Stuk 121 I                                                                                            Delft, 12 juni 2006.

20073732

 

Onderwerp:            Vaststelling Gedeeltelijke herziening bestemmingsplan Schieoevers noord en zuid – Omgeving station Delft Zuid.

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

In Delft wordt in overleg met het bedrijfsleven gewerkt aan de verbetering van het bedrijventerrein Schieoevers. Voorkomen moet worden dat Schieoevers verpaupert. Daarom heeft de gemeente Delft een visie opgesteld voor het gehele gebied Schieoevers voor de middellange en lange termijn, gekoppeld aan korte termijn acties. Deze visie is aan de gemeenteraadscommissie Duurzaamheid voorgelegd op 22 november 2005 en is op 23 februari 2006 vastgesteld door de gemeenteraad. Onderdeel van deze visie is het waarborgen dat in aansluiting op de plannen voor het naastgelegen station Delft Zuid, een ontwikkeling van de stationsomgeving naar intensief en hoogwaardig gebruik mogelijk is.

 

De plannen voor station Delft Zuid houden onder andere in dat aan de westzijde van station Delft Zuid circa 37.500 m2 kantoorruimte wordt ontwikkeld. Het bestemmingsplan Station Zuid, waarin deze ontwikkeling is mogelijk gemaakt, is op 19 april 2005 onherroepelijk geworden. Daarnaast is een begin gemaakt met planvorming voor verbetering van de directe omgeving van het station. Inmiddels is Delft Zuid aangewezen als pilot voor Stedenbaan, waardoor station Delft Zuid frequenter zal worden gehalteerd. Uitgangspunt van Stedenbaan is het afstemmen en op elkaar aansluiten van de modaliteiten openbaar vervoer, fiets en auto en de integratie met stedelijke ontwikkelingen. Dit betekent dat rondom het station ingezet wordt op een forse intensivering en opwaardering van het grondgebruik. Hierbij is ook een eventuele uitwisseling van kantoorvolume aan de westzijde van het spoor met de oostzijde aan de orde. Zo kan aan de westzijde ruimte ontstaan voor woningbouw. Het plangebied is gelegen aan de oostzijde van station Delft Zuid.

 

Verder maakt het plangebied deel uit van het gebied waarvoor de gemeenteraad op 24 februari 2005 een voorbereidingsbesluit heeft genomen. Dit besluit is genomen om te waarborgen dat in aansluiting op bovengenoemde plannen voor het naastgelegen station Delft Zuid een ontwikkeling van het gebied ten oosten het station naar een intensief en hoogwaardig gebruik mogelijk is. Derhalve dient te worden voorkomen dat met name in het onderhavige plangebied nieuwe extensieve bedrijven zich vestigen. Dergelijke bedrijven zouden een ontwikkeling naar een intensief hoogwaardig gebruik onmogelijk maken.

 

De voorliggende Gedeeltelijke herziening bestemmingsplan Schieoevers noord en zuid - Omgeving station Delft Zuid - is opgesteld om de realisatie van de visie voor het hele bedrijventerrein Schieoevers voor dit onderdeel van het terrein mogelijk te maken. Voorts is voor het aflopen van het voorbereidingsbesluit op 27 februari 2006 een ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd en wordt het bestemmingsplan vastgesteld binnen vier maanden na afloop van de termijn van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan, zodat voorkomen wordt dat nieuwe extensieve bedrijven zich vestigen in het plangebied.


Stuk 121 I                                                                                pag. 2.

 

 

A.            Voorontwerpbestemmingsplan

Het voorontwerpbestemmingsplan voor de Gedeeltelijke herziening bestemmingsplan Schieoevers noord en zuid - Omgeving station Delft Zuid - heeft conform de Inspraak- en participatieverordening Gemeente Delft ter inzage gelegen van 14 november tot en met 27 december 2005 met de mogelijkheid tot het indienen van schriftelijke inspraakreacties. Er zijn 6 schriftelijke inspraakreacties ingediend. Tevens is gelegenheid geboden tot mondelinge inspraak op 17 november 2005. 41 Belangstellenden hebben op de inspraakavond de presentielijst getekend. Bij het inspraakloket zijn geen mondelinge reacties gegeven. De inspraakreacties zijn samengevat en beantwoord in de nota Overleg en Inspraak van januari 2006.

Op 14 november 2005 is het voorontwerpbestemmingsplan verzonden om overleg als bedoeld in artikel 10 Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro). De overlegreacties zijn eveneens samengevat en beantwoord de nota Overleg en Inspraak van januari 2006.

 

B            Ontwerpbestemmingsplan

Na verwerking van de reacties uit het overleg ex artikel 10 Bro en de inspraakreacties is het bestemmingsplan conform artikel 23 WRO in ontwerp ter inzage gelegd van 21 februari tot en met 3 april 2006 met de mogelijkheid voor een ieder schriftelijk of mondeling zijn zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar te maken.

