07 januari 2005

Besluitenlijst commissie middelen en bestuur d.d. 7 december 2004

 


naar agenda
7 december 2004


naar agenda
18 januari 2005

 
Voorzitter:

Mevrouw Van der Hoek

Commissiegriffier:

Mevrouw Van Delft

Portefeuillehouders:

De heren Mooiweer en Verkerk

Aanwezig:

De heren Bot ( bij punt 7), Buis, Van den Doel, De Koning, Meuleman, Van Putten, Van Tongeren, De Wit, Blinker, Vuijk en Van Doeveren (bij punt 9)

De dames Bolten, Lourens, Geursen en Wielens

Onafhankelijk raadslid Kroon en de SP waren in deze commissievergadering niet vertegenwoordigd. Zij hebben geen mededeling vooraf gedaan aangaande hun opvatting over één of meer agendapunten.

 

1. Opening en mededelingen

De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering. Bij aanvang van de vergadering worden de antwoorden op de rondvragen van de vorige vergadering over EZH-gelden en het SVN-fonds en de antwoorden op vragen over de tarieven begraafplaatsverordening uitgedeeld.

 

2. Inventarisatie sprekers

De heer Brands en de heer Verhoeff bij agendapunt 8.

 

3. Vaststellen besluitenlijst 16 november 2004

Pagina 3, 3 alinea: 2007, moet 2006 zijn. Met inachtneming van deze wijziging is de besluitenlijst vastgesteld.

Naar aanleiding van agendapunt 9 van de besluitenlijst vraagt de heer De Wit of de voorzitter en de griffier al een lijst hebben van mensen die een rechterlijke procedure hebben lopen naar aanleiding van hun bezwaar tegen het niet uitkeren van de Zalmsnip door de gemeente Delft. De voorzitter antwoordt dat de gemeente deze informatie niet heeft omdat bezwaarmakers aan de gemeente niet hoeven te melden wanneer men een rechterlijke procedure start. Volgens de heer De Wit beschikt de gemeente wel over die gegevens omdat de gemeente in een dergelijke procedure wordt uitgenodigd een verweerschrift te schrijven. De voorzitter zegt toe dit verder uit te zoeken.

 

4. Vaststellen lijst niet te bespreken stukken

De commissie gaat akkoord met de lijst niet te bespreken stukken.

 

5. Rondvraag

De heer Vuijk vraagt hoe het zit met de uitvoering van motie M-VI ingediend door de VVD en door de raad overgenomen over een kerntakendiscussie. Het presidium zou een werkwijzenotitie voorleggen aan de commissie Middelen en Bestuur en de heer Vuijk heeft de notitie nog niet mogen ontvangen. De griffier verwijst naar agendapunt 9, Startnotitie Bezuinigingsproces, waarin een voorstel voor een kerntakendiscussie door het college wordt gedaan. De heer Vuijk kan aangeven of het voorstel van het college reeds de lading van de motie dekt, of dat een aanvullende notitie van het presidium is vereist. De heer Vuijk verwacht een notitie van het presidium.

De heer Van den Doel vraagt of het mogelijk is om bij wijzigingen oude nummeringen te handhaven en niet te hernummeren. De griffier zal uitzoeken of dit mogelijk is.

De heer De Wit vraagt hoe lang de burgemeester doet over het beantwoorden van brieven aan hem gericht. De burgemeester geeft aan te streven naar beantwoording binnen een maand.

De heer De Wit vraagt waarom de advertentie over de spoortunnel niet in de Stadskrant is gezet. De voorzitter antwoordt dat de opsteller van de advertentie, het actiecomité Spoortunnel Nu, zelf bepaalt waar men advertenties plaatst omdat het geen onderdeel van de gemeente betreft.

De heer De Wit vraagt waarom de gemeentelijke server e-mails groter dan 5 Mb niet accepteert. Wat kost het om de servercapaciteit te vergroten, zodat dit wel mogelijk wordt. De voorzitter speelt deze vraag door aan portefeuillehouder Baljé.

 

6. Stand van zaken internationaal beleid

De burgemeester wil de commissie graag informeren over zijn plannen inzake internationaal beleid. Dit vanwege een aantal geplande reizen in het voorjaar.

De burgemeester onderscheidt 5 elementen in het internationaal beleid:

·1 De stedenbanden met Esteli en Tshwane worden goed gedragen door de bevolking en er vindt veel uitwisseling plaats. In het voorjaar heeft burgemeester Verkerk een reis naar Esteli in Nicaragua gepland. De stedenband met Tshwane wordt positief beoordeeld door zowel de Nederlandse, als de Zuid-Afrikaanse regering. Deze stedenbanden moeten wel wederkerig worden ingevuld. Ook Delftse mensen moeten er iets van kunnen leren.

·2 De jumelages met o.a. Aarau en Freiberg lopen goed. Burgemeester Verkerk wil deze steden één maal kort bezoeken om dit kracht bij te zetten.

