Stuk 145 I                                                                                           Delft, 11 september 2006.

20126844

 

Onderwerp:       Vaststelling Procedure Beeldkwaliteitsplannen

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

1.             Aanleiding en doel

In de afgelopen jaren heeft Delft een fors aantal bouwprojecten geļnitieerd. Voor deze projecten zijn de juridisch-planologische procedures eenduidig en systematisch geregeld in het handboek bestemmingsplannen en ontwikkelingsplannen. De aanpak van de kwaliteitsbewaking is tot nu toe per project verschillend en soms zelfs niet geregeld. Het gaat hierbij om de architectonische kwaliteit, maar ook om de kwaliteit van het openbaar gebied.

 

Het ontbreken van een eenduidige, systematische aanpak van de kwaliteitsbewaking van projecten vormt een aanzienlijk risico voor de gemeente. Het kan leiden tot langdurige discussies met de marktpartij met bijbehorende vertragingen, tot financiėle claims, tot rechtsongelijkheid, etc., maar vooral ook tot een, vanuit gemeentelijk gezichtspunt, onbevredigend resultaat. Met name bij grotere, complexe projecten is een actieve betrokkenheid van en sturing door de gemeente gewenst.

 

Een belangrijk instrument voor de kwaliteitsbewaking wordt gevormd door het Beeldkwaliteitplan. Het beeldkwaliteitplan regelt in eerste instantie de architectonische kwaliteit; echter ook andere aspecten kunnen aan de orde komen, zoals de kwaliteit van de openbare ruimte. De komende tijd zullen voor verschillende projecten beeldkwaliteitplannen worden aangeboden voor bestuurlijke behandeling, ondermeer voor de Harnaschpolder, Poptahof, Spoorzone.

 

Doel van deze nota is om voor het beeldkwaliteitplan (BKP) een eenduidige en systematische procedure vast te leggen.

 

 

2.             Wettelijk kader / inspraakverordening

Het Beeldkwaliteitplan (BKP) is een beleidsstuk waarmee voor een bepaald deel van de gemeente het welstandsbeleid wordt gewijzigd. In artikel 12a van de Woningwet is bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is tot het vaststellen van welstandbeleid. In artikel 12 lid 4 van die wet is voorgeschreven dat de gemeenteraad de ingezetenen van de gemeente en belanghebbenden bij de voorbereiding van dergelijke beleidsnota’s betrekt. Dat betekent dat inspraak moet worden verleend. De gemeentelijke inspraakverordening bepaald voorts dat per beleidsnota mag worden bepaald hoe de inspraak wordt vormgegeven (artikel 7 lid 2). BKP voor aan de gemeenteraad.


Stuk 145 I                                                                               pag. 2.

 

 

3.             Wat hebben we tot nu toe geregeld

In de nota welstand en stedenbouwkundige plannen (vastgesteld in 2005 door B&W) is vastgelegd dat

q       bij kleine projecten de beeldkwaliteit wordt getoetst aan de welstandsnota

q       bij middelgrote projecten waarvoor een ontwikkelingsplan wordt gemaakt, wordt, indien wijziging van het welstandsbeleid wenselijk wordt geacht, een bijlage aan het Ontwikkelingsplan gehecht waarin het nieuwe welstandskader wordt beschreven. Ontwikkelingsplan en bijlage doorlopen de normale procedure van inspraak, overleg en besluitvorming.

q       bij grote, complexe projecten[1] wordt zonodig een afzonderlijk beeldkwaliteitplan opgesteld. Doel en functie van het BKP is:

§               onderbouwing wijziging welstandsnota

§               handvest kwaliteitsteam / basis voor mandaat welstandslid

§               privaatrechtelijke afspraak over kwaliteitsniveau

 

4.             Voorstel standaard procedure

q       Een BKP wordt opgesteld door vakteam RO

§               Optie: indien er al een samenwerkingsverband is met marktpartij(en) kan het BKP i.s.m. (vertegenwoordigers van) hen worden opgesteld.

q       Een BKP bevat een afzonderlijk onderdeel waarin de voorgestelde wijziging van de welstandsnota wordt beschreven. De nota wordt beschouwd als onderbouwing van deze wijziging

q       Over een concept BKP vindt ambtelijk vooroverleg met Welstand plaats

q       Instemming van marktpartijen is wenselijk, maar niet noodzakelijk.

