Geachte lezer,

 

Voor u ligt de tweede voortgangsrapportage van het project Spoorzone Delft. Deze halfjaarlijks uit te brengen voortgangsrapportage gaat in op de afwijkingen in de uitvoering ten opzichte van de hoofdplanning, de financiële planning en risicobeheersing en wordt inzicht verstrekt in de hoofdlijnen van de nabije toekomst. Deze voortgangsrapportage geeft de stand van zaken weer per 1 oktober 2007.

 

Opdracht project Spoorzone

·         Aanleg van de spoortunnel, sloop van het spoorviaduct en herontwikkeling van het stedelijk gebied door de bouw van circa 1500 woningen, circa 50.000 m2 kantoorruimte en een kwalitatief hoogwaardig ingerichte openbare ruimte, een compacte OV-knoop en de realisatie van een nieuw stadskantoor in combinatie met een nieuwe stationshal.

·         Het mogelijk maken van spoorverdubbeling, op termijn noodzakelijk door de groei van het treinverkeer.

·         Sloop van het spoorviaduct zodat de barrière en (gevoelde) scheiding in de stad wordt opgeheven en de bron van hinder (geluid, trillingen, neerslag van metaaldeeltjes, vervuiling en sociale onveiligheid onder het viaduct) verdwijnt.

·         Verbetering van de integrale veiligheid in en de aantrekkelijkheid van het stationsgebied.

 

Om deze doelen te bereiken zijn alle bestuurlijke besluiten genomen en in oktober en december 2005 met subsidiegevers en private partijen de nodige uitvoeringsovereenkomsten gesloten. De hoofdplanning is erop gericht dat de bouw van de tunnel in 2008 begint, dat de eerste treinen in 2012 door de tunnel rijden en dat het hele project wordt afgerond in 2019, als de laatste woningen worden opgeleverd.

 

In februari 2006 heeft de gemeenteraad toestemming verleend tot uitvoering van het project door het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft B.V. (OBS). Inmiddels is in een lastgeving vastgelegd binnen welke kaders het OBS het project uitvoert. De financiële kaders zijn beschreven in de business case die onderdeel uitmaakt van de overeenkomsten die zijn gesloten op 5 oktober 2005.

 

 

 

 

 


Afwijkingen in de uitvoering ten opzichte van de hoofdplanning,

 

Onderwerp

Oorspronkelijke planning

Stand van zaken

1.   Algemeen

 

 

OBS

Oprichting in 2006

Februari 2006 verleende de gemeenteraad toestemming tot oprichting van het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft B.V.. De provincie Zuid-Holland gaf op basis van kritische toets op risico’s de vereiste toestemming, zodat het Ontwikkelingsbedrijf Delft op 5 oktober 2006 formeel is opgericht.

 

 

Financiële en administratieve ontvlechting tussen het OBS en de gemeente vindt plaats ingaande 2007.

 

 

Het eerste jaarverslag van OBS verschijnt in april 2008.

2.   Publieke procedures

 

 

Bestemmingsplan

 

In februari 2006 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Spoorzone vastgesteld dat daarna in procedure is gebracht. 17 oktober 2006 verleende Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland goedkeuring aan dit document.

 

 

De gemeente heeft het plan vervolgens ter inzage gelegd van 7 november tot en met 18 december 2006. Gedurende deze termijn bestond de mogelijkheid beroep in te stellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hier zijn 10 beroepen ingesteld, waarvan 1 met een verzoek om een voorlopige voorziening. Inmiddels is het onderzoek door de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) ten behoeve van de behandeling in Raad van State afgerond. Naar verwachting zal het bestemmingsplan eind 2007 onherroepelijk zijn.

Ruimtelijke Ordening

Kwaliteitskader, beeldkwaliteitsplan, inrichtingsplan openbare ruimte:

januari 2007 gereed

De projectplanning van januari 2006 vermeldt dat deze producten worden voorbereid in 2006, met een doorloop in latere jaren. De oorspronkelijke planning is aangepast na het besluit in 2006 om de inrichting van de openbare ruimte op te nemen in de aanbesteding van de spoortunnel. Eind 2007 zal het beeldkwaliteitskader, dat invulling geeft aan de Paragraaf Spoorzone in de Welstandsnota, in procedure worden gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.   Uitvoerings-projecten

 

 

Spoorinfra

Europese aanbesteding spoortunnel:

·      1 januari 2007 aanneemsom bekend

·      1 april 2007 gunning aan een bouwcombinatie

·      1 april 2007 go/no go beslissing.

