terug naar agenda

   

Besluitenlijst vergadering commissie Middelen d.d. 22 januari 1998

 

Aanwezig de heren Oosten (voorzitter), van Oorschot (voorzitter), den Boef, de Boer, Castro, van den Doel, van Doeveren, de Graaf, Grashoff, Meijer, Smithuis, Taneja, Torenstra, de Rijk (secretaris)

mevrouw Heuvelman

M.k.a. de heren Borghols, Bouman, Dingler, van der Pot

Z.k.a. de heer van der Spek

Ambtelijk de heer Sijtema

 

  1. Opening
  2. De heer Oosten (voorzitter) opent de vergadering.

  3. Mededelingen
  4. De presentatie KIS vindt geen doorgang. Deze presentatie was bedoeld voor de gehele raad, maar door het vergaderen van twee commissies tegelijkertijd is het onmogelijk voor iedereen aanwezig te zijn.

  5. Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren
  6. Er zijn geen insprekers.

  7. Raadsvoorstel Organisatie Ontwikkelingsproces
  8. De PvdA zou graag een personeelsinvesteringsplan ingevoegd willen zien als punt 9.

    Men is niet voor Zuidpoort, maar evenmin voor de Torenhove. Een andere plek, bijvoorbeeld bij het station zou in de ogen van de PvdA nog onderzocht moeten worden. De PvdA is het oneens met een verdere centralisering in de organisatie.

    Tenslotte meldt de heer Torenstra een initiatief van de fractievoorzitters: men zal trachten een externe oriëntatie bij de raad te bewerkstelligen. Men zal hier aan gaan werken; het zal bijvoorbeeld tijdens de collegeonderhandelingen een rol gaan spelen.

    Het CDA is het eens met het streven naar centrale huisvesting. Het CDA vindt de Torenhove echter niet ideaal en zou willen dat ook andere opties bekeken zouden worden.

    STIP is tegen Torenhove, vindt veld 10 te klein, maar veld 9 goed.

    Stadsbelangen is voor een centrale ligging van één huisvesting.

    De SGP/GPV/RPF steunt de oproep te investeren in personeel.

    GroenLinks geeft het stuk over cultuurverandering in de huidige vorm geen steun. Wat huisvesting betreft is men tegen de Torenhove, omdat er ruimtelijk en emotioneel een centrum gekozen zou moeten worden en dit niet de Torenhove zou zijn. Zuidpoort hoeft niet per se voor GroenLinks. De partij wil een kleine concernstaf. In punt 11b vindt men de verantwoording van het diensthoofdenoverleg aan de secretaris niet consequent; of het is collectief, of er is sprake van een hiërarchische relatie secretaris-diensthoofdenoverleg. GroenLinks wil de Stuurgroep verder laten gaan met het project. Op het punt van control wenst GroenLinks alleen beter, niet meer.

    De VVD vindt het raadsvoorstel goed. Wat betreft het wijkgericht werken waarschuwt de VVD voor een aantasting van het collegiaal bestuur wanneer er wijken worden aangewezen per wethouder. Ook de democratische legitimiteit moet in de gaten worden gehouden. Men is voor één huisvesting; over een plek doet men nog geen uitspraken.

    De heer van Oorschot (voorzitter) constateert waardering voor de prestaties en ziet een begin voor een herstel van het vertrouwen. Dit zal naar de organisatie teruggekoppeld worden.

    De voorzitter onderschrijft de noodzaak van een persoonlijk investeringsplan; functioneringsgesprekken zijn tevens een belangrijk instrument. Bij geconcretiseerde projecten zal veel aandacht aan persoonlijke investeringsplannen worden gegeven.

    Bij de huisvesting wordt de Torenhove rationeel meegenomen. Andere locaties zijn niet bekend, of reeds meegenomen in voorstel. Mochten partijen nog andere locaties onderzocht willen hebben, dan moeten zij dit laten weten door middel van een amendement op het raadsvoorstel.

    De concernstaf moet in de ogen van het college klein blijven en abstract werken.

    Het Diensthoofdenoverleg gaat verder met de projectleiding, aangezien de organisatie moet blijven doorgaan tijdens het reorganisatieproces. De stuurgroep blijft wel sterk betrokken worden in het proces.

    Wat betreft control is alleen beter een doel.

    De voorzitter zegt toe:

    - de tekst van Cultuurverandering nogmaals kritisch te bekijken en eventueel aan te passen.

    - Naar aanleiding van dit raadsvoorstel met een Plan van Aanpak te zullen komen, die aan de commissie Middelen zal worden voorgelegd.

  9. Lijst van ingekomen stukken
  10. De commissie besluit conform de voorgestelde wijze van afdoening.

  11. Rondvraag
  12. Er zijn geen vragen voor de rondvraag.

  13. Sluiting

De heer Oosten (voorzitter) sluit de vergadering om 22.40 uur.