Stuk 181 I                                                                                           Delft, 9 oktober 2006.

20140238

 

Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Noordwest, deelgebied 2.

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Voor de noordwest-kwadrant van Delft geldt een groot aantal, vaak sterk verouderde bestemmingsplannen. Voor deze kwadrant is een nieuw bestemmingsplan met moderne regelgeving noodzakelijk. Gelet op de omvang van de kwadrant is gekozen het gebied in 3 delen op te splitsen. Deelgebied 2 wordt begrensd door het Tuinderspad-Herny Dunantlaan-Molenhuispad aan de noordkant, het Westplantsoen-Krakeelpolderweg aan de westkant, de Westlandseweg aan de zuidkant en de nieuwe gemeentegrens met Midden-Delfland aan de oostkant.

Het plangebied omvat de wijken Marlot, Westlandhof, Krakeelpolder, het VDD-terrein en het gebied ten zuiden van het Wilhelminapark. Het bestemmingsplan heeft overwegend een conserverend karakter. Het plan is opgesteld conform het Handboek bestemmingsplannen Delft vastgesteld door de gemeenteraad in december 2005.

 

A.         Voorontwerpbestemmingsplan

Het voorontwerp bestemmingsplan "Noordwest, deelgebied 2" is op 24 maart 2005 verzonden om overleg als bedoeld in artikel 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro).

Het plan heeft ter inzage gelegen van 22 maart tot en met 18 april 2005 met de mogelijkheid tot het indienen van schriftelijke inspraakreacties.

Op 6 april 2005 is gelegenheid geboden voor mondeling inspraak. De inspraak- en overlegreacties zijn samengevat en beantwoord in de nota Inspraak en Overleg van mei 2006.

 

B          Ontwerpbestemmingsplan

Na verwerking van de reacties uit het overleg ex artikel 10 Bro en de inspraakreacties is het bestemmingsplan conform artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) in ontwerp ter inzage gelegd in de periode van 6 juni 2006 tot en met 17 juli 2006 met de mogelijkheid tot het indienen van schriftelijke en mondeling ziens­wijzen. De ter inzagelegging is gepubliceerd in de Stadskrant van 4 juni 2006, de Delftse Post van 7 juni 2006 en de Staatscourant van 2 juni 2006. Er zijn 11 zienswijzen ingediend waarvan 1 ondertekend door 30 bewoners.

De schriftelijke en mondelinge zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in de nota Zienswijzen. Deze nota wordt geacht deel uit te maken van dit raadsvoorstel. De zienswijzen hebben hoofdzakelijk betrekking op de uitbreidingsmogelijkheden van de woningen in de Rode Kruis Buurt, aanpassingen van de plannen van Reiki en Sauria en bestemmingsregeling van de percelen van DIGO en Siem de Jong.


Stuk 181 I                                                                               pag. 2.

 

 

C.         Vaststelling bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Noordwest, deelgebied 2 wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad van Delft aangeboden.

Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen en ambtshalve zijn de toelichting, de plankaart en de voorschriften van het ontwerpbestemmingsplan op een aantal punten aangepast. De wijzigingen naar aanleiding van ingediende zienswijzen zijn gemotiveerd in de nota Zienswijzen. De ambtshalve aanpassingen van de voorschriften, plankaart en toelichting zijn in het onderstaande gemotiveerd.

 

Voorschriften:

 

1.                 artikel 5 (Bedrijfsdoeleinden) lid 1, toegevoegd een nieuw sub f:

ter plaatse van de aanduiding d tevens voor detailhandel;

en vernummering sub f in g.

artikel 5 lid 2 toegevoegd:

tenzij detailhandel middels een aanduiding is toegestaan.

Deze aanduiding is toegevoegd op plankaart en voorschriften omdat Siem de Jong meer detailhandel voert dan binnen de bestemming bedrijven is toegestaan.

