Het rechtmatigheidsbeheer in de Delftse organisatie

 

 

 

 

Strategie&control,
2e versie, 20 mei 2005.

 


 

 

 

Het rechtmatigheidsbeheer in de Delftse organisatie.. 1

1. Rechtmatigheidscontrole en rechtmatigheidsbeheer. 3

1.1 Versterking van het rechtmatigheidsbeheer 3

1.2 Het risico van (ver doorgevoerd) rechtmatigheidsbeheer 4

1.3 Rechtmatigheidsparagraaf 4

2. Begrip en reikwijdte van rechtmatigheid.. 5

3. Controle op rechtmatigheid.. 5

3.1 Begrotingscriterium.. 6

3.2 Voorwaardencriterium.. 6

3.3 Risico op Misbruik en Oneigenlijk Gebruik (M&O) 7

4. Wet- en regelgeving.. 7

4.1 Externe en interne wet- en regelgeving. 7

4.2 Toets op interne regelgeving. 8

5. Een gerichte en gefaseerde aanpak. 9

6. Advies. 9


1. Rechtmatigheidscontrole en rechtmatigheidsbeheer

1.1 Versterking van het rechtmatigheidsbeheer

Door het rijk zijn de touwtjes flink aangetrokken voor de rechtmatigheidscontrole bij gemeentes. In de controleprotocollen 2004/2005 voor de externe accountant is een integrale inventarisatie opgenomen van alle relevante wet- en regelgeving met financiële beheersbepalingen.

 

De accountant heeft voor 2004 hier niet op kunnen toetsen, voor het rekeningsjaar 2004 heeft dat geleid tot een oordeelsonthouding op het vlak van de rechtmatigheid. In de accountantsverklaring wordt in het vervolg een uitspraak gedaan of de (totstandkoming van) in de jaarrekening opgenomen baten en lasten en balansmutaties in overeenstemming zijn met de begroting en de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, waaronder  door de raad vastgestelde verordeningen. De accountant zal zich ten behoeve van de certificering bij de jaarrekening over de rechtmatigheid baseren op het rechtmatigheidsbeheer binnen de gemeente, oftewel de interne beheersorganisatie gericht op het naleven van de geldende wet- en regelgeving. De interne beheersorganisatie bestaat uit interne controle- en beheersprocessen en de beheersing van de juridische en financiële risico’s in de organisatie.

 

Willen we een goedkeurend rechtmatigheidsoordeel van de accountant verkrijgen, dan zal de organisatie extra maatregelen moeten nemen met name aangaande de naleving van de eigen regelgeving van het gemeentebestuur (o.m. de verordeningen).

 

Belangrijk uitgangspunt is, dat rechtmatigheidsbeheer als zodanig niet nieuw is, de organisatie kan al bouwen op een administratieve organisatie, interne controle(s), informatievoorziening en risicomanagement. We veronderstellen daarbij dat de interne beheersorganisatie in principe goed op orde is en naar behoren functioneert. Desondanks is het nuttig deze nog eens in kaart te brengen en te beoordelen op eventuele onvolkomenheden. Het betekent wel dat in de nu aan u voorgelegde aanpak de focus ligt op te nemen extra maatregelen.

 

Een gerichte en gefaseerde aanpak

Via de interne brainstormgroep Rechtmatigheid is een gerichte en een gefaseerde aanpak opgezet voor het met deze extra maatregelen te versterken rechtmatigheidsbeheer. Deze benadering komt overeen zowel met de visie van de oude als de nieuwe accountant. Thans wordt deze aanpak door middel van deze notitie voorgelegd worden aan het GMT en het bestuur.

 

Als onderdeel van de gefaseerde aanpak is door de brainstormgroep rechtmatigheid:

a.    een integrale inventarisatie (inmiddels opgenomen in de controleprotocollen voor de externe accountant) opgesteld van alle relevante wet- en regelgeving met financiële beheersbepalingen. Op basis hiervan is een lijst aan verordeningen opgesteld, waar als eerste een scan op gedaan zal worden of de opgestelde spelregels daadwerkelijk gehandhaafd en gecontroleerd kunnen worden en of ze daadwerkelijk zo ook bedoeld zijn. Hierbij moet bijv. gedacht worden aan de subsidieverordening. 

b.    voor een tiental financieel omvangrijke processen in kaart gebracht of cq welke aanvullende maatregelen in kader rechtmatigheidsbeheer getroffen kunnen worden.

