Het concept ontwikkelingsplan en beeldkwaliteitplan Albert Heijn laan van Altena is op 8 april 2008 gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst in het buurtcentrum de Parel aan de Parel, Van Berensteynstraat 99 in Delft. De presentielijst is door 44 mensen getekend. Het feitelijke aantal bezoekers lag aanmerkelijk hoger.

Het plan is toegelicht met verschillende panelen met tekeningen, foto’s en teksten. Er waren deskundigen van de verschillende vakteams aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het geven van een nadere toelichting. Bij een inspraakloket is gelegenheid geboden mondeling een inspraakreactie op het voorgenomen plan te geven. Deze zijn in het verslag Memo mondelinge inspraak concept ontwikkelingsplan en beeldkwaliteitplan Albert Heijn  Laan van Altena dd. 15 april 2008 opgenomen.

De inspraakreacties hebben voor een groot deel betrekking op de inhoud van het ontwikkelingsplan. Ook is er een aantal opmerkingen over de beeldkwaliteit gemaakt. Een aantal reacties heeft betrekking op andere zaken dan het voorliggende ontwikkelingsplan en beeldkwaliteitplan.

Omwonenden hadden graag concrete bouwplannen op de inspraakavond gezien. Deze zijn er echter nog niet. Een ontwikkelingsplan en beeldkwaliteitplan zijn twee kaders die de bebouwingsvlakken en randvoorwaarden (hoogte, breedte, gewenste vormgeving) aangeven op grond waarvan de architect zijn ontwerpen gaat maken.

Meerdere mensen vragen zich af waarom de Albert Heijn uit mag breiden. Over de uitbreiding heeft reeds eerder besluitvorming plaatsgevonden. In de Ontwikkelingsvisie Delft Buurtwinkelcentra 2002 - 2010 (vastgesteld door de gemeenteraad op 26 juni 2003) is rekening gehouden met de voorgenomen uitbreidingsplannen van de Albert Heijn aan de Laan van Altena. Mogelijke medewerking aan het bouwplan voor Albert Heijn is ook vastgelegd in het bestemmingsplan Noordwest, deelgebied 1 (vastgesteld door de gemeenteraad op 20 januari 2003).

De vraag waarom er wel meegewerkt wordt met de uitbreiding van de Albert Heijn terwijl het ‘Beschermd Stadsgezicht Agnetapark’ nog niet is afgerond heeft geen relatie met het ter inzage liggende ontwikkelingsplan. Het leidt daarom niet tot de aanpassing van de planning van het ontwikkelingsplan.

Opmerkingen over de uitvoering van de Ruys de Beerenbrouckstraat hebben ook geen relatie met het ontwikkelingsplan. De uitvoering van deze straat zal binnenkort afgerond, tot nu toe is het te koud geweest voor het plaatsen van thermoplast strepen en markeringen op het wegdek.

Twee inspraakreacties zijn binnengekomen ruim na het sluiten van de inspraaktermijn, deze zijn niet meegenomen in de beantwoording. Er wordt een brief naar de indieners gestuurd om hen hiervan op de hoogte te stellen en hen uit te nodigen voor de commissie.

 

In het navolgende wordt een toelichting gegeven op de inspraakreacties op de inhoud van het ontwikkelingsplan en het beeldkwaliteitplan. Er worden concreet 3 aanpassingen van het Ontwikkelingsplan voorgesteld en 1 van het beeldkwaliteitplan (vet gedrukt weergegeven in de tekst).

 

Ontwikkelingsplan:

1.       Door omwonenden wordt gevraagd om een doorgang te houden tussen het bestaande blok aan de Laan van Altena en de nieuwe woningen. Hierbij moet rekening gehouden worden met de toegankelijkheid van mindervaliden.

Beantwoording:

Tussen de bestaande en nieuwe woningen zal een pad komen. De plannen moeten voldoen aan het Handboek toegankelijkheid (pagina 13 Ontwikkelingsplan). Hierin staat dat een pad met incidenteel tegemoetkomend verkeer voor goede toegankelijkheid van mensen met eventuele hulpmiddelen (rolstoel, rollator, krukken) en spullen (tassen, fiets, brommer), een vrije doorgangsbreedte moet hebben van ten minste 1,20 meter. Hieraan zal dit pad moeten voldoen. De plankaart en de tekst zullen hierop worden aangepast.