 

2.                 artikel 6 (Maatschappelijke doeleinden) lid 3, toegevoegd is sub g:

buiten het op de plankaart aangegeven bouwvlak is het bouwen van (fietsen)bergingen toegestaan met een maximaal oppervlak van 25% van het niet te bebouwen bestemmingsvlak. Deze regeling is opgenomen om de bestaande situatie beter in overeenstemming te brengen met de juridische regeling. In het plangebied komen diverse maatschappelijke voorzieningen voor die fietsenbergingen hebben.

 

3.                 artikel 6 (Maatschappelijke doeleinden) lid 1 onder I toegevoegd aan sub a:

met uitzondering van voorzieningen die in de LvB een kader om de categorie hebben. Dit is een omissie.

 

4.                 Artikel 11 (Tuin) lid 2, toegevoegd sub c:

ter plaatse van de aanwijzing “overbouwing” is de bouw van maximaal één bouwlaag toegestaan;

geschrapt:

met dien verstande dat de bouwwerken op een afstand van minimaal 8 meter uit het hart van de stam van de op de plankaart aangegeven monumentale boom dienen te worden opgericht”; Is al geregeld in lid 3 onder II g.

Deze wijziging is ingegeven door de laatste planontwikkelingen. De zinsnede die geschrapt is was tweemaal in hetzelfde voorschrift geregeld.

 

5.                 Artikel 1 5 (Verkeersdoeleinden 2) lid 2 sub a aanwijzing (op) vervangen door (o). De aanwijzing uit ontwerpplan kwam niet overeen met de gebruikte aanwijzing op de plankaart.

 

6.                 Artikel 15 (Verkeersdoeleinden 2) lid 2 sub b vervangen van:

groenstructuren, natuurvriendelijke oevers en water

door:

een ecologische verbinding. 

Deze formulering is aangepast omdat de aanvankelijk gehanteerde de standaardformulering is niet goed verenigbaar is met de primaire functie.


Stuk 181 I                                                                               pag. 3.

 

 

7.                 Artikel 16 (Water) lid 2 sub b toevoegen de afstand:

1,30 meter. Dit als uitkomst van de laatste watertoets. 

 

Toelichting:

In de toelichting zijn diverse tekstuele verbeteringen doorgevoerd. Dit betreft verbeteringen gerelateerd aan de laatste stand zaken en redactionele verbeteringen. Daarnaast hebben aanpassingen plaatsgevonden naar aanleiding van de ingebrachte zienswijzen en uitgevoerd nader onderzoek. Paragraaf 8.2 “Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing” is vervangen door een geheel nieuwe tekst op basis van zeer recent onderzoek naar cultuurhistorie in dit gebied.

 

Plankaart:

 

Op de plankaart is voor diverse panden een aanwijzing cultuurhistorische bebouwing opgenomen. Deze aanpassing is ingegeven door de resultaten van zeer recent onderzoek van de waardevolle panden in het gebied.

 

Wij stellen u voor het bestemmingsplan Noordwest, deelgebied 2  bestaande uit de plankaart RO-13-21-03 en de Voorschriften van 26 september 2006, vergezeld gaande van een Toelichting van 26 september 2006 vast te stellen.

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk             ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                      ,secretaris


GEWIJZIGD BESLUIT

 

Stuk 181 II

20140238

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 26 september 2006;

 

gezien het advies van de commissie Ruimtelijke Ordening;

 

gelet op het bepaalde in de Wet op de Ruimtelijke Ordening;

 

overwegende dat het noodzakelijk is een nieuw bestemmingsplan vast te stellen voor het gebied Noordwest, deelgebied 2, zoals nader is aangegeven op de plankaart behorende bij het bestemmingsplan;

 

dat het plan op 24 maart 2005 is verzonden om overleg ex artikel 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening;

 

dat naar aanleiding van dit overleg diverse, in de nota Overleg en Inspraak van mei 2006 nader aangegeven, reacties zijn ingekomen;

