Startnotitie programma “Kennisstad en economie”

 

1.       Inleiding

 

In deze startnotitie geeft het college van B&W een beknopte visie op de stand van zaken en de gewenste ontwikkelingen binnen het programma “Kennisstad en Economie”. In paragraaf 2 gaan wij in op de uitgangspunten voor het beleid die in ons collegeprogramma Voorzetten en doorzetten zijn geformuleerd. Daarbij gaan wij ook in op de belangrijkste doelstellingen die wij ons voor de gehele periode 2002 – 2006 hebben gesteld.

 

In paragraaf 3 geven wij een schets van  de actuele ontwikkelingen binnen het programma kennis en economie. Daarin gaan wij in op zaken in die in 2002 reeds in gang zijn gezet of op korte termijn aan de orde zullen komen. In paragraaf 4 tenslotte geven wij onze visie op de belangrijkste doelen en activiteiten binnen dit programma voor het jaar 2004.

 

U bent uitgenodigd om tijdens de vergadering van de raadscommissie extern op 18 maart a.s uw mening of reactie te geven op deze startnotitie. In dezelfde periode zullen voor de overige twaalf programma’s soortgelijke vergaderingen worden gehouden. De verslagen van deze vergaderingen, waarin uw mening of reactie wordt opgenomen, zullen wij meenemen bij de opstelling van de conceptbegroting voor de periode 2004 – 2007. Deze conceptbegroting wordt in september a.s. door de gemeenteraad van Delft behandeld.

 

Wij willen op voorhand wel opmerken dat het waarschijnlijk niet mogelijk zal zijn om alle meningen of reacties die u ons meegeeft in de begroting en in onze beleidsvoornemens te verwerken. Alleen al de financiële speelruimte daartoe is beperkt, zeker in een periode waarin het economisch minder gaat.  Wij zijn van plan om voor nieuwe beleidswensen meerjarig een bedrag van half miljoen euro vrij te maken en nog eens een half miljoen euro voor het jaar 2004. Dit bedrag moet echter over dertien programma’s worden verdeeld. Bovendien zullen wij, om deze bedragen vrij te kunnen maken, waarschijnlijk moeten ‘snijden’ in lopende uitgaven in de begroting.

 

Ondanks deze beperkingen vernemen wij graag uw mening over de gewenste ontwikkelingen in de verschillende beleidsprogramma’s van de Gemeente Delft.  Wij zullen dan ook trachten om in onze begroting zo goed mogelijk te verantwoorden hoe wij met uw meningen en ideeën zijn omgegaan.

 

2.       Uitgangspunten van beleid

 

Delft Kennisstad is en blijft de economische strategie van Delft. De ontwikkeling van Technopolis, het sciencepark voor kennisintensieve technologische bedrijven, in het TU zuid gebied heeft hoge prioriteit. 

 

De netwerk-, promotie en projectactiviteiten op het gebied van Delft Kennisstad  zullen worden gecoördineerd vanuit de Stichting Delft Kennisstad met als uitvalsbasis het Meisjeshuis.

 

Om de in voorhoede van technologische ontwikkelingen te blijven functioneren is aanleg van breedband internetvoorziening in Delft noodzakelijk.

Bij een kennisstad is het van belang goed onderwijs te hebben.. Het streven is om te komen tot  sterk ontwikkeld technisch onderwijs in Delft, zowel op universitair, HBO als MBO niveau.

 

De belangrijkste nieuwe kantoorlocaties in Delft bevinden zich in de nabijheid van de beide NS-stations. We streven een actieve ontwikkeling van deze locaties na, waarbij het accent ligt op de kennisgerelateerde dienstensector.

 

Naast Technopolis gaan ook de herstructurering van de Schieoevers en de uitgifte van het nieuwe bedrijventerrein Harnaschpolder van start. De Schieoevers blijven het belangrijkste standaard bedrijventerrein in Delft en de Harnaschpolder krijgt een mix van standaard en hoogwaardige bedrijven. Meer over de Harnaschpolder is te vinden in de startnotitie Stedelijke Projecten.

 

In deze collegeperiode besteden we aandacht aan wijkeconomie. Centraal in dit thema zijn de onderwerpen buurtwinkelcentra, werken-aan-huis en het stimuleren van kleinschalige bedrijvigheid. Special aandacht heeft het betrekken van allochtone ondernemers en werknemers.

