KD/ih/D87156

versie: 02-12-2005

 

 

 

OPRICHTING STICHTING

 

 

 

Op twee december tweeduizend vijf

verschenen voor mij, mr Klaas Johannes van den Dool, notaris te Delft:

1.    de heer Hendrik Johannes Grasshof, wonende Rietveld 220, 2611 LR Delft, geboren te Krimpen aan den IJssel op vijf april negentienhonderd eenenzestig, ongehuwd en geen partner in een geregistreerd partnerschap;

      van wie de identiteit door mij, notaris, is vastgesteld aan de hand van zijn paspoort nummer NH3516685, afgegeven door de gemeente Delft op tweeëntwintig november tweeduizend vier;

      die bij deze akte handelt als gevolmachtigde, krachtens een aan deze akte gehechte schriftelijke volmacht, van de publiekrechtelijke rechtspersoon: Gemeente Delft, gevestigd te Delft, adres: Martinus Nijhofflaan 2, 2624 ES Delft;

      hierna te noemen: “de gemeente Delft”;

2.    de heer E*** Zwijnenburg, wonende ***, geboren te *** op ***, ***(on)gehuwd;

      van wie de identiteit door mij, notaris, is vastgesteld aan de hand van zijn ***rijbewijs/paspoort nummer ***, afgegeven door de gemeente *** op ***;

      die bij deze akte handelt als vertegenwoordigingsbevoegd bestuurder van de stichting: Stichting Woonbron, gevestigd te Rotterdam, adres: Weena 760, 3014 DA Rotterdam, ingeschreven in het handelsregister onder nummer 24108291;

      hierna te noemen: “Woonbron”;

3.    de heer Stanislaus Joseph Henricus Roestenberg, wonende Simon Vestdijklaan 32, 2343 KV Oegstgeest, geboren te Renkum op vierentwintig augustus negentienhonderd drieënzestig, ***(on)gehuwd;

      van die de identiteit door mij, notaris, is vastgesteld aan de hand van zijn ***rijbewijs/paspoort nummer ***, afgegeven door de gemeente *** op ***;

      die bij deze akte handelt als vertegenwoordigingsbevoegd bestuurder van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid: Bohemen B.V., gevestigd te Den Haag, adres: Van Ruysdaellaan 49-51, 2264 TK Leidschendam. ingeschreven in het handelsregister onder nummer 27144240;

      hierna te noemen: “Bohemen”.

De verschenen personen verklaarden bij deze akte een stichting op te richten en voor deze stichting vast te stellen de na­volgende


 

____________________________________ S T A T U T E N

NAAM EN ZETEL

Artikel 1.

1.    De stichting draagt de naam: Stichting Wijkaandelen.

2.    Zij is gevestigd te Delft.

DOEL

Artikel 2.

1.    De stichting heeft ten doel:

      -     het verrichten van studie naar en het helpen (door)ontwikkelen en beheren van een systeem voor het betrekken van bewoners bij planvorming en beheer van de wijk waarin zij wonen door middel van zogenaamde wijkaandelen;

      -     en voorts alles wat daarmede in de meest uitgebreide zin des woords verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

      Wijkaandelen geven recht op inspraak en stemrecht ten aanzien van besluiten over belangrijke transformatie- en beheerprocessen in de wijk waarin de houder van het aandeel woont of werkt. Voor de uitgifte van wijkaandelen kan door de uitgevende partijen een geldelijke vergoeding worden verlangd. De vorm en inhoud van de wijkaandelen en de voorwaarden van uitgifte worden vastgelegd door de lokale partijen, die het wijkaandelensysteem in die wijk introduceren, in een reglement, dat de voorafgaande goedkeuring van het bestuur van de stichting behoeft.

2.    De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door:

      -     het geven van voorlichting;

      -     het bevorderen en ondersteunen van de introductie en het gebruik van zulk een wijkaandelensysteem in woonwijken;

      -     het bevorderen van de samenwerking met partijen die aan de ontwikkeling van het wijkaandelensysteem kunnen bijdragen;

      -     het verwerven van subsidies en andere financiële bijdragen ten behoeve van de ontwikkeling van een wijkaandelensysteem.

ORGANEN

Artikel 3.

De stichting kent als organen:

1.    het bestuur;

2.    de directie;

3.    de deelnemersraad.

VERMOGEN

Artikel 4.

Het vermogen van de stichting wordt gevormd door:

a.    sponsorinkomsten;

b.    subsidies;

c.    vergoedingen en bijdragen van derden;

d.    rente en

e.    andere inkomsten.


BESTUUR

Artikel 5.

