09 januari 2004

Besluitenlijst commissie Middelen & Bestuur d.d. 2 december 2003

 


naar agenda 2 december 2003


naar agenda
20 januari 2004


 

 
Voorzitter:

Mevrouw Van der Hoek

Commissiegriffier:

De heer De Groot

Portefeuillehouders:

De heren Oosten en Baljé

Aanwezig:

De dames Geursen, Bolten, Wielens, Loomans, Lourens.
De heren Blinker, Buis, Van Tongeren, Vuyk, De Wit, Schut, Meuleman, De Koning, Van den Doel, Taebi (tot en met agendapunt 8).

 1. Opening en mededelingen
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.
 2. Mededelingen
Voorzitter
deelt mee dat uitgedeeld is een Plan van Aanpak inzake de participatieverordening verstrekt door wethouder Oosten; dat de griffier op 26 november via e-mail informatie heeft verstrekt over op 11 november gestelde vragen; bij de vergaderstukken afschrift van de brief van het college aan het DB Haaglanden en een memo over portretrecht bijgesloten; waarmee aan een tweetal toezegging is voldaan.

Voorzitter stelt voor de agendapunten 7 en 8 qua volgorde te ruilen uit oogpunt van logische besluitvorming. De commissie stemt met dit voorstel in.

 3, Inventarisatie sprekers
Er zijn geen insprekers.
 4. Vaststellen besluitenlijst van 11 november 2003
Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld. Voorzitter dankt de heer Meuleman voor zijn waarneming op 11 november jl.

Naar aanleiding van het verslag wordt door mevrouw Bolten vraag gesteld over de planning inzake de participatie verordening, waarop wethouder Oosten naar het verstrekte document verwijst en tevens bericht dat het begrip ‘verordening’ niet letterlijk genomen moet worden. De juridische figuur waarin regels inzake de participatie vervat worden ligt nog niet vast. De heer Meuleman uit zijn ongenoegen over de wijze van afhandeling van de op 11 november gestelde vragen.

 5. Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De commissie gaat akkoord met de lijst niet te bespreken stukken.
 6. Vragenronde (op twee momenten tijdens vergadering gehouden)

Mevrouw Bolten vraagt naar de status van de "Club van 100", n.a.v. een advertentie in de Stadskrant. Wethouders Oosten en Baljé verwijzen naar wethouder Rensen en verzoeken de vraag in de commissie WZO te stellen.

Naar aanleiding van de rondvraag van de heer De Wit tijdens de commissievergadering van 11 november antwoordt wethouder Baljé over de mate waarin de raad c.q. fractiestandpunten in de Stadskrant aan de orde komen, dat vanaf de zomer alle fracties, veelal diverse malen, zijn benaderd om hierover van gedachten te wisselen c.q. medewerking te verlenen. Helaas bleef reactie aanvankelijk uit. De fractievoorzitters zijn recent benaderd met een voorstel hoe meer en betere berichtgeving te realiseren. Vanaf week 50 wordt dit geďmplementeerd.

 7. Bezuinigingsoperatie periode 2004-2007 (was op agenda punt 8)
Vaststelling verslag Algemene Commissie 26-11-03

Vooraf aan de feitelijke behandeling van het agendapunt wordt het verslag van de Algemene commissie van 26 november jl. vastgesteld. De Commissie Middelen en Bestuur besluit het overzicht met conclusies en positiebepalingen, zoals dat aan einde van de vergadering van de Algemene Commissie door de voorzitter de heer Van Doeveren is gepresenteerd niet in het verslag op te nemen. Het verslag volstaat met het overzicht van opvattingen van de respectievelijke fracties. Dit verslag wordt met een enkele technische wijziging vastgesteld.

Behandeling onderwerp
Voorzitter
doet aanbod om ten behoeve van adequate advisering het voorgelegde besluit te splitsen in 2004 en de jaren 2005 en verder. Griffier had hiertoe op voordracht van voorzitter een opzet gemaakt. De Commissie geeft aan, aan deze splitsing geen behoefte te hebben.

De fractie Stadsbelangen reikt de commissie ten behoeve van haar advisering een document uit getiteld "Berekening productiviteit 2002."

Wethouder Oosten doet mededeling dat wethouder Torenstra met een personeelsbeleidsstuk zal komen. Commissie dringt aan op januari.

De commissie adviseert aldus: De fracties VVD en D66 adviseren positief over het voorstel. De fractie GroenLinks adviseert positief over de punten a en c t/m h van het voorstel, en neemt het voorstel voor punt b. mee terug voor nadere overweging. De fractie STIP adviseert positief over de punten a t/m d en f t/m h van het voorstel en neemt het voorstel voor punt e mee voor nadere overweging.

De fracties PvdA, Stadsbelangen en Christenunie / SGP nemen het voorstel mee terug voor nadere beraadslaging. De fractie CDA adviseert op onderdelen negatief over het voorstel. De fractie Leefbaar Delft adviseert negatief over het gehele voorstel.