 

2.       Er wordt betwijfeld of de op het aanzicht (tekening) van de Laan van Altena aangegeven hoogtematen van de bestaande woningen kloppen met de werkelijkheid. Tevens wordt gevraagd om de nieuwbouw niet hoger te maken dan het hoekblok aan de Laan van Altena 2-8.

Beantwoording:

Dit is een terechte opmerking. De tekening klopt met de bouwtekeningen van de genoemde woningen die in het archief van de gemeente Delft aanwezig zijn. De gemeentelijke landmeter heeft echter ter plaatse de woningen nagemeten en komt tot een andere maatvoering. De lage woningen hebben een nokhoogte van +8,60 meter NAP (maaiveld ca. +0,0 tot +0,10 m NAP) in plaats van de aangegeven +8,05 meter. De hogere woningen hebben een nokhoogte van +10,20 meter NAP (maaiveld zie boven) in plaats van de aangegeven +10,50 NAP. Het verschil tussen de woningen is dus 1,60 meter in plaats van 2,45 meter.

De tekening van de bestaande woningen wordt op deze gegevens aangepast en in de tekst wordt opgenomen dat de nieuwe woningen niet hoger mogen worden dan +10,20 NAP meter.

 

3.       De omwonenden vragen of de hoogte gelijk kan worden aan de woningen ernaast. Daarnaast wordt de diepte van de nieuwe woningen te groot gevonden.

Beantwoording:

De woningen worden even hoog (ca. 10,20 meter) als de woningen die verderop in de straat staan (Laan van Altena 2-8). Het ritme dat langs de Laan van Altena wordt ingezet (hoog- laag- laag- hoog) wordt op een vloeiende manier afgemaakt met de nieuwe woningen. Daarnaast worden de hoogte en de diepte van de woningen afgestemd op de huidige normen van een eengezinswoning.

 

4.       Omwonenden vragen zich af hoeveel vrachtverkeer er dagelijks bij de Albert Heijn komt, of de laad en los plek niet te klein is en waarom deze niet aan de Ruys de Beerenbrouckstraat komt. Ook spreken ze de bezorgdheid uit over de toename van geluidsoverlast door koelwagens en airco’s.

Beantwoording:

Op dit moment komen er 4 vrachtwagens per dag + 1 bestelbus. Er zullen in de toekomst naar verwachting 6 bevoorradingswagens komen + 1 bestelbus op maandag t/m donderdag. Op vrijdag en zaterdag verwacht men 8 vrachtwagens.

De laad- en loshof is aan de achterzijde gesitueerd, omdat de Ruys de Beerenbrouckstraat te druk is voor manoeuvrerende vrachtauto’s. De laad en loshof wordt zodanig gedimensioneerd, met een overhoekse deuropening (de hele hoek van het gebouw kan open) dat achterwaarts binnenrijden door vrachtwagencombinaties van 12 meter geen probleem is. De vrachtwagens zullen vervolgens voorwaarts het hof weer uitrijden en over de Storklaan en W.H. van Leeuwenlaan weer wegrijden.
Van de genoemde vrachtwagens zal de helft uitgerust zijn met een koelinstallatie. De geluidsproductie van deze wagens zal niet hoger zijn dan nu, bovendien zal er in de toekomst inpandig worden geladen en gelost. Dit beperkt de geluidsoverlast in vergelijking met de huidige situatie.
In de samenwerkingsovereenkomst met Ahold Vastgoed BV is met betrekking tot de winkel opgenomen dat het besluit ‘Detailhandel en ambachtsbedrijven’ van toepassing is. Hierin staat dat te plaatsen geluidsproducerende apparaten zoals airco’s niet mogen leiden tot een hogere geluidsbelasting op gevels van woningen dan 50 dB(A). Opstelling van dergelijke apparatuur moet zodanig plaatsvinden dat de geluidsbelasting op gevels van woningen tot het maximum wordt gereduceerd.

 

5.       Opgemerkt wordt dat de woningen verspringen ten opzichte van de rooilijn en het trottior ook. Men ziet liever dat de rooilijn en het trottior recht doorlopen.

Beantwoording:

Er is gekozen voor een heldere scheiding tussen openbaar en privé. Aangezien de parkeerplaatsen bij de woningen verkocht gaan worden, heeft dit als gevolg dat het trottior op deze plek enigszins zal verspringen. Door deze parkeerplaatsen te koppelen aan de woningen (opritten) ontstaat er helderheid over de situatie tussen klanten van de Albert Heijn, buurtbewoners en de eigenaren van de parkeerplaatsen.

