Reactie op inspraak ontwikkelingsplan Bomenwijk deelplan 1 en beeldkwaliteitplan Bomenwijk

 

Algemeen

Het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft op 24 oktober 2006 het concept ontwikkelingsplan Bomenwijk deelplan 1 alsmede het concept beeldkwaliteitplan Bomenwijk vrijgegeven voor inspraak. De concept plannen hebben daartoe  ter inzage gelegen van 26 oktober t/m 8 november en zijn op 6 november 2006 besproken met belangstellenden in partycentrum Het Witte Huis. Belangstellenden zijn in de gelegenheid gesteld hun mondeling inspraakreacties naar voren te brengen.

Deze reacties zijn opgenomen in het verslag inspraakbijeenkomst concept ontwikkelingsplan Bomenwijk deelplan 1 van 7 november 2006. Dit verslag is als bijlage bij deze notitie gevoegd.

Een aantal inspraakreacties gaan over zaken die direct de verantwoordelijkheid van Vestia betreffen. De beantwoording is door Vestia gedaan en als bijlage bijgevoegd.

 

Inhoudelijk

Meerdere insprekers vinden het ‘supermarktblok’, met name het woongebouw op de supermarkt, te hoog. Men heeft zorgen over de mogelijke afname van zonlicht  door de hoogbouw.

De gemeente is van oordeel dat de hoogbouw past binnen de structuur en de ruimtelijke kaders van de Bomenwijk en met name ook de van Miereveltlaan. De zorgen over verminderde zontoetreding neemt de gemeente serieus. Daarom heeft de gemeente deze inzichtelijk gemaakt door in het ontwikkelingsplan een schaduwsimulatie toe te voegen.

 

Insprekers voorzien parkeerproblemen door de supermarkt. Er zouden onvoldoende parkeerplaatsen overblijven voor bewoners en ook wordt getwijfeld of wel voldoende plekken ten behoeve van de supermarkt in het plan zijn opgenomen.

De parkeerbehoefte van  de supermarkt is bepaald conform het gemeentelijke beleid zoals vastgelegd in de nota parkeren en stallen (2003, herijkt 2006). Het bewonersparkeren voor de nieuw  te bouwen woningen wordt opgelost door het realiseren van (een) gebouwde parkeervoorziening(en) onder de woningen. Bij het ontwerpen van de inrichting van de openbare ruimte rond de supermarkt zal aandacht zijn voor zaken als doorstroming, wild parkeren en dergelijke. Een stoeploze inrichting, zoals een inspreker voorstelt,  ligt hierbij niet voor de hand.

 

Er is verwarring over de doelgroep van de supermarkt. Tevens worden vraagtekens geplaatst bij de toegevoegde waarde van een supermarkt in de schaal van de Bomenwijk. Hier zou kleinschalige detailhandel beter passen.

Het realiseren van een supermarkt is een breed gedragen wens van de bewoners van de wijk Vrijenban, waar de Bomenwijk deel van uitmaakt. De supermarkt is dan ook niet bedoeld voor alleen de Bomenwijk. De ligging bij de entree van de Bomenwijk is centraal in Vrijenban. Dat hierdoor de entree van de Bomenwijk verandert, is onontkoombaar. Het beeldkwaliteitplan legt de kwaliteitseisen voor de nieuwe entree vast. Dit was in het concept nog onvoldoende het geval. Ook de geraadpleegde commissie Welstand en Monumenten is kritisch op dit punt. Het beeldkwaliteitplan is derhalve aangevuld op het punt van de supermarkt.

Om verwarring te voorkomen is in het ontwikkelingsplan de term ‘wijk’ waar het de Bomenwijk betreft vervangen door ‘buurt’ en waar het geheel Vrijenban betreft door ‘Vrijenban’ of ‘wijk Vrijenban’.

 

Insprekers zijn van mening dat parkeren in voortuinen en op binnenterreinen niet structureel zou moeten worden toegepast, maar slechts als noodoplossing. In het beeldkwaliteitplan worden verschillende oplossingen aangedragen om parkeren in de toekomst op te lossen. Hiervan zijn parkeren in de voortuinen en op binnenterreinen twee van de mogelijke oplossingen. Het is geenszins de bedoeling hier in de verdere planuitwerking structureel voor te kiezen. Het beeldkwaliteitplan geeft dat ook aan. Duidelijk zal echter zijn dat hedendaagse parkeernormen niet opgelost kunnen worden met alleen het traditionele langsparkeren.

