Verslag inspraakbijeenkomst concept Gebiedsvisie Delftse Hout

Donderdag 10 juli 2008, van 19:00 tot 21:30 uur, in De Papaver

 

Inleiding

De concept gebiedsvisie Delftse Hout heeft ter inzage gelegen van 1 t/m 14 juli 2008. Op 10 juli heeft een informatieavond plaatsgevonden. Daarbij is de concept gebiedsvisie toegelicht door middel panelen met tekeningen, foto’s en teksten. Drie deskundigen van de gemeente waren aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het geven van nadere toelichting: Wiebe Postma, gebiedsmanager Delftse Hout, Ted van der Klaauw, sr. Ontwerper RO, Diny Tubbing, Stadsecoloog en Corry Jongeling, verslaglegging.

Bij een inspraakloket is gelegenheid geboden mondeling een reactie op de concept visie te geven. Aan de leerlingen van het Grotiuscollege was reeds op 30 mei 2008 toegezegd, dat de door hun opgestelde adviezen meegenomen zullen worden in de inspraakreacties.

Alle opmerkingen zijn opgenomen in het onderstaande verslag.

Reacties

De volgende personen / organisaties hebben gereageerd:

Dmv een presentatie (leerlingen Grotiuscollege)

1.     DYL (Designing Youth Life)

2.     Hugo agency

Per E-mail

3.     mevr. A.M. Niesten

4.     Bureau G10, dhr. G. Kalter

5.     dhr. W. van De Poll

6.     mevr. I. Joustra

7.     Bureau G10/Geerten Kalten

8.     Andor Richter (na sluiting; 15/07/08)

Per elektronisch contactformulier (website gemeente Delft)

9.     mevr. S. Heuvelman

Per brief

10.  KNNV, regio Delft, dhr. G. van Poelgeest

11.  ATV Levenslust, mevr. L. Koot-Lakeman

12.  Gijs Heutink Advocaten, mevr. G. Marmelstein (namens cliënten Slier en Uitterdijk)

13.  Belangenvereniging Onze Indische Buurt

De volgende personen hebben de presentielijst getekend:

 

Naam

 

Straat en huisnummer

Postcode

Woonplaats

Bertus Laros

Oostblok 160

2612 PG

Delft

Andor Richter

Middelweg 2

2498 ZC

Den Haag

L. Hendriks

Westvest 109

2611 AZ

Delft

Fam. Van Baal

Bieslandsekade 116

2612 JZ

Delft

Ed van Gent

Brasserskade 216

2616 LA

Delft

Van der Linden

Lijsterbeslaan 93

2612 TX

Delft

Van der Horst

Kleveringweg 57

2616 LZ

Delft

Frans Coppens

Delfgauwseweg 112

2628 EW

Delft

Ravindra Kiel

Diamantpad 27

2628 SC

Delft

Marits Niesten

Roland Holstlaan 712

2624 JC

Delft

Hans Huisman

Oude Delft 171

2611 HB

Delft

Schoonhoven

Korftlaan 8

2616 LJ

Delft

N. Splacken Ham(?)

Korftlaan 8

2616 LJ

Delft

Eric Krens

Meikoninginlaan 5

2645 NS

Delfgauw

Jan Perlot

Koningsveld 149

2628 LT

Delft

A. Rellemans

Soendastraat 15

2612 EK

Delft

Amber Nowak-Cozzi

Ecodusweg 21

2614 WS

Delft

Hans Slier

Zuidbuurt 10A

3141 EM

Maassluis

Stefan van Leeuwen,Het Rieten Dak

Middelweg 3

2616 LV

Delft

J. Kooijman

Ada van Hollandstraat 28

2613 SK

Delft

Chris Koijmans

Sadatweg 55

2622 PA

Delft

Herman van der Helm

Zomereik 21

2498 BS

Den Haag

Piet van Drongelen

Middelweg 7

2616 LV

Delft

René Dallinga

Gele Lis 2

2498 BC

Den Haag

Willem Bas

Oudemansstraat 93

2628 KL

Delft

G.J. Meijerink

Middelweg 11

2616 LV

Delft

Roel Sieuwerts

Parkmanager

 

 

W. v.d. Poll

Hoornsekade 13

2635 HA

Den Hoorn

 