 

Het startpunt voor de gemeentebrede aanpak ligt bij de geselecteerde verordeningen en geselecteerde processen. Dat laat overigens onverlet dat vakteamhoofden ook nu al kunnen checken (en hun eigen plan kunnen trekken) of/hoe de financiële beheershandelingen in “hun” verordeningen in de praktijk nageleefd (kunnen) worden.

 

In overleg met de (nieuwe) accountant zal nader bepaald kunnen worden welke vervolgstappen nodig geacht worden voor 2006. In het derde kwartaal 2005 zal hiervoor een aanvullend voorstel gedaan worden.

 

Rechtmatigheidsbeheer zal een aantal aanvullende afspraken vergen in de organisatie voor de opzet en het zichtbaar toetsen van het bestaan en de werking van het rechtmatigheidbeheer voor de belangrijkste processen. Het vakteam Strategie en Control en de afdeling AO & IC vervullen daarbij een centrale toetsende rol ter vaststelling van de effectieve werking van de interne beheersmaatregelen. De gefaseerde aanpak wordt gemeentebreed gecoördineerd; over de voortgang wordt via Strategie en Control periodiek verslag gedaan aan het GMT en het bestuur. Het GMT zal in het bijzonder op de uitvoerbaarheid van het verbeteringsplan letten. Dit kan in het vervolg van het traject leiden tot een nadere prioriteitstelling.

1.2 Het risico van (ver doorgevoerd) rechtmatigheidsbeheer

Waar doen we dit allemaal voor?

Rechtmatigheid is van belang, maar moet niet de allesoverheersende focus worden. Het publiek belang is gediend met een doelmatige en doeltreffende overheid, die uiteraard zich behoort te houden aan wet- en regelgeving, waaronder ook de eigen regelgeving.

 

Het gevaar dreigt nu dat vanuit een eenzijdige focus op de rechtmatigheid de bureaucratie verhevigd wordt en een belemmering gaat vormen voor de slagvaardigheid. Wij pleiten daarom met deze nota “Het rechtmatigheidsbeheer in de Delftse organisatie” voor een gerichte aanpak, waardoor de belangrijkste (rechtmatigheids)risico’s geborgd worden.

 

Deze aanpak past op zich goed in de wet- en regelgeving, en de bij de jaarrekeningcontrole opgenomen controletoleranties. Wij denken, dat het goed is om de bestaande wet- en regelgeving nog eens goed tegen het licht te houden, en  te bezien op welke onderdelen in de bijbehorende werkprocessen aanvullende beheersmaatregelen getroffen zouden kunnen worden.

 

Deze nota over het rechtmatigheidsbeheer vormt daarbij het startpunt. Op basis van risico-analyses, die ook samen met de accountant gemaakt zullen worden, zal het rechtmatigheidsbeheer in de komende jaren indien noodzakelijk verder aangepast en aangevuld worden.

 

Doelstelling en ambitie zouden moeten zijn, dat de accountant bij de jaarrekeningcontrole 2005 als de aanvullende beheersmaatregelen adequaat toegepast worden in beginsel een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring zou moeten kunnen verstrekken.

1.3 Rechtmatigheidsparagraaf

De accountant krijgt voor zijn controle de door de gemeenteraad vastgestelde normen voor de rechtmatigheidscontrole mee: de raad geeft aan welke interne en externe regelgeving in de controleopdracht thuishoren en welke controle-/rapporteringstoleranties toegepast moeten worden. En op basis van zijn controle stelt de accountant zijn rechtmatigheidsverklaring op.

 

De accountant zal zich daarbij baseren op het rechtmatigheidsbeheer binnen de gemeente, oftewel de interne beheersorganisatie gericht op het naleven van de geldende wet- en regelgeving. De interne beheersorganisatie bestaat uit interne controle- en beheersprocessen en de beheersing van de juridische en financiële risico’s in de organisatie.

