10 mei 2007

Besluitenlijst commissie Ruimtelijke Ordening 22 maart en 12 april 2007

 


naar agenda
22 maart 2007



naar agenda
12 april 2007



naar agenda
24 mei 2007

 

22 maart 2007

 

Voorzitter :

De heer Van Doeveren;

Commissiegriffier:

De heer Geldorp;

College:

Wethouders Koning en Vuijk;

Aanwezig:

 

De dames Van Holst, Norbruis, Klomp, Van Empel, Van Rossum en Loth;
De heren Kroon, Van Tongeren, Keuvelaar, Harpe, Nijhof, De Wit, Van Koppen, Stoelinga, Gorte, De Jong, Meuleman, Van Til, Lobregt en Sipkema.

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering en heet de aanwezigen welkom.

   

2.

Mededelingen
De voorzitter deelt mede dat:
- er na de openbare vergadering een korte vergadering met ge-
  sloten deuren is t.b.v. het vaststellen van de besluitenlijst van de
  vergadering met gesloten deuren dd 18 januari 2007;
- herinnert de commissie aan het aanleveren van discussiepunten
  voor de c-discussie over het handboek bestemmingsplannen die
  voor de komende vergadering staat geagendeerd;
- de commissie een uitnodiging heeft ontvangen voor een werkbe-
  zoek aan Schieoevers op 24 mei aanstaande;
- de notitie van de heer Van Tongeren over informatieverstrekking
  en verantwoording van het college aan de raad over het Spoor-
  zoneproject de komende vergadering aan de orde komt.

3.

Inventarisatie insprekers
De dames Schaap (OMA Amsterdam), Weerts (L&A Real Estate Solutions BV), De Jongh Swemer, F. Roemer, M. Roemer, Le Grand (Le Grand advies), Martens
De heren Kuil (TU-Delft), Stolk (namens mede-bewoners), De Roo, Schenkeveld, De Koning (namens mede-bewoners), Backelandt, Sybrandy, Aalbers, Van der Stuit en Meijerink, allen op agendapunt 7.

4.

Vaststellen besluitenlijst van de openbare en besloten vergadering van 15 februari 2007
tekstueel
: De besluitenlijst van de vergadering van 15 februari 2007 wordt ongewijzigd vastgesteld.
naar aanleiding van
: De heer Harpe vraagt of de wethouder kan aangeven wat de laatste stand van zaken is met betrekking van de bouw(wijze) van de Koepoortgarage? Wethouder Vuijk geeft aan dat hij thans nog in gesprek is met alle betrokkenen. Er is een concept plan van aanpak bij de gemeente ingediend, welke op dit moment wordt beoordeeld. Er zijn nog een aantal vragen m.b.t. de veiligheid t.a.v. de woningen om de Koepoortgarage. De gemeente laat zich bij deze beoordeling bijstaan door Fugro. De wethouder stuurt er op aan dat eind volgende week het traject is afgerond en dat de bouwwerkzaamheden kunnen worden hervat. Naar aanlei- ding van de vraag van de heer De Wit in de vorige vergadering om een aantal rapporten in te zien, geeft hij aan dat de volgende rap- porten openbaar zijn:
- Geotechnisch ontwerp Koepoortgarage van 2004 Geo Delft
- Verleende bouwvergunning van oktober 2005
- Concept plan van aanpak, getiteld "extra steunvloer"
Het rapport Fugro is nog niet beschikbaar.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De lijst niet te bespreken stukken wordt vastgesteld.
De voorzitter geeft aan dat de melding van de terinzagelegging van het bestemmingsplan Zuidwest, deelgebeid 2 op een miscommu- nicatie berust. Dit stuk dient eerst nog geagendeerd te worden.

6.