In totaal zijn 16 brieven met zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan ingekomen. Er is geen gebruik gemaakt van de gelegenheid om mondelinge zienswijzen in te dienen.

De zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in de nota Zienswijzen. Deze nota wordt geacht deel uit te maken van dit raadsvoorstel. De zienswijzen hebben onder andere betrekking op de waterkeringen, het tijdstip van uitwerking van het bestemmingsplan, het kantoorvolume, de vrees voor schade voor de thans in het gebied gevestigde bedrijven, de omvang van de openbare ruimte, de parkeernormen en de toegestane bedrijfscategorieën.

 

C.            Vaststelling bestemmingsplan

De Gedeeltelijke herziening bestemmingsplan Schieoevers noord en zuid - Omgeving station Delft Zuid - wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad van Delft aangeboden.

Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen en ambtshalve zijn de toelichting, de plankaart en de voorschriften van het ontwerpbestemmingsplan op een aantal punten aangepast. De wijzigingen naar aanleiding van ingediende zienswijzen zijn gemotiveerd in de nota Zienswijzen. De ambtshalve aanpassingen van de voorschriften zijn in het onderstaande gemotiveerd. Aanpassingen van de plankaart zijn opgenomen op de wijzigingenkaart behorend bij dit besluit en zijn een gevolg van de ingediende zienswijzen en afspraken met het Hoogheemraadschap van Delfland in het kader van de watertoets. De ambtshalve wijzigingen in de toelichting zijn in het Raadsbesluit opgesomd en gemotiveerd.

 

Voorschriften

* Art. 1 (Begripsbepalingen) lid 3, is "0,25 m" gewijzigd in "0,40 m".

Deze wijziging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen) lid 7, is vervallen "grond-".

Deze wijziging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.


Stuk 121 I                                                                                pag. 3.

 

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen) lid 9 vervalt.

Beroeps- c.q. bedrijfsoppervlakte heeft alleen betrekking op aan-huis-gebonden beroepen en/of kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten bij woondoeleinden. In het plangebied komt geen woonbestemming voor.

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen) zijn vanwege het vervallen van lid 9 de daarop volgende leden vernummerd.

Dit betreft een redactionele aanpassing.

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen), wordt een nieuw lid 20 toegevoegd, dat luidt als volgt:

"20. bruto vloeroppervlak (bvo)

Het totale gebouwde vloeroppervlak dat wordt gebruikt voor wonen, kantoren, bedrijven, detailhandel, dienstverlening, horeca en maatschappelijke voorzieningen;"

Deze wijziging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.op basis waarvan in de uitwerkingsregels het begrip 'bvo' wordt gehanteerd.

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen) zijn vanwege het toevoegen van een nieuw lid 20 de daarop volgende leden vernummerd.

Dit betreft een redactionele aanpassing.

 

* Art 1 (Begripsbepalingen), wordt uit lid 23 verwijderd "gelegen boven de goot".

Deze wijziging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen), wordt aan lid 26 toegevoegd dat onder dienstverlening mede wordt verstaan "sportscholen".

In dit bestemmingsplan wordt onder dienstverlening uitdrukkelijk eveneens verstaan sportscholen. Sportscholen zijn in dit bestemmingsplan niet ondergebracht onder maatschappelijke doeleinden, omdat het niet wenselijk is dat in het plangebied maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, kerken of iets dergelijks mogelijk worden gemaakt.

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen), is in lid 30 "bedrijfsoppervlakte" gewijzigd in "bvo".

Deze wijziging houdt verband met de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het Handboek bestemmingsplannen Delft 2005.

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen), wordt een nieuw lid 36 toegevoegd, dat luidt als volgt:

"36. kwetsbare bestemmingen:

kwetsbare objecten en beperkt kwetsbare objecten, zoals gedefinieerd in het Besluit externe veiligheid inrichtingen en de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen;"

Deze toevoeging houdt verband met het in de uitwerkingsregels gehanteerde begrip "kwetsbare bestemmingen".

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen) zijn vanwege het toevoegen van een nieuw lid 36 de daarop volgende leden vernummerd.

Dit betreft een redactionele aanpassing.


Stuk 121 I                                                                                pag. 4.

 

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen), wordt een nieuw lid 42 toegevoegd, dat luidt als volgt:

"42. slootbodem:

bodem watergang, zoals opgenomen in de legger van het Hoogheemraadschap Delfland;"

De toevoeging is een gevolg van recente afspraken die zijn gemaakt met het Hoogheemraadschap Delfland in het kader van de watertoets.

 

* Art. 1 (Begripsbepalingen) zijn vanwege het toevoegen van een nieuw lid 42 de daarop volgende leden vernummerd.

Dit betreft een redactionele aanpassing.