1.    Het bestuur van de stichting bestaat uit een oneven aantal van ten minste drie en ten hoogste negen leden, te weten:

      -     één bestuurslid A;

      -     één bestuurslid B;

      -     één bestuurslid C en

      -     één of meer bestuursleden D.

2.    Het bestuur stelt het aantal leden D van het bestuur vast.

3.    Het bestuur verdeelt zijn taken onderling en benoemt uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Verschillende functies kunnen in één persoon zijn verenigd.

4.    Indien het aantal leden van het bestuur is gedaald tot onder het in lid 1. van dit artikel vermelde minimum-aantal, blijft het bestuur bevoegd.

BENOEMING TOT LID VAN HET BESTUUR EN EINDE VAN HET LIDMAATSCHAP

Artikel 6.

1.    Een bestuurslid A wordt benoemd door de gemeente Delft, een bestuurlid B door Woonbron en een bestuurslid C door Bohemen.

      De leden D van het bestuur worden door het bestuur zelf benoemd. Voor de eerste maal wordt het bestuur bij deze akte benoemd.

2.    Leden van het bestuur worden benoemd voor een periode welke eindigt op de derde jaarvergadering welke gehouden wordt na het jaar waarin de betrokkene benoemd is. Een afgetreden bestuurslid is onmiddellijk herbenoembaar door de tot benoeming bevoegde(n).

3.    Elk lid van het bestuur kan te allen tijde als zodanig worden geschorst of ontslagen door degene die dat lid heeft benoemd.

      Een schorsing of ontslag van een bestuurslid D vindt plaats op een voordracht van het bestuur genomen met een meerderheid van ten minste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen in een vergadering die daartoe speciaal is bijeengeroepen.

4.    Het lidmaatschap van het bestuur eindigt voorts door het zich voordoen van één of meer van de volgende omstandigheden:

      bedanken door, overlijden van, het verlies van het vrije beheer over zijn vermogen door het betrokken lid van het bestuur, alsmede in de gevallen zoals bedoeld in artikel 2:298 van het Burgerlijk Wetboek.

5.    Indien een bestuurslid D als zodanig defungeert is het bestuur verplicht onverwijld in de vacature te voorzien, danwel te besluiten, met inachtneming van het in artikel 5 lid 1 bepaalde minimum, dat het aantal bestuursleden wordt verminderd.

6.    Bij ontstentenis of belet van één of meer leden van het bestuur nemen de overblijvende leden, of neemt het overblijvende lid het gehele bestuur waar.

      Bij ontstentenis of belet van het enige lid of van alle leden van het bestuur wordt dit waargenomen door een, jaarlijks door het bestuur te benoemen persoon; deze persoon wordt als bestuurder benoemd onder de opschortende voorwaarde van ontstentenis of belet van alle andere bestuurders.


BEVOEGDHEDEN VAN HET BESTUUR EN VERTEGENWOORDIGING

Artikel 7.

1.    Het bestuur is belast met het besturen van de stichting.

2.    Het bestuur is bevoegd te besluiten tot het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding en bezwaring van registergoederen en tot het aangaan van overeenkomsten waarbij de stichting zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt, of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een ander verbindt.

3.    De stichting wordt vertegenwoordigd door het bestuur dan wel door twee bestuursleden tezamen, waaronder ten minste één bestuurslid, dat door een oprichter is benoemd dan wel door één bestuurslid, dat door een oprichter is benoemd tezamen met een lid van de directie.

VERGADERINGEN VAN HET BESTUUR

Artikel 8.

1.    Het bestuur vergadert zo dikwijls de voorzitter of twee leden het nodig acht(en). De oproepingen tot de vergaderingen geschieden door de secretaris met inachtneming van een termijn van ten minste vijftien dagen, die van de oproeping en van de vergadering daaronder niet begrepen. In spoedeisende gevallen kan met een kortere termijn worden volstaan, zulks ter beoordeling van de voorzitter.

      Indien de secretaris aan een oproepingsverzoek geen gevolg geeft in dier voege dat de vergadering wordt opgeroepen binnen twee weken na het verzoek, is/zijn de verzoeker(s) bevoegd zelf een vergadering bijeen te roepen, met inachtneming van de vereiste formaliteiten.

2.    De voorzitter leidt de vergaderingen van het bestuur.

      Indien de voorzitter niet aanwezig is voorziet het bestuur zelf in zijn leiding.

3.    Het bestuur vergadert in elk geval éénmaal per jaar, en wel binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, in welke vergadering de jaarrekening wordt vastgesteld. Deze vergadering is de jaarvergadering.