Rondvraag
De heer Harpe vraagt of het college bereid is het aangekondigde groot onderhoud aan de Lepelbrug uit te stellen totdat de Ruys de Beerenbroucklaan weer volledig beschikbaar is voor het autover- keer? Wethouder Koning geeft aan dat de werkzaamheden zoda- nig op elkaar zijn afgestemd dat fase 1 van de Ruys de Beeren- broucklaan gereed is als de Lepelbrug wordt afgesloten en dat fase 2 van de Ruys de Beerenbroucklaan pas start als de werk- zaamheden aan de Lepelbrug zijn afgerond.
De heer Van Tonge- ren vraagt waarom de gemeente nog geen herbeoordeling in het kader van de architectenselectie heeft gedaan en wat de reden van deze opgelopen vertraging is? Tevens vraagt hij waarom er nu gesprekken met de architecten gaande zijn en wanneer de her- beoordeling wél een feit is? Wethouder Vuijk geeft aan dat er in- derdaad gesprekken gaande zijn over het vervolg van de procedure en schetst het besluitvormingstraject tot nu toe. De wethouder geeft voorst aan dat de uitkomst van die gesprekken ertoe kan leiden dat de lopende aanbesteding over enkele maanden wordt afgerond óf dat deze aanbesteding wordt gestaakt en er een nieu- we aanbesteding moet worden gestart. De gesprekken met de ar- chitecten zijn naar verwachting over drie weken afgerond, op dat moment is er meer duidelijkheid over vervolgprocedure. Vanwege juridische complicaties kan de wethouder niet heel diep ingaan op de details. In april wordt de commissie nader geïnformeerd. De heer De Wit vraagt of de supermarkt in de Sultan Ahmed Moskee niet in strijd is met het aldaar geldende bestemmingsplan en in- dien dit het geval is of er handhavend wordt opgetreden? Wethou- der Vuijk geeft aan dat dit in strijd is met het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan alleen is niet maatgevend alleen, er moet ook worden gekeken naar de verleende bouwvergunning. Op dit moment wordt bekeken wat er via de bouwvergunning is toege- staan en al dan niet gelegaliseerd. De wethouder zegt toe de commissie actief te informeren over het vervolg. De heer De Wit vraagt welke vervolgstappen de gemeente gaat nemen nu de rechter de bewoners van de Indische buurt in het gelijk heeft gesteld met betrekking tot de bezwaren tegen te weinig parkeer- ruimte. Wethouder Koning geeft aan dat zij blij is met de uit- spraak, omdat de rechter de gehanteerde wijze van bouwen heeft stand gehouden. Zij geeft aan dat de rechter heeft aangegeven dat de gemeente de beslissing beter dient te motiveren. De gemeente beraadt zich op dit moment over de vraag hoe dit motiveringsge- brek op te lossen. Zij zegt toe de commissie actief op de hoogte te houden. De heer Harpe roept het college op om in het kader van het functielimiteringssysteem te bewerkstelligen dat in de Noordelijke Binnenstad "winkels" in panden terugkomen die voorheen ook een "winkel" bevatte. Daarmee blijft de noordelijke binnenstad aantrekkelijk voor winkelpubliek. Wethouder Koning geeft aan deze oproep te ondersteunen.

7.