 

* Art. 2 (Wijze van meten), is vervallen "grond-".

Deze wijziging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.

 

*Art. 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 1 sub b toegevoegd dat gronden op de kaart aangewezen voor UIT TE WERKEN GEBIED VOOR BEDRIJVEN bestemd zijn voor het kantoren, dienstverlening uit categorie "1 en 2 van de LvB".

Bedoeld is om kantoren en dienstverlening uit zowel categorie 1 en 2 toe te staan. In het ontwerpbestemmingsplan was bij omissie opgenomen dat alleen kantoren en dienstverlening uit categorie 2 zijn toegestaan.

 

*Art. 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 1 een nieuw sub c toegevoegd, dat luidt als volgt:

"c. discotheek;"

De toevoeging is een gevolg van de wens om een discotheek in het plangebied toe te staan.

 

*Art. 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 1 een nieuw sub f en g toegevoegd, die luiden als volgt:

"  f. voorzieningen ten behoeve van openbaar nut;

g. waterhuishouding in samenhang met waterrecreatie"

De toevoegingen vloeien voort uit de wenselijkheid om binnen de bestemming "Uit te werken gebied voor bedrijven" zonodig de realisatie van nutsvoorzieningen en water mogelijk te maken.

 

*Art. 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 2 sub a toegevoegd dat maximaal 30% van het bestemmingsvlak mag worden bestemd voor kantoren, dienstverlening "en discotheek".

De toevoeging is een gevolg van de wens om een discotheek in het plangebied toe te staan.

 

*Art. 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), worden in lid 2 een nieuwe sub e en f toegevoegd, die luiden als volgt:

"  e ten dienste van de functies water en nutsvoorzieningen mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd, steigers, bruggen transformatorhuisjes, bemalingsinstallaties, daaronder begrepen, waarvan de bouwhoogte maximaal 4 m mag bedragen;

   f  leidingen ten behoeve van energievoorzieningen dienen onder peil te worden aangelegd, met dien verstande dat ter plaatse van de functie water de leidingen onder de slootbodem moeten worden aangelegd;


Stuk 121 I                                                                                pag. 5.

 

 

De toevoegingen vloeien voort uit de wenselijkheid om binnen de bestemming "Uit te werken gebied voor bedrijven" zonodig de realisatie van nutsvoorzieningen en water mogelijk te maken.

 

*Art. 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 2 een nieuwe sub h toegevoegd, die luidt als volgt:

"h. kwetsbare bestemmingen dienen zodanig te worden geprojecteerd, dat zij kunnen worden gerealiseerd onder zodanige voorwaarden dat wordt voldaan aan de Nota risico-normering vervoer gevaarlijke stoffen, de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen en het Besluit externe veiligheid inrichtingen;"

Deze toevoeging is een gevolg van de uitkomsten van het onderzoek dat Witteveen en Bos in mei 2006 heeft uitgevoerd naar de risico’s ten gevolge van het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en het water in de nabijheid van het plangebied.

 

* Art. 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven) zijn in lid 2 vanwege het toevoegen van een nieuw sublid h de daarop volgende leden verletterd.

Dit betreft een redactionele aanpassing.

 

* Art. 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven) zijn in lid 2 vanwege het vervallen van de subleden f,g,h en i de daarop volgende subleden verletterd.

Dit betreft een redactionele aanpassing.

 

* Art. 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), is in lid 2 sub j "en discotheek" toegevoegd.

De toevoeging is een gevolg van de wens om een discotheek in het plangebied toe te staan.

 

*Art. 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), wordt in lid 1 sub a toegevoegd dat gronden op de kaart aangewezen voor UIT TE WERKEN GEBIED VOOR KANTOREN bestemd zijn voor kantoren uit categorie "1 en 2 van de LvB".

Bedoeld is om kantoren uit zowel categorie 1 en 2 toe te staan. In het ontwerpbestemmingsplan was bij omissie opgenomen dat alleen kantoren uit categorie 2 zijn toegestaan.

 

*Art. 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), is lid 1 sub c anders geformuleerd en luidt nu als volgt:

"c. de bij de vorenstaande doeleinden behorende voorzieningen, zoals ontsluitingswegen van en naar de ondergrondse parkeergarages, fiets- en voetpaden, voorzieningen ten behoeve van openbaar nut, parkeervoorzieningen voor fietsen, kunstobjecten, ecologie, openbaar groen en waterhuishouding in samenhang met waterrecreatie;"

Deze gewijzigde formulering heeft tot doel scherper aan te geven welke bijbehorende voorzieningen ten behoeve van kantoren, hotel en conferentiefaciliteiten binnen de bestemming zijn toegestaan. Verder is toegevoegd de parkeervoorzieningen voor fietsen, om deze ook bovengronds mogelijk te maken.

 

*Art. 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), is uit lid 1 sub d "en fietsen" verwijderd.