4.    Tenzij in deze statuten een grotere meerderheid is voorgeschreven besluit het bestuur met meerderheid van de uitgebrachte stemmen.

5.    Het bestuur kan alleen dan geldige besluiten nemen indien de meerderheid van de leden van het bestuur aanwezig of vertegenwoordigd is. Ieder bestuurslid heeft één stem.

      Een bestuurslid kan zich ter vergadering door een medebestuurslid laten vertegenwoordigen tegen overlegging van een schriftelijke, ter beoordeling van de voorzitter van de vergadering voldoende, volmacht.

      Een bestuurslid kan daarbij slechts voor één medebestuurslid als gevolmachtigde optreden.

6.    Indien voor de stemming over enig besluit is voorgeschreven dat een minimum aantal bestuursleden verplicht aanwezig of vertegenwoordigd is en de desbetreffende vergadering wegens het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuursleden geen rechtsgeldig besluit kan nemen, zal over hetzelfde onderwerp rechtsgeldig kunnen worden besloten in een volgende vergadering ongeacht het daar aanwezige of vertegenwoordigde aantal bestuursleden, mits die vergadering wordt gehouden niet eerder dan twee doch binnen zes weken na de vergadering waarin niet kon worden besloten en mits besluitvorming plaatsvindt met de voor dat besluit vereiste meerderheid van stemmen.

7.    a.    Stemmingen geschieden mondeling, tenzij één van de bestuursleden schriftelijke stemming verlangt, in welk geval de stemming bij ongetekende gesloten briefjes geschiedt.

      b.    Indien bij een stemming over de benoeming van een nieuw bestuurslid of over de verdeling van de bestuursfuncties tussen de bestuursleden, geen van de voorgestelde personen de meerderheid behaalt, zal een tweede vrije stemming worden gehouden.

      c.    Indien in de tweede stemming wederom niemand de meerderheid heeft verkregen, vindt herstemming plaats tussen de twee personen die in de tweede vrije stemming de meeste stemmen op zich verenigden.

            Indien in de tweede vrije stemming meer dan twee personen een gelijk grootste aantal stemmen op zich verenigden, of indien meer personen door een gelijk aantal stemmen op de tweede plaats voor herstemming in aanmerking zouden komen, wordt tussen dezen vooraf gestemd ter bepaling wie van hen voor herstemming in aanmerking komt.

            Indien de uitslag van deze laatste stemming wederom geen uitsluitsel geeft, beslist het lot wie voor herstemming in aanmerking komt.

            Indien bij de herstemming de stemmen staken beslist het lot.

      d.    Bij staking van de stemmen over andere dan de hierboven onder b en c bedoelde zaken, wordt binnen twee weken een nieuwe vergadering bijeengeroepen; indien de stemmen dan opnieuw staken, is het voorstel verworpen.

8.    Blanco stemmen en ongeldige stemmen zijn van onwaarde; deze stemmen worden bij het bepalen van de uitslag van de stemming niet meegeteld.

9.    In alle geschillen omtrent stemmingen, waarin de statuten niet voorzien, beslist de voorzitter.

10.  Zijn alle bestuursleden aanwezig of vertegenwoordigd dan kunnen rechtsgeldige besluiten worden genomen ook al zijn de formaliteiten voor oproeping niet inachtgenomen mits dergelijke besluiten worden genomen met algemene stemmen.

11.  Van het verhandelde in de vergaderingen worden notulen gehouden, welke in de eerstvolgende vergadering door het bestuur worden vastgesteld en door de voorzitter van de vergadering, alsmede door degene die de notulen gehouden heeft, worden ondertekend. In of bij de notulen wordt tevens vermeld welke leden van het bestuur op de vergadering aanwezig zijn geweest.

12.  Het bestuur kan ook buiten vergadering besluiten nemen mits de zienswijze van de leden per communicatiemiddel dat schriftelijk bewijs produceert, wordt ingewonnen en geen van de leden van het bestuur zich daartegen verzet en een dergelijk besluit met algemene stemmen wordt genomen.

      Van een op deze wijze genomen besluit wordt door de secretaris schriftelijk verslag gedaan, hetwelk op de eerst volgende vergadering van het bestuur wordt vastgesteld en, onder toevoeging van de stukken als in de eerste zin van dit lid bedoeld, bij de notulen van die vergadering wordt bewaard.


DIRECTIE

Artikel 9.

1.    Het bestuur kan een directie instellen voor de dagelijkse leiding van de stichting.

2.    De bevoegdheden van de directie en – indien meerdere leden van de directie in functie zijn – de werkwijze, vergaderorde en besluitvorming van de directie worden nader geregeld in een directiestatuut, dat door het bestuur dient te worden goedgekeurd.