In programmabegroting 2007-2010 is de inmiddels gewijzigde planning aan de raad gemeld, inclusief de reden (de aanbesteding is uitgebreid met delen van de openbare ruimte): In de eerste helft van 2007 vinden de onderhandelingen met de vier geselecteerde aannemerscombinaties plaats. De aanbesteding wordt uitgevoerd door ProRail (wettelijk zo geregeld) onder de richtlijn nutsbedrijven. Omdat in de BUOK is vastgelegd dat geprobeerd wordt een zo hoog mogelijke scope te realiseren, is een aanbieding gevraagd voor het totale civiele werk van de 4-sporige tunnel, de openbare ruimte en de parkeergarage. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de planning van de gerelateerde projecten. In de volgende rapportage wordt hier nader op ingegaan.

Omdat er in afwachting van de resultaten van de Landelijke Markt en Capaciteitsanalyse Spoor (LMCA) geen standpunt is bepaald over de noodzaak voor twee of vier sporen, heeft het aanbestedingsproces enige maanden stilgelegen en is inmiddels aan de gegadigden verzocht een herziene aanbieding te doen op basis van scope 3 een verlaagde Kampveldweg en een langere tunnel aan de zijde van DSM (conform de BUOK is dit variant 2). Voor dit laatste onderdeel heeft de minister – met het oog op toekomstvastheid – € 17 miljoen excl. BTW toegezegd. Voor de realisatie van dit onderdeel moet nog overeenstemming met DSM worden bereikt. Dit proces heeft een vertraging opgeleverd van circa 7 maanden. Opgeteld bij de eerdere vertraging in de aanbesteding ten gevolge van het opnemen van de openbare ruimte en de garages, betekent dit een totale vertraging van 1 jaar. In het eerste kwartaal 2008 wordt het werk na goedkeuring door de stuurgroep Rijk-Gemeente op voorstel van de OBS BV door ProRail gegund door afsluiting van een voorovereenkomst met één van de aannemerscombinaties. Dit betekent dat de go/no go-beslissing begin 2008 zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

 

De uitvoering van het project Spoorzone (spoortunnel én nieuwbouw bovengronds) neemt ruim tien jaar in beslag. De planning, rekening houdend met de bovengenoemde vertraging van 1 jaar, is erop gericht in 2009 te beginnen met de bouw van de spoortunnel; dit is ongeveer 1 jaar na ondertekening van de bovengenoemde voorovereenkomst. In dat jaar zullen alle benodigde vergunningen zijn verleend en volgt half 2009 de definitieve gunning door ProRail, onder verantwoordelijkheid van het OBS Delft. Daarna kan de uitvoering onmiddellijk starten. Vooruitlopend op de definitieve gunning zullen mogelijk al voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden, zoals het verleggen van kabels en leidingen.

OV-knoop inclusief stationshal

 

Het ontwerp voor het OV-knooppunt wordt voorbereid. Voor het ondergrondse deel van het knooppunt (perronhal en fietsenkelder) werkt architectenbureau Benthem Crouwel het ontwerp uit. Het bouwmeestersoverleg heeft positief gereageerd op de ontwerpen.


 

Onderwerp

Oorspronkelijke planning

Stand van zaken

3. Uitvoerings- projecten

 

 

Stedelijke herontwikkeling:

Ontwikkelingsplannen bouwkavels in 2007

Volgens projectplanning van januari 2006 wordt het verkavelingsplan uitgewerkt in 2007. In verband met bovengenoemde vertraging zullen deze activiteiten plaatsvinden in 2008.