 

3.       Actuele ontwikkelingen

 

Onlangs is de Kennisalliantie Zuid-Holland opgericht. Deze Alliantie moet het platform worden waar de deelnemers aan de regionale kenniseconomie elkaar ontmoeten, activiteiten afstemmen en samenwerken aan het versnellen van het innovatieproces.

 

Het Meisjeshuis is onlangs overgedragen aan de Stichting het Meisjeshuis. In het Meisjeshuis zullen zich op termijn het Erfgoedhuis ZuidHolland, de Stichting Delft Kennisstad en de kennissociëteit vestigen.

 

Op dit moment wordt door de gemeente de mogelijkheid onderzocht voor het opzetten van een Technopolicy Network. Dit is een internationaal netwerk van gemeenten en universiteiten waar de technologie de belangrijkste economische drager is van de lokale economie. Dit jaar zal een conferentie worden georganiseerd rond dit thema.

 

Onlangs is een Stuurgroep Breedband opgericht samen met de woningbouwcorporaties en de TUD om de introductie van breedband in Delft te bevorderen. Het is de bedoeling een tweesporenbeleid te ontwikkelen: een zogenaamd ontwikkelspoor waarbij het creëren van maatschappelijk en economisch draagvlak centraal staat, en een pilotspoor. Het pilotspoor richt zich met name op het experimenteren en het toetsen van het draagvlak in de praktijk.   

Ten aanzien van het ontwikkelspoor wordt momenteel de mogelijkheid verkend om samen met TNO Telecom een samenwerking op te zetten met de gemeenten Leiden, Zoetermeer, Delft en mogelijk Dordrecht. 

  

Het masterplan Schieoevers komt eind 2003 gereed. Voor de uitbreiding van Ikea wordt nog in 2003 een ontwikkelingsplan opgesteld. Hierin wordt een plan voor de verkeersafwikkeling meegenomen.

 

Voor de 14 buurtwinkelcentra in Delft zijn ontwikkelingsrichtingen per centrum uitgewerkt. Dit is gebeurd op basis van de ontwikkelingsvisie winkelcentra 2002-2010. Voor ieder winkelgebied zijn de huidige positie, de sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen weergegeven. Daarnaast is voor elk winkelgebied afzonderlijk de ontwikkelingsrichting uiteengezet op basis van marktmogelijkheden, bestaande situatie en wenselijke versterkingen. Op basis van de bevindingen zijn conclusies getrokken over de gewenste activiteiten en te plegen ingrepen die per winkelgebied zouden moeten worden genomen in de periode 2002 - 2010.

Nog in  2003 wordt een voorstel voorgelegd met daarin de concrete uitvoeringsplannen voor de buurtwinkelcentra. Voor de andere twee trajecten binnen wijkeconomie: het stimuleren van werken-aan-huis en het bevorderen van kleinschalige bedrijvigheid, worden later dit jaar uitvoeringstrajecten opgesteld.

 

4. Doelen (activiteiten en effecten) voor het jaar 2004

 

q       Kennissociëteit Meisjeshuis opgericht

q       Effectieve acquisitie (4 internationale bedrijven per jaar)

q       Eerste gronduitgiften/start bouw op Technopolis

q       Doel effectieve Stadsmarketing / promotie op aspecten Wonen, werken (Technopolis) en (be)leven in onderlinge samenhang, uitbuiten van de synergie

q       Uitgewerkt plan voor een bedrijfsverzamelgebouw, eventueel met clean room faciliteiten,  op Technopolis 

q       Evaluatie WFIA

q       Start pilotproject Breedband

q       Opening Productontwikkelings Centrum

q       Uitvoeringstraject buurtwinkelcentra. Voor 2004 worden de winkelgebieden Verdiplein, Ternatestraat en Vrijheidslaan aangewezen voor toepassing van de subsidieregeling Steun Bedrijven Stadsvernieuwing. In verschillende gebieden worden bestemmingsplannen aangepast en verkeer- en parkeerplannen gemaakt en worden acties opgezet om buurtwinkelcentra schoon, heel en veilig te maken.   

q       Uitvoeringstraject stimuleren werken-aan-huis

q       Uitvoeringstraject bevorderen kleinschalige bedrijvigheid

q       Uitwerking masterplan Schieoevers