze ontwikkeling bestond het idee om in Delft wijk-informatiepunten op te zetten. Daarom heeft men besloten om de verschillende initiatieven bij elkaar te voegen en te komen tot een servicepunt in de Wippolder, waar het mogelijk is om gebruik te maken van de verschillende diensten van de bibliotheek.

Het doel is om te komen tot een alternatief dienstenaanbod vanuit de bibliotheek. Een zogenaamde biblioservice, waarbij mensen vanuit huis, maar ook vanuit een decentrale locatie in het wijkcentrum in de Wippolder, boeken kunnen reserveren en dicht bij huis afgeleverd kunnen krijgen. De bibliotheek zorgt voor een makelaarsfunctie van informatie die via verschillende kanalen, zoals kranten, tijdschriften, maar vooral het Internet worden aangeboden in het wijkcentrum. Noodzakelijk hiervoor is de ontwikkeling, aanschaf en inrichting van een netwerk met gekoppelde PC’s, met verbinding met internet.

163 Ontwikkelen portal Zuidpoort

Voor het Zuidpoorttraject moet een internetportal worden ontwikkeld om aan derden duidelijk te maken wat Zuidpoort nu eigenlijk is. Het is geen gemeentelijke site, maar een samenwerkingsverband van de verschillende partners. Dat betekent dat elke partner zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen onderhoud.

Deze internet portal zal onderdeel uit maken van de Delftportal en worden ontwikkeld door Fabrique.

Voor het ontsluiten van de gemeentelijke informatie moet onder de stadhuissite een of meer pagina’s opgezet worden waarop de gemeentelijke informatie over de Zuidpoortontwikkeling wordt aangeboden.

De inzet van ICT betreft voornamelijk de ontwikkeling van de pagina’s met gemeentelijke informatie.

De Zuidpoortinformatie van alle partijen zal worden aangeboden op een computer in de Openbare Bibliotheek in het Zuidpoortgebied. De beveiliging van deze computer (het blokkeren van internetgebruik buiten de geselecteerde pagina’s), en het contract met de bibliotheek voor het beheer van deze PC, zijn ook onderwerp van dit project.

Doel:

Ontwikkeling portal met gemeentelijke informatie over de ontwikkelingen in het Zuidpoort gebied.

Toetsen van afspraken over het beheer van de informatie PC in de Openbare Bibliotheek.

Adviseren over beveiliging van de informatie PC in de Openbare Bibliotheek

168 Ontwikkelen website Delftse Duit

Geconstateerd is dat sociale voorzieningen niet optimaal gebruikt worden door de doelgroep: werkenden en uitkeringsgerechtigden met een minimum inkomen tot maximaal 110% van de bijstandsnorm. Met project DUIT (= Delfts Uitkering en Informatie Team) moet zoveel mogelijk het niet-gebruik van sociale voorzieningen worden gesignaleerd, de doelgroep worden geďnformeerd over de van toepassing zijnde voorzieningen en zodanig worden gestimuleerd dat tenminste 50 % van de geďnformeerden een aanvraag indient. De doelgroep betreft uitkeringsgerechtigden, mensen met een minimum inkomen uit arbeid  en ouderen. DUIT zal via huisbezoek, spreekuren en voorlichting aan groepen de doelstelling moeten zien te realiseren.

DUIT valt onder de verantwoording van het vakteamhoofd Budgetwinkel.

Doel:

De doelstelling van een Internetsite is tweeledig: 1 om bekendheid te geven aan het project DUIT gericht zowel op de doelgroep, als op de intermediairen en het gemeentelijk apparaat en 2: moet worden onderzocht of en hoe internet als medium bij kan bijdragen aan de doelstelling van DUIT.

169 Ontwikkelen van Poll’s op het Internet

Er gebeurt veel in de wijk wippolder en iedereen heeft daar ook een mening over. Maar op dit moment kunnen de meningen alleen worden gepeild via papieren invulformulieren en een prikbord op het Internet met een beperkte functionaliteit. Een grote behoefte bestaat zowel vanuit de gemeente, maar ook politie, wijkwerk en woningbouwcorporaties om op een makkelijk en snelle manier meningen te kunnen peilen.