 

dat als bedoeld in de Inspraak- en participatieverordening Gemeente Delft het voorontwerpbestemmingsplan met belangstellenden is besproken op 6 april 2005 en tevens ter inzage is gelegd van 22 maart tot en met 18 april 2005 met de mogelijkheid tot indiening van schriftelijke inspraakreacties;

 

dat het voorontwerpbestemmingsplan naar aanleiding van reacties uit het overleg ex artikel 10 Besluit op de ruimtelijke ordening en de inspraakreacties is aangepast tot ontwerpbestemmingsplan;

 

dat het ontwerpbestemmingsplan van 6 juni tot en met 17 juli 2006 ter inzage is gelegd met mededeling van de mogelijkheid tot indiening van schriftelijke en mondelinge zienswijzen;

 

dat naar aanleiding van de terinzagelegging 11 zienswijzen (waarvan 1 ondertekend door 30 bewoners) zijn ingekomen;

 

dat van de gelegenheid tot het kenbaar maken van zienswijzen door de volgende reclamanten gebruik is gemaakt:

 

1.         Stichting Sauria, Verzetspad 4 te Delft, verzonden op 21 mei 2006, ingekomen op 8 juni 2006, aangevuld bij brief van 29 mei 2006, ingekomen op 5 juli 2006;

2.         S. de Jong, Buitenwatersloot 420, 2614 RX Delft, ingekomen op 19 juni 2006;

3.         D. van Arkel, Buitenwatersloot 324, 2614 GR Delft, ingekomen op 5 juli 2006;

4.         mevrouw C.M. Immers, p/a/ E.H. den Ouden, Rietveld 13, 2611 LG te Delft, ingekomen op 5 juli 2006, aangevuld bij brief van14 juli 2006, ingekomen op
17 en 18 juli 2006;

5.         Jan Mulder, Paul Buijsstraat 4, 2613 HS Delft, vertegenwoordigd door mr M.R. Plug, verzonden en ingekomen per fax op 14 juli 2006;


Stuk 181 II                                                                               pag. 2.

 

 

6.         Bewoners van de Rode Kruisbuurt (Henry Dunantlaan, Landsteinerbocht, Florence Nightingalelaan, Bastinglaan), vertegenwoordigd door ir. T.C. Schloffer,
Henry Dunantlaan 11, ingekomen op 14 juli 2006 (volledige lijst zie stuk 181 III);

7.         DIGO Holding BV, eigenaar Reinier de Graafweg 2 te Delft, vertegenwoordigd door ir. G.K. Kok, Dijkhoornseweg 43, 2635 EK Den Hoorn (Delft), ingekomen op
14 juli 2006;

8.         Delftse Watersportvereniging, vertegenwoordigd door Jan Mulder, Spoorsingel 44, 2613 BG Delft, ingekomen op 17 juli 2006;

9.         Jens Osinga, Landsteinerbocht 2, 2614 GN Delft, ingekomen op 17 juli 2006;

10.       P.Y.V. Peutz, Henry Dunantlaan 95, 2614 GL Delft, ingekomen op 17 juli 2006;

11.       Stichting Natuur en Milieu Delft en de Initiatiefgroep Natuurbeheer in Delft,
p/a Bizetstraat 23, 2625 AV Delft, verzonden per post op 17 juli 2006,
ingekomen op 18 juli 2006.

 

dat de zienswijzen tijdig zijn ingediend en dat indieners in hun zienswijzen zijn ontvangen,

 

dat de inhoud van de zienswijzen, alsmede de redenen waarom niet daaraan tegemoet wordt gekomen, zijn weergegeven in de bij dit besluit behorende nota Zienswijzen;

 

dat de zienswijzen hebben geleid tot aanpassingen op enkele onderdelen van de toelichting, de voorschriften en de plankaart;

 

dat naar aanleiding van ambtshalve overwegingen het wenselijk wordt geacht de toelichting, voorschriften en plankaart op enkele onderdelen te wijzigen;

 

dat de overwegingen die aan de ambthalve wijzigingen ten grondslag liggen zijn weergegeven in het bij dit besluit behorende voorstel;

 

b e s l u i t :

