Stuk 241 I                                                                          Delft, 3 december 2007.

20355997

 

Onderwerp: Handboek Bestemmingsplannen 2007.

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

De gemeenteraad heeft op 2 oktober 2003 "Het plan van aanpak actualiseren bestemmingsplannen" vastgesteld. Dat plan van aanpak voorziet in een versneld actualiseren van alle Delftse bestemmingsplannen. De aanleiding voor het actualiseren van de bestemmingsplannen was het voornemen de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) te vervangen door een nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) die gemeenten verplicht te zorgen voor actuele bestemmingsplannen.

In het plan van aanpak is vastgelegd dat de gemeente Delft binnen een periode van vijf jaar het aantal van 120 bestemmingsplannen terug zou brengen tot 16 plannen[1].  Gekozen is voor standaardrichtlijnen om zo de uniformiteit van het proces en de inhoud van de Delftse bestemmingsplannen te kunnen waarborgen en om het actualiseringproces efficiënter te kunnen laten verlopen.

In april 2004 is daartoe het “Handboek Bestemmingsplannen 2004” door de raad vastgesteld. Dit handboek dient als leidraad voor de nieuw op te stellen bestemmingsplannen. Afgesproken is het handboek eenmaal in de één à twee jaar te evalueren. Het Handboek Bestemmingsplannen 2005 is de eerste evaluatie. De tweede  evaluatie van 2007 wordt nu ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

 

Het Handboek Bestemmingsplannen bevat standaarden voor:

 

De belangrijkste aanpassing van het handboek betreffen:

  1. veranderd beleid als resultaat van in de commissie Ruimtelijke Ordening gevoerde discussies in april en november 2007;
  2. invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro), nu gepland voor 1 juli 2008;
  3. voorschrijdend inzicht volgend uit jurisprudentie, praktijk en overleg met onder meer het Hoogheemraadschap Delfland.

 

Veranderd beleid

In discussies in de commissie Ruimtelijke Ordening in april en november dit jaar is gesproken over het verruimen van gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van met name de woonbestemming.

De commissie heeft zich uitgesproken voor verruiming van het maximale oppervlaktepercentage dat gebuikt mag worden voor een bedrijf aan huis van 30% naar 40%.


Stuk 241 I                                                                pag. 2.

 

 

Een ander belangrijk onderwerp is de verruiming van de bebouwingsmogelijkheden in tuinen en uitbreidingen ter plaatse van de kap. Het kunnen uitbreiden van de eigen woning is voor burgers een belangrijk onderdeel van het woongenot. De resultaten van de discussie in de commissie zijn juridisch vertaald in de voorschriften van dit aangepaste Handboek.

 

Aanpassingen die naar aanleiding van de discussies in de commissie zijn opgenomen en in nieuwe plannen mogelijk gemaakt worden[2]:

§             Toename van de maximum diepte van aanbouwen in de tuin van de woning van 2,5 naar 3,5 meter

§             uitbouwen aan de zijkant van de woning met een diepte 3,5 meter, of 2 lagen bij 2,5 meter diepte

§             vrijstelling dakopbouwen voor de voorzijde van de woning, i.p.v. alleen de achterzijde

§             dakterassen op woningen zonder kap

§             erkers tot een diepte van 1,2 meter over 2 lagen in de voortuin

§             entrees, luifels en bordessen in de voortuin

§             fietsenbergingen in de voortuin

 

De nieuwe Wro

De datum van de inwerkingtreding van de nieuwe Wro staat gepland voor 1 juli 2008. De nieuwe Wro verplicht niet alleen tot het hebben van actuele plannen maar verplicht ook tot het digitaal vaststellen en beschikbaar stellen van plannen op internet.

De Wro stelt voorts een vaste indeling en benaming van voorschriften verplicht. Deze regels staan niet in de Wro zelf maar worden vastgelegd in een ministeriële regeling. Deze regeling is nog niet vastgesteld. In het nu voorliggende handboek zijn deze eisen verwerkt voor zover  deze nu bekend zijn uit concept regelgeving.

Dit heeft er onder meer toe geleid dat een aantal bestemmingen is verdwenen of hernoemd. De bestemming ‘tuin’ is bijvoorbeeld vertaald naar het deel van de bestemming ‘wonen’ dat buiten het bouwvlak ligt. De bestemming ‘voortuin’ is hernoemd naar ‘tuin’. De volgorde en indeling van voorschriften behorende bij deze bestemmingen is aangepast aan de nieuwe regelgeving.

 

Voortschrijdend inzicht

Uit jurisprudentie, praktijk en overleg met onder meer het Hoogheemraadschap Delfland is gebleken dat het handboek op onderdelen aanpassing behoeft Het betreft onder meer onderstaande items:

§             Tot nu toe waren de regels voor bouwen in de tuin gebaseerd op de aanname dat bouwvergunningsvrije bouwwerken ook meetellen voor gestelde maximale bebouwingspercentages. Uit jurisprudentie blijkt echter dat deze bouwwerken niet mogen worden meegeteld. De voorschriften zijn hieraan aangepast.

§             Uit overleg met bouw- en woningtoezicht zijn ook een aantal veel voorkomende casussen naar voren gekomen die tot aanpassing hebben geleid. Een voorbeeld hiervan is het bouwen van fietsenbergingen bij scholen. Dit is in het nieuwe handboek direct mogelijk gemaakt zodat hiervoor niet meer met vrijstellingen hoeft te worden gewerkt.

§             Met het hoogheemraadschap zijn afspraken gemaakt over de manier waarop waterkeringen en beschermingszones worden opgenomen in nieuwe bestemmingsplannen.

 


Stuk 241 I                                                                pag. 3.

 

 

In de twee jaar na de vorige evaluatie is het actualiseringproces gestaag gevorderd. Het project is echter nog niet afgerond en de komende jaren worden nieuwe bestemmingsplannen gemaakt. In het handboek is een overzicht van behaalde resultaten en de planning voor de komende jaren opgenomen.

Na vaststelling van dit handboek worden de nieuwe bestemmingsplannen volgens de nieuwe regels opgesteld. Hierbij wordt opgemerkt dat de standaarden per plangebied worden gespecificeerd afhankelijk van het type plangebied en het daarin voorkomende type bebouwing en gebruik. 

 

Wij stellen u voor:

I.    Het Handboek Bestemmingsplannen 2007 vast te stellen.

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk                   ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                  ,secretaris.

 


Stuk 241 II

20355997

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 20 november 2007;

 

gezien het advies van de commissie Ruimtelijke Ordening van 20 november 2007;

 

overwegende dat het noodzakelijk is het Handboek bestemmingsplannen te actualiseren

 

b e s l u i t :

 

I.   het Handboek Bestemmingsplannen 2007 vast te stellen.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 20 december 2007.

 

 

 

                             ,burgemeester.

 

 

 

                             ,griffier.

 

 

 

 

 



[1] Na afronding van deze actualisering zullen er vermoedelijk 21 bestemmingsplannen zijn i.p.v. 16 aangezien sommige gebieden uiteindelijk twee plannen zijn geworden.

[2] Deze opsomming is niet uitputtend