·3 Er zijn mogelijkheden voor EU-subsidies vanuit Brussel. De burgemeester gaat zich inzetten voor het verkrijgen van subsidies voor het samenwerken met andere Europese steden met een historische binnenstad en voor Delft kennisstad.

·4 Burgemeester Verkerk ziet kansen om meer te gaan doen met internationale instituten in Delft, zoals het Unesco Water Education Institute. Dit instituut is zeer bekend in de hele wereld en levert kennis en research voor o.a. ontwikkelingslanden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor samenwerking met internationale juridische instituten in Den Haag.

·5 Meer inzet om buitenlandse bedrijven naar Delft te halen, in samenwerking met de universiteit. Burgemeester Verkerk noemt de interesse van Chinese bedrijven als concreet voorbeeld.

Burgemeester Verkerk kondigt aan op dit onderwerp een beleidsnota op te stellen die over een paar maanden naar de commissie zal komen.

De fractie van Leefbaar Delft reageert negatief op de visie van de burgemeester. Volgens hen is het beleid ouderwets en moet alle ondersteuning van de gemeente aan stedenbanden worden stopgezet.

De overige fracties reageren positief op het door de burgemeester geschetste beeld en hopen snel kennis te kunnen nemen van de nota van de burgemeester.

Mevrouw Bolten verzoekt de burgemeester ook de jumelage met Adapazari door middel van een bezoek te ondersteunen. De heer Van Tongeren vraagt hoe het staat met de banden met Austin, Texas. De burgemeester zegt toe dit uit te zoeken.

De heer Bot biedt aan als vertegenwoordiger van de raad in het Platform Delft-Mamelodi voorafgaand aan de commissie in januari een presentatie te houden over de stedenband met Mamelodi (onderdeel van Tshwane). De commissie neemt dit aanbod aan.

 

7. Voorstel behandeling begroting 2006

De commissie is unaniem van mening dat de kwaliteit van de discussienota’s voor de begroting 2006 sterk verbeterd moet worden.

De fractie van CU/SGP is van mening dat de raad, in samenwerking met de griffie, de discussienota’s op zou moeten stellen. De overige fracties leggen de verantwoordelijkheid voor het opstellen van de discussienota’s bij het college.

De raad zou een voorbeeldnota kunnen maken, zodat het college een duidelijk voorbeeld heeft.

Op de vraag wie verantwoordelijk is voor de organisatie van de politieke markt antwoordt de heer Bot, voorzitter van de werkgroep bestuurlijke vernieuwing, dat de griffie de organisatie voor haar rekening neemt en voor feedback terecht kan bij de werkgroep bestuurlijke vernieuwing.

De heer De Wit en mevrouw Bolten vragen aandacht voor het opstellen van een raadsprogramma.

De meerderheid van de commissie adviseert om de begroting pas in oktober te behandelen, zodat de gevolgen de septembercirculaire meegenomen kunnen worden bij de behandeling van de begroting in de raad.

De meerderheid van de commissie staat positief tegenover het verzoek van portefeuillehouder Mooiweer om het college tijdens de tweede avond van de behandeling van de begroting in de raad het college eerder het woord te geven.

De fractie van Leefbaar Delft adviseert negatief over het voorstel, omdat het nog meer vergaderingen met zich meebrengt.

De overige leden nemen het voorstel mee terug naar de fractie.

 

8. Belastingverordeningen en Besluit reguliere prijzen en tarieven Delft 2005 (464445)

De heer Brands, verhuurder van waterfietsen, verzoekt om de precariobelasting voor waterfietsen minder fors te verhogen. Bovendien vraagt hij aandacht voor de doorvaarbaarheid van de binnenwateren voor waterfietsen.

De heer Verhoeff van Knus verhuurt waterfietsen in de Delftse Hout. Hij heeft in het verleden steigers van de gemeente overgenomen en opgeknapt volgens de wensen van de gemeente. Nu moet de heer Verhoeff ineens precariobelasting gaan betalen over de steigers en de waterfietsen, waardoor de verhuurprijs van de waterfietsen van 6 euro naar 8 euro per uur moet. Dit strookt niet met de laagdrempelige voorziening die zowel Knus als de gemeente voor ogen had.

Wethouder Mooiweer meldt dat er momenteel een oplossing voor de steiger wordt gezocht. Knus heeft voorgaande jaren geen precariobelasting betaald over de waterfietsen, maar moet dat nu wel gaan betalen. Het tarief dat wordt berekend ligt tussen het oude tarief en het tarief voor commerciële activiteiten in.

De meerderheid van de commissie vraagt de wethouder voor de verhuur van waterfietsen geen aparte categorie te handhaven. De wethouder zegt toe om hoofdstuk 17.1.5. te schrappen en de waterfietsen aan te slaan volgens het tarief in hoofdstuk 17.1.14.

De heren Brands en Verhoeff spreken in tweede termijn hun blijdschap uit over de aanpassing van het tarief voor precariobelasting voor waterfietsen

Alle fracties vragen aandacht voor het omlaag brengen van de lasten voor de burgers.