Vaststellen bestemmingsplan TU-Noord (De noordelijke Wippol- der)
Eerste termijn insprekers
: Mevrouw Schaap (namens OMA Am- sterdam) vraagt in het bestemmingsplan alsnog, conform het wij- zigingsplan van december 2003, de mogelijkheid op te nemen voor de bouw van 42 i.p.v. de huidige voorgestane 17 appartementen.
De heer Kuil (TU Delft) pleit voor sloop van de TU-gebouwen in het plangebied waardoor er mogelijkheden zijn voor nieuwbouw.
Mevrouw Weerts (L & A Real Estate) vraagt de gemeente mede- werking om een ontwikkelingsplan op te stellen om de locatie Poortcenter te revitaliseren.
Mevrouw De Jongh Swemer pleit voor sanering van alle woningen aan het Poortlandplein en wil dat de voorgenomen rotonde wordt vervangen door een verkeerslichten- installatie. Mevrouw Frederique Roemer geeft aan dat er zeer veel verkeer rond haar huis is en dat dit overlast geeft binnen in het huis. Mevrouw Myrthe Roemer zegt dat er veel bomen aan de overkant van haar worden gekapt en dat er stankoverlast door het verkeer is. De heer Stolk stelt dat in het voorliggende plan als het gaat om de locatie Scheepmakerij/Vliegenthart niet het ontwikke- lingsplan uit 2003 als uitgangspunt is genomen, maar een bouw- plan dat door een projectontwikkelaar is ingediend. Dat acht hij in strijd met gemaakte afspraken. De heer Aalbers (vrienden Botani- sche Tuin) is blij met de erkenning van het gebouw Julianalaan 67 als cultureel historisch waardevol. Dit pand moet niet gesloopt worden, want daarmee wordt de botanische tuin als geheel aan- getast. Hij wil dat het pand als monument wordt aangewezen.
De heer De Roo vraagt of de nieuwbouwplannen voor het Paviljoen aan de Schoenmakerstraat alsnog in het bestemmingsplan te verwerken. Mevrouw Le Grand reageert op de nieuwbouw op het Vliegenthart-terrein. Zij is van mening dat de nieuwbouw niet in de omliggende oudbouw past. Zij is van mening dat daardoor haar bedrijfsvoering in het kader van studiebegeleiding in gevaar komt, omdat daglicht en privacy worden weggenomen. Er wordt niet naar de bezwaren van omwonenden geluisterd. De heer Schenkeveld gaat in op de dakopbouw aan zijn woning aan de Delfgauwseweg. Hij is van mening dat er geen bezwaren bestaan om deze te blijven toestaan en vraagt de bestaande situatie te handhaven.
De heer De Koning wil graag van de dakterrassen gebruik blijven maken. Hij geeft aan dat dakterrassen voor bovenwoningen van even grote waarde zijn als een tuin voor mensen met een bene- denwoning. Volgens bestaande regelgeving moet dat mogelijk zijn.
Mevrouw Martens stelt dat er te eenzijdig aandacht is ge- schonken aan de mensen die niét in de wijk wonen. Als voorbeeld noemt ze het gebrek aan openbaar groen en speelplekken voor kinderen in de Zeeheldenbuurt. Zij vraagt de commissie en de raad dit alsnog in het bestemmingsplan op te nemen. De heer Backe- landt vraagt aandacht voor de ontstane verkeersonveiligheid in het TU-Noord gebied en pleit er voor dat doorgaand verkeer wordt om- geleid. Daarnaast vraagt hij meer aandacht voor openbaar groen en speelplaatsen voor kinderen. Hij is van mening dat er te weinig rekening is gehouden met de belangen van de bewoners zelf. De heer Sybrandy geeft aan dat er veel groen verdwijnt en dat de ver- keersoverlast zal toenemen. Thans woont inspreker al in een van de vieste straten van Delft. De heer Van der Stuit licht aan de hand van een poster toe welke gevolgen de geplande nieuwbouw heeft voor zijn uitzicht en dat van zijn buren. Zijn privacy zal daar- mee geheel verdwijnen. Daarnaast stelt hij dat hij de achteruitgang wordt geblokkeerd. De heer Meijerink schetst het belang van star- tende ondernemers die prima kunnen worden gehuisvest in de voormalige gebouwen van de TU. Hij pleit voor het behoud van der- gelijke gebouwen in plaats van sloop. Daarnaast is hij van mening dat de nieuwbouw op het Vliegenhartterrein absoluut niet past in de bestaande bouw. De heer Van Mullem reageert op de afwijzing van zijn zienswijze. Hij is van mening dat een door hem gevraagde bouwvergunning ten onrechte niet is verleend. Wethouder Koning reageert kort op de inspraakreacties. Eerste termijn commissie
De commissie heeft een aantal vragen en maakt opmerkingen over:
- Hoeveelheid openbaar groen en aantal speelplekken voor kinde-
  ren / speeldernis / te hanteren norm voor hoeveelheid speelplek-
  ken.
- Belang van de botanische tuin / aanwijzen als monument herge-
  bruik monumentale panden.
- Toestaan van dakterrassen.
- Uitbreiding van het aantal eengezinswoningen / aantal studenten-
  woningen.
- Monumentale panden / sloop / huisvesting kleinschalige bedrij-
  ven / leegstaande kantoorpanden.
- Parkeren / relatie met LVVP / fietsvriendelijke routes / verkeers-
  afhandeling / luchtkwaliteit.
Eerste termijn college
Wethouder Koning beantwoordt de vragen en gaat in op de in- breng van de commissie. Zij schetst de gevolgen als de raad niet in haar vergadering van 29 maart aanstaande het bestemmings- plan vaststelt. Indien de raad in die vergadering geen besluit wenst te nemen, adviseert zij om in dat geval het voorbereidingsbesluit te vernieuwen (verlengen kan juridisch niet). De huidige voorberei- dingsbescherming loopt begin april af. Alle tijdens die periode in- gediende bouwvergunningen, etc. dienen door de gemeente in behandeling te worden genomen.
De commissie adviseert de raad, indien de consequenties aanvaardbaar zijn, de voorberei- dingsbescherming te vernieuwen en meer tijd te nemen voor de behandeling van het bestemmingsplan. De voorzitter schort de behandeling van dit agendapunt op en sluit de vergadering om 00.40 uur.