 

met inachtneming van de in het voorstel van burgemeester en wethouders weergegeven overwegingen, welke geacht worden van dit besluit deel uit te maken;

 

I.   dat 40 indieners van zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan in hun zienswijzen ontvangen worden;

 

II.  dat aan de zienswijzen van indieners 1, 4, 6, 7, 9 en 10 geheel of gedeeltelijk tegemoet wordt gekomen en aan de zienswijzen van indieners 2, 3, 5, 8 en 11 niet tegemoet wordt gekomen;

 

III. het bestemmingsplan Noordwest, deelgebied 2 gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp van het bestemmingsplan, zoals dit ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen betreffen:

                                                

A.         voor wat betreft de plankaart de wijzigingen, zoals weergegeven op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte wijzigingenkaart;


Stuk 181 II                                                                               pag. 3.

 

 

B.                  voor wat betreft de voorschriften de wijzigingen inhoudende:

 

1.                 artikel 3 (Woondoeleinden) lid 3 toegevoegd aan sub b:

ter plaatse van de aanwijzing + mag het denkbeeldige kapprofiel van een dwarskap in figuur 1 worden overschreden door een borstwering van maximaal 1 meter hoogte aan  de zijmuren” conform het profiel in figuur 2 en als gevolg daarvan vernummering van subleden van dat artikel;

 

2.                 artikel 5 (Bedrijfsdoeleinden) lid 1, toegevoegd een nieuw sub f:

ter plaatse van de aanduiding d tevens voor detailhandel;

en vernummering sub f in g.

artikel 5 lid 2 toegevoegd:

tenzij detailhandel middels een aanduiding is toegestaan;

 

3.                 artikel 6 (Maatschappelijke doeleinden) lid 1 toegevoegd aan sub c:

en maximaal 350 m² logies ten dienste van de hoofdfunctie;

 

4.                 artikel 6 (Maatschappelijke doeleinden) lid 2 sub g is vervangen door:

tevens ter plaatse van de aanwijzing II een kwekerij van niet giftige reptielen met een oppervlak van maximaal 450 m², maximaal twee inpandige bedrijfswoningen en logies ten dienste van de hoofdfunctie met een maximaal oppervlak van 350m²;

 

5.                 artikel 6 (Maatschappelijke doeleinden) lid 3, toegevoegd is sub g:

buiten het op de plankaart aangegeven bouwvlak is het bouwen van (fietsen)bergingen toegestaan met een maximaal oppervlak van 25% van het niet te bebouwen bestemmingsvlak;

 

6.                 artikel 6 (Maatschappelijke doeleinden) lid 1 onder I toegevoegd aan sub a:

met uitzondering van voorzieningen die in de LvB een kader om de categorie hebben”;

 

7.                 Artikel 11 (Tuin) lid 2, toegevoegd sub c:

ter plaatse van de aanwijzing “overbouwing” is de bouw van maximaal één bouwlaag toegestaan;

geschrapt:

met dien verstande dat de bouwwerken op een afstand van minimaal 8 meter uit het hart van de stam van de op de plankaart aangegeven monumentale boom dienen te worden opgericht;

 

8.                 Artikel 11 lid 4 onder I toegevoegd sub c:

het bepaalde in lid 3 sub II onder e voor het bouwen van aan- en uitbouwen met een hoogte van 1.5 L  indien het hoofdgebouw een souterrain heeft;

 

9.         Artikel 12 (Voortuin) lid 3, toevoegen sub c:

bestaande trappen mogen worden gehandhaafd en uitsluitend in voortuinen grenzend aan woningen met de aanwijzing + mogen luifels boven voordeuren worden gebouwd met een maximale breedte van 0,60 meter, gemeten uit de voorgevel.

10.       Artikel 1 5 (Verkeersdoeleinden 2) lid 2 sub a aanwijzing (op) vervangen door (o);


Stuk 181 II                                                                               pag. 4.

