1.                                 Inleiding

De gemeenteraad heeft op 3 november 2005 ingestemd met de start van de Europese aanbesteding voor de selectie van een architect voor het nieuwe stadskantoor, waar het NS-station onderdeel van uitmaakt. In het kader daarvan hebben vier geselecteerde architectenbureaus elk een schetsontwerp gemaakt. Deze architecten zijn:

-          Dirk-Jan Postel / Kraaijvanger Urbis;

-          Mecanoo Architectenbureau;

-          Rudy Uytenhaak Architecten;

-          Soeters van Eldonk Ponec Architecten.

 

Voor het maken van een keuze is een selectiecommissie ingesteld die op 6 oktober haar definitieve beoordeling heeft gegeven. Dit resulteerde in een voordracht van zowel Rudy Uytenhaak Architectenbureau als bureau Soeters Van Eldonk Ponec, een keuze die op 24 oktober door het college bekrachtigd is. De procedurele en juridische onderbouwing voor deze keuze is beschreven in de bijlagen “Procedureel verslag” en “Inhoudelijke verantwoording” van 18 oktober 2006 en zijn ter kennisneming bijgevoegd.

 

2.                                 Gunningsprocedure

Voor de beoordeling van de schetsontwerpen heeft de selectiecommissie vooraf een gunningsleidraad opgesteld met de voorwaarden waaraan de verschillende schetsontwerpen zijn getoetst. Deze voorwaarden bestaan uit uitsluitingsgronden, selectiecriteria en een meningspeiling onder burgers.

 

2.1                             Uitsluitingsgronden

De uitsluitingsgronden zijn belangrijke randvoorwaarden waaraan het schetsontwerp minimaal dient te voldoen. Architecten worden uitgesloten indien:

-          het taakstellend bouwkostenbudget overschreden wordt;

-          de elementaire constructieve aspecten onvoldoende zijn geborgd;

-          het niet past binnen redelijke grenzen van het bestemmingsplan;

-          het ontwerp niet past binnen redelijke grenzen van het Programma van Eisen;

-          het onvoldoende aansluit op het ondergrondse station;

-          niet akkoord wordt gegaan met gestelde contractuele randvoorwaarden.

Voor wat betreft de uitsluitingsgronden zijn de kosten en de constructieve aspecten getoetst door externe adviesbureaus (respectievelijk PRC Kostenmanagement en Witteveen + Bos).

 

2.2                             Selectiecriteria (75%)

De schetsontwerpen die niet afvallen op basis van bovengenoemde uitsluitingsgronden, worden getoetst op (inhoudelijke) selectiecriteria, waaraan verschillende wegingen zijn toegekend:

-          algemeen (mondelinge en schriftelijke presentatie)

7,5 %

-          projectorganisatie (o.a. projectbeheersing, ervaring)

15 %

-          schetsontwerp (o.a. architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit, functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid) 

45 %

-          kosten (bouwkosten en honorarium)

7,5 %

 

Ter ondersteuning van het inhoudelijke oordeel van de selectiecommissie (dat voor 75 % meeweegt) hebben interne en externe adviesgroepen de ontwerpen getoetst aan de eisen die zijn opgenomen in onder meer de getekende ambitie (maart 2006) en het programma van eisen (10 mei 2006). 

 

Voor wat betreft de beoordeling van de architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit is uit het Bouwmeesteroverleg een voorkeur voor Mecanoo gebleken. NS Stations en ProRail hebben gekeken naar onder meer de functionaliteit van de hallen, de (sociale) veiligheid in en rondom het gebouw en de exploitatie. NS heeft de voorkeur gegeven aan Soeters van Eldonk Ponec, Prorail heeft geen specifieke voorkeur uitgesproken. Vakteam Milieu heeft de plannen getoetst op basis van de voorgeschreven duurzaamheidseisen, waarbij het ontwerp van Rudy Uytenhaak het beste scoorde. Vakteam H&IT heeft met name de ontwerpen getoetst ten aanzien van de interne organisatie van het stadskantoordeel en gaven aan de voorkeur te hebben voor Soeters van Eldonk Ponec en/of Dirk Jan Postel. De leden van het college die zitting hebben in de selectiecommissie hebben het gevoelen van de gemeenteraad gepeild via de commissie Ruimtelijke Ordening van 26 september en 2 oktober en in het eindoordeel meegenomen.