De heer Vuijk wil kritisch kijken naar de grondslag van belastingen. Indien de perceptiekosten hoog zijn, is het wellicht beter een belasting te laten vervallen. Wethouder Mooiweer zegt toe daar eens naar te kijken. De heer Vuijk vraagt naar de reden voor de boventrendmatige verhoging van de reinigingsrechten. Wethouder Mooiweer zegt toe dit uit te zoeken.

Wethouder Mooiweer zal volgend jaar in het voorstel voor de tarieven een extra kolom opnemen waarin het oude bedrag wordt weergegeven, zodat de veranderingen meteen duidelijk worden.

Stadsbelangen neemt het voorstel mee terug naar de fractie en komt zeker terug op de verordening lijkbezorgingsrechten in de raad. De fractie van CU/SGP neemt het voorstel eveneens mee terug naar de fractie.

De fracties van STIP, D66, GroenLinks, PvdA en VVD adviseren positief.

De fracties van Leefbaar Delft en CDA adviseren negatief over het voorstel omdat, hoewel de stijging in 2005 beperkt blijft, de tarieven toch veel te hoog zijn.

 

9. Startnotitie Bezuinigingsproces (467930)

De heer Van Doeveren vraagt zich af of de bezuinigingen wel voldoende zijn. Hij pleit ervoor de pijn niet bij burgers en instellingen te leggen. De bezuinigingen moeten grotendeels worden gerealiseerd door het reduceren van overhead bij de gemeente en door ambities neerwaarts bij te stellen. De heer Van Doeveren wil een brede kerntakendiscussie voeren.

De heer Buis pleit voor het ontzien van de zachte sector (welzijn) bij de bezuinigingen. Het college moet doorgaan met het reduceren van de overhead. Er zou een fasering in de investeringsuitgaven kunnen worden aangebracht. Hij adviseert om wel met nieuw beleid door te gaan, maar ook te kijken of oud beleid geschrapt kan worden. De PvdA vraagt om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Mevrouw Bolten vraagt om bij het verlagen van subsidies, kleine clubs die draaien op vrijwilligers, buiten schot te houden. Zij vraagt ook om te kijken of er op bepaalde terreinen strategische partners gevonden kunnen worden (provincie, Europa). Mevrouw Bolten spreekt een voorkeur uit voor een beperkte kerntakendiscussie. Een uitgebreide kerntakendiscussie zou misschien betekenen dat deze raad ‘over het eigen graf heen regeert’.

Mevrouw Lourens spreekt zich ook uit voor het zoeken van partners en voor een gerichte takendiscussie. Zij wenst bij de bezuinigingen inzicht in wie bepaalde bezuinigingen het meest treffen. Het verdient de voorkeur dat het college de raad verschillende opties biedt.

Mevrouw Wielens wijst op het nut van de risicomarge in de bezuinigingen. Bij aanvang van een takendiscussie is het goed om de verwachtingen op een rij te zetten. Zij vraagt het presidium om een voorstel te doen voor een kerntakendiscussie, waarbij het voorstel van het college wordt meegenomen. Mevrouw Wielens is niet voor het schrappen van al het nieuw beleid in de bezuinigingen.

De heer Van Den Doel vraagt om voorzichtigheid t.a.v. de gemeentelijke tarieven. Volgens hem kan de overhead van de gemeente omlaag. Hij vraagt om subsidies niet te verlagen bij kleine clubs. Een kerntakendiscussie moet op hoofdlijnen worden gevoerd volgens spreker, met verwijzing naar zijn ervaring met de uitgebreide discussie die in 1996 werd gevoerd.

De heer De Koning onderschrijft de uitgangspunten van de startnotitie, maar is niet akkoord met het verhogen tarieven als oplossing. Wel ziet hij een oplossing in personeelsreductie, maar pleit voor het voorkomen van gedwongen ontslagen.

De heer De Koning wil een gerichte kerntakendiscussie, met één of meer themasessies.

De heer Vuijk is geen voorstander van de beperkte kerntakendiscussie. Hij vreest dat de raad op geen enkel onderdeel tot een meerderheid komt. De heer Vuijk gaat akkoord met het proces dat in de startnotitie wordt beschreven, maar voelt zich niet gebonden aan een uitkomst van het proces. De VVD hanteert bovendien het kader: ‘niet lokaal repareren wat landelijk opgelegd wordt’.

De heer De Wit beoordeelt het proces als te omslachtig. Hij pleit voor meer tempo en vraagt de partijen in de raad om te zeggen waar ze op willen bezuinigen. Bezuinigen mag volgens de fractie van Leefbaar Delft arbeidskrachten kosten. Er moet geen nieuw beleid ingezet worden.

De fractie van Leefbaar Delft adviseert negatief over het voorstel.

De fracties van het CDA en de PvdA nemen het voorstel mee terug naar de fractie

De fractie van GroenLinks, STIP, D66, CU/SGP, Stadsbelangen en VVD adviseren positief over het voorstel.

10. Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 24.00 uur

   

terug naar boven