Stuk 120 I                                                                                                  Delft, 12 juni 2006.

20074280

 

Onderwerp: Aanwijzing noordelijk TU-gebied als beschermd stadsgezicht

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

 

Geachte dames en heren,

 

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft op 16 november 2005 namens de staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en wetenschappen aan u verzocht te adviseren over het voorstel tot aanwijzing als beschermd stadsgezicht ex artikel 35 van de Monumentenwet 1988, van het gebied 'TU-wijk gemeente Delft'.

 

Het voorstel bestaat uit een toelichting en een begrenzingskaart:

Toelichting bij het besluit tot aanwijzing van het beschermd stadsgezicht TU-wijk gemeente Delft (Zuid-Holland) ex artikel 35 Monumentenwet 1988, 16 november 2005.

 

De toelichting gaat in op de historische ontwikkeling, het huidige ruimtelijke karakter en de begrenzing van het gebied. De toelichting bevat voorts een nadere typering van de te beschermen waarden en een waardering. De begrenzingskaart is uitgevoerd op schaal 1:1000 en geeft de begrenzing van het beschermde gebied duidelijk weer. Anders dan de naam 'TU-wijk gemeente Delft' van het te beschermen gebied suggereert omvat het gebied alleen het oude noordelijke gedeelte van de TU-wijk waaruit de TU zich terugtrekt.

 

De aanwijzing als beschermd stadsgezicht heeft enkele consequenties. Voor de gemeente geldt dat er op grond van artikel 36 van de Monumentenwet 1988 voor het gebied een bestemmingsplan moeten worden vastgesteld dat voldoende beschermend is. Indien er al een beschermend bestemmingsplan geldt hoeft er geen nieuw bestemmingsplan vastgesteld te worden.

 

Ten aanzien van het noordelijke gedeelte van het te beschermen gezicht heeft de RDMZ reeds op 6 oktober 2004 schriftelijk laten weten dat het daarvoor geldende bestemmingsplan Zuidpoort, dat ook geldt voor een gedeelte van de als stadsgezicht beschermde binnenstad, voldoet aan het vereiste van artikel 36 van de Monumentenwet, en derhalve niet herzien hoeft te worden.

 

Ten aanzien van het resterende zuidelijke gedeelte van het te beschermen gezicht heeft de RDMZ bij het voorstel in een voorlopig oordeel aangegeven dat het daarvoor vigerende Bestemmingsplan Bebouwde Kom (vastgesteld 28 maart 1985), niet als voldoende berschermend kan worden aangemerkt. Voor het grote gebied waarin dit deel van het te beschermen gebied is gelegen is evenwel het bestemmingsplan 'TU Noord' in voorbereiding. Op 6 december heeft de RDMZ geadviseerd op het conceptontwerp. RO werkt aan een bestemmingsplan waarin de adviezen van de RDMZ zijn verwerkt zodat het definitieve bestemmingsplan in voldoende mate beschermend zal zijn.

 


Stuk 120 I                                                                    pag. 2.

 

 

De gemeenteraad zou formeel binnen zes maanden, ofwel vóór 16 mei 2006 moeten adviseren. Aanvankelijk was voorzien dat tijdig een conceptontwerp voor het bestemmingsplan beschikbaar zou zijn om in de besluitvorming te kunnen betrekken. Toen duidelijk werd dat het maken van dat conceptontwerp onvoorzien meer tijd vergde bleek de agenda voor de raadsvergaderingen geen mogelijkheid meer te bieden om binnen de gestelde termijn een raadsbesluit te nemen. De RDMZ heeft informeel laten weten dat die termijn verlengd kan worden. In overleg met de RDMZ is formeel verlenging van die termijn verzocht tot 16 juli 2006. Inmiddels is een tussentijdse versie van het conceptontwerp aan de RDMZ gezonden en heeft de RDMZ daarop aan RO gereageerd. Enkele details zouden nog aangepast moeten worden, maar in principe zal het bestemmingsplan voldoende beschermend zijn en zal dat een positief advies van de raad aangaande de aanwijzing van het beschermde stadsgezicht niet in de weg staan. 

 

De twee andere consequenties van een aanwijzing als beschermd stadsgezicht zijn dat vergunningvrij bouwen niet mogelijk is en dat op grond van artikel 37 in de Monumentenwet 1988 voor sloop altijd een vergunning nodig is. Het genoemde wetsartikel verwijst naar artikel 21 tot en met 23 van de Wet op de stads- en dorpsvernieuwing voor nadere bepalingen over deze sloopvergunning.

 

Wij stellen u voor positief te adviseren ten aanzien van het voornemen tot aanwijzing van het gebied TU-gebied gemeente Delft, zoals omschreven en toegelicht in de bovengenoemde gebiedsbeschrijving met begrenzingskaart van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft;

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk            ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps            ,secretaris.




Stuk 120 II

20074280

 

 

De raad der gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 6 juni 2006;

 

gezien de begrenzingskaart met toelichting van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg d.d. 16 november 2005;

 

Gelet op artikel 35 lid 1 en 2 van de Monumentenwet 1988,

 

b e s l u i t :

 

I.    positief te adviseren over het voorstel van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg om het gebied 'TU-wijk gemeente Delft', zoals aangegeven op de begrenzingskaart d.d. 16 november 2005, aan te wijzen als beschermd stadsgezicht ingevolge artikel 35 van de Monumentenwet 1988;

II.    te adviseren de naam van het beschermde gezicht te wijzigen in bijvoorbeeld 'Noordelijk TU-gebied', of  'Oude TU-gebied'

III.   het advies te richten aan gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland en een afschrift ervan te zenden aan de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 juni 2006.

 

 

 

                                                            ,burgemeester.

 

 

 

                                                            ,griffier.

 

 

 

 

 

0.0