De rooilijn van de woningen is gelijkgesteld aan die van de erkers van het woningblok aan de Laan van Altena 2-8. De woningen staan hierdoor 1,60 meter naar voren ten opzichte van de bestaande woningen om een woning (10,5 meter) en tuin (11 meter op het noorden) te kunnen maken die voldoen aan moderne maatvoeringen.

 

6.       Bewoners van de Donker Curtiusstraat willen de parkeerplaatsen die verdwijnen ten gevolge van het opheffen van een deel van deze straat, elders gecompenseerd krijgen.

Beantwoording:

De gemeente bekijkt in hoeverre dit mogelijk is.

 

7.       De Lindenhof heeft een hoge parkeerdruk, er wordt voorgesteld om deze parkeerdruk mee te nemen in de ontwikkeling van de Albert Heijn. Dit omdat bezoekers van de Lindenhof nu ook gebruik maken van de parkeerplaats van deze winkel.

Beantwoording:

Het staat de Lindenhof vrij om hierover afspraken met de Albert Heijn te maken. De gemeente kan AH juridisch niet afdwingen bij de mogelijke uitbreiding de bestaande parkeerdruk ook te ondervangen.

 

8.       Inspreker meldt dat de afwijking van het vigerende Bestemmingsplan dermate groot is dat procedures van Beroep en Bezwaar ex art 19 WRO grote kans van slagen hebben.
Dezelfde inspreker is van mening dat er in het Ontwikkelingsplan moet komen te staan dat er tegen de wijzing Bestemmingsplan ex art 19 WRO de mogelijkheid van Beroep en bezwaar open staat.
Gemengde doeleinden maakt volgens de inspreker een ‘grootwinkelbedrijf’ niet mogelijk.

Beantwoording:

In het vigerende bestemmingsplan is een bebouwingsvlak en bouwvolume opgenomen voor de nieuwe supermarkt die weinig kleiner is dan de huidige bouwplannen. In het vigerende bestemmingsplan wordt zelfs een hoger gebouw (14 meter met vrijstelling tot 15 meter) toegestaan dan in het ontwikkelingsplan. De vergroting van het winkelvloeroppervlak is reeds onderdeel van het vigerende bestemmingsplan.
Zodra de bouwvergunning ingediend wordt zal het bouwplan samen met het ontwikkelingsplan in het kader van de vrijstellingsprocedure ter inzage gelegd worden (naar verwachting september 2008). Gedurende de periode van zes weken staat het een ieder vrij om zienswijzen in te dienen. Bij de te verlenen vrijstelling wordt helder aangegeven welke rechtsmiddelen vervolgens openstaan. Indien medewerking wordt verleend aan een vrijstellingsprocedure ex. artikel 19 WRO kan, nadat de bouwvergunning ook is verleend, tegen laatstgenoemde bezwaar en beroep worden aangetekend.

De vraag of een supermarkt is toegestaan binnen de bestemming gemengde doeleinden is niet aan de orde. Het ontwikkelingsplan vormt de onderbouwing voor de vrijstelling van de supermarkt. Met de vrijstelling wordt de categorisering van de supermarkt mogelijk gemaakt.

 

9.       De fabriek van DSM is nog steeds een categorie V inrichting waar met gevaarlijke en ontplofbare stoffen wordt gewerkt. Volgens de inspreker zouden er om die reden geen woningen in de nabijheid van die fabriek mogen worden gebouwd.

Beantwoording:

In het Bestemmingsplan Noordwest 1 staat al opgenomen dat DSM-gist geen gevaar vormt voor ontwikkelingen: bij DSM-Gist bevinden zich diverse opslagen met verschillende gevaarlijke stoffen. De provincie Zuid Holland geeft aan dat voor dit bedrijf, op grond van de aanwezige gevaarlijke stoffen, geen risico analyse hoeft te worden opgesteld. De risicocontour van het plaatsgebonden risico van DSM-gist loopt niet over de Laan van Altena heen, hij ligt er ver vandaan. Daarom levert de aanwezigheid van DSM-gist geen beperkingen op voor de planvorming.
Omdat dit al in Bestemmingsplan Noordwest 1 vermeld staat, wordt het ontwikkelingsplan hierop niet aangepast.

 

10.    Inspreker is van mening dat een landmark in de knik van de Ruys de Beerenbrouckstraat niet gewenst is. En dat dit een te grote bouwmassa tot gevolg heeft.