 12 april 2007

Voorzitter :

De heer Van Doeveren;

Commissiegriffier:

De heer Geldorp;

College:

Wethouder Koning;

Aanwezig:

 

De dames : Norbruis, Klomp, Van Empel, Van Rossum en Loth;
De heren   : Kroon, Van Tongeren, Keuvelaar, Harpe, Nijhof, De
                  Wit, Van Koppen, Gorte, De Jong, Meuleman,
                  Kuijper, Lobregt en Sipkema.

1.

Opening en vaststelling agenda
De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur. De agenda wordt ongewijzigd
vastgesteld.

2.

Mededelingen
De voorzitter brengt de leden de uitnodiging voor een werkbezoek aan Schieoevers op 24 mei aanstaande in herinnering. Tevens deelt hij mede dat vanwege de lange vergadering een deel van de bespreekpunten in de uitloopavond van 17 april aan de orde ko- men.
Wethouder Koning vraagt of de commissie geïnteresseerd is in een informatieve bijeenkomst omtrent de verschillende stadia in ruimtelijke ordeningsprocedures. De commissie stemt in met een dergelijke bijeenkomst. De heer Kroon meldt dat mevrouw Van Holst in verband met ziekte afwezig is.

3.

Inventarisatie insprekers
Een aantal van de insprekers die bij de vaststelling van het be- stemmingsplan TU-Noord in eerste termijn het woord hadden ge- voerd zijn eveneens in de twee termijn aanwezig.

4.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken en vaststellen termijn- agenda. De lijst niet te bespreken stukken en de termijnagenda worden ongewijzigd vastgesteld.

5.

Rondvraag
Er zijn een tweetal rondvragen via de mail verspreid.
De heer Van Tongeren vraagt naar aanleiding van het persbericht over het ver- volgtraject inzake de architectenselectie of de raad de tekst van dit vervolgtraject kan krijgen. Daarnaast vraagt hij of er afspraken gemaakt zijn over mogelijke bezwaarmogelijkheden na afloop van de procedure, naar de nieuwe planning en waarom de herbeoor- deling niet tot een winnaar kon leiden? Wethouder Koning laat de tekst van het nieuwe vervolgtraject ronddelen. Zij geeft aan dat het college verheugd is uit de juridische impasse te zijn gekomen. Er blijven altijd bezwaarmogelijkheden bestaan, maar het college ver- wacht dat er voldoende vertrouwen tussen alle partijen bestaat, zodat er niet van deze mogelijkheden gebruik hoeft te worden ge- maakt. Het college legt achteraf verantwoording af over de gehele procedure. De heer De Wit vraagt naar aanleiding van het pompen van water uit de bouwput aan het Zuidplantsoen of de nabij gele- gen bomen hierdoor niet zullen afsterven? Tevens vraagt hij welke instantie controleert dat het grondwater niet verder zakt, hetgeen door de provincie als voorwaarde is gesteld om verder te pompen.
Wethouder Koning geeft aan dat zij zal trachten deze vragen aanstaande dinsdag te beantwoorden, anders volgt schriftelijke beantwoording later.