Niet bedoeld is om ondergrondse parkeervoorzieningen voor fietsen verplicht voor te schrijven; om die reden zijn de parkeervoorzieningen voor fietsen uit lid 1 sub d verwijderd.


Stuk 121 I                                                                                pag. 6.

 

 

*Art. 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), is in lid 2 sub b "bedrijfsoppervlakte" gewijzigd in "bvo".

Deze wijziging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.

 

*Art. 4 (Uit te werken gebied voor kantoren) lid 2 sub f is aangevuld en luidt nu als volgt:

"f    ten dienste van de functies water en nutsvoorzieningen mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd, steigers, bruggen, transformatorhuisjes, bemalingsinstallaties, daaronder begrepen, waarvan de bouwhoogte maximaal 4 m mag bedragen;"

De uitwerkingsregels bleken in het ontwerpbestemmingsplan geen bepalingen te bevatten voor de functie nutsvoorzieningen.

 

*Art. 4 (Uit te werken gebied voor kantoren) lid 2 sub g is ", 1 m onder de diepte van de watergangen, zoals opgenomen in de legger van het Hoogheemraadschap van juni 1997" vervangen door "onder de slootbodem".

De wijziging is een gevolg van recente afspraken die zijn gemaakt met het Hoogheemraadschap Delfland in het kader van de watertoets.

 

*Art. 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), wordt in lid 2 een nieuwe sub i toegevoegd, die luidt als volgt:

"i kwetsbare bestemmingen dienen zodanig te worden geprojecteerd, dat zij kunnen worden gerealiseerd onder zodanige voorwaarden dat wordt voldaan aan de Nota risico-normering vervoer gevaarlijke stoffen, de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen en het Besluit externe veiligheid inrichtingen;"

Deze toevoeging is een gevolg van de uitkomsten van het onderzoek dat Witteveen en Bos in mei 2006 heeft uitgevoerd naar de risico’s ten gevolge van het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en het water in de nabijheid van het plangebied.

 

*Art. 5 (Uit te werken gebied openbare ruimte) is in lid 1 sub d toegevoegd "-huishouding in samenhang met waterrecreatie".

Deze toevoeging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.

 

* Naar aanleiding van het vervallen van lid 1 sub e zijn de daarop volgende subleden verletterd.

Het betreft een redactionele wijziging.

 

*Art. 5 (Uit te werken gebied openbare ruimte) is in het nieuwe lid 1 sub e toegevoegd "ten behoeve van openbaar nut".

Deze toevoeging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.

 

* Art. 5 (Uit te werken gebied openbare ruimte) is in lid 1 sub f "energievoorziening" gewijzigd in "nutsvoorziening".

Deze wijziging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.


Stuk 121 I                                                                                pag. 7.

 

 

*Art. 5 (Uit te werken gebied openbare ruimte) lid 2 sub b is aangevuld en luidt nu als volgt:

"b         ten dienste van de functies water en nutsvoorzieningen mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd, steigers, bruggen, transformatorhuisjes, bemalingsinstallaties, daaronder begrepen, waarvan de bouwhoogte maximaal 4 m mag bedragen;"

De uitwerkingsregels bleken in het ontwerpbestemmingsplan geen bepalingen te bevatten voor de functie nutsvoorzieningen.

 

*Art. 5 (Uit te werken gebied voor openbare ruimte) lid 2 sub c is "energievoorzieningen" vervangen door "nutsvoorzieningen".

Deze wijziging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.

 

*Art. 5 (Uit te werken gebied voor openbare ruimte) lid 2 sub c is, "1 m onder de diepte van de watergangen, zoals opgenomen in de legger van het Hoogheemraadschap van juni 1997" vervangen door "onder de slootbodem".

De wijziging houdt verband met afspraken die zijn gemaakt met het Hoogheemraadschap Delfland in het kader van de watertoets.

 

* Art. 5 (Uit te werken gebied voor openbare ruimte) in lid 2 sub d is "grondoppervlakte" vervangen door "bvo".

Bedoeld was een maximum bruto vloeroppervlak voor horeca voor te schrijven. Bij omissie was in het ontwerpbestemmingsplan een maximum grondoppervlak voorgeschreven.

* Art. 5 (Uit te werken gebied voor openbare ruimte) zijn in lid 2 naar aanleiding van het vervallen van de subleden e, f, g, h de daarop volgende subleden verletterd.

Het betreft een redactionele aanpassing.

 

* Art. 11 (Bestaande afstanden en andere maten) is in lid 1 toegevoegd "en III".

Deze toevoeging vloeit voort uit de uniforme voorschriften voor bestemmingsplannen op basis van het herziene Handboek bestemmingsplannen Delft, december 2005.

