De griffie

De gemeenteraad van Delft heeft in 2002 een eigen raadsgriffie ingesteld, waarbij is gekozen voor een basis- en groeimodel in de raadsondersteuning. Onder verantwoordelijkheid van de raadsgriffier (1 Fte) is een (compacte) griffie ingesteld met 3 medewerkers voor logistieke en secretariële taken, bestaande uit een plaatsvervangend griffier (0,8 Fte), een commissiegriffier (1,0 Fte) en een medewerker raadsondersteuning (0,9 Fte). De totale formatie van de griffie bedraagt 3,7 Fte.

 

De werkzaamheden van de griffie

Het werkgebied van de griffie bestaat uit verschillende soorten ondersteuning van de raad:

a. secretarieel

b. randvoorwaardelijk

c. procesmatig

d. inhoudelijk

 

Ad a.Secretariële ondersteuning

Hiertoe hoort een adequate voorbereiding en goed verloop van vergaderingen van de raad en zijn commissies. Technisch bestaat dit uit activiteiten als voorbereiding van de agenda, verspreiding van raadsstukken, communicatie, verslaglegging, behandeling van ingekomen stukken, archivering e.d. Ook de afstemming van de agenda’s van de raadscommissies op de politieke agenda van de raad is onderdeel van deze ondersteuning. Tot de secretariële ondersteuning kan ook behoren de eventuele opstelling van een jaaragenda en/of raadsprogramma,

 

Ad b. Randvoorwaardelijke ondersteuning

Hierbij hoort een scala van onderwerpen, die er op gericht zijn, dat de randvoorwaarden voor het functioneren van de raad zo goed mogelijk vervuld zijn. Voor de fracties en de raad zijn voorzieningen geregeld als gebruik van werkruimtes, inrichting van werkplekken, financieel administratieve registratie/afwikkeling van de aan het raadswerk verbonden kosten.

Daarnaast wordt voorzien in het verspreiden van vakliteratuur en andere voor de raad relevante informatie (RIS), het uitzetten van informatieverzoeken, begeleiding van raadsleden, verzorgen van trainingen, wegwijs maken in werkwijzen en procedures.

Randvoorwaardelijke ondersteuning vindt ook plaats door het beheer/onderhoud van Reglementen van Orde (raad en raadscommissies), en de gedragscode raadsleden, als ook door voorbereiding van benoemingen in commissies en besturen.

 

Ad c.Technische ondersteuning

Fracties bedrijven vanuit hun kennis en ervaring (met hun eigen fractieondersteuning) zelf het politieke handwerk. Er kan daarbij wel behoefte zijn aan technische bijstand, bijvoorbeeld voor het formuleren van moties, amendementen en initiatiefvoorstellen, en voor het voorbereiden van interpellaties, schriftelijke vragen en dergelijke. Ook het verkrijgen van inhoudelijke of statistische informatie, het verlenen van hulp bij redactionele vormgeving, oplegnotities bij en samenvattingen van belangrijke documenten e.d. kunnen hiertoe behoren.

In aanvulling hierop kan de raad voor het vervullen van zijn volksvertegenwoordigende en controlerende rol organisatorische ondersteuning nodig hebben voor het plaats doen vinden van bijv. een maatschappelijke verkenning en hoorzittingen, voor het verrichten van onderzoek (enquêterecht) en voor de externe communicatie bij deze bijzondere activiteiten.

 

Ad d. Inhoudelijke ondersteuning

De raad kan in het kader van zijn kaderstellende en controlerende functies behoefte hebben aan inhoudelijke ondersteuning. Dit gaat verder dan organisatorische en technische bijstand. Hierbij kan gedacht worden aan:

a.        het ondersteunen van de raad bij de uitoefening van het initiatiefrecht

b.       het opstellen van verordeningen voor het functioneren van de raad

c.       voorbereiding/advisering van aanpak en vraagstellingen van maatschappelijke verkenningen en onderzoeken

 

In het gekozen basismodel voor de griffie wordt technische bijstand resp. inhoudelijke ondersteuning in eerste aanleg, indien mogelijk, door de griffier of een medewerker van de griffie verleend. De inhoudelijke ondersteuning, die -op verzoek van de griffie- door de reguliere organisatie wordt verleend blijft de verantwoordelijkheid van het college en de gemeentesecretaris. De wijze waarop invulling wordt gegeven aan ambtelijke ondersteuning hangt in grote mate af van de wensen en behoeften van de raad en de fracties. In 2002 is afgesproken dat op basis van ervaring de formatie van de griffie bijgesteld kan worden.

