Gemeente Delft

 

 

 

Aanbestedingsdocument met geïntegreerd

 

programma van eisen t.b.v. de

 

Europese aanbesteding

 

voor de levering van dienstverlening in het kader van

 

de accountantscontrole

 

nummer: (nummer publicatie TED)

 

datum: (publicatiedatum TED)

 

 

 

Inhoudsopgave

1. Inleiding. 3

1.1 Algemene informatie. 3

1.2 Richtlijn, procedure van aanbesteding en gunningcriterium.. 3

1.3 Aanbestedende dienst 3

1.4 Planning en Data. 3

1.5 Voorbehoud. 3

1.6 Intellectueel eigendom aanbestedingsdocument 3

2. Omschrijving van de leveringsomvang. 4

2.1 Algemeen. 4

2.2 Profiel 4

2.3 Gewenste dienstverlening. 4

2.4 Informatiepakket 7

2.5 Looptijd contract 7

3. Details inzake de aanbestedingsprocedure. 8

3.1 Aanbestedingsdocument met geïntegreerd programma van eisen. 8

3.2 Informatiefase. 8

3.3 Offerte. 8

3.3.1 Algemeen. 8

3.3.2 Selectiecriteria. 9

3.3.3 Eisen. 9

3.3.4 Wensen. 9

3.3.5 Ondertekening en verzending. 9

3.4 Sluitingsdatum.. 9

4. Beoordelingsprocedure. 10

4.1 Aanbestedingscommissie en Inkoopteam.. 10

4.2 Beoordelingsprocedure. 10

Annex A Selectiecriteria. 12

Annex B Offerte-eisen. 15

Annex C Materie-eisen. 16

Annex D Commerciële eisen. 19

Annex E Juridische-eisen. 21

Annex F Wensen. 22

Annex G Omzetverklaring. 24

Annex H Referentiegegevens. 25

Annex I Prijzenblad. 26

Annex J Inkoopvoorwaarden Gemeente Delft 27


1. Inleiding

1.1 Algemene informatie

De gemeente Delft (hierna te noemen ‘opdrachtgever’) heeft de intentie, ten behoeve van haar organisatie een mantelcontract af te sluiten voor de accountantscontrole van de jaarrekening. Opdrachtgever heeft hiertoe het navolgende aanbestedingsdocument met geïntegreerde condities opgesteld, waarop de  leverancier (hierna te noemen: ‘de accountant’+) te allen tijde de aanbieding dient te baseren.

1.2 Richtlijn, procedure van aanbesteding en gunningcriterium

De aanbesteding geschiedt op basis van de Europese Richtlijn voor Overheidsopdrachten inzake.Diensten (92/50/EEG), waarin opgenomen Richtlijn 97/52/EG, hierna te noemen ‘Richtlijn’).

 

De aanbestedingsprocedure welke van toepassing is op de onderhavige aanbesteding is de openbare procedure.

 

Bij de beoordeling geldt het gunningcriterium van de economisch meest voordelige aanbieding.

1.3 Aanbestedende dienst

Aanbestedende dienst is de gemeente Delft.

1.4 Planning en Data

3 december 2004

verzenden publicatie Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

7 januari 2005

uiterste datum inleveren vragen informatiefase

21 januari 2005

uiterste verzenddatum antwoorden vragen informatiefase

22 februari 2005,

12.00 uur

uiterste datum indienen offertes

12 april 2005

verificatievergadering

Mei 2005

ondertekening contract

1 juni 2005

Ingangsdatum contract voor de controleopdracht 2005-2008

1.5 Voorbehoud

Opdrachtgever behoudt zich het recht voor om de aanbestedingsprocedure geheel of gedeeltelijk, tijdelijk of definitief te stoppen. Betreffende accountants hebben in dat geval geen recht op vergoeding van welke kosten dan ook gemaakt in het kader van deze aanbestedingsprocedure.

1.6 Intellectueel eigendom aanbestedingsdocument

Behoudens uitzonderingen door de Auteurswet gesteld, mag zonder schriftelijke toestemming van opdrachtgever, met uitzondering van de annexen die aan de offerte moeten worden toegevoegd, niets uit dit document worden verveelvoudigd,

2. Omschrijving van de leveringsomvang

2.1 Algemeen

Opdrachtgever is een moderne gemeente die zich profileert als kennisstad. De visie op kennis is: ‘Kennis vermenigvuldig je door die te delen’. Opdrachtgever wil kennis en informatie delen met burgers en bedrijven. Deze filosofie vertaalt zich onder meer in de wijze waarop opdrachtgever haar organisatie heeft ingericht. De ambtelijke organisatie is onderverdeeld in een aantal clusters, die elk een gemeentelijk taakveld verzorgen. De clusters Publiekszaken en Wijk- en Stadszaken zijn verantwoordelijk voor het primaire proces. Het cluster Facilitaire Dienstverlening geeft ondersteuning op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau. De Centrale Staf tenslotte zorgt voor een meerwaarde op het vlak van de externe oriëntatie en bevordert de eenheid binnen de organisatie. Bij opdrachtgever zijn ca. 1670 personen werkzaam, waarvan ca. 1200 medewerkers op kantoorfuncties. Volgens de begroting 2005 worden de baten en lasten geraamd op ca. € 325 miljoen. De materiële vaste activa bedragen volgens de balans per ultimo 31 december 2003 207 miljoen Euro. Aan eigen financieringsmiddelen in de vorm van reserves en voorzieningen is per die datum 195 miljoen Euro beschikbaar.

2.2 Profiel

Opdrachtgever wil op transparante wijze een bewuste keuze maken voor de inhuur van deskundigheid op het gebied van de accountantscontrole en de daaraan gerelateerde advisering voor de komende jaren. Het doel is een accountant(skantoor) te kiezen die (dat) qua profiel en functievervulling goed past bij de organisatie van opdrachtgever.

 

Opdrachtgever wil daarbij de opdracht verlenen aan één accountant(skantoor) voor het verrichten van controlewerkzaamheden gericht op de jaarrekeningen 2005, 2006, 2007 en 2008 en de structurele en incidentele verklaringen over dezelfde boekjaren.

2.3 Gewenste dienstverlening

Onder deze opdracht ‘accountantscontrole van de jaarrekening’ (sedert de invoering van BBV: de Programmarekening) valt de controle op de (werking van de) financiële administratie, de getrouwheid van de gemeenterekening, alsmede de rechtmatigheid van de administratie en het financieel beheer, uitgevoerd door een registeraccountant als bedoeld in artikel 213 van de Gemeentewet. De controlewerkzaamheden betreffen ook het controleren van de opzet en werking van de administratieve organisatie en het toetsen van de interne controle daarop. Administratieve dienstverlening door het accountantskantoor is niet verenigbaar met de controleopdracht.

 

Als referentiekader gelden hierbij de (Gemeente)wet, het Besluit Begroting en Verantwoor-ding, het Besluit Accountantscontrole gemeenten, richtlijnen (protocollen) in kader single audit, wettelijke regelingen, gemeentelijke verordeningen (zoals de financiële verordening artikel 212 GW) en voorschriften.

 

De rechtmatigheidstoets betreft de formele en materiële juistheid van een administratieve verantwoording c.q. de formele juistheid van het beheer. Onder formele juistheid wordt verstaan dat de (administratieve) handelingen en beheersdaden zijn verricht binnen het kader van de bevoegdheden van de handelende functionaris en overeenkomstig de daarvoor gegeven (wettelijke en andere) voorschriften. Onder materiële juistheid wordt verstaan dat de verantwoording of administratie in overeenstemming is met de werkelijkheid. De accountant geeft daarbij tevens een oordeel over de inspanningen die opdrachtgever doet om misbruik en oneigenlijk gebruik door eigen organisatie en derden te voorkomen. Rechtmatigheid is een aspect dat duidt op de mate waarin door het bestuur (het college van B&W) gevoerde financiële beheer in overeenstemming is met de bestaande normering.

 

Zoals het, in het informatiepakket, gevoegde controleprotocol 2004 laat zien wordt ingaande 2004:

1.         de rechtmatigheidtoetsing in eerste aanleg gericht op de ‘externe regelgeving’.

2.         vanuit de eigen interne regelgeving bij deze rechtmatigheidtoets betrokken:

·       de (uitgaande) subsidieverstrekking aan derden (algemene subsidieverordening en specifieke subsidieverordeningen).

·       treasury-statuut en toepassing van de Wet FIDO.

·       begrotingsrechtmatigheid en de in dat kader door de raad vastgestelde verordening ex art 212 Gemeentewet en de nader gestelde regels.

 

In samenspraak met de accountant zal in de komende jaren een ontwikkelingstraject gevolgd worden om ook de overige interne regelingen onder de rechtmatigheidtoets te brengen

 

In het hierna opgenomen schema is de goedkeurings­tolerantie opgenomen zoals door de gemeenteraad, per controlejaar vastgesteld voor het controlejaar 2005.

 

Goedkeuringstolerantie

Goedkeurend

Beperking

Oordeelonthouding

Afkeurend

Fouten in de jaar-
rekening (% lasten)

≤ 1%

>1%<3%

-

≥ 3%

Onzekerheden in de controle (% lasten)

≤ 3%

>3%<10%

≥ 10%

-

 

Dit is overeenkomstig de eisen in het Besluit accountantscontrole Provincies en Gemeenten. Deze toleranties zijn afzonderlijk voor toepassing op de aspecten getrouwheid en financiële rechtmatigheid. Van de accountant wordt naast deze kwantitatieve benadering bij de weging van fouten en onzekerheden ook een kwalitatieve beoordeling verwacht (professional judgement).

 

Voor de rapporteringstolerantie stelt de gemeenteraad als maatstaf dat de accountant op het niveau van programma’s in de begroting elke fout of onzekerheid > 25 % van de goedkeuringstolerantie rapporteert.

 

In het verlengde van de aanbesteding met bijbehorend contract met de accountant wordt voor 2005 door de gemeenteraad een afzonderlijk controleprotocol vastgesteld. En aanvullend hierop zal de gemeenteraad (overeenkomstig de verordening) voorafgaand aan de accountantscontrole vaststellen waar extra aandacht aan besteed dient te worden.

 

Uitgangspunt van de gemeente Delft is een zoveel mogelijk zichzelf controlerende organisatie, die niet alleen zicht heeft op zijn risicomarges, maar deze risico's ook adequaat beheerst. Eén en ander moet onder meer blijken uit de bereidheid van de accountant om gedurende de contractperiode zijn contractprijs neerwaarts bij te stellen naarmate het zelfcontrolerend vermogen van de gemeentelijke organisatie toeneemt. Vooraf moet worden aangegeven hoe dit objectief kan worden gevolgd. De offerte zal gebaseerd zijn op het bestaande beheerssysteem. Partijen komen een gegarandeerd percentage voor reductie van het honorarium overeen, indien de verwachte verbeteringen in de organisatie en met name de verbeteringen in het interne beheerssysteem kunnen worden gerealiseerd.

 

Bij de nadere uitwerking van het programma van eisen (zie annex C: materie-eisen) maken we onderscheid in:

1.    de algemeen certificerende functie

2.    het verstrekken van deelverklaringen

3.    de natuurlijke adviesfunctie voor organisatie en college van B&W

4.    de bestuurlijke ondersteuning van de gemeenteraad


Ad. 1.   De algemene certificerende functie.