 

Wij stellen u voor, in overeenstemming met het advies van de commissie Ruimtelijke Ordening, vast te stellen de Gedeeltelijke herziening bestemmingsplan Schieoevers noord en zuid - Omgeving station Delft Zuid - bestaande uit de plankaart RO-27-21-07 en de Voorschriften van 19 mei 2006, vergezeld gaande van een Toelichting van 19 mei 2006.

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk                       ,burgemeester.

 

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                        ,secretaries.


Stuk 121 II

20073732

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 30 mei 2006;

 

gezien het advies van de commissie Ruimtelijke Ordening van 22 juni 2006;

 

gelet op het bepaalde in de Wet op de Ruimtelijke Ordening;

 

overwegende dat het noodzakelijk is een nieuw bestemmingsplan vast te stellen voor het gebied Omgeving station Delft Zuid, zoals nader is aangegeven op de plankaart behorende bij het bestemmingsplan;

 

dat het plan de juridisch planologische basis biedt voor herstructurering van de Omgeving station Delft Zuid;

 

dat het plan op 14 november 2005 is verzonden om overleg ex artikel 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening;

 

dat naar aanleiding van dit overleg diverse, in de nota Overleg en Inspraak van januari 2006 nader aangegeven, reacties zijn ingekomen;

 

dat als bedoeld in de Inspraak- en participatieverordening Gemeente Delft het voorontwerpbestemmingsplan met belangstellenden is besproken op 17 november 2005 en tevens ter inzage is gelegd van 14 november tot en met 27 december 2005 met de mogelijkheid tot indiening van schriftelijke inspraakreacties;

 

dat het voorontwerpbestemmingsplan naar aanleiding van reacties uit het overleg ex artikel 10 Besluit op de ruimtelijke ordening en de inspraakreacties is aangepast tot ontwerpbestemmingsplan;

 

dat het ontwerpbestemmingsplan van 21 februari tot en met 3 april 2006 ter inzage is gelegd met mededeling van de mogelijkheid tot indiening van schriftelijke en mondelinge zienswijzen;

 

dat naar aanleiding van de terinzagelegging 16 brieven met zienswijzen zijn ingekomen;

 

dat er geen mondelinge zienswijzen zijn ingediend;

 

dat van de gelegenheid tot het kenbaar maken van zienswijzen door de volgende reclamanten gebruik is gemaakt:

 

1.      Battrex bv, t.a.v. de heer N. Stuijk, Postbus 131, 2600 AC Delft, ingekomen 21 maart 2006;

2.      Stadsgewest Haaglanden, t.a.v. A.P.H.M. Lammers, Postbus 66, 2501 CB Delft, ontvangen 10 februari 2006;

3.      Prysmian Cabels and Systems B.V., t.a.v. de heer R.M. Koelewijn, Postbus 495, 2600 AL Delft, ontvangen 27 maart 2006;

4.      Hoogheemraadschap van Delfland, t.a.v. de heer F.P. Spaak, Postbus 3061, 2601 DB Delft, ontvangen 27 maart 2006;


Stuk 121 II                                                                               pag. 2.

 

 

5.      Fugro Engineers B.V.,  t.a.v. J. ten Hoope, Postbus 250, 2260 AG Leidschendam, ontvangen 3 april 2006;

6.      A.G. van der Helm, Vastgoed Delft B.V., Hooipolderweg 2, 2635 CZ Delft, ontvangen 3 april 2006;

7.      Legalpoint Advocaten Procureurs, namens B.V. Goes Holland Beheer B.V. en de familie Van der Goes, Postbus 2021, 2990 DA      Barendrecht, ontvangen 3 april 2006;

8.      CMS Derks Star Busmann, namens Schiehal BV en de heer W. Zegwaard, Postbus 85250, 2508 AG Utrecht, ontvangen 3 april 2006;

9.      M.K.B. Juridisch Advies, namens Battrex B.V. en Battrex Holding B.V., Postbus 16, 5900 AA Venlo, ontvangen 3 april 2006;

10.  Houthoff Buruma      namens Sita Recycling Services West B.V., Postbus 78, 2600 ME Delft, ontvangen 3 april 2006;

11.  Grafilabel, t.a.v. J. Struijk,  Postbus 131,  2600 AC Delft,  ontvangen 3 april 2006;

12.  RECRON, t.a.v. I. Kok,  Postbus 102,  3970 AC Driebergen, ontvangen 4 april 2006;

13.  Zegwaard Holding BV, t.a.v. J.L. Dijksman, Postbus 220, 2600 AE Delft, ontvangen 3 april 2006;

14.  Zuid-Hollandse Milieufederatie, t.a.v. P.J.H.D. Verkoelen, Postbus 22344, 3003 DH Rotterdam, ontvangen 4 april 2006;