 

Onderdeel (cq sluitstuk) van het gemeentelijk rechtmatigheidsbeheer kan ook een verantwoording van het college zijn in  de vorm van een rechtmatigheidsparagraaf bij de Programmabegroting en de Programmarekening. Via de rechtmatigheidsparagraaf in de begroting kunnen (tussen raad en college) afspraken gemaakt worden over het normenkader en de toetsingscriteria voor de accountantscontrole, en over het ontwikkelingstraject van het rechtmatigheidsbeheer. En bij de Programmarekening kan het college daar verantwoording over afleggen. Een dergelijke rechtmatigheidsparagraaf maakt het nu nog afzonderlijk op te stellen controleprotocol overbodig. Voorgesteld wordt om voor 2006 te starten met een eerste opzet van een dergelijke rechtmatigheidsverklaring. 

 

2. Begrip en reikwijdte van rechtmatigheid

 

Rechtmatigheid =       naleven en handhaven van wet- en regelgeving, voldoen aan met elkaar overeengekomen regels.

 

Rechtmatigheid omvat financiële en niet-financiële kaders, externe en interne wet- en regelgeving.

 

Rechtmatigheid in het kader van de accountantscontrole heeft betrekking op baten en lasten en balansmutaties. Baten en lasten en balansmutaties zijn het gevolg van financiële beheershandelingen en de vastlegging daarvan in de administratie. Genoemde kaders en regels moeten worden toegepast bij de uitvoering van financiële beheershandelingen:

-      transacties (inkopen en verkopen)

-      overdrachten (subsidies, uitkeringen, belastingen en heffingen)

-           financieringen (leningen, kasgelden, kredieten)

-           vermogensmutaties (afschrijvingen, mutaties in reserves en voorzieningen)

 

Rechtmatigheid in het kader van niet financieel beheer betreft:

Ø        handelingen die bij onzorgvuldige uitvoering (financiële) schade voor de organisatie danwel voor derden kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld boetes en/of schadeclaims

Ø        handelingen waaraan waarschijnlijk nooit financiële gevolgen verbonden zullen zijn

 

Over niet-financiële rechtmatigheid (naleving kaders bij bijv. beheershandelingen m.b.t. privacy, Arbo, plaatselijke verordeningen) wordt slechts een uitspraak gedaan bij zwaar-wegende onzekerheden vanwege ernstige gebreken in het systeem van risicobeheersing.

 

3. Controle op rechtmatigheid

De controle (intern en extern) van de rechtmatigheid richt zich op een aantal criteria. Bij de inrichting door de lijnorganisatie van de eigen administratieve organisatie dient aandacht te worden geschonken aan de toepassing van de volgende Rechtmatigheidscriteria:

              Begrotingscriterium;  zijn de verplichtingen en uitgaven tot stand gekomen binnen de grenzen van de BBV en/of de geautoriseerde begroting door de raad;

              Calculatiecriterium; is het bedrag van de financiële stroom juist vastgesteld;

              Valuteringscriterium; heeft de verantwoording van de verplichting op het juiste tijdstip plaatsgevonden en is het tijdstip van betaling of inning correct vastgesteld;

              Voorwaardecriterium; is aan de gestelde voorwaarden voldaan;

              Volledigheidsciterium; zijn de lasten en baten  volledig opgenomen;

              Adresseringscriterium; is de verplichting aan de juiste persoon/instantie geadresseerd;

              Aanvaardbaarheidscriterium; past de verplichting in het kader van de activiteiten van de gemeentelijke huishouding en is in relatie tot de prijs een aanvaardbare tegenprestatie ontvangen;

              Misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium; zijn alle gegevens door belanghebbenden juist en volledig verstrekt; zijn er door belanghebbenden geen (rechts)handelingen gepleegd die in strijd zijn met het doel of de strekking van de regeling.

              Leveringscriterium: is de overeengekomen tegenprestatie ontvangen.

