07 oktober 2004

Besluitenlijst commissie Middelen & Bestuur d.d. 15 juni 2004

 


naar agenda 15 juni 2004

 


naar agenda
19 oktober 2004



 

 
Voorzitter:

Mevrouw Van der Hoek

Commissiegriffier:

De heer De Groot

Portefeuillehouders:

De heer Mooiweer,

Aanwezig:

De heer Van Doeveren bij punten 10 en 11als plv.vz presidium
De heer Kiela bij punt 9 als vz Delftse delegatie AB Haaglanden
De dames Geursen, Bolten, Wielens, Lourens.
De heren Blinker, Buis, Aközbek, Van Tongeren, Van Leeuwen, De Wit, Vondeling, De Koning, Van den Doel, Taebi.

Onafhankelijk raadslid Kroon was in deze commissievergadering niet vertegenwoordigd. Hij heeft geen mededeling vooraf gedaan terzake hun opvatting over één of meer agendapunten.

De fracties Stadsbelangen en Leefbaar Delft hebben verzocht de vergadering aan te vangen om 19.00 uur. Dit voorstel is per e-mail ter stemming gebracht en aangenomen.

 1. Opening
De voorzitter opent om 19.00 uur de vergadering.
 2. Mededelingen
Wethouder Mooiweer deelt mee dat de samenwerking met Zoetermeer inzake de opstelling van een participatieverordening en een "interactief kookboek" heeft geleid tot vertraging in de voortgang. Om deze reden is het opstellen van de verordening van dit proces losgekoppeld, waardoor deze in september aan de raad voor besluitvorming kan worden aangeboden.
3.  Inventarisatie sprekers
Er zijn geen sprekers.
 4. Vaststellen besluitenlijst 18 mei
De besluitenlijst van 18 mei wordt ongewijzigd vastgesteld.
Naar aanleiding van het verslag meldt de heer De Koning dat de gehouden presentatie over aspecten betreffende de personele formatie niet aan zijn verwachting heeft voldaan. Hij verzoekt de commissie om hierover een discussie te voeren tezamen met portefeuillehouder en beleidsbetrokken ambtenaren. De commissie stemt hiermee in.

De griffier zal een bijeenkomst hiertoe organiseren in het najaar 2004

 5. Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De commissie gaat akkoord met de lijst niet te bespreken stukken.
 6. Vragenronde
De heer De Wit meldt dat het stellen van een schriftelijke vraag door een Tweede Kamerlid gemiddeld € 1750,-- kost en vraagt wat de beantwoording hiervan in Delft kost. Wethouder Mooiweer meldt dat dit sterk afhangt van de hoeveelheid uitzoekwerk en de moeilijkheidsgraad van de vraag en zegt een globale berekening terzake toe.
 7. Startnotitie aanbesteding accountantscontrole (definitieve versie)
Commissie
adviseert unaniem positief over het voorstel. De fracties PvdA, CDA, Stadsbelangen en Leefbaar Delft adviseren de griffier geen stemrecht in de commissie te verlenen.
De Rekenkamer heeft aangegeven in de commissie aanbesteding accountantscontrole adviserend te willen participeren. Wethouder Mooiweer zegt toe het voorstel aan te passen v.w.b. de positie van griffier en lid van de Rekenkamer.
De fractie Stadsbelangen geeft aan de commissie aanbesteding accountantscontrole in kennis te stellen van haar wensen inzake het program van eisen
 8.

Accountantsrapport 2003 en oplegnotitie
Fracties zijn positief over de accountantsrapportage en waarderen de aanwezigheid en toelichting van de accountant.

 9.

Stadsgewest Haaglanden
Fracties bespreken de koers van de Delftse delegatie in het AB ‘Haaglanden’.
Fracties waarderen de aanwezigheid en toelichting van de heer Kiela en het feit dat ‘Haaglanden’ twee maal per jaar geagendeerd wordt.

 10.

Voorstel behandeling programmabegroting
Het voorstel van D66 om de eerste schorsing in eerste termijn te verlengen ontvangt brede steun. Het voorstel wordt op dit punt aangepast.

Fracties Stadsbelangen, ChristenUnie/SGP en D66 verzoeken de geplande presentatie (6 juli) van de conceptbegroting qua datum te vervroegen. Griffier zegt toe dit verzoek over te brengen aan college.

Fractie CDA overweegt een voorstel om de spreektijd in eerste termijn voor fracties van 5 zetels en meer met twee minuten te verlengen en voor fracties met minder dan 3 zetels met twee minuten te verkorten. Fracties PvdA en VVD geven aan dit voorstel nader te overwegen. De fracties SP, Stadsbelangen, ChristenUnie/SGP, STIP, D66 en GroenLinks adviseren negatief op dit voorstel.

De fracties PvdA, GroenLinks, D66, STIP, ChristenUnie/SGP, Stadsbelangen en SP adviseren positief over het voorstel. De fracties CDA, VVD en Leefbaar Delft nemen het voorstel mee terug voor nader beraad.

 11.

Positie presidium
Fracties komen met de volgende voorstellen tot aanpassing:
1. reeds nu vastleggen dat het presidium de voorzitter uit haar midden kiest en hiermee niet wachten tot de eerstvolgende raadsperiode;
 2. borgen dat fracties die niet in het presidium zijn vertegenwoordigd wel kennis kunnen nemen van de beraadslaging en beschikken over de vergaderstukken;
3. naast openbaarmaking van de besluiten van het presidium ook de agenda openbaar maken;
4. de werkgeverschapstaken richting de griffier benoemen;
 5. sexe-neutrale tekst waar het de griffier betreft.

Met deze aanpassingen adviseren STIP, ChristenUnie/ SGP, Stadsbelangen, SP, CDA, PvdA en GroenLinks positief over het voorstel. De fracties VVD en Leefbaar Delft nemen het voorstel mee terug naar de fractie voor nader beraad.

 12.

Sluiting

 

De voorzitter sluit de vergadering om 21.10 uur

terug naar boven