 

2.3                             Delft Internet Panel (25%)

De mening van de burgers is voor 25% meegewogen. Dit is gebeurd via het Delft Internet Panel (DIP), een representatieve groep van ruim 2000 inwoners. De gemeente heeft dit panel in 2002 in het leven geroepen om bewoners in de stad geregeld te kunnen raadplegen over uiteenlopende onderwerpen. Een veelgestelde vraag is of dit panel wel representatief is voor de Delftenaar. Dit is een vrij technische vraag, maar het antwoord is in ieder geval: ja. De samenstelling qua leeftijd en geslacht komt vrijwel overeen met die van de Delftse bevolking van 18 jaar en ouder. Bij de start van het DIP in 2002 is er voor gekozen extra veel ouderen te benaderen waardoor ook zij ruim voldoende zijn vertegenwoordigd. Ook allochtonen zijn goed vertegenwoordigd. Dat niet iedereen internet heeft, heeft geen gevolgen voor de representativiteit van de DIP onderzoeken.

Naar aanleiding van de aankondiging van de meningspeiling voor het stadskantoor/stationshal hebben zich ca. 100 mensen extra aangemeld. Dit heeft geen gevolg gehad voor de representativiteit.

3.                                 Selectiecommissie

Een samenvatting van hoe de selectiecommissie is gekomen tot de voordracht van Rudy Uytenhaak en Soeters van Eldonk Ponec en op welke wijze rekening is gehouden met het gevoelen van de Raad is in het onderstaande beschreven.

 

3.1                             Uitsluiting Mecanoo

Op grond van de kostentoets door PRC Kostenmanagement - een gerenommeerd adviesbureau op het gebied van onder meer bouwkosten - werd geconstateerd dat het schetsontwerp van Mecanoo een aanzienlijke overschrijding van het taakstellende budget voor het stadskantoordeel kende. Ook na een toelichting van Mecanoo blijft sprake van een kostenoverschrijding (rekening houdend met een gehanteerde onzekerheidsmarge van 10% in dit planstadium). Conform de gunnings-leidraad constateerde de selectiecommissie dat derhalve Mecanoo uitgesloten dient te worden. Dit sluit aan bij de aandacht die de Raad heeft gevraagd voor het beheersen van de kosten en het beperken van de financiële risico’s. Niet uitsluiten van Mecanoo is in strijd met de aanbestedingsregels en zou zonder enige twijfel leiden tot het mislukken van de aanbesteding. De aanbesteding zou dan over moeten. Dit leidt tot schade bij de samenwerkingspartners en geeft grond voor claims van de architecten die wel binnen de aanbesteding zijn gebleven. Voorts zou dit tot onaanvaardbare vertraging van het bouwproces leiden. Het ontwerp van Mecanoo is in de beoordeling wel meegenomen. Dit om hen na hun inzet toch de reflectie van de selectiecommissie te geven. Dit kan later ook gebruikt worden in geval deze partij bezwaar maakt tegen de uitsluiting. Zo wordt een eerlijke objectieve score verkregen, waardoor men bij een eventueel toegekend bezwaar toch verder kan gaan met de procedure.

 

3.2                             Beoordelingen schetsontwerpen

De schetsontwerpen zijn op hoofdlijnen/principes getoetst. Criteria waaraan de ontwerpen voldoen zijn niet beschreven. Zo ook de opmerkingen vanuit de raadscommissie over onder meer uitbreidingsmogelijkheden en innovatieve werkplekconcepten. Hoewel dit door de architecten nog nader uitgewerkt dient te worden, is hier in alle ontwerpen voldoende rekening mee gehouden. Alle opmerkingen die door de Raad hierover zijn gemaakt worden aan de geselecteerde architecten meegegeven met de opdracht hier in het vervolgtraject rekening mee te houden.