 

Rechtmatigheid is zoals gezegd geen nieuw fenomeen voor de gemeentelijke organisatie(s). Dat geldt dus ook voor de toepassing van bovenstaande criteria, waarvan een aantal wel een extra accent krijgt. Dit betreft met name het begrotingscriterium (m.n. budgetoverschrijding begrotingsprogramma), het voorwaardencriterium (bij aanbesteding, subsidieverlening, uitkeringen etc.) en het M&O-criterium (bijv. bij subsidieregelingen). Bij het in kaart brengen van aanvullende beheersmaatregelen wordt met name aandacht besteed aan laatstgenoemde criteria.

3.1 Begrotingscriterium

In het kader van de rechtmatigheidcontrole is de eis voor toetsing of uitgaven binnen de begroting blijven, dan wel door de Raad expliciet zijn goedgekeurd, aangescherpt. Ingeval van begrotingsover­schrijdingen en -onderschrijdingen zullen deze volledig en herkenbaar in de jaarrekening moe­ten worden opgenomen. Indien deze overschrijdingen passen binnen de door de Raad vastgestelde beleidskaders en bij het vaststellen van de jaarrekening (alsnog) door de Raad via de indemniteitsprocedure worden goedgekeurd, heeft dit geen consequenties voor de rechtmatigheidsverklaring.

 

Bij de controle op de rechtmatigheid van overschrijdingen op de begroting is het van belang vast te stellen of de overschrijdingen op de programmabegroting of van investeringskredieten tijdig ter goedkeuring aan de Raad zijn voorgelegd. Dit is vooral van belang als er discussie kan ontstaan of deze uitgaven passen binnen het beleid van de Raad.

 

In de planning&controlcyclus zijn mechanismes ingebouwd waarbij (dreigende) mee- en tegenvallers tijdig aan GMT en het college gemeld worden en op hoofdlijnen gerapporteerd worden aan de gemeenteraad. Op basis van de analyse van de jaarrekening, van mee- en tegenvallers in de begrotingsvoorbereiding en van mee- en tegenvallers bij de tweede beheersrapportage worden voorstellen gedaan tot budgetaanpassing door de gemeenteraad. Dit vergt vooralsnog geen verdere aanscherping.

3.2 Voorwaardencriterium

Het voorwaardencriterium vergt wel extra aandacht. Het gaat hierbij om de nadere eisen die gesteld worden bij de financiële beheershandelingen zoals die in onze verordeningen beschreven zijn. In de controleprotocollen treft u een inventarisatie aan van externe/interne regelgeving met financiële beheershandelingen. Het gaat hierbij om onderwerpen als de correcte toepassing van subsidievoorwaarden, het navolgen van aanbestedingsregels, het volgens de verordeningen correct omgaan met belastingheffing en inning. Er zal nog nader bekeken moeten worden op welke wijze de naleving van de regelgeving geborgd is in onze organisatie en of dit nog aanvullende maatregelen vergt. De aanpak hiervoor kan tweeërlei zijn:

a.        Een nadere analyse per vakteam van de eigen verordeningen in relatie tot de getroffen beheersingsmaatregelen. 

b.        De toets op naleving van de betreffende verordeningen bij de geselecteerde 10 werkprocessen;

3.3 Risico op Misbruik en Oneigenlijk Gebruik (M&O)

Het misbruik- en oneigenlijk gebruik criterium houdt in, dat:

o         Intern getoetst wordt op juistheid en volledigheid van gegevens die door derden zijn verstrekt bij het gebruik van overheidsregelingen (misbruik)

o         Intern getoetst wordt of derden bij het gebruik van overheidsregelingen geen (rechts)handelingen hebben gepleegd die in strijd zijn met het doel of de strekking van de regeling (oneigenlijk gebruik).

Ook dit zal in de lijn van het voorwaardencriterium extra aandacht krijgen.

 

4. Wet- en regelgeving

4.1 Externe en interne wet- en regelgeving

Het rechtmatigheidsbeheer omvat vrijwel alle beleidsvelden en taken van de gemeente. De raad stelt de normen voor rechtmatigheid vast in het controleprotocol. Er is daarbij sprake van externe en interne wet- en regelgeving.

 

Externe wet- en regelgeving.