 

Insprekers zijn van mening dat platte daken niet in lijn zijn met de structuur van de Bomenwijk.

In het beeldkwaliteitplan is gekozen voor nieuwbouw die behalve een relatie met het beeld en de architectuur van de bestaande bebouwing vooral ook onderling sterk verband houdt. Hierbij is de keuze ‘alle nieuwbouw een plat dak’ of ‘alle nieuwbouw een hellend dak’ aan de orde geweest. Gekozen is om hier genuanceerd mee om te gaan. De maatregel verwoordt: De gebouwen hebben met uitzondering van het supermarktblok , het blok J en de nieuwe appartementengebouwen een licht hellende symmetrische langskap van max. 20º met de nok midden over het bouwvolume. Daarnaast wordt een dakrandbeëindiging voorgeschreven bij zowel platte als hellende daken die voor verdere eenduidigheid en eenheid zorgt. Dit uitgangspunt blijft gehandhaafd.

 

Er is angst voor bouwschade aan de van Miereveltlaan. Voorafgaand aan de uitvoering van het bouwplan voor deelplan 1 worden waar nodig opnames gedaan van bestaande bebouwing. Hierbij worden de gebruikelijke procedures gevolgd.

 

Insprekers zijn van mening dat in het ontwikkelingsplan ten onrechte een uiteindelijk aantal woningen wordt genoemd. De bedoelde zin geeft duidelijk aan dat het hier een indicatie betreft en behoeft volgens de gemeente niet te worden aangepast. Een soortgelijke opmerking betreft de waterkoppelingseis. Dit betreft inderdaad niet deelplan 1, maar zal zoals vermeld, worden vastgelegd in bestemmingsplan Noord-Oost. De zin gaat er juist over dat de koppeling niet in deelplan 1 is vastgelegd.

 

Tekstuele en tekenfouten

Insprekers hebben een opmerking gemaakt over dat gesproken wordt van ‘verkopen’ van parkeerplaatsen ten behoeve van bewoners van huurwoningen. Dit is een terechte opmerking. De tekst in het ontwikkelingsplan is hierop aangepast. 

 

Insprekers constateren verschillende uitgangspunten op de verschillende kaarten in het ontwikkelingsplan. Inderdaad zaten er verschillen in het kaarten en tekeningen. Dit is inmiddels gecorrigeerd.

 

In het ontwikkelingsplan wordt de suggestie gewekt dat de huidige appartementen 4 lagen hoog zouden zijn. In betreffende alinea was bedoeld ‘3 (en 4)’ te vermelden, dit is andersom in de tekst van het ontwikkelingsplan terechtgekomen en is gecorrigeerd.  

 

 

 

Reactie college B&W op advies commissie

 

In het eerste deelplan voor aanpak Bomenwijk is de realisatie van een supermarktvoorziening opgenomen. De commissie Welstand heeft hierover indringend negatief geadviseerd en voorgesteld een andere locatie te zoeken. In dit memo wordt aangeduid op welke wijze de kwaliteit van te realiseren bouwplannen wordt geborgd en waarom op deze locatie wordt beoogd een supermarkt te vestigen.

 

Kwaliteitsbewaking

Het volume en de locatie van de beoogde supermarkt betekent een aanzienlijke wijziging in de huidige situatie. Het goed inpassen van het nieuwe gebouw vergt daarom een architectonische inspanning. In het Beeldkwaliteitplan Bomenwijk zijn dan ook specifieke maatregelen opgenomen om de vormgeving van de supermarkt  richting te geven. Om erop toe te zien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, is een kwaliteitsteam ingesteld. Dit ziet toe op de kwaliteit van de architectonische uitwerking, gedurende en aan het eind van het ontwerpproces. Dit team adviseert aan de opdrachtgever.