Mondelinge inspraak

1.     De inspreker vindt het een onzalig plan. Volkstuinen weg. Niet doen. Bevreemding: al zo in plan omschreven alsof het vast staat. Geldderving voor vereniging. De tuin niet meer verkoopbaar, chaos en de investering in clubhuis wordt ongedaan gemaakt. Stukje wat een geprivatiseerd stukje is: dat is niet  helemaal juist in huurcontract moet doorloopbaar zijn. Vereniging wil wel meedenken om de doorloopbaarheid te verbeteren door b.v. door de gemeente een brug aan te leggen zodat het helemaal doorloopbaar wordt. Fruitgaar­den? Wie gaat dat dan onderhouden, omdat afdeling Groen nu al onvoldoende tijd ter beschikking heeft?

2.     Bij de presentatie van zowel het bureau als met de school is de as ter hoogte van de volkstuinen niet gepresenteerd. De inspreker hoopt dat de leerlingenpresentatie betrokken wordt bij het definitieve plan.

3.     Insprekers geeft aan de vorm van de avond niet adequaat genoeg te vinden. Geen presentatie, en de avond is eigenlijk ook niet bedoeld als discussie. In Voorhof en Buitenhof ging het ook niet goed. Door onvoldoende informatie ontstaat achterdocht.

4.     Inspreker spreekt namens de verenigingen aan het Baden Powelpad en het Botenpad. Een toegang vanaf de Tweemolentjeskade en behoud van P1 is van essentieel belang voor deze verenigingen. Ook ten aanzien van de huidige vergunningen die dit eisen.
Eventueel bij verdieping en verbreding van de A13 is er geen ruimte meer voor de 9 verenigingen die daar zitten. Deze willen dan ook graag op de hoogte gehouden worden.

5.     Inspreker is recreatief gebruiker van de Delftse Hout. Vindt het een zeer ingrijpend en schrikwekkend ontwerp/project. Kleinere ingrepen kunnen veel effectiever zijn dan er een enorme bouwput van te maken.

6.     Er zijn parkeerplaatsen gepland aan de Brasserskade. De plaats nog niet bekend. De direct omwonenden, inspreker is woonachtig aan Brasserskade 216, dienen direct op de hoogte gesteld te worden in plaats van via algemene publicaties wanneer er gestart wordt. Bewoners Brasserskade 216 krijgen geen Delftse Post en de Stadskrant in de bus.

7.     Inspreker ziet graag maatregelen om het parkeren aan de Korftlaan aan de zijde van De Papaver in het gras tegen te gaan. Parkeerplaatsen ter hoogte van de camping Delftse Hout meer benutten (ruim 100 plaatsen).

8.     Delftse Hout zou volgens inspreker moeten aansluiten op het fietsknooppuntsysteem Midden Delfland.

9.     Houdt rekening met de bewoners van de Delftse Hout: dus niet alleen de mensen maar ook de natuurlijke bewoners. De rust moet blijven.

10.  Geluidsscherm grootste weldaad voor de Delftse Hout. In de Delftse Hout is er nooit rust. Goede verlichting. Goede grindpaden. Mooi meubilair.

11.  Noordwest-zuidoostroute moet Noord-zuidroute worden.

12.  Midden Delfland gebied ook een strandje aanbrengen, zodat mensen uit Tanthof daar kunnen recreëren.

13.  Delftse Hout is erg divers. Er zijn drukke en rustige stukken. Oppassen dat de Delftse Hout overal druk wordt.

14.  Inspreker is van mening dat om sportverenigingen een hek moet, anders werk je vandalisme in de hand.

 

Centrale vragen en algemene reacties

§       Van Baal met echtgenote: Is woonachtig in Delfgauwse Weije. Laat het zoals het is, maar onderhoud het. Er zijn geen bankjes meer waar je als oudere kan uitrusten. Maak wandelpad langs Bieslandsepad zodat je niet door fietsers omver wordt gereden.

§       Heeft het Delftse Bestuur niets geleerd na het referendum Delftse Hout? De Delftse Hout is nu toegankelijk genoeg. Het is een prachtig gebied.

§       Waarom moet er veranderd worden?
Antwoord: De gemeente is van mening dat er in de gebiedsvisie geen grootscheepse veranderingen staan. Het gebruik verandert en de woningbouw komt steeds dichterbij. Wanneer we het zo laten, dan kan over 10/20 jaar het bestuur niet meer garant staan voor de huidige schoonheid van de Delftse Hout.