Doel:

Meerdere instrumenten te ontwikkelen om meningen van bewoners van de wijk wippolder (later bewoners van alle wijken in Delft) te peilen via het Internet.

170 Vooronderzoek ICT-infrastructuur WippolderPUNTNL

Mogelijk wordt het concept Wijk-informatiepunt uitgebreid naar andere wijken. Bij het opzetten van deze wijk-informatiepunten zal, zoals ook in WippolderPUNTNL, met verschillende organisaties worden samengewerkt. WippolderPUNTNL beschikt momenteel over zes door de gemeente aangeschafte en ingerichte Pc’s, gekoppeld aan een server in een netwerk. Daarnaast zijn aan het netwerk drie Pc’s gekoppeld die niet het eigendom zijn van de gemeente Delft, maar van stichting wijkwerk Wippolder. De koppeling van verschillende Pc’s (qua inrichting en eigendom) kan op de huidige manier niet blijven bestaan, rekening houdend met het beheer van de Pc’s en het netwerk door de gemeente Delft.

Doel:

Te komen tot een beschrijving van een standaard ICT-infrastructuur voor een wijk-informatiepunt. Op een soortgelijke wijze als ook met scholen is gedaan in het DIA-project.

172 Aanschaf Callcenter “Frontline” voor Stadsbeheer

Op het infopunt van Stadsbeheer komen grofvuilmeldingen en meldingen en klachten m.b.t. de openbare ruimte binnen.

Naar aanleiding van een evaluatie van het infopunt van de sector Stadsbeheer is gebleken dat de telefonische kant nog enkele verbeteringen kan ondervinden. Na oriënterende gesprekken met Ron Harte en Hans Peterse kwam het pakket Frontline in beeld. Uit deze gesprekken kwam voor Stadsbeheer naar voren dat dit pakket een meerwaarde kan betekenen.

Er is momenteel geen inzicht in het aantal gesprekken, de duur van de gesprekken, de wachttijden, het aantal wachtenden, etc. Dat betekent dat het moeilijk is om te bepalen welke capaciteit nodig is op het callcenter en wanneer extra capaciteit moet worden ingezet.

Er is behoefte aan een systeem waarmee het volgende mogelijk is:

Burgers de mogelijkheid te bieden aan te sluiten in een wachtrij,

Inzicht in de wachtrij

Onderscheid in soorten: grofvuilmeldingen en meldingen m.b.t. openbare ruimte

Inzicht in belgedrag: aantal gesprekken, wachttijd, gesprekstijd, aantal mensen dat voortijdig ophangt (dit allemaal ook gespecificeerd per soort)

Snel kunnen inzetten van extra capaciteit op het callcenter wanneer dit nodig is

Aangezien een dergelijk systeem reeds bij de Servicedesk ICT in gebruik is (Frontline callcenter), beperkt het vooronderzoek zich voorlopig tot dit systeem. Het onderzoek is erop gericht om te kijken of de wensen met dit systeem gerealiseerd kunnen worden en of aangesloten kan worden op dit systeem.

Doel:

Verbeteren telefonische dienstverlening Infopunt Stadsbeheer en het verkrijgen van meer inzicht in bereikbaarheid en overige managementinformatie

ICT activiteiten en Beoogd resultaat:

Beoogd resultaat:

Betere dienstverlening richting Burgers door installatie van een Pakket voor telefoonbeantwoording. Aansluiten bij het pakket “Frontline” dat reeds wordt gebruikt binnen de gemeente.

173 Ontwikkelen website Water in de Wereld

Aanleiding: Seminar in oktober 1999, waarbij aanwezig waren vertegenwoordigers van  de Delftse partnersteden. De aanwezigen hebben gezamenlijk de “Delft Water Declaration” opgesteld,waarin de intentie is uitgesproken verder samen te werken. Concrete wensen waren: een website en een jaarlijkse prijsvraag (Delft Water Award) voor een water-educatief project.

Doel: De website laat van elk van de partnersteden zien welke wateritems daar spelen, welke problemen er zijn en voor welke oplossingen gekozen wordt.