Vervolgens is er de Welstand Commissie die, als onderdeel van de bouwaanvraagprocedure, de individuele bouwplannen aan het Beeldkwaliteitplan Bomenwijk zal toetsen en adviseert aan B&W.

 

Maatschappelijke behoefte

In 2004 werd duidelijk dat een supermarkt in de Delfgauwse Weije niet haalbaar was. In ontmoetingen met bewoners is door hen de behoefte aangeven aan een supermarktvoorziening. Dit betrof bewoners uit Vrijenban en vooral bewoners uit de Bomenwijk. Op instigatie van bestuurders is dit signaal opgenomen in de planvorming Bomenwijk.

 

Distributieplanologisch onderzoek

Voordat eventuele locaties ruimtelijke werden uitgewerkt is onderzocht of een supermarkt  voorziening in Bomenwijk economisch levensvatbaar is. In samenwerking tussen gemeente Delft (CKE) en Vestia Delft is hiertoe een zogenaamd distributie planologisch onderzoek (DPO) uitgevoerd door WPM Consultants (maart 2004). Uit dit onderzoek kwam ondermeer het volgende:

-          een voorziening van minimaal van 900 m2 BVO is economisch relevant

-          er is een voldoende groot verzorgingsgebied in Vrijenban voor een dergelijke supermarkt

-          een dergelijke voorziening levert voor bestaande winkelvoorzieningen geen extra bedreiging; buurtwinkels leiden reeds een zorgelijk bestaan, dat verandert hierdoor niet.

 

Locatieonderzoeken

In Bomenwijk zijn vervolgens een aantal locaties ruimtelijk onderzocht. Uit ervaringen met Delfgauwse Weije was bekend dat het ‘achterin’ de wijk neerzetten van een supermarkt niet zinnig was;

-          bereikbaarheid voor vrachtverkeer is problematisch en levert meer risico op;

-          bereikbaarheid voor bezoekers is lastig (‘waar is zit het?’);

-          verkeershinder voor de buurt (bezoekers en vrachtverkeer).

-          de voorziening is niet zichtbaar genoeg om aantrekkelijk te zijn voor een ondernemer.

 

Om deze redenen moest de locatie aan de voorzijde van Bomenwijk (aan de Van Miereveltlaan) worden gevonden. Het goed inpassen van de voorziening in de bestaande buurt bleek moeizaam. Zo werden een aantal locaties onderzocht;  een toelichting op 2 hiervan.

 

                                                 Lindenplein

 

Locatie 1                                  locatie 2

 

Er is onderzocht in hoeverre een supermarkt van ca. 1.000 m2 op de hoek Lindenlaan – tussen Elzenlaan en Goudenregenlaan kan worden gerealiseerd (locatie 1). Dit bleek ruimtelijk – logistiek inpasbaar, maar stuitte op grote weerstand in de omgeving. Bewoners vreesden dat de verkeersveiligheid in het gedrang kwam. Om ondermeer die reden is van deze locatie afgezien.

 

Ook de driehoek tussen Prunuslaan – Esdoornlaan – Lindenlaan (locatie 2) is onderzocht als mogelijke plaats voor een supermarkt. Het teloor gaan van geliefde en kwalitatieve goede woningen, het moeilijk inpasbare volume in deze specifieke omgeving en logistieke problematiek waren voldoende argumenten om ook af te zien van deze locatie.

 

De beoogde locatie aan het Lindenplein heeft de volgende voordelen:

-          de beoogde locatie is goed bereikbaar vanuit de buurt Bomenwijk en vanuit de wijk Vrijenban

-          de levendigheid van de supermarkt versterkt de sociale veiligheid

-          er kan een voldoende groot verkoopoppervlak worden gerealiseerd om levensvatbaarheid van de voorziening te garanderen

-          de laadzone-oplossing aan de zuidzijde van de supermarkt zorgt ervoor dat het vrachtverkeer grotendeels uit de woonbuurt blijft

-          de benodigde parkeervoorziening voor de supermarktbezoekers is goed realiseerbaar in de directe omgeving

de voorziening kan op redelijk korte termijn worden gerealiseerd, waardoor een tijdelijke voorziening niet noodzakelijk is.