6.

Vaststellen bestemmingsplan TU-Noord (De noordelijke Wippol- der)
Aan de orde is de behandeling in tweede termijn.
Insprekers:
Mevrouw Schaap (namens OMA Amsterdam) deelt een inspraak- reactie rond en vraagt de raad alsnog de bouw van 41 appartemen- ten toe te staan. De heer Kuil geeft aan dat de TU graag het ge- bouw biotechnologie wenst te slopen. De heer Herz vraagt de commissie en raad een eerlijke afweging te maken. De heer Hirs geeft aan dat sloop van het TU-gebouw negatieve gevolgen voor de Botanische Tuin zal hebben. Mevrouw Le Grand geeft aan dat zij veel belang heeft dat het huidige voorstel wordt aangepast. De heer Roozenburg vraagt de commissie en raad of de bestaande dakterrassen in het bestemmingsplan kunnen worden opgeno- men. De heer Backelandt geeft aan dat er te weinig groen en speelplekken zijn en dat er met de toename van woningen veel meer verkeer zal komen. De heer Sybrandy stelt eveneens dat het verkeer drastisch zal toenemen en stelt dat de luchtkwaliteit daar- mee slechter zal worden. De heer Van der Stuit zou graag zien dat de voorgestelde hoogte van 14 meter van de nieuwbouw aan de Rotterdamse weg naar beneden wordt bijgesteld. De heer Meijerink benadrukt het belang van voldoende bedrijfsverzamel- gebouwen voor startende ondernemers. Wethouder Koning geeft een korte reactie op de inspraak.
Commissie
: De commissie maakt opmerkingen en stelt vragen over:
- Betrouwbaarheid van de gemeente / schending van gemaakte
  afspraken / bouwvolume terrein Vliegenthart.
- De vraag of het ontwikkelingsplan integraal in het bestemmings-
  plan is opgenomen.
- Sloop TU-gebouw in relatie met het behoud van de Botanische
  Tuin / Botanische Tuin in relatie met de monumentennota /
  onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van een eventuele
  sloop van het gebouw / architectonische waarden van de oudere
  TU-gebouwen.
- De afwikkeling van verkeersstromen / aandacht voor fietsen /
  tramlijn 19.
- Daktuinen en dakterrassen.
- Hoeveelheid groen en speelplekken in de wijk / 3%-norm voor
  groen in de wijk
- Parkeervoorzieningen / groene parkeerdaken (mogelijkheden voor
  speelplaatsen)
- Plek voor een speeldernis.
- Groene boulevard langs de Kanaalweg.
- Meer gemengde bestemmingen.
College
Wethouder Koning gaat in op de inbreng van de commissie en be- antwoordt de vragen. Zij zegt de commissie toe de stukken met betrekking tot de grondexploitatie Scheepmakerij vóór de raads- vergadering ter inzage te leggen.

Advies commissie: De fracties van D66, SP en Stadsbelangen (onder voorbehoud van aanpassingen rond "Vliegenthart") adviseren negatief.
De overige fracties nemen het stuk mee terug voor overleg.

7.

Vaststellen beeldkwaliteitsplan winkelcentrum In de Hoven
Commissie
: De commissie stelt vragen en maakt opmerkingen over:
- Terughoudendheid met roodgekleurde baksteen.
- Uniekheid, gevarieerdheid, kwaliteit architectuur, vormgeving,
  relatie met de historie.
- Mogelijkheden voor faciliteiten op parkeerdaken.
- Groene boulevard / plint, wand winkelcentrum.
- Wind- en zoneffecten van de hoogbouw / daktuinen.
- Wereldmarkt / weekmarkt en fietsers.
- Aandacht voor laden en lossen.
- Aandacht dat het gebied ’s avonds ook levendig is.
College
: Wethouder Koning gaat in op de inbreng van de commissie en beantwoordt de vragen.
Advies commissie
: Met uitzondering van de fractie van Leefbaar Delft adviseren alle fracties positief.

De voorzitter schorst de vergadering om 23.30 uur tot 17 april.