De nadruk ligt op watereducatie, wat wordt in de verschillende steden gedaan om de bevolking bewust te maken van de waterproblematiek en om hun gedrag te beďnvloeden. Hiertoe zullen o.a. de projectvoorstellen ingediend voor de Delft water Award te lezen zijn.

Tevens biedt de website de mogelijkheid vragen,ook van niet-educatieve aard, te stellen die door de Delftse beheerder van de site zullen worden doorgespeeld naar o.a. de Delftse kennis-instituten. Ook andere zustersteden die willen reageren op vragen worden hiertoe uitgenodigd.

Op de site zullen links zijn naar diverse andere water(-educatieve) sites.

Beoogd resultaat:

Voorjaar 2002 moet een website gereed zijn met daarop (water) informatie van elk van de zustersteden, de ingediende projecten voor de Water Award, links en tevens een mogelijkheid voor een discussiegroep. Ook moet, binnen het vakteam Milieu, een inhoudelijk beheerder van de site zijn aangesteld. Tevens moet in elke partnerstad een verantwoordelijke zijn gezocht die gemachtigd is de gegevens van zijn/haar eigen stad te wijzigen.

De voertaal op de website is Engels, ten behoeve van de zustersteden waar het Engels matig beheerst wordt, zullen indien mogelijk Spaanse en Tsjechische (en liefst ook Nederlandse) samenvattingen gemaakt worden.

 


Bevorderen van de kennisorganisatie

 

 

 

28 pilot Abw informatie tbv bestuurders en beleidsmedewerkers

Er is voor gekozen om het productcluster ABW, IOAW/Z en BBZ als pilot te nemen voor de Kennis Infrastructuur. De redenen hiervoor zijn divers en bijna vanzelfsprekend. Informatie over dit productcluster staat eigenlijk altijd erg hoog op de bestuurlijke agenda. Maar zeker in deze tijden waar er veel nieuwe ontwikkelingen zowel lokaal als landelijk aanstaande zijn is de nood zeer hoog. Bovendien is de Kennis Infrastructuur van dit productcluster vrij complex. Daarmee behelst het dus vrijwel alle aspecten dat een Kennis Infrastructuur kan omvatten. Dit maakt het zeer interessant voor de pilot. Als laatste argument valt nog aan te dragen, dat de procesverantwoordelijke voor de ABW, IOAW/Z en BBZ het initiatief heeft genomen om een project te starten voor de realisatie van een bestuursinformatie systeem voor de ABW, IOAW/Z en BBZ, oftewel BIS ABW. Hiermee is een belangrijke randvoorwaarde voor het creëren van draagvlak ingevuld.

De afgelopen jaren is de informatievoorziening over de ABW, IOAW/Z en BBZ al aanmerkelijk verbeterd. Dit geldt met name voor informatie die nodig is om werkprocessen te sturen. Wat betreft informatie voor het bestuur en de beleidsmedewerker is er nog veel werk te verrichtten op het gebied van eenduidigheid, volledigheid en ontsluiting.

Het probleem is tweeledig. Enerzijds is de informatie inhoudelijk niet eenduidig of volledig. Anderzijds voldoet het systeem technisch niet aan de functionele eisen. Deze problemen kunnen afgeleid worden van een groot aantal feiten, oorzaken en gevolgen die in de probleemstelling van het project ‘Kennis Infrastructuur’ opgesomd zijn.

Er zijn twee doelstellingen voor de pilot te onderscheiden:

-          De Bestuursinformatie ABW, IOAW/Z en BBZ zowel inhoudelijk verbeteren als de ontsluiting ervan optimaliseren.

-          Vaststellen van standaarden en methodieken voor de realisatie van een gemeentelijk Kennis Infrastructuur

Verwacht resultaat

-          Invullen van de Kennis Infrastructuur van de ABW, IOAW/Z en BBZ

-          Rapport functionele eisen

-          Architectuur

-          Definitie methodiek

-          Standaarden techniek, inrichting en documentatie bepalen

29 Koppelen adressenbestand ADR

Doel van het project:

Het maken van een geautomatiseerde koppeling tussen de adressenbestanden ADR van:

1.       de gezamenlijke bronbeheerders: ‘Facilitair/ICT/Geo Informatie’ en ‘Publiekszaken/sector bouwen toezicht en ondernemen/Bouwtoezicht en ondernemen’; met

2.       de gebruiker: ‘Publiekszaken/Belastingen’.