15.  Grecon BV, t.a.v. G. de Greef, Schieweg 15 k, 2627 AN Delft, ontvangen 4 april 2006;

16.  A. Boks, Plevierhof 10, 2623 NC Delft, ontvangen 13 maart 2006.

 

dat de zienswijzen tijdig zijn ingediend en dat indieners in hun zienswijzen zijn ontvangen, met uitzondering van 7;

 

dat de inhoud van de zienswijzen, alsmede de redenen waarom niet daaraan tegemoet wordt gekomen, zijn weergegeven in de bij dit besluit behorende nota Zienswijzen;

 

dat de zienswijzen hebben geleid tot aanpassingen op enkele onderdelen van de toelichting, de voorschriften en de plankaart;

 

dat naar aanleiding van ambtshalve overwegingen het wenselijk wordt geacht de toelichting, voorschriften en plankaart op enkele onderdelen te wijzigen;

 

dat de overwegingen die aan de ambthalve wijzigingen ten grondslag liggen zijn weergegeven in het bij dit besluit behorende voorstel;

 

b e s l u i t :

 

met inachtneming van de in het voorstel van burgemeester en wethouders weergegeven overwegingen, welke geacht worden van dit besluit deel uit te maken;

 

I.   dat 15 indieners van zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan in hun zienswijzen ontvangen worden;

 

II.  dat aan de zienswijzen van indieners 2, 4 t/m 6, 8, 9, 13 en 14 geheel of gedeeltelijk tegemoet wordt gekomen, aan de zienswijzen van indieners 1, 3, 10 t/m 12, 15 en 16 niet tegemoet wordt gekomen en dat de zienswijze van indiener 7 niet ontvankelijk wordt verklaard;


Stuk 121 II                                                           pag. 3.

 

 

III. de Gedeeltelijke herziening bestemmingsplan Schieoevers noord en zuid - Omgeving station Delft Zuid - gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp van het bestemmingsplan, zoals dit ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen betreffen:

                       

A.                  voor wat betreft de plankaart de wijzigingen, zoals weergegeven op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte wijzigingenkaart;

 

B.                 voor wat betreft de voorschriften de wijzigingen inhoudende:

 

1.                 Artikel 1 (Begripsbepalingen) lid 3, is "0,25 m" gewijzigd in "0,40 m".

 

2.                 Artikel 1 (Begripsbepalingen) lid 7, is vervallen "grond-".

 

3.                 Artikel 1 (Begripsbepalingen) lid 9 vervalt.

 

4.                 Naar aanleiding van het vervallen van lid 9 zijn de daarop volgende leden vernummerd.

 

5.                 Artikel 1 (Begripsbepalingen), wordt een nieuw lid 20 toegevoegd, dat luidt als volgt:

"20. bruto vloeroppervlak (bvo)

het totale gebouwde vloeroppervlak dat wordt gebruikt voor wonen, kantoren, bedrijven, detailhandel, dienstverlening, horeca en maatschappelijke voorzieningen;"

 

6.                 Naar aanleiding van bovenstaande toevoeging zijn de daarop volgende leden vernummerd.

 

7.                 Artikel 1 (Begripsbepalingen), is uit lid 23 verwijderd "gelegen boven de goot".

 

8.                 Artikel 1 (Begripsbepalingen), is aan lid 26 toegevoegd dat onder dienstverlening mede wordt verstaan "sportscholen".

 

9.                 Artikel 1 (Begripsbepalingen), is in lid 30 "bedrijfsoppervlakte" gewijzigd in "bvo".

 

10.             Artikel 1 (Begripsbepalingen), wordt een nieuw lid 36 toegevoegd, dat luidt als volgt:

"36. kwetsbare bestemmingen:

kwetsbare objecten en beperkt kwetsbare objecten, zoals gedefinieerd in het Besluit externe veiligheid inrichtingen en de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen;"

 

11.             Naar aanleiding van bovenstaande toevoeging zijn de daarop volgende leden vernummerd.

 

12.             Artikel 1 (Begripsbepalingen), wordt een nieuw lid 42 toegevoegd, dat luidt als volgt:"

42. slootbodem:

bodem watergang, zoals opgenomen in de legger van het Hoogheemraadschap Delfland;"


Stuk 121 II                                                                               pag. 4.

 

 

13.             Naar aanleiding van bovenstaande toevoeging zijn de daarop volgende leden vernummerd.

 

14.             Artikel 2 (Wijze van meten), is vervallen "grond-".

 

15.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor kantoren) is gewijzigd in Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven).

 

16.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 1 sub b toegevoegd dat gronden op de kaart aangewezen voor UIT TE WERKEN GEBIED VOOR BEDRIJVEN bestemd zijn voor het kantoren, dienstverlening uit categorie "1 en 2 van de LvB".