 

3.2.1.             Dirk-Jan Postel / Kraaijvanger Urbis

In vergelijking met de andere ontwerpen vindt de selectiecommissie het ontwerp van Kraaijvanger Urbis minder sterk op deze locatie. Er is, zoals de Raad heeft aangegeven, waardering voor de zorgvuldige geleding aan de Coenderstraat. Het gebouw is anderzijds weinig spraakmakend en ambitieus en lijkt, zoals de Raad opmerkte, wellicht te goed geïntegreerd en daardoor onopvallend. Daarnaast kent het gebouw vele hoeken en inhammen waardoor het gevoel van sociale veiligheid (met name ’s nachts) snel onaangenaam zal zijn. Hoewel de selectiecommissie het interieurconcept efficiënt vindt, wegen de nadelen van sociale onveiligheid en uitstraling daar niet tegenop. De selectiecommissie heeft dit ontwerp daarom als minst beoordeeld.

 

3.2.2.             Mecanoo

Net als in de Raad is door de selectiecommissie bewondering uitgesproken voor dit spraakmakend concept, dat een eigentijdse en toekomstgerichte uitstraling heeft en past bij Delft en Delft Kennisstad. Anderzijds roept het gebouw ook discussies op: “door de geleding van de opbouw lijkt het gebouw niet massaal, maar wordt dat ook zo ervaren als je door het gebied loopt?” en “het gebouw is flexibel in zijn verticale opbouw, maar qua interne indeling wordt het als minder goed beoordeeld”. Daarnaast wordt het stadskantoor weggedrukt door de stationshal, zodat de nadruk in het ontwerp ligt op de stationshal in plaats van op het stadskantoor. Ook qua duurzaamheid en verwachte exploitatiekosten scoort het ontwerp minder ten opzichte van de andere ontwerpen.

 

3.2.3.             Rudy Uytenhaak

De meningen over het ontwerp van Uytenhaak zijn minder uiteenlopend. Het ontwerp scoort op veel selectiecriteria goed: een goede kostenraming, veel duurzame elementen, inspirerend en innovatief en slimme vormgeving op deze plek. Uitspraken die ook door de Raad aan dit ontwerp zijn meegegeven. Het gebouw doet erg veel denken aan een kantoorgebouw, waarbij de ‘vingers’ extra aandacht dienen te hebben om te voorkomen dat het lange gangen worden. Daarbij is te kennen gegeven vertrouwen te hebben in deze architect om deze aandachtspunten op te lossen tijdens een nadere uitwerking van het ontwerp.

 

3.2.4.             Soeters van Eldonk Ponec

Net als bij Mecanoo roept het ontwerp van Soeters uitersten op. Het is een markant gebouw dat zowel in positieve als negatieve zin opvalt: men vindt het mooi of lelijk. Qua materialisatie past het goed in de omgeving, maar anderzijds lijkt het te massaal met saaie gevels, zoals ook door de Raad aangegeven is. Hoewel het gebouw qua uitstraling niet vernieuwend is, is het wel degelijk en praktisch van opzet. Dit biedt zekerheid in de technisch complexe uitvoering en beperkt de financiële risico’s. Ook de interne organisatie is helder en efficiënt georganiseerd en draagt bij aan de een-gemeente-gedachte van de gemeentelijke organisatie. Naar aanleiding van een opmerking uit de raad hierover over de windmolens, blijkt dat deze geen essentiële bijdrage leveren aan de duurzaamheid. De duurzaamheid van dit ontwerp is met name in andere onderdelen terug te vinden.

 

3.3                             Voordracht

De leden van de selectiecommissie zijn op basis van de verschillende selectiecriteria gekomen tot eindcijfers. Na het vaststellen van deze eindcijfers zijn de resultaten van het Delft Internet Panel bekend gemaakt. Dit heeft geleid tot onderstaande eindscores, waaruit blijkt dat zowel Rudy Uytenhaak als Soeters Van Eldonk Ponec het beste scoren.

 

 

Selectiecie (75%)

DIP (25%)

Eindcijfer

Kraaijvanger Urbis

6,3

5,9

6,2

Mecanoo

7,2

5,4

6,8

Rudy Uytenhaak

7,7

5,2

7,1

Soeters

7,1

7,2

7,1

 

4.                                 Vervolgproces

Hiervoor wordt verwezen naar de notitie “Vervolgproces architectenkeuze stadskantoor/NS-station” van 1 november 2006.