 

Dit project is een deelproject van het project ‘Basisinformatie’.

Het deelproject bestaat uit de volgende fase:

1.       het gelijkmaken van 1 gezamenlijk adressenbestand tussen de bovengenoemde afdelingen.

 

Deze fase is al gedeeltelijk voorbereid. Een bestandsvergelijk is gemaakt, waarna Bel en B&O zijn begonnen met opschoning van de bestanden. Er is SQL-scripting programmatuur waarmee de bestanden gelijk kunnen gemaakt. Vlak na het gelijkmaken van de bestanden zal in de Oracle omgeving een ‘Oracle replicated option’ worden gemaakt om mutaties automatisch door te laten voeren naar de Belasting applicatie.

31 Implementatie applicatie voor managementinformatie Aris2000

Aris2000 is het pakket dat door Stadsbeheer wordt gebruikt voor o.a. Grofvuil en klachten registratie.

Na enkele pogingen om een datawarehouse (Quercus) van Semansys behorende bij Aris2000 operationeel te krijgen, is er uiteindelijk voor gekozen om het datawarehouseprogramma Impromptu van de gemeente Delft te gaan hanteren.

Bruikbare managementinformatie genereren.

73 Vooronderzoek naar het digitaliseren van tekeningen

Probleemstelling:

Grote hoeveelheid tekeningen is alleen op papier beschikbaar. Dit neemt veel ruimte in beslag en beperkt de toegankelijkheid van de tekeningen.

Eindresultaat:

-         Gedigitaliseerd beschikbaar stellen van tekeningen aan medewerkers van de gemeente. In het bijzonder de medewerkers van het Ingenieursbureau, Stadsbeheer vakteam Civiel, Mobiliteit.

-         Aanleveren van tekeningen in microfiche aan het Gemeentearchief.

-         Tekeningen omvatten ondermeer: kabels en leidingenstelsels, rioleringen, bouwplannen etc. Beoogd resultaat van het totale project:

-         gedigitaliseerde A0 formaat tekeningen, ontsloten door middel van Motiva.

tekeningen op microfiche ten behoeve van het archief.

99 Duurzaamheidsmonitor - informatiesysteem

In het tweede milieubeleidsplan van de gemeente Delft (Duurzaam Delft dichterbij, 1995) staat vermeld: “De resultaten van het gevoerde beleid moeten in de komende periode duidelijk voor het voetlicht komen.” Dit vormde de aanleiding voor het denken over een gemeentelijk milieumonitoringsysteem. Resultaat was de uitgave van het eerste milieumonitoringrapport in 1997. Begin 2001 is een derde rapport gepresenteerd (Delftse Duurzaamheidsmonitor 2000) met gegevens over 1999. De opzet is inmiddels gewijzigd. Zo omvat de Duurzaamheidsmonitor nu vier rapportages die voorheen afzonderlijk werden uitgegeven: de Milieumonitor, het Milieujaarverslag, de GIM-rapportage en de voortgangsrapportage 3D.

De Duurzaamheidsmonitor geeft een (cijfermatig) inzicht in de mate waarin (beleids)instrumenten zijn ingezet, gedragsverandering bij doelgroepen is opgetreden en de milieukwaliteit is veranderd. Dit inzicht wordt veelal zichtbaar gemaakt in grafieken.

 

Tot op heden werden de gegevens verzameld in Excel. In Excel worden ook de grafieken gemaakt en vervolgens getransporteerd naar een Word-bestand van het rapport.

Aangezien de hoeveelheid gegevens groeit, wordt het beheren van de gegevens steeds onoverzichtelijker. Daarnaast geeft het overzetten van grafieken naar Word problemen (opmaak).

 

Doel van het project is een vooronderzoek te doen naar een informatiesysteem voor de duurzaamheidsmonitor.