Het hoofdbestanddeel van de werkzaamheden betreft het aan de gemeenteraad rapporteren over het functioneren van de verschillende organisatieonderdelen resp. het door het college van B&W gevoerde beheer in het kader van de jaarrekening. In de verschillende rapportages wordt onderscheid gemaakt naar de  managementletter, het accountantsverslag en de accountantsverklaring.

 

De accountant voert overleg over de (concept) deelrapportages in het kader van de managementletter en de jaarcontrole met de controller en sector- en vakteamhoofden van de betreffende organisatieonderdelen. Eens per jaar stelt de accountant een gemeentebrede (integrale) managementletter op ten behoeve van het ambtelijk (Gemeentelijk Management Team, hierna te noemen ’GMT’) en bestuurlijk management (college van B&W). In deze managementletter ligt de nadruk op het functioneren van de administratieve organisatie, de interne controle, de geautomatiseerde gegevensverwerking en het financieel beheer, tevens wordt zo nodig aandacht besteed aan bedrijfseconomische- en exploitatierisico's. Verwacht wordt van de accountant dat daarbij zowel gemeentebrede verbeterpunten, bestuurlijke aandachtspunten en de meer specifieke verbeterpunten per vakteam aan de orde worden gesteld.

 

De managementletter geeft de te realiseren verbeterpunten voordat wordt overgegaan tot het opstellen van de jaarrekening. De integrale managementletter en het aan de raad uit te brengen accountantsrapport (het rapport van bevindingen) met accountantsverklaring bespreekt de accountant vooraf met de gemeentecontroller, en het vakteamhoofd Financiën.

 

 Ad. 2.  Het verstrekken van deelverklaringen

Een en ander betreft het ten behoeve van de rijksoverheid en andere instanties verstrekken van accountantsverklaringen bij declaraties, jaaropgaven en andere verantwoordingen. De werkzaamheden zijn voor een groot deel planmatig op jaarbasis te bepalen. In het informatiepakket (zie verder) is een actueel overzicht specifieke verklaringen toegevoegd. Het college van B&W is verantwoordelijk voor de verantwoording aan deze instellingen met bijvoeging van de door de gemeentelijke accountant te verstrekken accountantsverklaring. Via de gemeenterekening legt het college van B&W uiteraard ook aan de gemeenteraad verantwoording af over de inkomsten/uitgaven van deze specifieke beleidsvelden.

Ad. 3.   De natuurlijke adviesfunctie voor organisatie en college van B&W

Dit betreft het gevraagd en ongevraagd adviseren van het ambtelijk en bestuurlijk management. Het gaat om alle activiteiten ten behoeve van het management voor zover een relatie aanwezig is met de taakuitoefening van de accountant, zoals de opzet en werking van de administratieve organisatie, (verbijzonderde) interne controle, de doelmatigheid, automatisering en informatievoorziening, subsidiemogelijkheden, fiscale zaken, risico's en dergelijke. Het gaat hierbij om adviezen die:

-            een logisch gevolg zijn van de controlebevindingen;

-            een logisch gevolg zijn van de uitkomsten van besprekingen van bepaalde rapportages
met betrekking tot ontwikkelingen binnen de organisatie, zoals het beoordelen van nieuwe procedures, andere    werkwijzen en de inrichting van de administratieve organisatie;

-            voortvloeien uit bevindingen in andere gemeenten;

-            voortvloeien uit ontwikkelingen op het vakgebied en die

-            voortvloeien uit informatie van de rijksoverheid.


De uitvoering dient op eigen initiatief van de accountant (zonder aanvullende opdracht en kosten), dan wel op verzoek van opdrachtgever plaats te vinden (financiële gevolgen afhankelijk van de te maken afspraken). Het betreft adviezen van beperkte omvang.

Bij ontwikkelingen op het gebied van financieel beheer, administratieve organisatie en interne controle wordt van de accountant een kritische, actief meedenkende en ondersteunende rol verwacht. In dit licht moet de accountant gezien worden als een 'sparringpartner' die ideeën kan en wil leveren over verbetering van instrumenten en daarbij tevens oog heeft voor de organisatorische- en beheersconsequenties. Dit betekent dat de accountant een uitgewerkte visie heeft op het ''wat'' en ''hoe'' van een moderne gemeentelijke organisatie.


Het karakter van de natuurlijke adviesfunctie brengt met zich mee dat de accountant zich binnen een redelijke termijn na adviesverzoek beschikbaar stelt voor opdrachtgever.

 

 Ad. 4. De bestuurlijke ondersteuning van de gemeenteraad

Dit omvat de activiteiten gericht op de ondersteuning van de gemeenteraad. Het gaat hierbij om het gevraagd en ongevraagd adviseren betreffende onderwerpen die vanuit het oogpunt van de gemeenteraad aandacht behoeven. De bevindingen vinden hun weerslag in:

a)         de integrale managementletter, met aanbevelingen voor de versterking van de gemeentebrede bedrijfsvoering (ook op het vlak van rechtmatigheid)

b)         het rapport van bevindingen bij  de jaarrekening met bijbehorende accountantsverklaring.

 

Ook de gemeenteraad verwacht van de accountant een kritische, actief meedenkende en ondersteunende rol.  De accountant wordt gezien als een 'sparringpartner' die ideeën kan en wil leveren over verbetering van instrumenten en daarbij tevens oog heeft voor de door de gemeenteraad uit te oefenen controlefunctie. Dit betekent dat de accountant een uitgewerkte visie heeft op het ''wat'' en ''hoe'' van een moderne duale gemeente en het toe te passen instrumentarium van de gemeenteraad.

 

In het kader van deze raadsondersteuning zal de eindverantwoordelijke accountant indien gewenst als adviseur verschijnen in gemeenteraads- of commissievergaderingen.

2.4 Informatiepakket

Vanwege de noodzaak dat de accountantskantoren zich een goed beeld kunnen vormen van de organisatie van opdrachtgever en de financiële huishouding van opdrachtgever, is bij het aanbestedingsdocument een uitgebreid informatiepakket bijgevoegd met de volgende samenstelling:

1.    NEON gemeenteraadsbesluit, korte beschrijving huidige organisatie, organigrammen

2.    Verordeningen 212, 213, 213a Gemeentewet

3.    Jaarrekening 2003

4.    Programmabegroting/productenramingen 2005-2008

5.    Vormgeving AO/IC op hoofdlijnen, statuut AO/BIV, IC Statuut

6.    Vormgeving planning & control op hoofdlijnen

7.    Controleprotocol 200

8.    Overzicht specifieke verklaringen

2.5 Looptijd contract

De aanbesteding heeft betrekking op een mantelcontract met een looptijd van vier volledige jaren: 2005-2009. (De opdracht gaat in medio 2005 en eindigt derhalve medio 2009 en heeft betrekking op de rekeningjaren 2005 t/m 2008). Eén en ander zonder enige vorm van stilzwijgende verlenging. Wel bestaat een optie tot verlenging van één periode van maximaal één jaar.

 

Telkenjare is er een evaluatiegesprek met betrekking tot de dienstverlening  van de accountant. Na twee jaar vindt een gemeentebrede evaluatie plaats. De gemeenteraad behoudt zich het recht voor bij het niet tot tevredenheid functioneren van de (het) accountant(skantoor) tot een tussentijdse beëindiging te besluiten.

 

Onderhavige aanbesteding heeft primair betrekking op de organisatie van opdrachtgever, echter de opdracht kan worden uitgebreid tot andere instellingen die op de een of andere wijze gelieerd[1] zijn aan opdrachtgever, waarbij het uitgangspunt geldt dat deze kunnen worden afgenomen onder de met de accountant in het kader van deze aanbestedingsprocedure afgesproken condities en voorwaarden.

 

Er kan ook sprake zijn van minderwerk in verband met mogelijke verzelfstandigingstrajecten[2].

3. Details inzake de aanbestedingsprocedure

3.1 Aanbestedingsdocument met geïntegreerd programma van eisen

Dit aanbestedingsdocument dient als uitgangspunt voor het opstellen van een offerte voor de levering als beschreven in hoofdstuk 2. Het aanbestedingsdocument is met de grootste zorg samengesteld. Mocht u desondanks tegenstrijdig- en/of onvolkomenheden tegenkomen, dan kunt u ons deze separaat, tijdens de informatiefase (zie hoofdstuk 3.2), schriftelijk kenbaar maken. Indien noodzakelijk met opgaaf van prijsconsequenties.

Er wordt met nadruk op gewezen dat u geen wijzigingen mag aanbrengen in het aanbestedingsdocument of annexen. Wijziging van het aanbestedingsdocument of annexen leidt tot uitsluiting.

3.2 Informatiefase

Voorafgaand aan het indienen van een offerte is het mogelijk deel te nemen aan een informatieronde. U wordt in de gelegenheid gesteld om schriftelijk vragen te stellen naar aanleiding van dit document. Uw vragen dienen uiterlijk op 7 januari 2005 om 12.00 uur in het bezit te zijn van opdrachtgever.  De vragen kunnen per post of e-mail worden verzonden naar:

Gemeente Delft

t.a.v.

Postbus 78

2600 ME Delft

bduijl@delft.nl (e-mailadres)

onder vermelding van “vragen offerteaanvraag Accountantsdiensten. Vragen die later worden aangeleverd, worden niet beantwoord.

 

Alle vragen en daarbij behorende antwoorden worden uiterlijk 21 januari 2005, geanonimiseerd, aan alle mededingers toegezonden en dienen te worden beschouwd als een integraal onderdeel van het aanbestedingsdocument. Indien u van mening bent dat bepaalde informatie, vanwege het bedrijfsgevoelige karakter ervan, niet geschikt is voor verspreiding onder de andere accountants, dan dient u dit tijdig en duidelijk kenbaar te maken. Bij werkelijk bedrijfsgevoelige informatie zal brede publicatie uitsluitend met toestemming plaatsvinden.

Het eisen- en wensenpakket is na toezending van de beantwoorde vragen definitief.

3.3 Offerte

3.3.1 Algemeen

Uw offerte bestaat uit de volledig ingevulde en ondertekende annexen A t/m E en de gevraagde bijlagen, genummerd volgens de door ons aangegeven nummering. Andere door u ingezonden informatie wordt niet in de beoordeling betrokken. Indien nodig kan u in de verificatievergadering om nadere informatie worden gevraagd. Er wordt met nadruk op gewezen dat opdrachtgever zich het recht voorbehoudt onvolledige offertes niet verder in behandeling te nemen.

 

Iedere pagina van de offerte moet voorzien zijn van een (pagina)nummering en paraaf van een daartoe bevoegde persoon. Het inkoopteam behoudt zich het recht voor alleen offertes te beoordelen die zijn opgemaakt conform de uitgangspunten van dit aanbestedingsdocument.

 

De door u ingevulde annexen alsmede alle bijlagen maken, zo met u een contract wordt afgesloten, in beginsel integraal onderdeel uit van dit contract.

3.3.2 Selectiecriteria

U wordt verzocht van alle in annex A genoemde selectiecriteria op deze annex te verklaren of u er zonder voorbehoud aan voldoet. U dient daarvoor op de annex in de daarvoor bestemde kolom een ‘ja’ te plaatsen. Waar nadere informatie wordt gevraagd, geeft u deze informatie op een bijlage, genummerd volgens de door ons aangegeven nummering. Het mag daarbij uitsluitend gaan om de informatie zoals gevraagd in de criteria. De accountant die niet aan de gestelde criteria voldoet of die de gevraagde informatie niet heeft overgelegd, wordt uitgesloten voor de verdere procedure.