Vanuit de zaal wordt aan de overige aanwezigen gevraagd of iedereen de gebiedsvisie wel heeft gelezen? 85% blijft namelijk zoals het nu is.

§       De gemeente spreekt van toenemende druk op de Delftse Hout, maar wil wel het water vergroten. Dat maakt het gebruiksoppervlak van de Delftse Hout nu juist weer kleiner.

§       Het is goed dat de Gemeente wat gaat doen. De toegankelijkheid kan verbeterd worden en de bewegwijzering kan ook beter. Goede greep om hier iets aan te doen, maar laat die ingrepen dan wel zo min mogelijk zijn, de impact zo miniem mogelijk.

§       Is het mogelijk om het project op te delen?
Antwoord: visie geeft richting, het houdt niet in dat het een en ander niet kan. Na vaststelling van de visie worden deelprojecten benoemd.

§       Is de gemeente niet bang voor een nieuw referendum straks?
Volgens de aanwezigen schijnt de gemeenteraad besloten te hebben dat er niet een nieuw referendum gehouden kan worden.

§       Waarom is in de gebiedsvisie de Dobbeplas en Balijbos niet meegenomen?
Antwoord: in hoofdstuk 3 wordt vermeld dat de Delftse Hout niet op zichzelf staat. Een heel groot groen gebied is verdeeld in drukke gebieden (waaronder de Delftse Hout) deze worden ingericht voor een intensiever gebruik; en andere gebieden worden rustiger gehouden.

§       Verzoek om ook te denken richting Zoetermeer: fietspad door Balijbos naar Zoetermeer. Maak toezeggingen hierover in het verleden nu waar! (knelpunt Pijnacker)

§       Er zou sprake zijn dat Xotus weggaat. Gebruik die kans dan gelijk om toegang aan die zijde te realiseren naar de Delftse Hout. Bijvoorbeeld door een houten brug te maken.

§       Er zijn veranderende wensen inzake de recreatie. Er ontbreken nu erg veel bankjes. Dat zijn bestaande wensen.
Antwoord: er is al opdracht gegeven voor het plaatsen van nieuw meubilair. Daar wordt druk aan gewerkt.

§       Maak verschil tussen wat nodig is (nu realiseren) en luxe veranderingen (ter heroverweging). In de visie staat het basisniveau, maar geef dat als gemeente aan.

§       Parkeerplaatsen verdwijnen: De toegang vanaf de Brasserskade is al een aantal jaren afgesloten. Wanneer de parkeerplaatsen verdwijnen aan de ring wordt het voor ondernemers steeds moeilijker, omdat hun gasten te ver moeten lopen om bij de accommodatie te komen, zoals het Rieten Dak. Mensen die slecht ter been zijn moeten toch redelijk dicht bij de accommodatie kunnen parkeren. De ondernemer van het Rieten Dak is afhankelijk van bruiloften, feesten en partijen.
Antwoord: parkeerronde wordt niet altijd gebruikt. Daarom is het idee om daar parkeerplaatsen weg te halen en weer in gebruik te nemen als natuur. De uitdrukkelijke wens om de accommodaties bereikbaar te houden is bekend, maar het is de vraag of dat via een hele lus parkeerplaatsen moet.

§       Schietvereniging Doeltreffend: 9 maatschappelijke instellingen moeten plaats gaan maken. De vereniging wist hier niets over.

§       Zwakke punten: hoe is dit overzicht tot stand gekomen? Hoe worden deze zwakke punten opgeheven? Hoe worden sterke punten behouden? Hoe is dit meetbaar?
Antwoord: In diverse bijeenkomsten, is in verschillende samenstellingen gepraat over het opheffen van de zwakke punten (in het platform Delftse Hout, op ambtelijk niveau, met omliggende gemeenten, Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap). In de slotanalyse: zijn tijdens ontwerpateliers mogelijke oplossingen aangedragen om de zwakke punten op te heffen.
Er is dus eerst een sterkte/zwakte analyse gemaakt; daarna een eerste ontwerp waarin nog te veel ideeën in zaten die onuitvoerbaar leken. Na de ontwerpateliers en de discussie met de jongeren van het Grotiuscollege, ligt er nu een realistische visie.