 

Verwervingen:  2007/2008

De gemeente is in 2000 begonnen met het aankopen van de panden in het stationsgebied, omdat toen steeds zekerder werd dat de tunnel er zou komen en de gemeente bewoners niet te lang in onzekerheid wilde laten. Het meeste onroerend goed is inmiddels in handen van de gemeente. Door de opgelopen vertraging zullen de aangekochte panden langer beheerd moeten worden. Ten gevolge van een aantal oorzaken zijn de verwervingskosten beduidend hoger uitgevallen dan op 5 oktober 2005 werd verwacht. Hierover zal afzonderlijk worden gerapporteerd.

 

Nieuwbouw spoorzone 2008-2019

De nieuwbouw in de Spoorzone kan voor een klein deel beginnen tegelijk met de bouw van de tunnel. De meeste woningen zullen later volgen. De laatste fase van de stedelijke ontwikkeling kan in 2020 klaar zijn.

4. Stadskantoor en stationshal

 

 

 

Architectenselectie Stadskantoor/station:

1 maart 2006 architect geselecteerd;

1 januari 2007 definitief ontwerp gereed

Na verschillende juridische procedures is voor de zomer 2007 de definitieve keus gemaakt voor architectenbureau Mecanoo. Het voornemen tot gunning is bekend gemaakt, de gunning kan echter pas plaatsvinden na goedkeuring van de Raad van het investeringskrediet voor het Nieuwe Kantoor en het beschikbaar zijn van het verder uitgewerkte Programma van Eisen. Na gunning van de opdracht kan gestart worden met het maken van het voorlopig ontwerp.

Vanwege de ligging van het stadskantoor, op de tunnel, op het ondergrondse station en middenin de OV-knoop zal in samenwerking met de constructeur van de tunnel en de architecten van het ondergrondse station en de buitenruimte het voorlopig ontwerp van het stadskantoor verder uitgewerkt worden. Na goedkeuring van het voorlopig ontwerp door de gemeente (HNK) en OBS (de stationshal), kan uitwerking van het definitieve ontwerp plaatsvinden, in samenwerking met de constructeurs van de tunnel, Benthem Crouwel (ondergronds station) en Joan Busquets voor de aansluiting met de openbare ruimte.

 

Europese aanbesteding bouw Stadskantoor/station:

tweede helft 2007 aanbesteding

De aanbesteding van de bouw kan starten op het moment dat het definitief ontwerp goedgekeurd is. Volgens de huidige planning moet start bouw plaatsvinden in mei 2011 omdat de 1e fase van het stadskantoor (ruwbouw) en stationshal gereed moet zijn voordat eind 2012 de trein door de tunnel gaat rijden.

 

 

Zodra de tunnel in gebruik is en het oude spoor weg is (2012), wordt naast de tunnel het tweede deel van het stadskantoor gebouwd, op de locatie van de spoorbaan die vrijkomt.

 

.

Subsidies  

 

Onderwerp

Oorspronkelijke planning

Stand van zaken

Subsidies

Subsidieaanvraag en -toekenning VROM:

1 november 2005 subsidieaanvraag naar VROM

Eerste voorschot van € 25 mln. naar Delft. In volgende jaar verantwoording

€ 50 mln. uitbetaald in 2008 op basis van een liquiditeitsbegroting in 2007

Financiële verantwoording: jaarlijks, eindverantwoording in 2009

Eerste voorschot ad € 25 miljoen is uitgekeerd in 2005.

Subsidieaanvraag en -toekenning Verkeer & Waterstaat

Voor 1 januari 2006 subsidieaanvraag van ProRail aan V&W

Uitbetaling door V&W aan ProRail in 2011

Voorwaarde: ingebruikneming in 2011

Subsidiebeschikking is door ProRail ontvangen (januari 2007).

Op 30 juli 2007 heeft het ministerie aan de gemeente toegezegd aan ProRail een aanvullende subsidie ad € 20,23 miljoen inclusief BTW (netto € 17 miljoen) te willen beschikken voor een toekomstvaste ligging van de tunnel bij de Kampveldweg.

In samenwerking met ProRail en het ministerie wordt – afwijkend van de bepalingen in de subsidiebeschikking – gestreefd naar het binnenhalen van betalingen voor reeds betaalde projectkosten.