3.3.3 Eisen

U wordt verzocht van alle in annex B t/m E genoemde eisen op de betreffende annex te verklaren of u er zonder voorbehoud aan voldoet. U dient daarvoor op de annex in de daarvoor bestemde kolom een ‘ja’ te plaatsen. Waar nadere informatie wordt gevraagd, geeft u deze nadere informatie op een bijlage, genummerd volgens de door ons aangegeven nummering. Het mag daarbij uitsluitend gaan om nadere toelichting op de betreffende eis, zonder dat op welke wijze dan ook de bevestiging, dat u zich conformeert aan de betreffende eis, wordt afgezwakt c.q. van voorwaarden wordt voorzien. Indien niet onvoorwaardelijk, cq. zonder voorbehoud wordt voldaan aan en ingestemd met alle eisen, valt uw offerte af. Verwijzing naar overleg of onderhandelingen wordt gezien als een vorm van voorbehoud

3.3.4 Wensen

Onze wensen geven een nadere kwalitatieve duiding van gestelde eisen. De Delftse wensen staan geformuleerd op annex F. De antwoorden op de wensen worden gevormd door de bijlagen die u heeft bijgevoegd bij verschillende eisen.

3.3.5 Ondertekening en verzending

De offerte dient rechtsgeldig te zijn ondertekend en dient in vijfvoud te worden aangeleverd. Eén origineel exemplaar, wat is gemerkt als ‘origineel’ en vier kopieën, welke zijn gemerkt als ‘kopie’. Alle exemplaren moeten in een gesloten, blanco envelop worden gezonden aan/afgeleverd bij:

Gemeente Delft                                                             

t.a.v. Centrale Staf, B. den Uijl                                      

Torenhove, 5e etage kamer 5.20                                   

Martinus Nijhofflaan 2

2624 ES Delft

           

Bij dit aanbestedingsdocument treft u gele stickers aan met de tekst: ‘Offerte, niet openen!’.  Deze dient u in de linker bovenhoek aan de voorkant van de envelop te plakken.

Per telefax of ander elektronisch medium ingediende offertes worden niet geaccepteerd. De envelop waarmee u de offerte indient, mag niet bij andere van u afkomstige stukken worden ingesloten. Noch mogen andere stukken die niet tot de offerte behoren in de envelop worden ingesloten.

3.4 Sluitingsdatum

De sluitingsdatum voor het indienen van de offerte is 22 februari 2005, om 12.00 uur.

Een offerte die na dit tijdstip wordt bezorgd, wordt ongeopend aan de afzender geretourneerd. Uw offerte wordt strikt vertrouwelijk behandeld. Na sluiting van de termijn voor het indienen van de offertes worden de enveloppen met de offertes door het inkoopteam geopend en start de beoordelingsprocedure.

4. Beoordelingsprocedure

4.1 Aanbestedingscommissie en Inkoopteam

Opdrachtgever heeft ten behoeve van deze aanbestedingsprocedure een aanbestedingscommissie ingesteld. Vanuit deze commissie is een ter beoordeling van de offertes een inkoopteam samengesteld. Het is –op straffe van uitsluiting- niet toegestaan om in het kader van deze aanbestedingsprocedure op een andere dan de hierboven aangegeven wijze contact te zoeken met de gemeentelijke organisatie of leden van de aanbestedingscommissie of het inkoopteam ter verkrijging van welke informatie dan ook.

4.2 Beoordelingsprocedure

Beoordeling van de offerte vindt plaats op basis van het gunningcriterium als genoemd in hoofdstuk 1.2 van dit aanbestedingsdocument.

 

De beoordelingsprocedure omvat de volgende fasen.

Fase 1. Vaststellen beslisregels door de aanbestedingscommissie.

Voorafgaand aan de opening van de offertes stelt de aanbestedingscommissie de beslisregels vast, te weten:

1.        De wijze waarop de wensen ten opzichte van elkaar worden beoordeeld.

2.        Hoe wordt gehandeld als twee of meer accountants gelijk eindigen.

3.        Wanneer is sprake van gelijk eindigende accountants.

 

Fase 2. Het openen van de offertes.

De offertes worden geopend en er wordt een proces verbaal van opening opgesteld. Vervolgens wordt aan de hand van een checklist bekeken of de offertes voldoen aan de vereisten uit het aanbestedingsdocument en of alle gevraagde informatie is bijgevoegd.

 

Fase 3. Beoordeling van de selectiecriteria.

In deze fase wordt aan de hand van annex A beoordeeld of de accountant voldoet aan alle gestelde selectiecriteria. Een accountant die niet aan alle gestelde selectiecriteria voldoet, valt af.

 

Fase 4. Beoordeling van de eisen.

In deze fase wordt aan de hand van de annexen B t/m E beoordeeld of iedere accountant onvoorwaardelijk voldoet aan alle eisen. Een accountant die niet aan alle eisen voldoet, valt af.

 

Fase 5.1 Beoordeling van de wensen.

Vervolgens worden de accountants die de voorafgaande fasen goed zijn doorgekomen beoordeeld naar de mate waarin c.q. de wijze waarop zij ten opzichte van elkaar voldoen aan de wensen (annex F).

Alle wensen worden voorzien van waardefactoren oplopend naar de mate van belangrijkheid van 1 tot en met 10 (zie fase 1, beslisregel 1).  Per wens is in dit aanbestedingsdocument aangegeven of een wens hoog, midden dan wel laag wordt gewaardeerd, waarbij hoog staat voor 8 t/m 10, midden voor 4 t/m 7 en laag voor1 t/m 3 punten. Verdere informatie ten aanzien van de waardefactoren wordt niet verstrekt.

 

De mate waarin een accountant in vergelijking met andere accountants aan een wens voldoet, wordt uitgedrukt in een score variërend van 1 tot en met het aantal deelnemende accountants, waarbij de beste accountant het hoogst aantal punten en de minst goede accountant 1 punt krijgt. De beoordeling vindt plaats door het inkoopteam. Het inkoopteam bepaalt per wens eerst welke accountant ten opzichte van de andere accountants het meest en welke het minst voldoet. Afhankelijk van de significantie van het verschil beslist het inkoopteam per wens of dit terecht wordt uitgedrukt met bovengenoemde cijfers, of dat als ondergrens een hoger cijfer dan 1 wordt aangehouden. Vervolgens wordt per wens de score vermenigvuldigd met de waardefactor van de wens. De optelling van de aldus verkregen uitkomsten levert het eindtotaal van de offerte van de accountant.

 

Fase 5.2. Beoordeling presentatie.

De accountants die aan de eisen voldoen, worden uitgenodigd een presentatie te verzorgen; de planning hiervoor is de 3e week van februari 2005. De presentatie vindt plaats zonder aanwezigheid van de andere accountants. Het resultaat van de presentatie wordt mee beoordeeld en meegeteld.

 

Fase 6. Verificatiefase.

Op grond van alle beschikbare informatie komt het inkoopteam tot een totaal oordeel en een voorlopige winnaar. In principe is dit de accountant die voldoet aan alle eisen èn het hoogste eindtotaal in punten heeft behaald. Deze accountant wordt uitgenodigd voor een verificatievergadering. Het inkoopteam stelt vast welke documenten en/of nadere informatie de accountant bij deze vergadering moet overleggen. Tevens wordt vastgesteld welke aspecten nog opheldering behoeven. Verklaringen die bij de verificatievergadering worden overgelegd, mogen niet ouder zijn dan 3 maanden.

 

Blijkt tijdens de verificatiefase dat:

§         in de offerte onjuiste informatie is verstrekt;

§         op een ander punt onoverkomelijke bezwaren bestaan;

§         geen definitieve overeenstemming kan worden bereikt over het te sluiten contract;

dan kan de betreffende accountant alsnog afvallen. In een dergelijk geval wordt de eerstvolgende hoogst geëindigde accountant uitgenodigd voor de verificatiefase.

 

Fase 7. Afronding oordeel.

Nadat de verificatiefase is doorlopen, komt het inkoopteam met haar eindoordeel. Het inkoopteam legt dit eindoordeel voor aan de aanbestedingscommissie, die vervolgens de bestuurlijke besluitvormingsprocedure in gang zet.

 

4.3 Gunning

Nadat het bestuurlijke besluitvormingsproces is doorlopen, worden alle accountants schriftelijk op de hoogte gebracht van al dan niet gunning. Tevens wordt gemeld dat er in eerste instantie sprake is van voorgenomen gunning. De voorgenomen gunning wordt na een redelijke termijn, tenminste 2 weken, omgezet in een definitieve gunning. Gunning heeft pas plaatsgevonden na ondertekening van het contract.

 

Zolang er niet op alle punten volledige overeenstemming is bereikt en er nog geen schriftelijke en door beide partijen ondertekend contract tot stand is gekomen, is er geen sprake van enige gebondenheid van opdrachtgever. In dat geval is er ook geen enkele verplichting tot vergoeding van welke schade of kosten dan ook.

 

De aanbestedingscommissie is door de gemeenteraad gemandateerd om de accountants-selectie uit te voeren en het door de burgemeester te ondertekenen contract met de gemeentelijke accountant voor te bereiden. De gemeenteraad bekrachtigt dit door middel van het formele benoemingsbesluit van de accountant. In het verlengde van de aanbestedings-procedure stelt de raad de afzonderlijk uitgewerkte controleopdracht 2005 vast. Dit wordt in principe een jaarlijks  te herhalen procedure.

Annex A Selectiecriteria

 

Naam accountant:

 

Adres:

 

Plaats:

 

 

nr

eisen

verplichte bijlage nummering

akkoord ?

bevestigen met ‘ja’ [3]

s-1    

Het accountantskantoor (kortweg: de accountant) verklaart, niet in staat van faillissement, vereffening surséance van betaling, akkoord of liquidatie of in een andere soortgelijke toestand ingevolge een gelijkwaardige procedure van de nationale wettelijke regeling, als bedoeld in artikel 29, onder a van de Richtlijn, te verkeren.

Indien daarom wordt verzocht, wordt bij de verificatievergadering het bewijs overgelegd

 

 

s-2    

De accountant verklaart dat ten aanzien van zijn kantoor geen faillissement is aangevraagd, noch een procedure van vereffening of surséance van betaling of akkoord dan wel andere soortgelijke procedure die in de nationale wettelijke regeling is voorzien, als bedoeld in artikel 29, onder b van de Richtlijn, aanhangig is gemaakt.

Indien daarom wordt verzocht, wordt bij de verificatievergadering het bewijs overgelegd

 

 

s-3    

De accountant verklaart, niet bij een gerechtelijk vonnis dat kracht van gewijsde heeft, te zijn veroordeeld voor een delict dat de beroepsmoraliteit van hem in het gedrang brengt (artikel 29, onder c van de Richtlijn).

 

 

s-4    

De accountant verklaart, niet in de uitoefening van zijn beroep een ernstige fout te hebben begaan, welke kan worden vastgesteld op elke grond die de aanbestedende diensten  aannemelijk kunnen maken (artikel 29, onder d van de Richtlijn).

 

 

s-5    

De accountant verklaart dat hij voldoet en gedurende de looptijd van het contract zal blijven voldoen aan zijn verplichtingen ten aanzien van de sociale verzekeringsbijdragen overeenkomstig de wettelijke bepalingen van het land van opdrachtgever dan wel van het land waar de accountant is gevestigd (artikel 29, onder e van de Richtlijn).

Indien daarom wordt verzocht, wordt bij de verificatievergadering het bewijs overgelegd.