 

17.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 1 een nieuw sub c toegevoegd, dat luidt als volgt:

"c. discotheek;"

 

18.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 1 een nieuw sub f en g toegevoegd, die luiden als volgt:

"  f. voorzieningen ten behoeve van openbaar nut;

g. waterhuishouding in samenhang met waterrecreatie"

 

19.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 2 sub a toegevoegd dat maximaal 30% van het bestemmingsvlak mag worden bestemd voor kantoren, dienstverlening "en discotheek".

 

20.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 2 sub a toegevoegd "en het totale bvo van de kantoren in het hele plangebied niet groter is dan 130.000 m2"

 

21.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), worden in lid 2 een nieuwe sub e en f toegevoegd, die luiden als volgt:

"     e      ten dienste van de functies water en nutsvoorzieningen mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd, steigers, bruggen transformatorhuisjes, bemalingsinstallaties, daaronder begrepen, waarvan de bouwhoogte maximaal 4 m mag bedragen;

      f      leidingen ten behoeve van energievoorzieningen dienen onder peil te worden aangelegd, met dien verstande dat ter plaatse van de functie water de leidingen onder de slootbodem moeten worden aangelegd.

 

22.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), wordt in lid 2 een nieuwe sub h toegevoegd, die luidt als volgt:

"h. kwetsbare bestemmingen dienen zodanig te worden geprojecteerd, dat zij kunnen worden gerealiseerd onder zodanige voorwaarden dat wordt voldaan aan de Nota risico-normering vervoer gevaarlijke stoffen, de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen en het Besluit externe veiligheid inrichtingen;"

 

23.             Naar aanleiding van bovenstaande toevoegingen zijn de daarop volgende subleden verletterd.

 

24.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), zijn lid 2 sub f,g,h en i vervallen.


Stuk 121 II                                                                               pag. 5.

 

 

25.             Naar aanleiding van het vervallen van bovenstaande subleden zijn de daarop volgende subleden verletterd.

 

26.             Artikel 3 (Uit te werken gebied voor bedrijven), is in lid 2 sub j "en discotheek" toegevoegd.

 

27.             Artikel 4 (Uit te werken gebied voor bedrijven) is gewijzigd in Artikel 4 (Uit te werken gebied voor kantoren).

 

28.             Artikel 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), wordt in lid 1 sub a toegevoegd dat gronden op de kaart aangewezen voor UIT TE WERKEN GEBIED VOOR KANTOREN bestemd zijn voor kantoren uit categorie "1 en 2 van de LvB".

 

29.             Artikel 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), is lid 1 sub c anders geformuleerd en luidt nu als volgt:

"c. de bij de vorenstaande doeleinden behorende voorzieningen, zoals ontsluitingswegen van en naar de ondergrondse parkeergarages, fiets- en voetpaden, voorzieningen ten behoeve van openbaar nut, parkeervoorzieningen voor fietsen, kunstobjecten, ecologie, openbaar groen en waterhuishouding in samenhang met waterrecreatie;"

 

30.             Artikel 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), is uit lid 1 sub d "en fietsen" verwijderd.

 

31.             Artikel 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), is in lid 2 sub b "bedrijfsoppervlakte" gewijzigd in "bvo".

 

32.             Artikel 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), is in lid 2 sub b "het gezamenlijke bedrijfsoppvervlakte van deze functie niet groter is dan 30.000 m2" gewijzigd in "het totale bvo van deze functie in het hele plangebied niet groter is dan 130.000 m2".

 

33.             Artikel 4 (Uit te werken gebied voor kantoren) lid 2 sub f is aangevuld en luidt nu als volgt:

"f    ten dienste van de functies water en nutsvoorzieningen mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd, steigers, bruggen, transformatorhuisjes, bemalingsinstallaties, daaronder begrepen, waarvan de bouwhoogte maximaal 4 m mag bedragen;"

 

34.             Artikel 4 (Uit te werken gebied voor kantoren) lid 2 sub g is "1 m onder de diepte van de watergangen, zoals opgenomen in de legger van het Hoogheemraadschap van juni 1997" vervangen door "onder de slootbodem".

 

35.             Artikel 4 (Uit te werken gebied voor kantoren), wordt in lid 2 een nieuwe sub i toegevoegd, die luidt als volgt:

"i. kwetsbare bestemmingen dienen zodanig te worden geprojecteerd, dat zij kunnen worden gerealiseerd onder zodanige voorwaarden dat wordt voldaan aan de Nota risico-normering vervoer gevaarlijke stoffen, de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen en het Besluit externe veiligheid inrichtingen;"


Stuk 121 II                                                                               pag. 6.

 

 

36.             Artikel 5 (Uit te werken gebied openbare ruimte) is in lid 1 sub d toegevoegd "-huishouding in samenhang met waterrecreatie".

 

37.             Artikel (Uit te werken gebied openbare ruimte) is lid 1 sub e vervallen.

 

38.             Naar aanleiding van het vervallen van lid 1 sub e zijn de daarop volgende subleden verletterd.

 

39.             Artikel 5 (Uit te werken gebied openbare ruimte) is in het nieuwe lid 1 sub e  toegevoegd "ten behoeve van openbaar nut".