Ø        Grondwet, Gemeentewet

Ø        Besluit Begroting en Verantwoording, Besluit accountantscontrole provincies en gemeenten (BAPG)

Ø        Algemene wet Bestuursrecht

Ø        Fiscale en sociale wetgeving

Ø        Wet Openbaarheid Bestuur

Ø        Ambtenarenwet

Ø        Arbo-wetgeving

Ø        EU-aanbestedingsregels etc.

Ø        Specifieke wet- en regelgeving ten behoeve van de eigen taakuitvoering (bijv. WWB, WOZ, onteigeningswet, onderwijswet, belastingwetgeving etc.)

Ø        Controleprotocollen voor de verantwoording van de besteding van specifieke uitkeringen en verkregen subsidies. Hier was overigens al sprake van een specifieke rechtmatigheidscontrole.

De relevante externe wet-/regelgeving is in 2004 geïnventariseerd door de grotere accountantskantoren. Deze regelgeving is opgenomen in het controleprotocol 2004 en recent in het controleprotocol 2005.

 

Interne regelgeving:

-           Gemeentelijke verordeningen;

Ø       verordening ex artikel 212 GW: financieel beleid en beheer.
Het gaat hier om voorschriften inzake het financieel beleid (o.m. waar-deringsgrondslagen, afschrijvingssysteem voor vaste activa, systematiek kostprijsberekeningen en bepaling heffingen en tarieven/verkoopprijzen), het financieel beheer (onderhoud kapitaalgoederen, grondbeleid, subsidies, aanbestedingen en inkoop van goederen en diensten), de financieringsfunctie (aantrekken/uitzetten van leningen, bewaking kasgeldlimiet en het rente-risicobeheer) en de financiële organisatie (voor financiën en control, AO/IC, systeem voor risico-inventarisatie en –beheersing).

Ø       Overige gemeentelijke verordeningen met financiële beheershandelingen (zie controleprotocollen)

-        integriteit (gedragscode gemeenteraad en college)

-        programmabegroting en beleidsplannen (expliciete beleidsregels)

-        overige raadsbesluiten

 

Collegebesluiten vallen niet per definitie onder de rechtmatigheidscontrole. Er kan wel besloten worden om een aantal essentiële collegebesluiten toch onder het bereik van de rechtmatigheidscontrole te brengen, dit betreft met name:

-        het MMV-besluit voor de interne mandatering

-        treasurystatuut

-           gedragscode ambtelijke organisatie

-           inkoopbeleid/protocollen.

Als het college afwijkt van de regelgeving zal het college daarover verantwoording moeten afleggen aan de raad (actieve informatieplicht).
 

B&W stelt uitvoeringsnormen op en ziet toe op naleving rechtmatigheidscriteria. Bij de beoordeling van naleving van wet- en regelgeving zal in de praktijk onderscheid worden gemaakt tussen de formele bepalingen en hetgeen daarmee materieel danwel inhoudelijk wordt beoogd (‘de bedoeling van de wetgever’).

4.2 Toets op interne regelgeving

Er is een integrale inventarisatie opgesteld van alle relevante wet- en regelgeving met financiële beheersbepalingen. Niet alle zijn even relevant (dan wel riskant) in relatie tot mogelijke rechtmatigheidsrisico’s. Daarnaast is een algehele controle op de opzet en toepassing van onze interne regelgeving geen aanlokkelijk perspectief, het betreft immers ruim 100 verordeningen en regelingen.

 

Ook is er een lijst aan verordeningen/regelingen opgesteld, waar als eerste een quick scan op uitgevoerd zal worden om te bezien of de opgestelde spelregels daadwerkelijk gehandhaafd en gecontroleerd kunnen worden en of ze daadwerkelijk zo ook bedoeld zijn. Deze verordeningen/regelingen zijn:

a.        de financiële beheersverordening

b.        de algemene subsidieverordening en de specifieke subsidieregelingen

c.        de belastingverordeningen (heffing en inning van de OZB, reinigingsrechten, rioolrechten, e.d.)

d.        de garantieverordening

e.        het treasurystatuut

f.          de verordening WWB

g.        de EU-aanbestedingsregels

 

De quick scan van bovengenoemde verordeningen/regelingen kan er toe leiden, dat:

a.        blijkt dat de bestaande situatie voldoende mogelijkheden biedt voor handhaving en controle, en ongewijzigd zal worden voortgezet, of

b.        het aantal regels verminderd wordt en dat onhoudbare en niet handhaafbare artikelen geschrapt worden, en/of

c.        de bestaande verordeningen/regelingen worden aangepast om handhaving en controle (beter) mogelijk te maken.