 

 

s-6    

De accountant verklaart dat hij voldoet en gedurende de looptijd van het contract zal blijven voldoen aan zijn verplichtingen ten aanzien van de betaling van belastingen overeenkomstig de wettelijke bepalingen van het land van opdrachtgever dan wel van het land waar accountant is gevestigd (artikel 29, onder f van de Richtlijn).

Indien daarom wordt verzocht, wordt bij de verificatievergadering het bewijs overgelegd.

 

 

s-7    

De accountant heeft een recent, doch niet ouder dan drie maanden, bewijs van inschrijving in het nationale beroeps- of handelsregister, of een afschrift daarvan, bijgevoegd (artikel 30 van de Richtlijn).

Bewijs bijvoegen als bijlage 1.

 

s-8    

De accountant heeft geen bezwaar tegen een eventueel uit te voeren antecedentenonderzoek naar de betrouwbaarheid van zijn bedrijf.

 

 

s-9    

De accountant heeft een beschrijving van de kernactiviteiten van het bedrijf bijgevoegd.

 

Beschrijving bijvoegen als bijlage 2.

 

s-10            

De accountant heeft een volledige opgave van de juridische bindingen (met percentage van het belang) en samenwerkingsverbanden met andere ondernemingen (w.o. evt. dochter- en moederonderneming) en de aard hiervan bijgevoegd.

Als deze vraag niet op het bedrijf van de accountant van toepassing is, is het toegestaan deze vraag beantwoorden met ‘n.v.t.’.

Indien van toepassing opgave bijvoegen als bijlage 3.

 

 

s-11            

Indien de accountant een dochter- of werkmaatschappij is, kan hij een verklaring van de holding of moedermaatschappij overleggen, waarin deze zich volledig verantwoordelijk stelt voor de uitvoering van de diensten en de financiële draagkracht van de dochter- of werkmaatschappij.

Indien daarom wordt verzocht, wordt bij de verificatievergadering de verklaring overgelegd.

Als deze vraag niet op het bedrijf van de accountant van toepassing is, is het toegestaan deze vraag beantwoorden met ‘n.v.t.’.

 

 

s-12            

De accountant heeft een, indien van toepassing door een accountant goedgekeurde, balans en resultaatrekening over de jaren 2001, 2002 en 2003 bijgevoegd (artikel 31, lid 1b van de Richtlijn) (alleen een kopie bijvoegen van de gevraagde stukken, niet het volledige jaarverslag bijvoegen. Indien gewenst kan dit nader door opdrachtgever worden opgevraagd).

Stukken bijvoegen als bijlage 4.

 

s-13            

De verhouding tussen de totale jaaromzet van de accountant en de jaaromzet bij opdrachtgever op basis van lopende contracten en deze aanbesteding is minder dan 15%. De accountant heeft op annex G de omzet over de laatste drie boekjaren en de jaaromzet bij opdrachtgever over het eerste contractjaar (e.e.a. gebaseerd op informatie uit hoofdstuk 2 en de reeds bij de accountant lopende contracten van opdrachtgever, ingevuld) (artikel 31, lid 1c van de Richtlijn).

Informatie op annex G bijvoegen als bijlage 5.

 

s-14            

De financiële situatie van de accountant is van zodanige aard dat verwacht kan worden dat hij de gehele opdracht tot een goed eind kan brengen.

 

 

s-15            

De accountant heeft en houdt gedurende de looptijd van het contract al die verzekeringen aan die op afdoende wijze wettelijke, beroeps- en/of productaansprakelijkheid afdekken. De verzekeringen hebben een adequate dekking per gebeurtenis.

Indien daarom wordt verzocht, wordt bij de verificatievergadering de polis(sen) en betaalbewijzen overgelegd.

 

 

s-16            

De accountant heeft aantoonbaar ruime ervaring (in tijd en werkzaamheden) met soortgelijke opdrachten als beschreven in hoofdstuk 2 van het aanbestedingsdocument en de daarbij behorende overige dienstverlening.

Omschrijving bijvoegen als bijlage 6.

 

s-17            

De accountant heeft ter beoordeling van de ervaring van de accountant met soortgelijke opdrachten een opgave van maximaal 4 tevreden referenties, over de laatste 3 jaar op bijlage bijgevoegd (artikel 32, lid 2b van de Richtlijn) met vermelding van:

  • naam, adres, vestigingsplaats betreffende referentie;
  • naam en telefoonnummer contactpersoon;
  • datum aanvang dienstverlening;
  • hoogte omzet;
  • soort opdracht.

Let wel: indien deze informatie niet volledig ter beschikking wordt gesteld, worden voor dit onderdeel geen punten toegekend.

Referenties ingevuld op annex H

bijvoegen als bijlage 7.

 

s-18            

De accountant heeft een beschrijving en organogram van de structuur van de onderneming, waarin opgenomen het aantal werknemers, bijgevoegd.

 

Beschrijving en organogram bijvoegen als bijlage 8.

 

s-19            

De accountant beschikt over een zodanig personeelsbestand dat de dienstverlening zoals gevraagd in dit aanbestedingsdocument in relatie tot de overige werkzaamheden van de accountant op goede, efficiënte wijze kan worden uitgevoerd. Beschrijving van het personeelsbestand, het personeelsverloop en het ziekteverzuim[4] over de laatste 3 jaar is als bijlage bijgevoegd

Beschrijving bijvoegen als bijlage 9.

 

s-20            

Ter bestendiging van de continuïteit en beperking van vermijdbare overlast voor personeel van de opdrachtgever zal de accountant zoveel mogelijk trachten dezelfde personen in te zetten.

 

 

s-21            

Bij iedere vervanging van personeelsleden zal (zonder dat dit tot extra kosten voor de opdrachtgever leidt) vervangend personeel ter beschikking worden gesteld, dat qua deskundigheid, opleidingsniveau en ervaring van tenminste gelijk niveau is als het oorspronkelijk ingezet personeel. Vervanging door personeel, dat aan mindere kwalificaties voldoet kan slechts bij uitzondering (en dan tegen een lagere tariefsstelling) plaatsvinden na instemming van de opdrachtgever.

 

 

s-22            

Het kennis- en opleidingsniveau van de medewerkers en contactpersonen van de accountant is van zodanig niveau dat deze opdrachtgever zo adequaat mogelijk kunnen bedienen. Een beschrijving van het kennis en opleidingsniveau, inclusief relevante werkervaring naar functie van de medewerkers en contactpersonen die daadwerkelijk voor de uitvoering van de opdracht worden ingezet, is bijgevoegd als bijlage.

Beschrijving  bijvoegen als bijlage 10.

 

s-23            

De accountant beschikt over de juiste (technische) faciliteiten, geautomatiseerde controleprogramma’s etc. om de uitvoering van de opdracht efficiënt te kunnen volbrengen.

 

 

s-24            

De accountant beschikt over een kwaliteitsborgingsysteem waardoor de kwaliteit van de dienstverlening gedurende de voorbereidings-, leverings- en nazorgfase zo goed mogelijk wordt gewaarborgd.

 

Beschrijving en evt kopie van certificaat bijvoegen als bijlage 11.

 

s-25            

De accountant gaat vertrouwelijk om met alle informatie die zij op de een of andere wijze in het kader van deze aanbesteding, dan wel afgesloten contract verkrijgt en stelt zonder toestemming van opdrachtgever geen informatie aan derden beschikbaar.

 

 

s-26            

Alle gegevens van opdrachtgever die de accountant in het kader van deze aanbesteding ter beschikking worden gesteld worden alleen gebruikt voor deze aanbesteding en niet voor mailing etc.

 

 

s-27            

De accountant heeft zich in het kader van deze aanbesteding niet schuldig gemaakt aan vooroverleg met concurrenten waarbij prijzen en wijze van offreren worden afgestemd.

 

 

s-28            

Alle door de accountant in het kader van deze aanbesteding overgelegde gegevens en gedane verklaringen zijn door hem naar waarheid ingevuld en kunnen te allen tijde gestand worden gedaan. Opdrachtgever behoudt zich het recht op schadevergoeding voor in het geval van onjuiste en/of onvolledige informatie en/of het niet kunnen nakomen van hetgeen door de accountant is aangeboden.

 

 

 

Ondergetekende verklaart dat, bovenstaande antwoorden naar waarheid zijn ingevuld, gestand kunnen worden gedaan en bij gunning gestand worden gedaan.

 

 

Naam ondergetekende:                                               Datum:

 

 

 

Handtekening:


Annex B Offerte-eisen

 

Naam accountant:

 

Adres:

 

Plaats:

 

 

nr

eisen

verplichte bijlage nummering

akkoord ?

bevestigen met ‘ja’ [5]

o-e-1     

De offerte is ingericht volgens de in hoofdstuk 3 opgenomen instructie.

 

 

 

o-e-2     

Aan de offerte zijn voor opdrachtgever geen kosten verbonden, ongeacht of eventuele onderhandelingen leiden tot het sluiten van een contract. In de precontractuele fase draagt de accountant zijn eigen kosten. Zolang er geen volledige overeenstemming is bereikt en een schriftelijk, door beide partijen ondertekend contract tot stand is gekomen, is er geen sprake van enige gebondenheid van opdrachtgever. In dat geval is er ook geen enkele verplichting tot vergoeding van welke schade of kosten dan ook.

 

 

o-e-3     

De offerte heeft een gestanddoeningstermijn van minimaal 120 kalender-dagen. Tijdens deze periode heeft de offerte het karakter van een onherroepelijk aanbod.

 

 

o-e-4     

De offerte en overige correspondentie en contacten zijn gesteld c.q. vinden plaats in de Nederlandse taal.

 

 

o-e-5     

De offerte bevat de na(a)m(en) en functie(s) van degene(n) die de accountant bij het beoogde contract rechtsgeldig zal/zullen vertegenwoordigen.

 

Gegevens bijvoegen als bijlage 12.

 

o-e-6     

De offerte is voorzien van naam, telefoonnummer en e-mailadres van een contactpersoon, die op verzoek van opdrachtgever toelichting kan geven op de offerte.

Gegevens bijvoegen als bijlage 13.

 

o-e-7     

De offerte is duidelijk en zonder voorbehoud opgesteld.

 

 

 

o-e-8     

De offerte is ondertekend door degene(n) die het accountantskantoor rechtsgeldig kan en mag vertegenwoordigen.

 

 

o-e-9     

Het inzenden van de offerte houdt in dat wordt ingestemd met de aanbestedingsprocedure zoals omschreven in dit document.

 

 

 

Ondergetekende verklaart dat, bovenstaande antwoorden naar waarheid zijn ingevuld, gestand kunnen worden gedaan en bij gunning gestand worden gedaan.

 

 

Naam ondergetekende:                                               Datum:

 

 

 

Handtekening:


Annex C Materie-eisen

 

Naam accountant:

 

Adres:

 

Plaats:

 

 

nr

Eisen

verplichte bijlage nummering

akkoord ?

bevestigen met ‘ja’ [6]

 

Algemeen

 

 

m-e-1

De accountant is bereid en in staat de dienstverlening als genoemd in dit aanbestedingsdocument ten behoeve van opdrachtgever te verzorgen.

 

 

m-e-1        

De accountant voert de diensten als genoemd in hoofdstuk 2 uit binnen de daartoe gestelde termijnen.

 

 

m-e-2        

De accountant garandeert dat de door hem te leveren diensten gedurende de looptijd van het contract van onveranderde, goede kwaliteit zijn en blijven en dat diensten in alle opzichten voldoen aan de gebruikelijke eisen van deugdelijkheid, doelmatigheid, geschiktheid, normen, specificaties, overheidsvoorschriften.