 8. Voorstel tot vaststelling van de belastingverordening 2004

De fractie Stadsbelangen reikt een overzicht uit van belastingtarieven van de gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg en Zwolle; alsmede kopieën van documenten inzake Leges Juridische Zaken en Veiligheid, - Kamerverhuur en – Brandweer en het Privaatrechtelijk Tarief Warenmarkten.

Wethouder Oosten doet toezegging dat in voorjaar 2004 de resultaten van een onderzoek inzake de onderbouwing van de kostendekking c.q. kostendekkendheid van legestarieven gepubliceerd worden.

Bijlage A, genoemd in stuk 190 VI pagina 26 was niet meegeleverd en zal alsnog beschikbaar worden gesteld [is alsnog digitaal nagezonden RdG]

De commissie adviseert aldus: De fracties PvdA, GroenLinks, D66, STIP, SP en VVD adviseren positief. De fractie CDA adviseert positief, behoudens inzake die tarieven waartoe qua onderbouwing de bijlage A voorziet. Deze tarieven neemt CDA voor nadere bestudering, na overleg van bijlage A, mee terug naar de fractie.

De fracties Christenunie/ SGP en Stadsbelangen nemen het voorstel voor nader beraad in de fractie mee terug. De fractie Leefbaar Delft adviseert negatief.

 9. Voorstel tot vaststelling, inkorting en het laten vervallen van diverse straatnamen
Het voorstel is door de raad in haar vergadering van 27 november naar de commissie verwezen voor advisering. Wethouder Oosten geeft voorafgaand aan de behandeling een nadere toelichting op het voorstel, inhoudende dat het voorstel met name de introductie van nieuwe buurtnamen betreft; met als belangrijkst (gebruiks)doel het verkrijgen van éénduidigheid ten behoeve van onderzoek en statistiek. De gekozen lijn is voldoende onderscheiding tussen buurtnaam en straatnaam, respectievelijk wijknaam, dan wel naam van een (ander) geografisch object. Enkele buurten krijgen met dit voorstel vooreerst een naam.

De doorlopen procedure is juridisch correct geweest, doch leidt tot vragen, omdat hierin de raadsbevoegdheid tot het benoemen van straten in materiële zin onvoldoende is uitgebouwd.

De commissie adviseert zowel over de procedure als over de inhoud van het voorstel.

Inzake de procedure adviseert de commissie aldus: De fracties LeefbaarDelft, CDA en Stadsbelangen adviseren het voorstel als collegevoorstel ter kennisname van een raadscommissie te brengen en vervolgens aan de raad voor besluit voor te leggen. De fracties GroenLinks, D66 en STIP adviseren om het benoemen van straten aan het college te mandateren. Als dit niet mogelijk blijkt, dán de route: éérst voorleggen aan een raadscommissie en dan besluitvorming in de raad. De fracties PvdA en VVD adviseren ook dat de benoeming van straten aan het college gemandateerd wordt, doch als dit niet mogelijk is, de oude route in stand te houden. De fractie Christenunie/ SGP adviseert de huidige procedure op hoofdlijnen in stand te houden, doch met een betere bescherming van de openbaarheid en inspraak inzake de commissie die over straatnamen adviseert. De fracties Stadsbelangen en VVD sluiten zich bij het onderdeel openbaarheid en inspraak van het advies van Christenunie/ SGP aan.

Wethouder Oosten zegt op basis van de adviezen toe een wijziging van de verordening voor te bereiden, waarin a. de route: collegevoorstel -> commissie advies -> raadsbesluit wordt vastgelegd en een de openbaarheid van en inspraak in de straatnaamcommissie beter is gewaarborgd.

Inzake de inhoud van het voorstel adviseert de commissie aldus: De fracties PvdA, GroenLinks, Christenunie/SGP en VVD adviseren positief over het voorstel. De fractie Leefbaar Delft adviseert negatief en kondigt aan met amendementen te zullen komen. De fractie CDA adviseert op onderdelen negatief en overweegt met amendementen te zullen komen. De fracties D66, STIP adviseren positief, doch wachten de inhoud van de amendementen af. De fractie Stadsbelangen neemt het stuk mee terug naar de fractie en wacht de inhoud van de voorgenomen amendementen af.

 10. Jaarprogramma 2004 KIS II
Het onderwerp leidt niet tot besluitvorming in de raad.

Tijdens de beraadslaging zegt wethouder Baljé toe om betreffende de stroomlijning van brongegevens informatie over kosten tot nu toe aan te leveren. Hij kan echter niet op voorhand garanderen dat dit compleet zal zijn. Tevens zegt wethouder Baljé toe om o.a. de burger als klant van het RIS bij de vernieuwing ervan te betrekken.

   
 11. Sluiting
Voorzitter
sluit de vergadering om 23.55 uur.
   

terug naar boven