De doelstellingen waaraan een informatiesysteem voor de duurzaamheidsmonitor moet voldoen, worden vastgesteld. Om de haalbaarheid van de doelstellingen te toetsen en de discussie over het ontwerp te faciliteren wordt  één thema als pilot uitgevoerd. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van de gegevens uit de Duurzaamheidsmonitor 2000. Met dat informatiesysteem:

-          kunnen de gegevensleveranciers van milieudata deze gegevens op een eenvoudige en consistente wijze aanleveren, overzien en zo nodig wijzigen;

-          kan de projectleider op eenvoudige wijze alle thematische gegevens overzien, redigeren en periodiek de gewenste overzichten genereren.

 

Mocht de evaluatie positief zijn, en aanleiding gegeven tot de ontwikkeling van een totaal beheersysteem, dan wordt een plan van aanpak opgesteld voor het ontwerp en de ontwikkeling. Hierbij zullen alternatieven worden onderzocht.

101 Vooronderzoek waterstad 2000 delft

In een samenwerkingsverband van de Gemeente Delft en het Hoogreemraadschap van Delfland, is het beleidskader Waterplan opgezet.

Onderdeel van de realisatie van dit beleidsplan is het project Waterstad2000. In het kader van Waterstad2000 wordt een project door de Gemeente Delft uitgevoerd dit noemen we Waterstad2000 Delft. Dit project voorziet in:

-          het plaatsen van op afstand afleesbare (telemetrische) grondwaterpeilbuismeters,

-          het beschikbaar maken van de meetresultaten voor medewerkers van de gemeente en aan externen via internet,

-          en in beleidsinformatie.

 

Er staan 150 grondwaterpeilbuismeters in Delft deze worden in de komende tijd uitgerust met een RMU (GSM zender). Daarnaast zullen in de toekomst andere meetpunten worden ingericht. Op de Torenhove is een mast geplaatst waar de meetresultaten worden ontvangen. Momenteel wordt de grondwaterstand gemeten. In de toekomst kan dit worden uitgebreid, met metingen van de kwaliteit van grondwater, oppervlaktewater, etc. en met metingen op verschillende niveaus onder de grond.

 

Verschillende partijen hebben inzicht nodig in de ontvangen meetresultaten. Zoals:

-          Bij het cluster Wijk- en Stadszaken heeft het Ingenieursbureau vakteam Beheerplannen behoefte aan geaggregeerde presentatie van de meetresultaten om bijvoorbeeld burgers die bellen met klachten over de grondwaterstand te woord te kunnen staan.

-          De Technische Dienst en het vakteam Civiel van Bedrijven/Stadsbeheer zal op termijn drainage pompen aansturen en heeft inzicht nodig in extreme grondwaterstanden.

-          Vakteam  Bouw Toezicht en Monumenten van Publiekszaken, heeft inzicht in grondwaterstanden nodig bij het geven van bouwadviezen.

-          Externe partijen als het Hoogheemraadschap en de Provincie zullen ook uit de meetresultaten geaggregeerde informatie nodig hebben.

-          In het vooronderzoek zal deze lijst aangevuld worden.

 

Het doel van het project Waterstad2000 Delft is:

-          het voorzien in en opzetten van het beheer van telemetrie instrumenten ten behoeve van het waterbeheer in Delft.

-          het realiseren van presentatie van de meetresultaten aan de doelgroepen

-          voorzien in geaggregeerde informatie ten behoeve van beleidsbepaling en informeren van burgers.

 

Het doel van het Vooronderzoek Waterstad 2000 is het in kaart brengen van:

-          de partijen in het waterbeheer die de via telemetrie verkregen informatie nodig hebben;

-          de informatiebehoefte per partij;

-          alternatieven voor de realisatie van deze informatievoorziening;

een plan van aanpak voor de implementatie van het gekozen alternatief.

112 Projectmatig werken (PMW)

-          Invoering projectmatig werken binnen het Cluster Wijk- en Stadszaken in de aansturing en uitvoering van het dagelijks werk.

-          Het managementteam van WSZ gaat binnenkort op training projectmatig werken.