 

 

m-e-3        

De accountant is bereid bij de uitvoering van dienstverlening, indien nodig en gewenst, samen te werken met derden.

 

 

m-e-4        

De accountant accepteert in principe alleen aanvragen van dienstverlening, welke vallen binnen de parameters van deze aanbesteding, en die worden geplaatst door de opdrachtgever aangewezen functionarissen op de tussen partijen overeengekomen wijze.

 

 

m-e-5        

Indien de accountant niet, of niet binnen de overeengekomen tijdsduur de afspraken met betrekking tot de dienstverlening nakomt, is opdrachtgever gemachtigd en gerechtigd:

·           van de accountant te eisen dat deze voor eigen kosten onmiddellijk corrigerende actie onderneemt, waarbij spoeddienstverlening is inbegrepen;

·           gemaakte extra kosten voor noodzakelijke verwerving van de dienstverlening elders in rekening te brengen.

 

 

m-e-6        

De accountant is bereid en in staat een presentatie door (het management van) het beoogde controleteam te laten verzorgen. Een nader uitgewerkte vraagstelling voor de presentatie wordt door opdrachtgever van te voren aan de betreffende accountants toegezonden.

 

 

m-e-7        

De wijze van verslaglegging wordt geregeld in het jaarlijkse controleprotocol en vervolgens tussen partijen besproken.

 

 

m-e-8        

De accountant heeft een bijlage bijgevoegd waarop hij heeft aangegeven welke categorie medewerkers en hoeveel van elke categorie deelnemen aan het team dat hij inzet bij de dienstverlening ten behoeve van:

·            de algemeen certificerende functie;

·            het verstrekken van deelverklaringen;

·            de natuurlijke adviesfunctie voor het GMT en college van B&W

·            de bestuurlijke ondersteuning van de gemeenteraad.

 

 

 

Informatie bijvoegen als bijlage 14.

 

 

De algemeen certificerende functie

 

m-e-9        

Het accountantsrapport over de conceptjaarrekening is uiterlijk binnen 2 weken na het vaststellen van de jaarrekening door het College van B&W, gereed.

 

 

m-e-10    

Het accountantsverslag en de accountantsverklaring bij de jaarrekening worden uitgebracht aan de gemeenteraad. 

 

 

m-e-11    

Het accountantsverslag bevat in ieder geval de navolgende elementen:

·            de rapportering over de geconstateerde fouten en onzekerheden in de jaarrekening;

·            opvattingen over de kwaliteit van de Administratieve Organisatie en de daarin opgenomen maatregelen van interne controle c.q. het samenvattend geheel van alle beheersmaatregelen;

·            de kwaliteit van de informatiecyclus

·            de bevindingen omtrent de rechtmatigheid van de baten, lasten en balansposten.

 

 

m-e-12    

De accountant brengt een tussentijdse managementletter bestemd voor het GMT en het college van B&W uit, waarin de nadruk ligt op:

·            het functioneren van de administratieve organisatie;

·            de interne controle;

·            de geautomatiseerde gegevensverwerking;

·            het financieel beheer;

tevens wordt zo nodig aandacht besteed aan bedrijfseconomische- en exploitatierisico's.

 

 

m-e-13    

In de managementletter worden tevens geconstateerde kleine afwijkingen en tekortkomingen die niet leiden tot het niet afgeven van een goedkeurende verklaring en niet van bestuurlijk belang zijn, aan het management meegedeeld. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld opmerkingen over (kleine) rubriceringfouten en (kleine) onvolkomenheden in de administratieve organisatie, welke eenvoudig in onderling overleg met het management van opdrachtgever kunnen worden opgelost.

 

 

m-e-14    

De managementletter geeft de te realiseren verbeterpunten aan voordat wordt overgegaan tot het opstellen van de jaarrekening. Deze verbeterpunten betreffen zowel gemeentebrede verbeterpunten als verbeterpunten per organisatieonderdeel.

 

 

m-e-15    

De jaarlijkse managementletter wordt voor 1 november van elk jaar uitgebracht.

 

 

m-e-16    

De managementletter heeft betrekking op de bedrijfsvoering en is als zodanig bestemd voor het college van B&W en voor het GMT. De hoofdlijnen van de management­letter worden ter kennisneming aan de gemeenteraad gezonden

 

 

 

Het verstrekken van deelverklaringen

 

 

m-e-17    

Tot de controleopdracht behoort tevens het verstrekken van accountantsverklaringen aan de rijksoverheid en andere instanties bij desbetreffende declaraties, jaaropgaven en andere verantwoordingen.  (Informatieset: overzicht deelverklaringen).

 

 

 

De natuurlijke adviesfunctie voor GMT en college van B&W

 

 

m-e-18    

De accountant heeft een visie op de vertaling van de rechtmatigheidcontrole naar vereisten te stellen aan het rechtmatigheidbeheer. De visie bevat in ieder geval een tijdschema, een duidelijke indeling in fasen en herkenbare meetpunten omtrent de voortgang van het rechtmatigheidbeheer.

Visie bijvoegen als bijlage 15.

 

m-e-19    

De accountant geeft aan welke eisen hij stelt aan het rechtmatigheidbeheer en welke resultaat en/of tussenresultaten worden verwacht van de organisatie om een ordentelijk rechtmatigheidbeheer gefaseerd op te zetten.

Eisen bijvoegen als bijlage 16.

 

 

De bestuurlijke ondersteuning van de gemeenteraad

 

 

m-e-20    

De accountant heeft een visie op de toepassing van de rechtmatigheidcontrole.

Visie bijvoegen als bijlage 17.

 

m-e-21    

Ten minste eenmaal per jaar vindt over de bedrijfsvoering een afstemmings-overleg plaats tussen de accountant en (een vertegenwoordiging uit) de gemeenteraad. Basis voor dit overleg zijn de verbeterpunten en bestuurlijke aandachtspunten van  de (aan GMT en college van B&W uitgebrachte) integrale management­letter.

 

 

 

Ondergetekende verklaart dat, bovenstaande antwoorden naar waarheid zijn ingevuld, gestand kunnen worden gedaan en bij gunning gestand worden gedaan.

 

 

Naam ondergetekende:                                               Datum:

 

 

 

Handtekening:


Annex D Commerciële eisen

 

Naam accountant:

 

Adres:

 

Plaats:

 

 

nr

eisen

verplichte bijlage nummering

akkoord ?

bevestigen met ‘ja’ [7]

c-e-1     

De offerte is een “best-bid”, dat wil zeggen een eerste en enige aanbieding; er wordt niet nader onderhandeld over de offerte.

 

 

c-e-2     

De accountant is bereid een mantelcontract af te sluiten met een looptijd van 4 jaar.

 

 

c-e-3     

Na afloop van het contract als genoemd in c-e-2 bestaat een optie tot verlenging van het contract voor een periode van maximaal 1 jaar onder dezelfde voorwaarden en condities. De accountant heeft op een bijlage aangegeven of hij hiermee kan instemmen.

Reactie bijvoegen als bijlage 18.

 

c-e-4     

De accountant gaat akkoord met een evaluatie na de eerste tweejaar van dienstverlening

 

 

c-e-5     

De offerte is gebaseerd op de verwachte afname van opdrachtgever, genoemde verwachting is geen afnamegarantie.

 

 

c-e-6     

Alle aangeboden prijzen, tarieven en kosten zijn vermeld in Euro’s en zoveel mogelijk gespecificeerd.

 

 

c-e-7     

De accountant hanteert geen drempelbedragen of toeslagen voor minimale orderwaarde, etc.

 

 

c-e-8     

De accountant geeft op annex I de totaalprijs (jaarprijs 2005) af voor alle werkzaamheden. Binnen deze totaalprijs wordt onderscheid gemaakt naar de algemeen certificerende functie, de natuurlijke adviesfunctie, de bestuurlijke advisering, en het verstrekken van het totale pakket aan deelverklaringen.  Verder worden de uurprijzen per categorie medewerker gevraagd.

Prijzen ingevuld op annex I bijvoegen als bijlage 19.

 

c-e-9     

Alle prijzen en tarieven binnen zijn exclusief BTW, doch inclusief alle mogelijke andere kosten (zoals reiskosten, bureaukosten etc.).

 

 

c-e-10  

Bij aanvullende opdrachten gelden de uurtarieven als ingevuld op annex I.

 

 

c-e-11  

Voorafgaande aan de uitvoering van een aanvullende opdracht brengt de accountant een offerte uit op basis van de uurtarieven als genoemd in

annex I, waarin verder het aantal uren, de in te zetten categorie en aantal medewerkers alsmede een omschrijving van de werkzaamheden worden gegeven.

 

 

c-e-12  

De accountant heeft op een bijlage zijn visie bijgevoegd over hoe bij een verdere verbetering van de interne beheersing de accountantskosten stapsgewijs kunnen worden verlaagd.

Visie bijvoegen als bijlage 20.

 

c-e-13  

De voor opdrachtgever geldende prijzen kunnen met ingang van 1 juli 2007 maximaal éénmaal per jaar trendmatig worden gewijzigd volgens de CBS index CAO lonen.

 

 

c-e-14  

De accountant factureert achteraf per maand.

 

 

 

c-e-15  

De accountant factureert naar één factuuradres: gemeente Delft, t.a.v. vakteam Strategie&Control, Postbus 78, 2600 ME Delft.

 

 

c-e-16  

De accountant vermeldt op de factuur minimaal:

·         een door opdrachtgever aan te geven projectnummer en projectomschrijving;

·         de daadwerkelijk geleverde aantallen en soorten diensten;

·         afzonderlijke bedragen, alsmede het totaalbedrag;

·         de datum van dienstverlening;

·         het BTW bedrag;

·         BTW-nummer;

·         KvK-nummer (indien van toepassing)

·         Bankrekeningnummer.

 

 

c-e-17  

De accountant gaat akkoord met een betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van een geldige/juiste factuur die voldoet aan c-e-176.

 

 

c-e-18  

De accountant bespreekt in het eerste jaar per kwartaal met vakteam S&C de gang van zaken met betrekking tot het contract. Daarnaast vindt jaarlijks een evaluatiegesprek over de dienstverlening met de gemeenteraad plaats. De gemeenteraad neemt daartoe het initiatief.

 

 

 

Ondergetekende verklaart dat, bovenstaande antwoorden naar waarheid zijn ingevuld, gestand kunnen worden gedaan en bij gunning gestand worden gedaan.

 

 

Naam ondergetekende:                                               Datum:

 

 

 

Handtekening:


Annex E Juridische-eisen

 

Naam accountant:

 

Adres:

 

Plaats:

 

nr

eisen

verplichte bijlage nummering

akkoord ?

bevestigen met ‘ja’ [8]

j-e-1       

Opdrachtgever geeft er veruit de voorkeur aan dat de Inkoopvoorwaarden Gemeente Delft 1 (annex K) uitsluitend op de opdracht van toepassing zijn en dat de voorwaarden van de accountant worden uitgesloten. De accountant heeft op bijlage aangegeven of hij hiermee kan instemmen. Alleen bij zwaarwegende redenen zal opdrachtgever van dit standpunt afwijken.

Antwoord bijvoegen als bijlage 21.