 

Als variant hierop is ook mogelijk dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de regelgeving op hoofdlijnen van de gemeenteraad en de nadere detaillering in uitvoeringsafspraken in afzonderlijke collegebesluiten. Mocht het college in de praktijk om moverende redenen af willen wijken van deze uitvoeringsregels, zal dat mits dit past in de kaderstelling van de gemeenteraad wel degelijk rechtmatig zijn.

 

In 2006/2007 zal ook voor deze overige wet- en regelgeving getoetst worden of deze door de vakteams in hun dagelijkse werkprocessen worden nageleefd. In overleg met de (nieuwe) accountant zal nader bepaald worden welke vervolgstappen nodig geacht worden voor 2006. In het derde kwartaal 2005 zal hiervoor een aanvullend voorstel gedaan worden.

 

5. Een gerichte en gefaseerde aanpak

 

De controllers hebben zich via een risicoscan en na overleg met de accountant gericht op de volgende financieel omvangrijke processen:

              Personeel;

              Inkopen/investeringen/aanbestedingen;

              Rijkssubsidies;

              Wet Werk en bijstand;

              Parkeren;

              WSW;

              Grondexploitatie;

              Belastingen;

              Financiering/leningen

              Reiniging.

 

Voor deze processen is een scan gemaakt van de opzet van het rechtmatigheidsbeheer en de wijze van interne toetsing of de beheersmaatregelen die in bovenstaande processen getroffen zijn ook daadwerkelijk worden nageleefd. Via extra maatregelen als procesaudits van de afdeling AO & IC kan vastgesteld worden of de organisatie voor wat betreft het rechtmatigheidbeheer adequaat is ingericht en ook zodanig functioneert.

 

Om in 2005 tot verdere versterking van het rechtmatigheidbeheer te kunnen komen zal planmatig worden gewerkt aan de implementatie van het rechtmatigheidbeheer voor de financieel omvangrijke processen van de gemeente. Het vakteam Strategie en Control met ondersteuning van de afdeling AO & IC vervult daarbij een centrale toetsende rol ter vaststelling van de effectieve werking van de interne beheersmaatregelen en voor de bewaking van het proces van de implementatie. Dit proces  wordt gemeentebreed gecoördineerd met periodiek verslag aan het GMT. Daarbij krijgt ook aandacht dat aanpassingen in regelgeving binnen de organisatie zo nodig leiden tot veranderingen bij de beheersing van de desbetreffende processen.

 

6. Advies

1.        Kiezen voor een gerichte en gefaseerde aanpak;

2.        De in eerste aanleg geselecteerde meest relevante interne regelgeving nader doen toetsen op opzet, controleerbaarheid, handhaafbaarheid;

3.        Voor een tiental financieel omvangrijke processen toepassen van de geïnventariseerde aanvullende maatregelen in kader rechtmatigheidsbeheer;

4.        Op basis van de begroting 2006 onder regie van S&C een nadere risicoanalyse doen maken en deze voor te leggen aan GMT en college.

5.        Op basis van deze risico-analyse nader bepalen of/waar voor 2006 aanvullende acties/ maatregelen in kader rechtmatigheidsbeheer getroffen zullen worden. Bij het jaarprogramma IC 2006 vaststellen waar extra procesaudits gericht op het rechtmatigheidsbeheer zullen plaatsvinden.

6.        In de programmabegroting en programmarekening ingaande 2006 een rechtmatigheidsparagraaf opnemen

7.        Met de nieuwe accountant nadere afstemming doen plegen voor de verdere ontwikkeling van het Delftse rechtmatigheidsbeheer in 2006/2007.