-          Het Ingenieursbureau en Stadsbeheer hebben een verbeterteam samengesteld dat zich bezig houdt met het verbeteren van de gezamelijke projectmatige werkwijze.

-          Er is behoefte aan hulpmiddelen ter ondersteuning van projectmatig werken, in de zin van begeleiden formulieren-stromen, financieel beheer van projecten etc.

Het effectief en efficient uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden, binnen tijd, geld, kwaliteit, informatie en organisatie (TGKIO) (zie Projectmatig werken, Gert Wijnen, Willem Renes, Peter Storm).

114 Aansluiting buitenposten stadsbeheer sportbedrijf

-          Stadsbeheer en het Sportbedrijf hebben een 16 tal buitenposten (ook wel dislokaties genoemd) in de stad. Zie bijlage voor de lijst van buitenposten.

-          Op deze buitenposten werken medewerkers van de gemeente. Deze medewerkers hebben een toenemende behoefte aan het gebruik van e-mail, intranet, inzage in bestanden en mogelijk behoefte aan het gebruik van andere dan office applicaties.

-          Momenteel zijn deze lokaties niet met Delftnet verbonden.

-          Voor een aantal lokaties is een inbelvoorziening gerealiseerd. Het gebruik van de inbelvoorziening wordt als traag ervaren.

-          Daarnaast is er voor een aantal lokaties 1 telefoonlijn, dit houdt in dat de lokatie niet meer bereikbaar is op het moment dat  er ingebeld wordt. Dit wordt vanuit de Staalweg als storend ervaren.

-          Het in kaart brengen van:

-          De behoefte aan functionaliteit (e-mail, intranet, applicaties etc) per buitenpost

-          Alternatieven voor de aansluiting van buitenposten op Delfnet. Met de mogelijkheden en beperkingen per alternatief.

-          Per alternatief de benodigde hardware en andere faciliteiten.

-          Een indicatie van de kosten per alternatief per locatie.

-          Op basis van deze indicatie kunnen Stadsbeheer en Sportbedrijf een keuze kunnen maken voor de aansluiting van de Buitenposten.

Nadat deze keuze is gemaakt. Wordt binnen dit vooronderzoek een plan van aanpak opgesteld.

123 Implementatie van een gemeentebreed documentair informatie systeem(DIS).

-          Het huidige postregistratie en voortgangsbewakingssysteem is verouderd;

-          Veel berichten, vooral die op digitale media, worden niet geregistreerd;

-          De aanbodmarkt heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld.

-          Behoefte tot integratie en uniformering van binnen de gemeente

-          Ontwikkeling /Implementatie van een gemeentebreed documentair informatie systeem.

126 Digitale archivering van huisaansluitingen riolen

De huidige situatie bij het technische beheer bureau (TBB) van de sector Stadsbeheer is dat alle kaarten en tekeningen van huisaansluitingen in Delft in 12 ordners worden bewaard.

Deze gegevens zijn benodigd op verschillende werkplekken op de Staalweg, en voor de drie opzichters op lokatie. Het raadplegen en de overzichtelijkheid van de tekeningen van huisaansluitingen laat vanzelfsprekend te wensen over. Na wat zoekactiviteiten op de markt bleek het bedrijf Digital Image een pakket genaamd Riobase op de markt te hebben. Dit pakket kan op een aantal sturingscriteria de tekeningen (via scannen) zichtbaar maken. Het is een digitale kaartenbak. Dit pakket kan ook op laptops worden geďnstalleerd.

Na een overleg met DIV, ICT en Stadsbeheer bleek dat meerdere vakteams zich oriënteren op dergelijke applicaties

Het doel van dit vooronderzoek is om inzichtelijk te maken:

1.       Welke eisen stelt Stadsbeheer Civiel TBB aan de digitale archivering van tekeningen van huisaansluitingen van riolen.

2.       Welke toepassingen die reeds in gebruik zijn bij de gemeente (zoals bijvoorbeeld Filenet) voldoen aan deze eisen.

3.       Als er geen van de toepassingen voldoet, wordt een beoordeling uitgevoerd van andere op de markt verkrijgbare systemen.

