Stuk

Nr. 20142644                                                                           Delft, …… 2006

 

 

Onderwerp: aanpassingen Welstandsbeleid

 

Aan de gemeenteraad

 

 

Geachte leden van de gemeenteraad,

 

 

 

Inleiding

 

Sinds 1 juli 2004 is het door de Raad vastgestelde welstandsbeleid van kracht. Het jaarlijks verslag van de welstandscommissie is 22 december 2005 vastgesteld door de raad, met het besluit de daarin gedane aanbevelingen voor aanpassing van/ aanvulling op het welstandsbeleid uit te laten werken.

 

Inhoud van de aanpassingen

 

Criteria

 

Voor wat betreft de sneltoetscriteria zijn veel overbodig gebleken regels geschrapt. Uit de praktijk van vergunningverlening bleek dat slechts een klein aantal plannen ambtelijk met sneltoetscriteria kon worden afgedaan. De indruk is dat de criteria te streng zijn voor met name achterkantsituaties uit het zicht van de openbare ruimte.

De strengheid is wel goed bevonden voor: 1) het zoveel mogelijk instandhouden van het beeld van oorspronkelijke schuine kappen; 2) het voorkomen van vergroving van het gevelbeeld doordat houten kozijnen door grovere profielsystemen worden vervangen. Voor effectief welstandsadvies moet dit ook concreet in de reguliere architectuurcriteria worden beschreven.

 

De aanbevelingen waren:

-          de sneltoetscriteria aan te passen, in het bijzonder om de eisen voor achterkanten te versoepelen, en meer het onderscheid tussen achterkanten en (vanuit de openbare ruimte zichtbare) voor- en zijkanten te maken

-          de voor de bovengenoemde aspecten relevante sneltoetscriteria eveneens concreet in de reguliere architectuurcriteria te beschrijven.

De wijzigingen betreffen op hoofdlijnen het volgende:

-          Overbodige criteria, zoals die betreffende maatvoering zijn vervallen. Er was sprake van doublure met VROM-regelgeving en/ of de maatvoering is al grotendeels met de bestemmingsplannnen geregeld.

-          Er is in de criteria bewust onderscheid gemaakt tussen voorkanten en zijkanten aan de openbare ruimte enerzijds, en achterkanten anderzijds.

-          Tevens is onderscheid gemaakt tussen de architectuurtypen. Voor de vaak zorgvuldig vormgegeven oudere architectuur (historisch, interbellum en traditionalisme) is een wat hoger niveau ook aan zij- en achterkanten gehanteerd.

Omdat de sneltoetscriteria ingrijpend zijn aangepast treft u naast de nieuwe, in de nota op te nemen pagina’s tevens aan in tabelvorm de vergelijking van  bestaand met gewijzigd. In de nieuwe pagina’s zijn de criteria overigens opnieuw doorgenummerd.

 

Beeldkwaliteitplannen

 

In de nota wordt bij de gebiedskaarten verwezen naar een reeds door de Raad voor het gebied Mijnbouwstraat e.o. vastgesteld beeldkwaliteitplan; dit is toetsingskader voor Welstand. Het betreft gebied 11 Zeeheldenbuurt (op de grens met gebied 36 De Botanie). Het BKP is door de raad vastgesteld d.d. 26 januari 2006, en opgenomen in de Nota Kaveluitgifte Maerten Trompstraat d.d. 2 februari 2006.

 

Actualisering kaartmateriaal

 

Van een drietal gebieden zijn de kaarten ingrijpend geactualiseerd vanwege lopende of afgeronde bouwwerkzaamheden. Dit zijn:

Gebied nr. 30 Zuidpoort (architectuurtypen bepaald en aangeduid)

Gebied nr. 38 Delftechpark (bouwvolume en architectuurtypen ingetekend)

Gebied nr. 64 VDD-terrein (gebieds- en architectuurtype bepaald en aangeduid)

Verder zijn bij meerdere kaarten kleine fouten gebleken. Deze zijn:

-          aangeven van een verkeerd architectuurtype voor een pand of een blok

-          het ontbreken van bestaande bouwwerken

-          kleine inconsistenties tussen kaarten onderling wat betreft de gebiedsgrenzen

Deze fouten zijn gecorrigeerd

Van de gewijzigde gebieden treft u de aangepaste kaart aan

 

Procedure

 

Het  welstandsbeleid, inclusief onderhavige voorstellen tot aanvulling en aanpassing, zijn raadsbevoegdheid. Conform de inspraakverordening hebben de voorstellen 6 weken ter inzage gelegen. Hierop zijn geen reacties binnengekomen.

 

 

 

 

 

Geachte leden van de gemeenteraad, wij stellen u voor:

 

 

1.  Kennis te nemen van voorgestelde aanpassingen van, en aanvullingen op het welstandsbeleid

 

2.       In te stemmen met het gewijzigde welstandsbeleid.

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk             ,burgemeester.

 

 

 

mr. drs. H.G.L.M.  Camps                     ,secretaris.