Inleiding

Als gevolg van de nieuwe definities van de begrippen “reserves” en “voorzieningen” in het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) heeft er in 2003 een herindeling plaats gevonden, waarbij reserves omgezet zijn naar voorzieningen en andersom voorzieningen naar reserves. Het nieuwe BBV geeft diverse interpretatie mogelijkheden, die landelijk geleid hebben tot veel vragen aan de Commissie BBV.  De antwoorden van deze Commissie hebben geleid tot een beter inzicht in de bedoelingen van de opstellers van het BBV. Ook de accountants gebruiken de antwoorden van de Commissie als leidraad bij de interpretatie van de BBV - regels.

 

De gemeente Delft heeft ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid vragen in te dienen bij de Commissie.  Naar aanleiding van de beantwoording zijn bepaalde Reserves omgezet naar voorzieningen en andersom.  Burgemeester en wethouders en de commissie Middelen en Bestuur zijn hier in oktober 2004 over geïnformeerd.

 

Tijdens de controle van de jaarrekening 2004 bleek een belangrijk interpretatieverschil te bestaan tussen de organisatie en de accountant over het begrip “Voorziening”. Leidend voor de keuze voor een Voorziening is artikel 44 van het BBV:

 

1.       Voorzieningen worden gevormd wegens:

a.       verplichtingen en verliezen waarvan de omvang op de balansdatum onzeker is, doch redelijkerwijs te  schatten;

b.      op de balansdatum bestaande risico’s ter zake van bepaalde te verwachten verplichtingen of verliezen waarvan de omvang redelijkerwijs is in te schatten;

c.       kosten die in een volgend begrotingsjaar zullen worden gemaakt, mits het maken van de kosten zijn oorsprong mede vindt in het begrotingsjaar of in een voorafgaand begrotingsjaar en de voorziening strekt tot gelijkmatige verdeling van lasten over een aantal begrotingsjaren;

2.       Tot de voorziening worden ook gerekend van derden verkregen middelen die specifiek besteed moeten worden;

3.       Voorzieningen worden niet gevormd voor jaarlijks terugkerende arbeidskosten gerelateerde verplichtingen van vergelijkbaar volume.

 

Met name bij de toepassing van lid 1c bleek een verschil van inzicht. Dit kwam vooral door de nadere uitspraak van de commissie BBV, dat een voorziening op grond van artikel 44 lid 1c gekoppeld moet zijn aan een actief.  Deze interpretatie van artikel 44 wordt door alle accountants erkend en als leidraad gebruikt bij de controle van gemeente – administraties. Voor Delft betekent dit dat de volgende voorzieningen vanaf 1 januari 2005 moeten worden omgezet naar bestemmingsreserves.

 

910.5.007: Voorziening Gemeentelijke Huisvesting

910.5.112: Voorziening vervanging Postvolgsysteem;

910.5.117: Voorziening basispakket ICT;

910.5.129: Voorziening automatisering RIS;

910.5.152: Voorziening vervanging meubilair;

910.5.155: Voorziening vervanging meubilair Gemeente Bestuur;

910.5.158: Voorziening vervanging fietsen brandweer;

910.5.159: Voorziening vervanging materiaal brandweer;

910.5.185: Voorziening kennismodule WIZ;

910.5.190: Voorziening herinrichting Hooikade;

910.5.194: Voorziening Verevening WVG;

910.5.199: Voorziening Rampenplan;

910.5.337: Voorziening evenementen;

910.5.341: Voorziening vervanging Instrumenten;

910.5.352: Voorziening egalisatie tentoonstellingen;

910.5.357: Voorziening digitale stamboom;

910.5.380: Voorziening Aankoop meubilair en kleding;

910.5.990: Voorziening Dienstkleding

 

Bovenstaande Voorzieningen heten na besluitvorming “Reserve”. Dat betekent dat er geen rechtstreekse betalingen meer uit plaats mogen vinden, maar dat storting of onttrekking altijd via de zogenaamde “Resultaatbestemming” verloopt.

 

Op grond van de accountantscontrole zal er ook een verbeterslag plaats vinden in rubricering van de resterende voorzieningen, zodat deze in de Staat Reserves en Voorzieningen zijn ingedeeld conform artikel 44 van het BBV.

Voor de overgebleven voorzieningen, gebaseerd op artikel 44 lid 1c (gelijkmatige verdeling van lasten voor een activa) vereist de accountant een beheersplan, waaruit blijkt dat het saldo in de voorziening toereikend is.  Daar zal dit jaar ook aandacht aan besteed worden.

 

Naar aanleiding van het bovenstaande adviseer ik u:

 

1.       In te stemmen met de omzetting van bovenstaande Voorziening in Reserves;

2.       De budgettaire verwerking mee te nemen  in de eerstvolgende Algemene Tussentijdse Raads Begrotingswijziging.

 

Delft, 10 augustus 2005, TvDoorn