 

40.             Artikel 5 (Uit te werken gebied openbare ruimte) is in lid 1 sub f "energievoorziening" gewijzigd in "nutsvoorziening".

 

41.             Artikel 5 (Uit te werken gebied openbare ruimte) lid 2 sub b is aangevuld en luidt nu als volgt:

"b        ten dienste van de functies water en nutsvoorzieningen mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd, steigers, bruggen, transformatorhuisjes, bemalingsinstallaties, daaronder begrepen, waarvan de bouwhoogte maximaal 4 m mag bedragen;"

 

42.             Artikel 5 (Uit te werken gebied voor openbare ruimte) in lid 2 sub c zijn "energievoorzieningen" gewijzigd in "nutsvoorzieningen" en "1 m onder de diepte van de watergangen, zoals opgenomen in de legger van het Hoogheemraadschap van juni 1997" vervangen door "onder de slootbodem".

 

43.             Artikel 5 (Uit te werken gebied voor openbare ruimte) in lid 2 sub d is "grondoppervlakte" vervangen door "bvo".

 

44.             Artikel 5 (Uit te werken gebied voor openbare ruimte) zijn in lid 2 sub e,f,g en h vervallen.

 

45.             Naar aanleiding van het vervallen van bovengenoemde subleden zijn de daarop volgende subleden verletterd.

 

46.             Artikel 7 (Waterkeringsdoeleinden) is toegevoegd lid 5 en luidt als volgt:

"5. Vrijstellingsbevoegdheid

Het college is bevoegd de in het bestemmingsplan opgenomen bestemming waterkeringsdoeleinden te wijzigen om de ligging van de waterkering te verschuiven, voorzover zulks van belang is voor de herstructurering van het plangebied en het geen boezemkade betreft. Alvorens omtrent de wijziging van de bestemming waterkeringsdoeleinden te beslissen, wint het college daarover schriftelijk advies in bij de beheerder van de waterkering omtrent de vraag of door het verschuiven van de ligging het belang van de veiligheid niet onevenredig wordt geschaad."

 

47.             Artikel 11 (Bestaande afstanden en andere maten) is in lid 1 toegevoegd "en III".

 


Stuk 121 I                                                                                pag. 7.

 

 

C.                 voor wat betreft de plantoelichting de wijzigingen inhoudende:

 

In de toelichting zijn diverse tekstuele verbeteringen doorgevoerd. Dit betreft verbeteringen gerelateerd aan de laatste stand zaken en redactionele verbeteringen. Daarnaast hebben aanpassingen plaatsgevonden naar aanleiding van de ingebrachte zienswijzen en uitgevoerd nader onderzoek. De voornaamste aanpassingen zijn gerelateerd aan de uitkomsten van de onderzoeken op het gebied van natuurwaarden, luchtkwaliteit, externe veiligheid en de mobiliteitseffectentoets. Daarnaast is naar aanleiding van de ingebrachte zienswijzen de financiële onderbouwing aangepast en is nader ingegaan op het in het bestemmingsplan mogelijk gemaakte kantoorvolume. Op basis van de afspraken met het Hoogheemraadschap van Delfland in het kader van de watertoets is de waterparagraaf aangepast.

 

Hieronder worden de voornaamste paragrafen met wijzigingen genoemd.

§ 4.1 en § 5.1 zijn aangepast naar aanleiding van de zienswijzen die betrekking hebben op het kantoorvolume dat in het bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt.

§ 6.1 is aangepast naar aanleiding van afspraken die zijn gemaakt met het Hoogheemraadschap van Delfland in het kader van de watertoets.

§ 6.2 is aangepast naar aanleiding van uitgevoerd onderzoek naar de natuurwaarden in het plangebied.

§ 6.4 is aangepast naar aanleiding van een controle van de in het plangebied aanwezige bedrijven en de aan de bedrijven toegekende milieucategorieën.

§ 6.6 is aangepast naar aanleiding van uitgevoerd luchtkwaliteitsonderzoek.

§ 6.7 is aangepast naar aanleiding van uitgevoerd onderzoek naar externe veiligheid.

§ 7.1 is aangepast naar aanleiding van de mobiliteitseffectentoets.

§ 10.2 is aangepast naar aanleiding van de zienswijzen omtrent de economische uitvoerbaarheid van het plan.

 

IV. aldus vastgesteld de Gedeeltelijke herziening bestemmingsplan Schieoevers noord en zuid - Omgeving station Delft Zuid - bestaande uit een plankaart RO 27-21-07 en de voorschriften d.d. 19 mei 2006, vergezeld gaande van een toelichting d.d. 19 mei 2006.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 juni 2006.

 

 

 

                                    ,burgemeester.

 

 

 

,griffier.