 

j-e-2       

Opdrachtgever geeft er de voorkeur aan dat het aanbestedingsdocument, de ingevulde annexen A t/m E, de aangeleverde bijlagen, de vragen en antwoorden uit de informatiefase en het verslag van de verificatievergadering, tezamen met een door beide partijen getekend oplegvel, het contract vormen. De accountant heeft op een bijlage aangegeven of hij hiermee akkoord gaat.

Antwoord bijvoegen als bijlage 22.

 

 

Ondergetekende verklaart dat, bovenstaande antwoorden naar waarheid zijn ingevuld, gestand kunnen worden gedaan en bij gunning gestand worden gedaan.

 

 

Naam ondergetekende:                                               Datum:

 

 

 

Handtekening:


 Annex F Wensen

De accountant heeft de informatie voor de beoordeling van deze wensen reeds bijgevoegd in de vorm van bijlagen.

 

Nr

wensen

eis

bijgevoegde bijlage

waarde-factor

w-1   

De kernactiviteiten van de accountant sluiten zoveel mogelijk aan bij de opdracht van opdrachtgever.

s-9

2

Midden

w-2   

De ervaring van de accountant met opdrachten conform het gestelde in deze aanbesteding is zo ruim mogelijk.

s-16

6

Hoog

w-3   

De informatie welke wordt verstrekt door de door de accountant opgegeven referenties is zo goed mogelijk.

s-17

7

Midden

w-4   

Het personeelsbestand, het personeelsverloop en het (ziekte)verzuim zijn zo gunstig mogelijk.

s-19

9

Midden

w-5   

Het kennis- en opleidingsniveau is zo goed mogelijk.

s-21

10

Hoog

w-6   

De maatregelen ter waarborging van de kwaliteit als beschreven in het kwaliteitsborgingsysteem zijn zo goed mogelijk.

s-23

11

Hoog

w-7   

De accountant beschikt over een gecertificeerd kwaliteitssysteem.

 

s-23

11

Laag

w-8   

De offerte voldoet zo goed mogelijk aan de spelregels als verwoord in hoofdstuk 3 van dit aanbestedingsdocument

o-e-1

 

Hoog

w-9   

Het/De in te zetten team(s) zijn zo goed mogelijk samengesteld.

m-e-8

14

Hoog

w-10         

De visie op de vertaling van de rechtmatigheidcontrole naar de vereisten te stellen aan het rechtmatigheidbeheer is zo goed mogelijk. (T.b.v.  college/GMT)

m-e-18

15

Hoog

w-11         

De eisen aan het rechtmatigheidbeheer zijn zo goed mogelijk te vertalen naar de organisatie van opdrachtgever. (T.b.v. de gemeenteraad.)

m-e-19

16

Hoog

w-12         

De visie op de toepassing van de rechtmatigheidcontrole is zo goed mogelijk.

m-e-20

17

Hoog

w-13         

De accountant stemt in met de optie van 1 jaar verlenging

c-e-3

19

Laag

w-14         

De totaalprijs voor de algemeen certificerende functie is zo laag mogelijk.

c-e-8

19

Midden

w-15         

De totaalprijs voor de adviesfunctie GMT en B&W is zo laag mogelijk.

c-e-8

19

Midden

w-16         

De totaalprijs voor de ondersteuning gemeenteraad is zo laag mogelijk.

c-e-8

19

Midden

w-17         

De totaalprijs voor de deelverklaringen is zo laag mogelijk.

c-e-8

19

Midden

w-18         

De totaalprijs voor de vier deelfuncties gezamenlijk is zo laag mogelijk.

c-e-8

19

Hoog

w-19         

De uurtarieven voor alle categorieën medewerkers zijn zo laag mogelijk.

c-e-8

19

Hoog

w-20         

De visie op stapsgewijze verlaging van de accountantskosten is zo goed mogelijk.

c-e-12

20

Midden

w-21         

De accountant gaat akkoord met de Inkoopvoorwaarden gemeente

Delft 1.

j-e-1

21

Hoog

w-22         

De accountant stemt in met de wijze waarop opdrachtgever het contract wil vormgeven.

j-e-2

22

Midden


Annex G Omzetverklaring

 

Naam accountant:

 

Adres:

 

Plaats:

 

 

Overzicht omzetgegevens

 

 Jaar

 Totale omzet van het bedrijf

 dat de opdracht gaat uitvoeren

Omzet  in het segment van de        aanbesteding

2001

2002

2003

 Jaar

 Totale jaaromzet bij opdrachtgever[9]

 

eerste contractjaar

 

 

 

 

 

Ondergetekende verklaart dat, bovenstaande antwoorden naar waarheid zijn ingevuld.

 

 

Naam ondergetekende:                                               Datum:

 

 

 

Handtekening:

 

 


Annex H Referentiegegevens

 

Naam accountant:

 

Adres:

 

Plaats:

 

 

Per referentie dient u 1 formulier in te vullen

Referentie

Antwoord

 

 

Naam organisatie

 

 

Adres

 

 

Vestigingsplaats

 

 

Contactpersoon

 

 

telefoonnummer

 

 

soort opdracht

 

 

datum aanvang

 

 

hoogte omzet

 

 

 

Ondergetekende verklaart dat, bovenstaande gegevens naar waarheid zijn ingevuld.

 

 

Naam ondergetekende:                                               Datum:

 

 

 

Handtekening:

 


Annex I Prijzenblad

 

Naam accountant:

 

Adres:

 

Plaats:

 

Soorten werkzaamheden

Aantal uren

Totaal

Algemeen certificerende functie

 

 

Adviesfunctie GMT en B&W

 

 

Ondersteuning gemeenteraad

 

 

Deelverklaringen

 

 

Totaal

 

 

 

Categorie medewerker

Prijs per uur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondergetekende verklaart dat, bovenstaande antwoorden naar waarheid zijn ingevuld, gestand kunnen worden gedaan en bij gunning gestand worden gedaan.

 

Naam bedrijf:                                                                Plaats:

 

Naam ondergetekende:                                               Datum:

 

Handtekening:

 

 

 


Annex J Inkoopvoorwaarden Gemeente Delft

Artikel 1-begrippen-

In deze inkoopvoorwaarden worden de hierna gebruikte begrippen met een beginhoofdletter als volgt gedefinieerd:

Gemeente: de opdrachtgever, het orgaan van de gemeente Delft welke opdracht verstrekt en gebruiker is van de IKVGD1;

Wederpartij: de opdrachtnemer, de wederpartij van Gemeente;

Overeenkomst: de schriftelijk vastgelegde afspraken (in overeenkomst of d.m.v. order of opdracht) tussen Gemeente en Wederpartij betreffende de Levering Zaken en/of Prestaties;

IKVGD1: onderhavige algemene inkoopvoorwaarden van de gemeente Delft;

Levering: het één of meer Zaken en/of Prestaties in bezit stellen van, respectievelijk in de macht brengen van Gemeente, alsmede de eventuele installatie, montage, implementatie etc. daarvan;

Zaken: roerende, stoffelijke voorwerpen;

Prestaties: uitvoeren van opdrachten en werkzaamheden, reparaties, dienstverlening, aanneming van werk, het verrichten van enkele diensten, hoe dan ook genaamd, in het kader van de Overeenkomst.

 

Artikel 2 -toepasselijkheid-

1.         De IKVGD1 zijn van volledige toepassing op en vormen een onverbrekelijk geheel met alle aanvragen, aanbiedingen van Wederpartij, alle opdrachten en orders en daarmee verband houdende Overeenkomsten van Gemeente met betrekking tot de Levering van Zaken en/of Prestaties, inclusief de vervolgopdrachten, tenzij schriftelijk is overeengekomen van de IKVGD1 af te wijken.

2.         Op de Overeenkomst, waarvan de IKVGD1 deel uitmaken is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing. Buitenlandse wetgeving en verdragen (zoals het Weens koopverdrag) worden uitgesloten.

3.         De wettelijke bepalingen zijn van toepassing, behalve voor zover de IKVGD1 daarvan afwijken.

4.         Eventuele algemene voorwaarden van Wederpartij worden uitdrukkelijk uitgesloten.

5.         In geval van strijdigheid tussen hetgeen afzonderlijk tussen partijen schriftelijk is overeengekomen en de IKVGD1 prevaleert hetgeen afzonderlijk is overeengekomen.

 

Artikel 3 -geldigheid aanbod en totstandkoming Overeenkomst-

1.         Een aanbod van Wederpartij is onherroepelijk gedurende een termijn van 30 dagen nadat het Gemeente heeft bereikt, tenzij de uitnodiging van Gemeente tot het doen van het aanbod een afwijkende termijn inhoudt. Ingeval van een inschrijving vangt de termijn aan op de dag waarop de inschrijving sluit.

2.         De Overeenkomst komt tot stand doordat Gemeente een schriftelijk aanbod van Wederpartij door middel van een schriftelijke order of opdracht aanvaardt en/of doordat partijen de gemaakte afspraken in een schriftelijke, door partijen getekende, overeenkomst vastleggen.

3.         In het geval dat de order of de opdracht na afloop van de in lid 1 bedoelde termijn wordt verzonden of wanneer de order of de opdracht op meer dan ondergeschikte punten van het aanbod afwijkt, komt de Overeenkomst overeenkomstig de order of opdracht tot stand, tenzij Wederpartij de order of opdracht binnen 14 dagen na dagtekening schriftelijk verwerpt.

4.         Indien Wederpartij geen aanbod of een mondeling aanbod heeft gedaan, komt de Overeenkomst tot stand doordat Wederpartij een schriftelijke order of opdracht van Gemeente binnen 14 dagen na dagtekening schriftelijk aanvaardt.

5.         Overeengekomen specificaties en condities zijn voor Wederpartij bindend. Afwijkingen kunnen slechts na goedkeuring door Gemeente plaatsvinden.

6.         Wijziging van of aanvulling op de Overeenkomst kan alleen schriftelijk plaatsvinden en geldt alleen indien zij, door de daartoe bevoegde personen is overeengekomen en door beide partijen is ondertekend.

7.         De kosten die voortvloeien uit het opstellen van en het uitbrengen van een op verzoek van Gemeente uitgebracht aanbod of opgestelde offerte komen voor rekening van Wederpartij.

 

Artikel 4 -wijziging omvang en hoedanigheid-

1.       Gemeente is te allen tijde bevoegd Wederpartij schriftelijk te verzoeken de omvang van en/of de hoedanigheid van de te leveren Zaken en/of Prestaties te wijzigen.

2.       Indien een wijziging naar het oordeel van Wederpartij gevolgen heeft voor de overeengekomen vaste prijs en/of de termijn van Levering, is Wederpartij verplicht, alvorens aan de wijziging gevolg te geven, Gemeente hierover zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 8 werkdagen na kennisgeving van de verlangde wijziging schriftelijk te informeren. Indien de gevolgen voor de prijs en/of de levertijd, naar het oordeel van Gemeente, niet aanvaardbaar zijn, is Gemeente gerechtigd het verzoek tot wijziging in te trekken.

3.       Wederpartij is verplicht Gemeente te informeren indien de nog te leveren Zaken inmiddels in een verbeterde/gewijzigde uitgave op de markt zijn of worden gebracht. Wederpartij dient, wanneer Gemeente dit wenst, Gemeente de gelegenheid te bieden alsnog voor deze verbeterde/gewijzigde uitgave te kiezen.

 

Artikel 5 -Levering-

1.       De Levering vindt plaats op de overeengekomen plaats en op het overeengekomen tijdstip.

2.       Indien een termijn van Levering is overeengekomen, vangt deze aan op de datum waarop de Overeenkomst is aangegaan.