De voorzitter heropent de vergadering op 17 april 2007 om 20.00 uur. De heer Van Koppen deelt mede dat de heer De Wit later komt.

8.

Voorontwerp bestemmingsplan Zuidwest, deelgebied 2
Commissie
: De commissie wordt gevraagd of het voorontwerp bestemmingsplan gereed is voor de wettelijke inspraakrondes.
Er worden opmerkingen gemaakt en vragen gesteld over:
- Studentenwoningen aan de Van Hasseltlaan.
- Skatepark in de middenberm van de Provincialeweg.
- Norm Haaglanden voor woningen in de sociale sector.
- LPG-punt aan de Vrijheidslaan.
- De knip in de Kerkpolderweg / LVVP / stimuleren van fietsver-
  keer.
- Mogelijkheid voor een buitenzwembad.
- Open karakter, geen verdichting.
- Mogelijkheden voor natuureducatie / ecologische zones / water-
  berging (recreatie).
- Parkeervoorzieningen Händellaan.
- Ruimte voor horeca op sportterrein.
College
: Wethouder Koning gaat inbreng op de inbreng van de commissie en beantwoordt de vragen. Zij zegt toe dat het skate- park in de middenberm van de Provincialeweg met een "s" wordt aangeduid en dat zij nader zal kijken naar de exacte formulering ten aanzien van het woonblok aan de Van Hasseltlaan, waarvan DUWO de eigenaar is. De commissie is unaniem van mening dat het plan met de wijzigingen gereed is voor de wettelijke inspraak- rondes.

9.

C-discussie Handboek bestemmingsplannen
In de aanloop naar deze discussie zijn en fracties en het college in de gelegenheid gesteld om discussiepunten cq voorstellen aan te dragen die het handboek bestemmingsplannen raken. In totaal zijn er 37 verschillende voorstellen gedaan, die respectievelijk on- der de thema’s inhoudelijk, juridisch technisch en technisch zijn gerubriceerd. Deze rubricering vormt een bijlage bij deze beslui- tenlijst. Wethouder Koning heeft op elk voorstel een korte reactie dan wel toelichting gegeven. Per voorstel heeft de commissie aan- gegeven of het voorstel wordt overgenomen, verworpen of dat het college wordt verzocht het voorstel nader uit te werken.
Een aantal van de niet overgenomen voorstellen maken niet direct onderdeel uit van het handboek bestemmingsplannen, maar bevatten secto- raal beleid en komen terug in de respectievelijke beleidsdiscus- sies. Advies commissie per voorstel:
- Overgenomen: 2, 13, 18, 20, 24, 27, 31, 35, 36 en 37
- Verworpen: 4, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 16, 17, 19, 21, 22, 23, 25, 28,
  29, 30, 32, 33 en 34
- College werkt voorstel terzake uit: 1, 3, 5, 6, 7 en 15

10.

Notitie verantwoordingsinformatie over het spoorzoneproject
De heer Van Tongeren heeft de commissie een notitie voorgelegd, waarin hij uiteenzet aan welke eisen de informatievoorziening van het college aan de raad over het spoorzoneproject dient te vol- doen.
De commissie complimenteert de heer Van Tongeren met zijn initiatief en is unaniem van mening dat de in de nota be- schreven elementen als minimaal kunnen worden beschouwd voor wat betreft de verantwoording en informatievoorziening over het spoorzoneproject. Wethouder Koning heeft reserves ten opzichte geeft aan dat het OBS niet voor niets door de raad is ingesteld. Zij zal het stuk bespreken met de aandeelhouder OBS. Tevens geeft zij aan dat er een aantal feitelijke onjuistheden in het stuk zijn opgenomen. Zij zegt de commissie toe uiterlijk voor de vergade- ring van mei een collegereactie te zenden ten aanzien van punt 6 van de notitie.

11.

Vaststellen besluitenlijst van de besloten vergadering van 18 januari 2007
Van deze vergadering is een aparte besluitenlijst opgesteld.

12.

Sluiting
De voorzitter sluit de openbare vergadering om 23.05 uur.

terug naar boven