§               Optie: in voorkomende gevallen kunnen binnen een project nadere procedure afspraken gemaakt worden over invloed van betrokken partijen (waaronder ook omwonenden, toekomstige bewoners, etc.)

q       Concept wordt door B&W voorgelegd aan de commissie RO om vrij te geven voor inspraak;

q       De terinzagelegging wordt gepubliceerd in Stadskrant en Delftse Post en wordt aangekondigd op posters die in de betreffende buurt worden opgehangen;.

q       Ter visie legging (2 weken) met in de laatste week een informatie- en discussie bijeenkomst met gelegenheid voor mondelinge inspraak (inspraakloket). De bijeenkomst wordt geleid door een professionele voorzitter; het verslag van de bijeenkomst wordt bij stukken voor de bestuurlijke behandeling van het definitieve BKP gevoegd inclusief een overzicht van en verantwoording over de verwerking van de reacties. (reactienota). In de inspraak periode wordt ook formele overlegreactie van Welstandscommissie ingebracht.

q       Definitief BKP ter vaststelling gemeenteraad voorafgaand of gelijktijdig met  bestemmingsplan dan wel ontwikkelingsplan voor het betreffende gebied.


Stuk 145 I                                                                               pag. 3.

 

 

5.             Financiėle consequenties

Het opstellen van de benodigde BKP betekent de komende jaren een extra belasting voor vakteam RO. Een deel van de kosten kan worden verhaald op de belanghebbende marktpartijen. Voor reeds in uitvoering zijnde projecten is dit niet of moeilijk te realiseren. Daarnaast is er ook een onmiskenbare publiekrechtelijke verantwoordelijkheid in het geding die niet op private partijen is te verhalen. Hiervoor is in het kader van de programma begroting 2007 voorgesteld dekking te creėren.

 

Wij stellen u voor akkoord te gaan met de voorgestelde procedure voor beeldkwaliteitplannen

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr.drs. G.A.A.Verkerk               ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                      ,secretaris.


Stuk 145 II

20126844

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 5 september 2006;

 

gezien het advies van de commissie Ruimtelijke Ordening van 21 september 2006;

 

gelet op het bepaalde in de Woningwet en de gemeentelijke Inspraakverordening;

 

overwegende dat het noodzakelijk is een procedure vast te stellen voor Beeldkwaliteitsplannen;

 

b e s l u i t :

 

§          

§         van de bijeenkomst wordt verslag gemaakt;

§         de Welstandscommissie wordt formeel gevraagd om een overlegreactie;

§         verslag van de bijeenkomst, de overlegreactie van welstand en een reactie daarop worden verwerkt in een eindverslag inspraak en overleg;

§         het (aangepaste) BKP en het eindverslag worden ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad gelijktijdig of voorafgaande aan het ontwikkelingsplan of bestemmingsplan voor het betreffende gebied.

§         De financiėle consequenties worden geregeld in de programmabegroting 2007-2010

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 28 september 2006.

 

 

 

,burgemeester.

 

 

 

                                                           ,griffier.



[1] een complex project heeft de volgende kenmerken:

a. bestaat uit meerdere bouwkundige deelprojecten (bouwstromen)

b. deelprojecten worden na elkaar in een periode van meer dan 1 jaar gerealiseerd

c. deelprojecten worden ontworpen verschillende architecten dan wel hebben een verschillende architectonische opgave (bijv. verschil in functie, oriėntatie of maatvoering)

d. uitstraling naar structuur en inrichting van het openbaar gebied