Subsidie provincie Zuid-Holland:

Aanvraag en toekenning

Subsidie is toegekend en betaling van de eerste termijn aangevraagd.

Subsidie Haaglanden (BOR):

Aanvraag en toekenning

Subsidie is toegekend en betaling van het resterende bedrag aangevraagd.

Eigen inbreng gemeente Delft

Wijze van dekking van gekapitaliseerde OZB-opbrengsten

Eventuele aan te trekken leningen in verband met voorfinancieringen

Financiële en administratieve ontvlechting tussen het OBS en de gemeente vindt plaats ingaande 2007. De eigen bijdrage van Delft komt deels in 2007 en deels in 2008 beschikbaar. De financieel technische inpassing in de Delftse begroting en rekening moet nog met de accountant worden afgestemd.

 

 


Risico’s en beheersmaatregelen 

Bij de jaarrekening 2006 treft u hieromtrent een uitgebreide beschouwing aan.

 

Het project Spoorzone wordt in opdracht en voor risico van de gemeente Delft door het OBS gerealiseerd, waarbij de kosten en opbrengsten voor de aanleg van de spoorinfrastructuur (inclusief stationshal) en het bouw- en woonrijp maken onderdeel uitmaken van de door alle bij het project betrokken partijen goedgekeurde business case. De bovengrondse bouw van woningen en kantoren vindt plaats voor rekening en risico van externe partijen. Het stadskantoor wordt gerealiseerd voor rekening en risico van de gemeente.

 

Dit betekent ook dat, indien er per saldo aan het einde van de rit nog een restanttekort op het integrale project zou drukken, de gemeente daar in principe aanvullende middelen ter beschikking zal moeten stellen. Van belang is daarom dat mechanismen zijn ingebouwd om de risico's zo goed mogelijk te kunnen opvangen (risicobuffers) en beheersen.

 

Met de in de uitvoeringsovereenkomst ingebouwde ‘veiligheidskleppen’ zijn de aan dit project inherente risico’s beheersbaar. Ten eerste is in de uitvoeringsovereenkomst vastgelegd hoe om te gaan met kosten die het gevolg zijn van wijzigingen in (Europese) wet- en regelgeving of van risico's die niet of niet tegen redelijke commerciële voorwaarden verzekerbaar zijn. Ten tweede kan er geschakeld worden in de te realiseren ambities van de spoortunnel. De bestuurlijke overeenkomst voorziet in de keuze tussen de vier bestaande varianten (scopes). De randvoorwaarden bij een scopewisseling (aanpassen ruimtelijk functioneel ontwerp, toetsen aan de business case) zijn al opgenomen in de bestuurlijke overeenkomst en vereisen geen uitgebreide herbezinning van betrokken publieke partijen. Ten derde zijn in de business case – waarin alle baten en lasten van zowel het spoorse deel als het stadse deel zijn opgenomen, afgezet in de tijd – dynamische risicobuffers opgenomen. Gezien de looptijd van het project (einddatum: 2020) zal dit samenstel steeds veranderen: de afzonderlijke risicobuffers kunnen en moeten naarmate het project voortschrijdt in hun onderlinge samenhang aangepast worden.

 

In het algemeen zal de gemeente Delft bij de bepaling van haar totale benodigde weerstandscapaciteit nadrukkelijk rekening moeten houden met een verhoogd risicoprofiel dat het gevolg is van de uitvoering van complexe stedelijke projecten zoals het project Spoorzone. Maar naar de huidige stand en verwachtingen kunnen de risico’s voor het project Spoorzone opgevangen worden in de business case en is het niet noodzakelijk om in het gemeentelijk weerstandsvermogen rekening te houden met een risicobuffer.

 

Dit risico is incidenteel. Het project Spoorzone bevindt zich op dit moment nog in een voorbereidende fase, de aanbesteding is in volle gang. Er zijn op dit moment geen acties nodig om risico’s te  beperken of op te lossen.

 

De hoofdlijnen van de nabije toekomst

In het kader van aanbesteding van de bouw van de spoortunnel vinden gesprekken plaats met gegadigden. De uitkomst van de aanbesteding is bepalend voor de te realiseren scope en voor de projectplanning.