 

 

11.       Artikel 15 (Verkeersdoeleinden 2) lid 2 sub b vervangen van:

groenstructuren, natuurvriendelijke oevers en water

door:

een ecologische verbinding;  

 

12.       Artikel 16 (Water) lid 2 sub b toevoegen de afstand:

1,30 meter;

 

13.       Artikel 19 (Archeologisch waardevol gebied) lid 5 onder I sub a is de afstand vervangen door:

80 cm;

 

14.       Artikel 24 lid 1 toevoegen aan hoofdstuk II en III

 

15.        Toevoegen van figuur 2 aan bijlage 1 van de voorschriften van het bestemmingsplan met het denkbeeldig kapprofiel van de woningen aangewezen met een +;

 

C.                  voor wat betreft de plantoelichting de wijzigingen inhoudende:

 

Diverse tekstuele verbeteringen gerelateerd aan de laatste stand zaken en redactionele verbeteringen. Daarnaast hebben aanpassingen plaatsgevonden naar aanleiding van de ingebrachte zienswijzen en uitgevoerd nader onderzoek. Paragraaf 8.2 “Cultuurhistorisch waardevolle bebouwing” is vervangen door geheel nieuwe tekst op basis van zeer recent onderzoek naar cultuurhistorie in dit gebied.

 

IV. aldus vastgesteld het bestemmingsplan Noordwest, deelgebied 2, bestaande uit een plankaart RO 13-21-03 en de voorschriften d.d. 26 september 2006, vergezeld gaande van een toelichting d.d. 26 september 2006.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 26 oktober 2006.

 

 

 

                                   ,burgemeester.

 

 

 

,griffier.

 


Stuk 181 III

20140238

 

 

Ir. T.C. Schloffer

Henry Dunantlaan 11

2614 GH Delft

A.C. Sandberg

Henry Dunantlaan 3

2614 GH Delft

S.M. Buissink-Jager

Henry Dunantlaan 9

2614 GH Delft

J.C. Rijpma

Henry Dunantlaan 11

2614 GH Delft

P.A.R. de Jonge

Henry Dunantlaan 17

2614 GJ Delft

J.A. Somers

Henry Dunantlaan 25

2614 GJ Delft

Th.J.F. Smeele

Henry Dunantlaan 27

2614 GJ Delft

R.P. Nieuwerf

Henry Dunantlaan 29

2614 GK Delft

C. Poot

Henry Dunantlaan 29

2614 GK Delft

C.J. van Rossum

Henry Dunantlaan 41

2614 GK Delft

M.T.B. van Hercules-

Hooghiemstra

Henry Dunantlaan 53

H.A.G. Hermans

Henry Dunantlaan 75

2614 GL Delft

A.J. de Boo

Henry Dunantlaan 77

2614 GL Delft

A.F. Marx

Florence Nightingalelaan 12

2614 GM Delft

A.N. Veltmeijer

Florence Nightingalelaan 14

2614 GM Delft

M. Tienstra

Landsteinerbocht 8

2614 GN Delft

E. Missel

Landsteinerbocht 5

2614 GN Delft

P.E.B. van Heel

Landsteinerbocht 11

2614 GN Delft

F. van Heel

Landsteinerbocht 11

2614 GN Delft

C. Mattijssen

Landsteinerbocht 13

2614 GN Delft

F. van Geest

Landsteinerbocht 13

2614 GN Delft

W.J. Kersbergen

Landsteinerbocht 19

2614 GN Delft

J. van der Zanden

Landsteinerbocht 21

2614 GN Delft

G.M. van de Wal

Landsteinerbocht 25

2614 GN Delft

W. Brouwer

Landsteinerbocht 27

2614 GN Delft

C.Ph. van Schelven

Landsteinerbocht 27

2614 GN Delft

M. Bertola

Bastinglaan 9

2614 GP Delft

H. Baldé

Bastinglaan 17

2614 GP Delft

L.G. Aussen

Bastinglaan 21

2614 GP Delft

Y. Vervloet

Bastinglaan 27

2614 GP Delft