Het onderzoek levert een plan van aanpak voor de implementatie van een digitaal archief systeem voor huisaansluitingen.

138 Kantoorautomatisering/aansluiting Papaver

In de nota Natuur- en milieucommunicatie in Delft: “Op weg naar een duurzaam Delft” wordt in hoofdstuk 6 “Het gebouw de Papaver “ uitgewerkt. In project F2 “Automatisering Papaver” worden de gewenste ICT voorzieningen benoemd. Dit voorstel dient er toe deze doelstellingen te realiseren.

Doel:

-          Het creëren van volwaardige werkplekken voor de medewerkers (pc en telefoon)

-          Het voorbereiden van voorzieningen voor het publiek (mediatheek)

-          Realisatie van pc en telefoonnetwerk netwerk op “de Papaver” om het beheer van deze faciliteiten te vereenvoudigen.

Voorbereiden  van de aansluiting van de locatie Papaver op het Gemeentelijk Netwerk en op de telefooncentrale.

140 Distributie procesgegevens WIZ via Webreport

WIZ maakt voor de dagelijkse bedrijfsvoering gebruik van diverse rapporten met proces-informatie uit de GWS-database. Deze rapporten worden gemaakt met Impromptu en op papier gedistribueerd.

Efficiëntere distributie methode

141 Onderzoek naar de mogelijkheden van een doorstart eID-card

Vanuit het ministerie van Binnenlandszaken is bij WIZ een nieuw soort identificatiekaart “de eID-card” beproefd. Deze proef is in juni jl. geëvalueerd waarbij is geconcludeerd dat in de toepassing bij WIZ de kaart te weinig is gebruikt om een goed oordeel te kunnen vormen over de toepasbaarheid hiervan. Mede op initiatief van de gemeente wordt de proef gezamenlijk voortgezet tot eind van dit jaar. Hierna wordt bepaald of de gemeente Delft op eigen initiatief met de eID-card zal doorgaan en de infrastructuur hiervoor zal overnemen.

 Het testen van de toepasbaarheid van de eID-card binnen mogelijk de volgende twee processen:

1.       Verhuisberichten door woningbouwcorporaties.

2.       Overlijdensaangifte door begrafenisondernemers.

142 Advies koppeling GWS4all Imwin

Het softwarepakket IMWIN is 2 jaar geleden in de toenmalige DMZ-organisatie gekozen voor de Trajectbemiddeling binnen het bedrijfsproces Werk. Met name het werkterrein van de Trajectbemiddeling, is aan ontwikkeling onderhevig. Na een langdurig implementatie-traject is het pakket IMWIN momenteel voor Werk operationeel. WIZ streeft echter naar een verdergaande integratie tussen de bedrijfsprocessen Werk en Inkomen. Hiervoor is voor de informatievoorziening een koppeling met de gegevens uit GWS4all essentieel. Het blijkt echter niet altijd mogelijk om de juiste gegevens uit beide systemen te raadplegen en met elkaar in verband te brengen.

Een advies over een mogelijke oplossingsrichtingen voor de informatievoorziening (zowel beleids- als beslisinformatie) binnen een geďntegreerd bedrijfsproces van Werk en Inkomen.

152 Advies telewerken gemeente Delft

Doel van dit project is een advies te krijgen hoe het telewerken binnen Delft het best gerealiseerd kan worden. Daarbij kan uitgegaan worden van een tweedeling: telewerk waarbij de gehele werkplek thuis wordt overgenomen en telewerk waarbij de belangrijkste tools/omgeving thuis beschikbaar is. Tevens dient deze vorm van telewerken inzetbaar te zijn voor de meer afgelegen werklocaties binnen de gemeente Delft.

Het betreft hier een project dat door ICT zelf geinitieerd is. Het advies is van een externe partij. Naast selectie van het bedrijf dat gaat adviseren zal ICT voor de juiste en voldoende in­­formatie voor de adviserende partij moeten zorgen en contacten moeten leggen en coordineren.

Bij het afsluiten van belangrijke  fasen en tenminste maandelijks wordt de opdrachtgever in ieder geval met een mail op de hoogte gebracht van de stand van zaken.