3.       Wederpartij dient dreigende overschrijdingen van de termijn van Levering onverwijld schriftelijk te melden aan Gemeente. Dit laat onverlet de eventuele gevolgen van deze overschrijding ingevolge de IKVGD1, de Overeenkomst of wettelijke bepalingen.

4.       Indien Wederpartij de Levering op enigerlei wijze vroeger wil doen plaatsvinden dan het overeengekomen tijdstip, is daarvoor schriftelijke toestemming van Gemeente vereist. Indien de Levering vroeger plaatsvindt blijven de oorspronkelijke betalingsafspraken volledig in takt.

 

Artikel 6 -inspectie, keuring, controle, test-

1.       Gemeente heeft het recht toezending/overlegging te verzoeken van keuringsrapporten en/of certificaten, zo die er zijn, van Zaken en/of Prestaties.

2.       Gemeente heeft te allen tijde het recht de bestelde of geleverde Zaken en/of Prestaties te (laten) keuren, inspecteren, controleren en/of te testen.

3.       De kosten van de in lid 2 genoemde handelingen komen te allen tijde voor rekening van Wederpartij in het geval de bestelde of geleverde Zaken en/of Prestaties door Gemeente worden afgekeurd of niet voldoen aan de in de specificatie of Overeenkomst omschreven eisen.

4.       Indien als gevolg van de in lid 2 genoemde handelingen blijkt, dat de bestelde of geleverde Zaken en/of Prestaties niet voldoen aan de in de specificatie of Overeenkomst omschreven eisen, kan Gemeente naar haar keuze, onverminderd haar overige rechten:

a. binnen een door Gemeente te stellen termijn verbetering of herlevering verlangen door  Wederpartij, zonder dat Wederpartij daartoe enige aanspraak op vergoeding heeft; indien Wederpartij niet binnen een door Gemeente te stellen termijn de afgekeurde,

geleverde Zaken terughaalt, heeft Gemeente het recht de betreffende Zaken aan Wederpartij voor diens rekening te retourneren, dan wel de Prestaties voor rekening van Wederpartij ongedaan maken.

b. Overeenkomst geheel of gedeeltelijk annuleren of ontbinden zonder nadere ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst.

 

Artikel 7 -risico en eigendomsoverdracht-

1.         Gemeente verkrijgt het eigendom van de Zaken en/of Prestaties na Levering en goedkeuring. Goedkeuring gebeurt schriftelijk. Goedkeuring heeft van rechtswege plaatsgevonden indien Gemeente 14 dagen na levering niet schriftelijk heeft goedgekeurd, tenzij de Zaken en/of Prestaties door Gemeente zijn afgekeurd of een andere termijn is overeengekomen.

2.         Het risico van de Zaken en/of Prestaties gaat over op Gemeente na Levering en goedkeuring.

 

Artikel 8 -kwaliteit en garantie-

1.       Wederpartij garandeert:

a. dat de geleverde Zaken en/of Prestaties beantwoorden aan de Overeenkomst. Deze beantwoorden niet aan de Overeenkomst, indien zij niet de eigenschappen bezitten die Gemeente op grond van de Overeenkomst mocht verwachten. De bewijslast ter zake rust op Wederpartij;

b. dat de geleverde Zaken en/of Prestaties geschikt zijn voor het doel waarvoor Gemeente deze verwerft;

c. op de hoogte te zijn van de wensen van Gemeente ten aanzien van de Overeenkomst en dat zij in staat is het gewenste te leveren;

d. dat de geleverde Zaken en/of Prestaties (blijven) voldoen aan de daarvoor geldende dan wel overeengekomen specificaties, dat zij met goed vakmanschap zijn vervaardigd of verricht, dat zij van goede kwaliteit en vrij van constructie-, fabricage- en materiaalfouten zijn en dat zij tenminste voldoen aan de gebruikelijke eisen van deugdelijkheid, doelmatigheid en afwerking en tevens voldoen aan de in Nederland geldende relevante regelgeving;

e. dat de geleverde Zaken en/of Prestaties geheel compleet en voor gebruik gereed zijn;

f. dat onder meer alle onderdelen, hulpmaterialen, hulpstukken, gereedschappen, reservedelen, gebruiksaanwijzingen, instructieboeken en overige documentatie, welke nodig zijn voor het realiseren van het door Gemeente (schriftelijk) aangegeven doel, dan wel wettelijk zijn voorgeschreven, worden mee geleverd, ook indien zij niet met name zijn genoemd;

g. dat haar medewerkers en de door haar ingeschakelde derden voor de duur van de Overeenkomst voldoen en blijven voldoen aan de algemene eisen van vakbekwaamheid en deskundigheid en verder aan de overeengekomen kwalificaties ten aanzien van opleiding, deskundigheid en ervaring.

h. ten aanzien van door haar geleverde software dat deze geen virussen, logic bombs etc. bevatten en dat de software volledig is afgestemd op de overgang naar het jaar 2000, alsmede geschikt is voor het gebruik met meerdere valuta, in ieder geval de Nederlandse gulden en de Euro.

i. dat zij, dan wel de door haar ingeschakelde derden voor zover van toepassing, ten aanzien van de met de Gemeente overeengekomen Prestaties over de vereiste vergunningen beschikt en aan de wettelijke verplichtingen voldoet;

j. dat de door of namens haar verrichte Prestaties met voortvarendheid, op vakbekwame wijze en volgens de overeengekomen planning worden uitgevoerd, waarbij Wederpartij verantwoordelijk is voor de voortgang.

2.       Wederpartij verbindt zich alle gebreken, die zich aan de Levering voordoen na de aflevering of voltooiing, gedurende minimaal 12 maanden dan wel gedurende een in de Overeenkomst bepaalde garantieperiode vanaf de in gebruik stelling van het object waaraan of waarvoor de Levering is verricht, voor haar rekening, binnen de door Gemeente bij aanzegging gestelde redelijke termijn, weg te nemen door herstel, vervanging, of aanvulling, tenzij blijkt dat deze gebreken een gevolg zijn van normale slijtage of onoordeelkundig gebruik, e.e.a. zo nodig te bepalen door een onpartijdige derde.

3.       Bij gehele of gedeeltelijke vervanging van de geleverde Zaken en/of Prestaties, begint voor het vervangen deel de in lid 2 vermelde garantieperiode opnieuw te lopen.

4.       De garantieperiode als genoemd in lid 2 wordt verlengd met het aantal dagen dat het object, waaraan of waarvoor de Levering is verricht, geen gebruik kan worden gemaakt wegens het wegnemen van gebreken in de geleverde Zaken en/of Prestaties.

5.       Wederpartij blijft te allen tijde aansprakelijk voor verborgen gebreken die eerst na de in lid 2 genoemde garantieperiode blijken.

 

Artikel 9 -prijs-

1.         De prijzen zijn, indien van toepassing, exclusief omzetbelasting en omvatten alle kosten in verband met de nakoming van de verplichtingen van Wederpartij.

2.         De prijzen zijn vast voor de duur van de Overeenkomst, tenzij de Overeenkomst de omstandigheden vermeldt die tot prijsaanpassing kunnen leiden, alsmede de wijze waarop de aanpassing plaatsvindt.

3.         De prijs wordt berekend in de in Nederland gevoerde munteenheid.

 

Artikel 10 -facturering en betaling-

1.       Facturen dienen in tweevoud te worden gezonden aan het door Gemeente kenbaar gemaakte factuuradres, ter attentie van orderreferenties onder vermelding van het projectnummer en indien vermeld het opdrachtbonnummer.

2.       Betaling van de factuur, indien van toepassing, inclusief omzetbelasting, door Gemeente vindt plaats binnen 30 dagen na ontvangst van de factuur, onder voorbehoud van goedkeuring van de geleverde Zaken en/of Prestaties door Gemeente.

3.       Gemeente is gerechtigd de betaling op te schorten indien zij een tekortkoming in de geleverde Zaken en/of Prestaties constateert. Deze opschorting duurt totdat de tekortkoming is opgeheven dan wel de Overeenkomst is ontbonden.

4.       Gemeente heeft het recht het bedrag van de factuur te verminderen met bedragen en/of boetes die Wederpartij is verschuldigd aan Gemeente.

5.       Indien is overeengekomen dat Gemeente een voorschot op de prijs betaalt en Wederpartij niet op het overeengekomen tijdstip presteert, is Wederpartij de wettelijke rente verschuldigd over het voorschot over de tijd dat de tekortkoming voortduurt, ongeacht of de tekortkoming aan Wederpartij kan worden toegerekend.

6.       Indien de Overeenkomst op grond van het in artikel 20, lid 1 bepaalde is ontbonden, betaalt  Wederpartij de reeds aan hem verrichte betalingen, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf de dag van betaling, terug. Indien de Overeenkomst gedeeltelijk is ontbonden, bestaat de terugbetalingsverplichting alleen voor zover de betalingen op het ontbonden gedeelte betrekking hebben.

7.       Betaling door Gemeente houdt op geen enkele wijze afstand van recht in.

 

Artikel 11 - toerekenbare tekortkoming (wanprestatie)-

1.       In geval dat één der partijen een verplichting uit de Overeenkomst niet, niet tijdig of niet deugdelijk nakomt, dan wel anderszins tekort schiet in de nakoming van één of meer van haar verplichtingen, stelt de andere partij haar deswege in gebreke, tenzij de nakoming van de betreffende verplichting reeds blijvend onmogelijk is, of een uiterlijke termijn is afgesproken, in welk geval de nalatige partij onmiddellijk in verzuim is.

2.       De ingebrekestelling geschiedt schriftelijk, waarbij aan de nalatige partij een redelijke termijn wordt gegund om alsnog zijn verplichtingen na te komen. Deze termijn heeft het karakter van een fatale termijn.

3.       De partij die toerekenbaar tekort komt in de nakoming van haar verplichtingen tegenover de andere partij, is aansprakelijk voor vergoeding van de door de andere partij geleden c.q. nog te lijden schade, zowel direct als indirect, onverminderd diens overige rechten, waaronder begrepen het recht op ontbinding van de Overeenkomst.

 

Artikel 12 -niet-toerekenbare tekortkoming (overmacht)-

1.       Partijen kunnen zich jegens elkaar alleen op niet-toerekenbare tekortkoming beroepen indien de desbetreffende partij zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 5 werkdagen na het intreden van de niet-toerekenbare tekortkoming, onder overlegging van de nodige bewijsstukken, de andere partij schriftelijk van een dergelijk beroep op niet-toerekenbare tekortkoming in kennis stelt.

2.       Onder niet-toerekenbare tekortkoming in het kader van de IKVGD1 wordt in ieder geval niet verstaan: gebrek aan personeel, staking van personeel, ziekte van personeel, verlate aanlevering door een toeleverancier, ongeschiktheid van Zaken en/of Prestaties, toerekenbare tekortkoming van door Wederpartij ingeschakelde derden, liquiditeits- c.q solvabiliteitsproblemen aan de zijde van Wederpartij.

3.       Indien Wederpartij stelt dat er bij een of meer van haar tekortkomingen sprake is van niet-toerekenbare tekortkoming van haar kant en Gemeente deze stelling aanvaardt, heeft Gemeente niettemin het recht de Overeenkomst te ontbinden. In dergelijke gevallen brengen partijen bij elkaar geen schade in rekening.

 

Artikel 13 -aansprakelijkheid-

1.       Wederpartij is aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook, inclusief produktaansprakelijkheid en gevolgschade, die kan ontstaan in verband met de uitvoering van de verplichtingen die voortvloeien uit de Overeenkomst.