 


Ontwikkeling raad en griffie

In de praktijk blijkt de ondersteuning van de griffie aan de raad voornamelijk op secretarieel en randvoorwaardelijk gebied te liggen. De agendavoorbereiding van commissies en raad, het versturen van stukken, verslaglegging en de informatievoorziening vragen circa 70% van de beschikbare uren van de griffie. 20% van de tijd wordt besteed aan randvoorwaardelijke ondersteuning. De overige 10% wordt besteed aan technische en inhoudelijke ondersteuning. Deze verdeling is structureel.

De griffie speelt verzoeken om informatie door naar het ambtelijk apparaat. Verder wordt met name bij inhoudelijke ondersteuning gebruik gemaakt van de kennis en kunde van het ambtelijk apparaat.

 

De raad heeft in de afgelopen periode aangegeven meer technische en inhoudelijke ondersteuning van de griffie te verlangen. Ik verwijs naar de moties aangaande de variantennotitie kerntakendiscussie, de enquêteverordening, de instrumentennotitie en het voorstel van de werkgroep bestuurlijke vernieuwing waarin werd voorgesteld de griffie een prominente rol in de voorbereiding van de begroting 2006 te geven. Vanuit de raad is aangegeven voorkeur te hebben voor voorbereiding vanuit de griffie en niet door middel van ambtelijke ondersteuning vanuit het apparaat. Deze wens blijft actueel wanneer het te verwachten is dat raad en college uiteenlopende standpunten zullen hebben. In dat geval is het ook lastig ambtelijke bijstand te vragen, het zou ambtenaren immers in een lastige positie te brengen.

Daarnaast heeft de raad in het afgelopen jaar ervaren dat de griffie krap bemeten is indien er speciale taken uitgevoerd dienen te worden. Ik noem als voorbeeld het ondersteunen van een klachtencommissie of een vertrouwenscommissie.

 

Voorstel uitbreiding griffie

Om de raad beter te kunnen ondersteunen in zijn eisen doet het presidium een voorstel voor uitbreiding van de griffie. De griffie zou een kwaliteitsslag kunnen maken in de ondersteuning van de raad wanneer er inhoudelijke versterking op gebied van juridische zaken, gemeentefinanciën en communicatie wordt aangetrokken.

 

De griffie stuit regelmatig op kleine en grote juridische vraagstukken. Bij het maken van initiatiefvoorstellen en het opstellen of wijzigen van een verordening is er altijd juridisch advies nodig. Op dit moment wordt voor elk voorstel gebruik gemaakt van de adviezen van de afdeling Juridische Zaken van de gemeente. Echter, de capaciteit van die afdeling is beperkt. Indien de griffie zelf juridische kennis in huis heeft komt dat de snelheid van afhandeling van voorstellen en de zorgvuldigheid ten goede. Voor specialistische juridische vragen blijven we uiteraard gebruik maken van de gemeentelijke afdeling.

 


Kennis op het gebied van gemeentefinanciën is zeer belangrijk voor de kaderstellende en de controlerende rol van de raad. Gemeentefinanciën zijn niet eenvoudig te doorgronden. Het kost raadsleden vaak veel inspanning om een overzicht te krijgen en de hoofdlijnen te pakken te krijgen. Dit terwijl de Planning en Control-cyclus een van de belangrijkste instrumenten van de raad is om op hoofdlijnen te sturen en te controleren.

Op dit moment is er niet voldoende kennis bij de griffie aanwezig om de raad hierin actief te ondersteunen. Het is sterk aan te raden om deze kennis aan te trekken om de raad goed te begeleiden door de Planning en Control-cyclus. Deze deskundige op gebied van gemeentefinanciën kan de raad van advies dienen en bij initiatieven meedenken voor een deugdelijke dekking. De raad kan tijdens een volgende raadsperiode tevens zijn voordeel doen met de kennis van iemand die het ‘meerjarenbeeld’ kan blijven volgen.

 

Deze inhoudelijke versterking is nadrukkelijk niet bedoeld om het werk van het ambtelijk apparaat over te gaan doen. Het dient met name om de initiërende rol van de raad te versterken.