Beantwoording:

Ahold zet zich in om op deze plek méér te bouwen dan een standaard platte supermarkt met ernaast een groot veld met geparkeerde auto’s. Het volume dat daarvoor nodig is kan door de ruimte die geboden is in het ontwikkelingsplan op een interessantere manier vormgegeven worden. Het accent, dat als ‘landmark’ werkt, langs de Ruys de Beerenbrouckstraat draagt hieraan bij. Vroeger stond op deze plek een kerk die als landmark fungeerde. Voor de nieuwe Albert Heijn komt extra ruimte in de vorm van een plein met bomen en extra groen in het verlengde van de waterpartij.

 

11.    Bij financiële uitvoerbaarheid van het project wordt de kanttekening gezet dat de gemeente geen kosten wil maken aan dit project. Het bouwen tegen een beschermd Rijksmonument zou de gemeente wel meer waard mogen zijn: minder woningen, zeer bijzondere architectuur ed.

Beantwoording:

De gemeente heeft veel tijd en energie besteed aan de totstandkoming van het voorliggende ontwikkelingsplan. Hierin is altijd als uitgangspunt geweest (en is nog steeds) de cultuurhistorische waarde van de plek. Na de uitvoering van de bouwplannen zal er sprake zijn van een forse kwaliteitsimpuls van de omgeving. De herinrichting van het openbaar gebied met de uitbreiding van de groenfunctie en het doortrekken van de boomstructuren, zal aan deze impuls in belangrijke mate bijdragen. Dat er in de paragraaf financiële uitvoerbaarheid staat dat de ontwikkeling per saldo geen financiële consequenties heeft voor de gemeente, betekent dus niet dat het daarom ten koste gaat van de kwaliteit.

 


Beeldkwaliteitplan:

 

12.    Het wordt wenselijk gevonden dat er in de criteria van het beeldkwaliteitplan opgenomen wordt dat een schuine kap vereist is in plaats van gewenst.

Beantwoording:

Het beeldkwaliteitplan zal hierop aangepast worden. Er zal in komen te staan dat een schuine kap een vereiste is. Om architectonische variatie op de kop aan de W.H. van Leeuwenlaan mogelijk te maken zal er aan toegevoegd worden dat maximaal 10% plat mag zijn.

 

13.    Omwonenden willen dat de erfafscheidingen mooi zijn aan de voor- en achterkant en aansluiten bij de sfeer van het Agnetapark.

Beantwoording:

In het beeldkwaliteitplan worden erfafscheidingen in de vorm van hagen geëist aan de voorzijde direct in het verlengde van de bestaande hagen.

In het kader van het vereiste politie keurmerk veilig wonen, zullen aan de achterzijde de hagen gecombineerd worden met gebouwde erfafscheidingen. Deze worden ook meeontworpen met de woningen en zullen dus voor alle woningen gelijk zijn.

 

14.    Er wordt een aantal tips gegeven mbt de vormgeving van de woningen en de inrichting van de openbare ruimte. Rekening houdend met een bereikbare brievenbus aan de Albert Heijn, het aan het zicht onttrekken van de auto’s op het parkeerdak, met ramen aan de zijkant van de bestaande woningen aan de Laan van Altena, met het ritme, de kapopbouw en de architectuur (bouwstijl) van de woningen. Ook wordt in de openbare ruimte het doortrekken van bomenrijen genoemd.

Beantwoording:

De gemeente hecht veel waarde aan de uitstraling van de nieuwe woningen, daarom is er een beeldkwaliteitplan opgesteld, waarin heldere kaders staan weergegeven. Hierin staat te lezen dat de nieuwbouw moet aansluiten en passen bij de bestaande woningen en dat de auto’s op het dak van de winkel niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Het is aan de Welstandscommissie om hier streng op toe te zien. De gemeente zal naast het advies van de welstandscommissie hier ook nadrukkelijk op toezien.
Bij het hoofdstuk Openbare ruimte staat dat de bestaande bomenrijen doorgetrokken worden, voor zover dat fysiek mogelijk is. Op de plankaart zal een indicatie van de doorgetrokken bomenrij in de Laan van Altena opgenomen worden.
Tenslotte is nog vermeldenswaard dat het verslag van de inspraak ook aan de architect wordt verstrekt, zodat hij op de hoogte is van de gemaakte opmerkingen van insprekers en de standpunten van de gemeente.