2.       Wederpartij vrijwaart Gemeente tegen alle financiële gevolgen van aanspraken van derden in enig verband staande met de uitvoering van verplichtingen die voortvloeien uit de Overeenkomst.

3.       Wederpartij is aansprakelijk voor vermissing van en schade aan installaties en eigendommen van Gemeente en haar medewerkers, voor zover de vermissing of de schade het gevolg is van nalatigheid en/of schuld van Wederpartij of personen waar Wederpartij zich van bedient.

4.       Wederpartij dient een verzekering af te sluiten ter afdekking van risico’s. Wederpartij heeft de plicht Gemeente inzage te geven in daartoe strekkende polissen.

5.       Wederpartij cedeert bij voorbaat aan Gemeente alle aanspraken ter zake van uitkeringen van verzekeringspenningen op basis van de in lid 4 genoemde verzekeringen.

 

Artikel 14 -boete-

1.       Indien Wederpartij niet binnen de overeengekomen termijn op de overeengekomen plaats de overeengekomen Zaken en/of Prestaties levert, is deze aan Gemeente zonder aanmaning of andere voorafgaande verklaring een onmiddellijke opeisbare boete verschuldigd van 1% van de prijs van de betreffende Overeenkomst, vermeerderd met de omzetbelasting, voor elke dag dat de tekortkoming voortduurt, tot een maximum van 30%. Indien de Levering blijvend onmogelijk is geworden is de boete onmiddellijk in haar geheel verschuldigd.

2.       De boete komt Gemeente toe onverminderd alle andere rechten of vorderingen, daaronder mede begrepen:

a.       de vordering tot nakoming van de verplichting tot Levering van de Zaken en/of Prestaties die aan de Overeenkomst beantwoorden;

b.       het recht op schadevergoeding, voorzover de schade het bedrag van de boete te boven gaat.

 

Artikel 15 -intellectuele en industriële eigendomsrechten-

1.         Wederpartij staat in voor het vrije en ongestoorde gebruik door Gemeente van de Levering. Zij vrijwaart Gemeente tegen de financiële gevolgen van aanspraken van derden wegens inbreuk op enig octrooi, hun intellectuele of industriële eigendomsrechten.

2.         In het geval dat tijdens de looptijd van de Overeenkomst intellectuele of industriële eigendomsrechten op welke wijze dan ook ontstaan, is Gemeente de hiertoe exclusief gerechtigde. Voor zover een akte is vereist voor de overdracht van het eigendom werkt Wederpartij daaraan mee.

3.         Wederpartij is gerechtigd de informatie welke is verstrekt door Gemeente te gebruiken, echter uitsluitend in verband met de Overeenkomst. De informatie is en blijft eigendom van  Gemeente.

 

Artikel 16 -geheimhouding-

1.       Wederpartij houdt het bestaan, de aard en de inhoud van de Overeenkomst evenals de overige bedrijfsinformatie van Gemeente die haar uit hoofde van de relatie met Gemeente ter kennis zijn gekomen geheim en maakt niets daarvan openbaar zonder schriftelijke toestemming van Gemeente. Een en ander is tevens van toepassing op personeel van Wederpartij of door haar ingeschakelde derden.

2.       Wederpartij is verplicht de door Gemeente aangehouden beveiligingsprocedures in acht te nemen.

 

Artikel 17 -documentatie-

1.       Wederpartij is verplicht bijbehorende documentatie, indien mogelijk in de Nederlandse taal, voorafgaande aan of gelijktijdig met de Levering ter beschikking te stellen aan Gemeente.

2.       De Gemeente is vrij in het gebruik van deze documentatie, waaronder begrepen het vermenigvuldigen daarvan voor eigen gebruik.

 

Artikel 18 -verpakking-

1.       De Zaken dienen behoorlijk en deugdelijk te zijn verpakt.

2.       Gemeente heeft te allen tijde het recht de (transport)verpakkingsmaterialen voor rekening van Wederpartij aan deze te retourneren. Indien Gemeente statiegeld heeft moeten betalen met betrekking tot de verpakking, dan wordt deze na overdracht van de betreffende verpakking aan Gemeente gecrediteerd.

3.       Verwerking, respectievelijk vernietiging van (transport)verpakkingsmaterialen is een verantwoordelijkheid van Wederpartij. Indien op verzoek van Wederpartij verpakkings-materialen door of namens Gemeente worden verwerkt of vernietigd, gebeurt dit voor risico en rekening van de Wederpartij.

 

Artikel 19 -overdracht rechten en verplichtingen-

1.       Wederpartij kan een verplichting uit hoofde van de Overeenkomst of haar rechtsverhouding tot Gemeente alleen met voorafgaande schriftelijke toestemming van Gemeente overdragen aan een derde. Aan de toestemming kan Gemeente voorwaarden verbinden.

2.       Indien Wederpartij bij de uitvoering van de Overeenkomst gebruik wenst te maken van diensten van derden, hetzij in onderaanneming, hetzij door tijdelijke inhuur van personeel, dan is Wederpartij daartoe slechts bevoegd na verkregen voorafgaande schriftelijke toestemming van Gemeente. Gemeente kan zodanige toestemming alleen met redelijke gronden weigeren. Aan de toestemming kan Gemeente voorwaarden verbinden.

3.       In geval van overdracht aan een derde van (een gedeelte van) de verplichtingen uit de Overeenkomst door Wederpartij, is Wederpartij verplicht aan Gemeente te melden welke zekerheden zijn gesteld voor de afdracht van omzetbelasting, loonbelasting, en sociale premies die wettelijk zijn voorgeschreven voor werkgevers.

 

Artikel 20 -ontbinding-

1.       Onverminderd alle andere rechten heeft Gemeente het recht de Overeenkomst door een schriftelijke verklaring zonder rechtelijke tussenkomst eenzijdig geheel of gedeeltelijk ontbinden indien:

a. Wederpartij in verzuim is bij de nakoming van een verplichting uit de Overeenkomst;

b. de nakoming door Wederpartij van een opeisbare verplichting uit hoofde van de Overeenkomst blijvend of tijdelijk onmogelijk is;

c. Wederpartij surséance van betaling aanvraagt of wordt verleend, of Wederpartij haar faillissement aanvraagt of in staat van faillissement wordt verklaard, de onderneming van Wederpartij wordt geliquideerd of stilgelegd, beslag wordt gelegd op (een deel van) de bedrijfseigendommen van Wederpartij, of de eventuele vergunningen van Wederpartij worden ingetrokken;

d. door Wederpartij of een van zijn medewerkers enig voordeel is of wordt aangeboden of verschaft aan een persoon die deel uitmaakt van Gemeente.

2.       Gemeente is bij ontbinding van de Overeenkomst als gevolg van de gevallen als genoemd in lid 1 nimmer gehouden tot enige schadevergoeding.

3.       Verplichtingen die naar hun aard bestemd zijn om ook na ontbinding van de Overeenkomst voort te duren, blijven na ontbinding van de Overeenkomst bestaan, hiertoe behoren o.m. geheimhouding, intellectuele en industriële eigendomsrechten, geschillen en toepasselijk recht.

 

Artikel 21 -voorschriften-

1.    Wederpartij, haar medewerkers, alsmede door haar ingeschakelde derden zijn gehouden alle wettelijke, veiligheids-, gezondheids-, en milieuvoorschriften in acht te nemen.

2.    Eventuele bedrijfsvoorschriften en reglementen op het gebied van veiligheid, gezondheid, en milieu van Gemeente dienen te worden opgevolgd. Een exemplaar van deze voorschriften en reglementen wordt door Gemeente op aanvraag onverwijld, kosteloos ter beschikking gesteld.

 

Artikel 22 -contactpersonen, projectverantwoordelijkheid, voortgangsrapportage-

1.    Wederpartij draagt de totale projectverantwoordelijkheid voor zowel de eigen prestaties en eigen medewerkers, als voor de prestaties en medewerkers van door haar ingeschakelde derden.

2.    Zo nodig wijzen partijen ten behoeve van de Overeenkomst schriftelijk een contactpersoon aan.

3.    Partijen geven hierbij tevens aan welke bevoegdheden de contactpersonen hebben.

4.    Op verzoek van Gemeente is Wederpartij is verplicht periodiek aan Gemeente te rapporteren inzake de voortgang van de door haar te leveren Zaken en/of Prestaties.

5.    Indien de IKVGD1 deel uitmaken van een mantelovereenkomst dan is Wederpartij verplicht de gang van zaken met betrekking tot de mantelovereenkomst periodiek met Gemeente te evalueren.

 

Artikel 23 -opleiding en ondersteuning-

1.         Wederpartij is op verzoek van Gemeente verplicht, medewerkers van Gemeente een opleiding te geven met betrekking tot de eigenschappen, gebruik en onderhoud van de geleverde/ te leveren Zaken en/of Prestaties, dan wel adequate ondersteuning te verlenen.

 

Artikel 24 -wijziging van IKVGD1-

1.         Gemeente is bevoegd wijzigingen in de IKVGD1 aan te brengen. Deze wijzigingen treden in werking op het aangekondigde tijdstip van inwerkingtreding.

2.         Gemeente zendt de gewijzigde voorwaarden tijdig toe aan Wederpartij.

3.         Indien geen tijdstip van inwerkingtreding is medegedeeld, treden de wijzigingen jegens Wederpartij in werking zodra haar de wijzigingen zijn medegedeeld, tenzij Wederpartij binnen 14 dagen na mededeling van de wijzigingen Gemeente schriftelijk mededeelt de wijzigingen niet te aanvaarden

4.         Indien de mededeling als bedoeld in lid 3 door Wederpartij aan Gemeente is gedaan blijven de IKVGD1 op reeds gesloten Overeenkomsten van toepassing; op nieuw te sluiten Overeenkomsten dan de gewijzigde algemene inkoopvoorwaarden van toepassing.

 

Artikel 25 -geschillen-

1.         Geschillen tussen partijen, daaronder begrepen die welke slechts door één der partijen als zodanig worden beschouwd, zullen zoveel mogelijk door middel van goed overleg tot een oplossing worden gebracht.

2.         Indien partijen niet tot een oplossing komen, worden geschillen voorgelegd aan de daartoe bevoegde rechter in het arrondissement ‘s-Gravenhage, tenzij alsnog bindend advies wordt overeengekomen.

 

Delft, juni 1999

 



[1] Dit betreft op dit moment alleen Combiservices BV waar de gemeente enig aandeelhouder in is

[2] Voor de brandweer wordt momenteel een verzelfstandigingtraject gevolgd

[3] Indien de de accountant een of meerdere eisen niet met ‘ja’ beantwoordt, valt de offerte af !!

[4] Percentage werkdagen, dat het personeel inc. langdurige ziekte per jaar ziek was.

[5] Indien de accountant één of meerdere eisen niet met ‘ja’ beantwoordt, valt de offerte af !!

[6] Indien het accountantskantoor één of meerdere eisen niet met ‘ja’ beantwoordt, valt de offerte af !!

[7] Indien de accountant een of meerdere eisen niet met ‘ja’ beantwoordt, valt de offerte af !!

[8] Indien de de accountant een of meerdere eisen niet met ‘ja’ beantwoordt, valt de offerte af !!

[9] Het betreft de totale jaaromzet bij opdrachtgever in het eerste contractjaar, te weten de omzet op basis van de lopende contracten bij opdrachtgever en de omzet op basis van deze aanbesteding.