Concept

 

Tegemoetkoming in de kosten

 

TOELICHTING

 

Algemeen

Uitgangspunt is dat de kosten voor het aanbrengen van een nummer voor rekening blijft van de rechthebbende. In voorkomende gevallen kan het college echter beslissen tot een tegemoetkoming in de kosten. Immers, het wijzigen van een nummer treft het belang van bewoners en / of bedrijven, terwijl zij niet de veroorza­ker zijn. In voorkomende gevallen is het aan het college te beslissen. 

 

Bij het gebruik van de bevoegdheid tot straatnaamgeving en nummering van objecten dient rekening gehouden te worden met de belangen van rechthebbenden op een object (burgers / bewoners en bedrijven). Zij zien immers hun nummer en / of straatnaam wijzigen oftewel het adres verandert. In bepaalde gevallen kan er bij aantoonbaar gemaakte kosten sprake zijn van een gemeentelijke gehoudenheid tot het regelen van de financiële gevolgen van het hernummeren of hernoemen. Er kan slechts sprake zijn van een tegemoetkoming indien wij op grond van artikel 2 lid 2 sub a en b van de Verordening ambtshalve beslissen tot hernummeren of hernoemen

 

Hernummeren

Het gaat er om dat het hernummeren plaatsvindt op basis van een oorzaak die niet valt te verwijten aan de rechthebbende op het object. Voorbeeld: het alsnog ambtshalve toekennen van een nummer aan een object dat is ontstaan na splitsing zonder dat daarvan melding is gemaakt door de rechthebbende op dat object, is gelegen in een oorzaak welke valt te verwijten aan die rechthebbende. Ook als hernummeren plaatsvindt op verzoek van een belanghebbende dienen de kosten voor rekening van de belanghebbende te blijven.

 

Hernoemen

Indien wordt besloten tot hernoemen, zal onze beslissing tot een tegemoetkoming niet gelegen zijn in een oorzaak welke verweten kan worden aan burgers of bedrijven. Bij het hernoemen speelt de vraag van verwijtbaarheid niet. Bij hernoemen zullen de kosten niet voor rekening van de rechthebbende van het object komen.

 

Tussen het besluit tot hernummeren of hernoemen en het daadwerkelijk uitvoeren daarvan dient voldoende tijd te liggen, zodat de bewoners en de bedrijven zich op de gewijzigde straatnaam of het veranderde huisnummer kunnen voorbereiden. Hoe langer deze periode is, hoe minder de gemeente gehouden is tot compenserende maatregelen.

 

Hoogte van de tegemoetkoming

Uit jurisprudentie blijkt dat alleen in die gevallen waarin een apert financieel nadeel wordt toegebracht een schadevergoeding verplicht is. Kosten die een niet apert financieel nadeel toebrengen worden gerekend tot het normaal maatschappelijk risico. Uit jurisprudentie blijkt evenwel niet welke kosten exact vergoed dienen te worden. Om redenen van behoorlijk bestuur wordt voorgesteld dat er door de gemeente Delft een gemaximeerde tegemoetkoming wordt gegeven aan particulieren en bedrijven in de kosten die aantoonbaar (met rekening) als gevolg van hernummering door de gemeente.

 

Op 21 december 1995 heeft de Raad van de gemeente Delft besloten om deze vergoeding te bepalen op maximaal f 50,- voor particulieren en maximaal f 800,- voor bedrijven. Daarbij is tevens besloten om die bedragen telkens per 1 januari van een nieuw jaar te indexeren. Dit heeft er inmiddels toe geleid dat de bedragen voor 2005 zijn vastgesteld op maximaal € 52,- voor burger en op maximaal

€ 831,- voor bedrijven. Overigens wordt onder bedrijven verstaan die bedrijven die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel alsmede de vrije beroepen zoals artsen en advocaten. De kosten zullen ten laste komsten van de opbrengsten uit de opgelegde leges bij huisnummerbesluiten.