 

Afzonderlijke aandacht vergt de communicatie over en vanuit de raad. In het verleden is gesteld dat de voorlichting/communicatie over de raadsbesluiten in beginsel geen afzonderlijk communicatietraject vergen omdat het besluitvormingsproces zich in openbaarheid heeft voltrokken. Echter, wanneer het een belangrijk raadsvoorstel betreft dat voor veel commotie in de stad zorgt of grote gevolgen heeft voor Delft, zou het de voorkeur verdienen wel actief vanuit de raad te communiceren via persberichten of de website. Daarmee voert de raad sterker de regie over de berichtgeving omtrent raadsbesluiten. Momenteel gebeurt dit niet of nauwelijks van de kant van de raad.

 

De berichtgeving op de gemeentelijke website is gericht op besluiten van het college en de afdeling communicatie heeft, naar eigen zeggen, weinig capaciteit om de raad te ondersteunen.

De raad is het hoogste bestuursorgaan. Om de raad als volksvertegenwoordigend, kaderstellend en controlerend orgaan nadrukkelijker te profileren, moet er meer worden geïnvesteerd in de representatie van de raad. Verder is het van belang in de lokale media en met behulp van de eigen communicatiemiddelen consequent te communiceren over het dualisme en de gevolgen die dit heeft voor de taken en bevoegdheden van de raad en het dagelijks bestuur. Communicatie vanuit de raad kan de kennis van burgers over de mogelijkheden om het bestuur te beïnvloeden.

Door raadscommunicatie prioriteit te geven en een plaats te geven bij de griffie kan deze een volwaardige plek krijgen in de processen rondom de raad. De griffie kan een communicatieplan voor de raad opstellen en uitvoeren waarbij belangrijke besluiten en het werk van de raad onder de aandacht van de Delftse burgers worden gebracht. Het is niet de bedoeling om de communicatie voor politieke partijen in de raad te gaan verzorgen, alleen voor de raad als geheel.

 


Ingangsdatum uitbreiding

1 Fte (schaal 11) per 1 mei 2005

1,5 Fte (1 x schaal 11 + 0,5 x schaal 10) per 1 januari 2006

 

Kosten uitbreiding griffie

2005

1 Fte (schaal 11)           x 8 maanden                              52.000

 

2006

2 Fte (schaal 11)                                                          €156.000

0,5 Fte (schaal 10)                                                         35.000

Totaal                                                                          €191.000

 

De griffie bedraagt na de uitbreiding 6,2 Fte.

 

Dekking uitbreiding griffie

De kosten voor uitbreiding van de griffie in 2005 (€52.000) worden gedekt uit de post incidenteel onvoorzien. Voor het jaar 2006 e.v. wordt een claim ingediend om in de begroting structureel meer budget te reserveren voor de griffie (€191.000).

Indien in 2005 budget vrijvalt door het afschaffen van de RIS-vergoeding wordt deze gestort in ‘incidenteel onvoorzien’.


Ter info.

Gemeente

Aantal raadsleden

Grootte griffie*

Bijzonderheden

Alkmaar

37

4 personen

griffier, 2 raadsadviseurs en een administratieve medewerker

Almere

39

6 personen

griffier, 2 plv. griffiers, medewerker raadsondersteuning, griffiesecretaresse, communicatieadviseur

Alphen aan de Rijn

35

7 personen

griffier, 2 raadsadviseurs, communicatieadviseur, 3 algemeen medewerkers

Heerlen

37

1 persoon

griffier

Leeuwarden

37

6 personen

griffier, 2 plv. griffiers, commissiegriffier, raadsmedewerker en management assistente

Leiden

39

7 personen

griffier, 4 raadsadviseurs, 2 secretariaatsmedewerkers

Leidschendam-Voorburg

35

6 personen

griffier, 3 allround medewerkers en 2 medewerkers secretariaat

Rijswijk

31

5 personen

griffier,

2 commissiegriffiers, 2 algemeen medewerkers

Roosendaal

35

5 personen

griffier, 3 raadsadviseurs, griffiemedewerker

Tilburg

39

12 personen

griffier, 5 commissiesecretarissen, 3 raadsadviseurs, onderzoeker, secretariaatsmedewerker en communicatieadviseur

Venlo

37

4 personen

griffier, plv. griffier, raadsadviseur, managementassistent

Zaanstad

39

9 personen

griffier, plv. griffier, 3 raadsadviseurs, communicatieadviseurs, 3 griffie-assistenten

*aantal Fte’s onbekend