DEELNEMERSRAAD

Artikel 10.

1.    De stichting kent een deelnemersraad bestaande uit personen, die partijen vertegenwoordigen die een bepaalde inbreng moeten hebben hetzij in de vorm van geld en/of van deelneming aan pilotprojecten van de stichting hetzij in de vorm van inbreng in natura of in ideële ondersteuning. Deelnemers dienen een door het bestuur vast te stellen bijdrage in de ontwikkelingskosten te betalen, tenzij het bestuur een deelnemer daarvan vrijstelt.

2.    Het bestuur van de stichting nodigt ten minste drie leden van de deelnemersraad ten minste twee maal per jaar uit voor overleg.

3.    De deelnemersraad kiest uit zijn midden een voorzitter als eerste aanspreekpunt voor het bestuur van de stichting.

4.    De deelnemersraad stelt indien zij dat nodig acht zelf een reglement op dat het functioneren van de deelnemersraad beschrijft. Dit reglement wordt vastgesteld na goedkeuring van het bestuur.

5.    Personen die lid zijn van de directie of het bestuur van de stichting kunnen geen lid zijn van de deelnemersraad. De partijen die zij vertegenwoordigen kunnen wel een ander persoon afvaardigen in de deelnemersraad.

6.    De deelnemersraad dient het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies.

JAARREKENING

Artikel 11.

1.    Het boekjaar van de stichting is gelijk aan het kalenderjaar.

2.    De boeken worden na afloop van elk jaar afgesloten; de penningmeester maakt daaruit binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar de jaarrekening op.

3.    Het bestuur kan besluiten dat de jaarrekening wordt gecontroleerd door een deskundige die daarover verslag uitbrengt aan het bestuur.

4.    Het bestuur stelt de jaarrekening vast.

5.    Vaststelling van de jaarrekening strekt tot décharge van de penningmeester.

STATUTENWIJZIGING

Artikel 12.

1.    Deze statuten kunnen slechts worden gewijzigd door een besluit van het bestuur.

2.    Daartoe wordt bij de oproep voor de vergadering de voorgestelde statutenwijziging woordelijk vermeld.

3.    Een besluit tot wijziging van de statuten kan alleen worden genomen met een meerderheid van ten minste drie/vierde van de uitgebrachte stemmen, in een vergadering waarin ten minste drie/vierde van het aantal bestuursleden aanwezig of vertegenwoordigd is en na ingewonnen advies van de deelnemersraad.

4.    Wijzigingen van de statuten treden niet eerder in werking dan nadat zij bij notariële akte zijn geconstateerd. Tot ondertekening van die akte is ieder bestuurslid zelfstandig bevoegd.

ONTBINDING

Artikel 13.

1.    Het bestuur is bevoegd de stichting te ontbinden.

2.    Op het daartoe te nemen besluit is het bepaalde ten aanzien van de wijziging van de statuten overeenkomstig van toepassing.

3.    De stichting blijft na haar ontbinding voortbestaan, voorzover dit tot vereffening van haar vermogen nodig is.

4.    De vereffening geschiedt door het bestuur.

5.    Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van deze statuten zoveel mogelijk van kracht.

6.    Een eventueel batig saldo van de ontbonden stichting wordt zoveel mogelijk besteed overeenkomstig het doel van de stichting.

7.    Na afloop van de vereffening blijven de boeken en bescheiden van de ontbonden stichting gedurende zeven jaar berusten onder de jongste vereffenaar dan wel onder een door de vereffenaars aan te wijzen derde.

EINDE STATUTEN

Tenslotte verklaarden de verschenen persoon:

Benoemd zijn tot bestuurders in de achter hun naam ver­melde functie:

-     als bestuurslid A: de heer H.J. Grasshof, voornoemd, als voorzitter;

-     als bestuurslid B: de heer E. Zwijnenburg, voornoemd, als penningmeester;

-     als bestuurslid C: de heer S.J.H. Roestenberg, voornoemd, als secretaris.

Het adres van de stichting luidt: Aart van der Leeuwlaan 8, 2624 LD te Delft.

 

WAARVAN AKTE te Delft is verleden op de datum in het hoofd van deze akte vermeld.

De verschenen personen zijn mij, notaris, bekend.

De inhoud van de akte is aan de verschenen personen zakelijk opgegeven en toegelicht.

De verschenen personen hebben verklaard van de inhoud van de akte kennis te hebben genomen en daarmee in te stemmen.

Daarna is deze akte door mij, notaris, beperkt voorgelezen en onmiddellijk daarna door de verschenen personen en mij, notaris, ondertekend.