§       Naar aanleiding van de ontwikkelingen met betrekking tot het crematorium: is dat in de visie meegenomen?
Antwoord: Ja.

§       Verbreding A13 niet ondertunneld, in hoeverre is dat meegenomen?
Antwoord: niet. Dat is vooruitlopen op een onzekere toekomst.

§       Wat betekent verbreding van de A13? Milieuhinder moet juist verminderen.
De relatie Delftse Hout met de stad Delft versterken.
Assen zijn benoemd voor deze verbinding (kruisbaarheid vergroten). Hierbij ook denken aan de as St. Jorisweg en Van Miereveltlaan. Deze moet dan ook aangepakt worden.
In de MER A4 is gevraagd om onderzoek te doen naar verbreding van de A13 als alternatief. Wel is dan ook de eis dat de A13 zo verdiept mogelijk wordt aangelegd om de barrièrewerking van de A13 tegen te gaan.

§       Geluid Rijksweg 13 is zeer storend in de Delftse Hout. Het geluid is niet uit te zetten. De druk op het gebied de Delftse Hout is groot, moet het nog drukker worden?
Antwoord: de drukte is de realiteit van vandaag, morgen en overmorgen. Het plan gaat er juist over hoe we in de toekomst met die drukte moeten omgaan.

§       Waarom moet Delft alleen zoveel geld investeren terwijl Den Haag aan de rand van de Delftse Hout een wijk met 20.000 inwoners aanlegt?
Antwoord: geld is hier nu niet aan de orde.

§       Zet een hek om de Delftse Hout met voor alle Delftenaren een toegangspas.
Antwoord: Delft is een compacte stad. De mensen zijn aangewezen op de randen van de stad om te recreëren. De Delftse Hout is een van de stukjes goud van Delft. Onderzoek is er gedaan. De uitkomst is vooral om geen grootscheepse veranderingen door te voeren, maar met enkele kleine ingrepen in het gebied de functie te versterken.

§       Xotus is geschrokken van het plan. Het is al 3 jaar met RO in gesprek om een brug als ontsluiting te realiseren. Van deze visie zoals deze er nu ligt wist hij niets. In deze visie zit het plan een parkeergarage op het glazen dak van Xotus te realiseren. Zestig gezinnen zijn afhankelijk van deze locatie. Dat het gebied bij Xotus ge-üpgraded moet worden daar is hij het helemaal mee eens. Maar dit is niet de juiste locatie voor een parkeergarage.

§       Initiatiefnemer referendum: magere visie. In een klein boekje 12 jaar toekomst te verwoorden. Dan de vraag om op zo weinig informatie een oordeel te geven. Waarom wordt de visie niet in 12 kleine jaarstukjes opgedeeld. Die 12 stukjes elk apart fysiek beschrijven stap voor stap. Dus in plaats van de 12 jaarsvisie communicatie over het eerste jaarsstukje. Maak wel een plan voor 12 jaar, maar leg dat in de kast en haal daar elk jaar een stukje uit wat verder uitgewerkt wordt. Het gaat nl. om nu!

§       In hoeverre hebben wij als burgers nog invloed op de plannen?
Antwoord: a.s. maandag is de stuurgroep Delftse Hout. Hierin zitten twee wethouders (Lian Merkx & Anne Koning), de ambtelijk opdrachtgever van het gebiedsprogramma en Wiebe Postma. Als 1e punt staat de terugkoppeling over deze avond op de agenda. In de stuurgroep wordt de beslissing genomen of deze visie naar de gemeenteraad van september gaat, aangevuld met de opmerkingen van vanavond of dat er meer tijd nodig is voor het ontwikkelen van draagvlak.

§       Krijgt de raad meer informatie dan de burgers?
Antwoord: Naast de concept gebiedsvisie krijgen zij ook de inspraaknotitie, plus de resultaten van de onderzoeken die hieraan vooraf gingen. Deze rapporten zijn openbaar en staan gepubliceerd op de gemeentesite (zie www.gemeentedelft.info/delftsehout).

§       Het is lastig dat er geen presentatie wordt gehouden over hoe het gaat worden.
Antwoord: In deze visie staat niet beschreven hoe het allemaal zal worden, het is geen bestemmingsplan. De visie probeert een richting aan te geven, een kader voor de ontwikkelingen die de gemeente op zich af ziet komen. In die zin moet deze visie niet beschouwd worden als een concreet eindpunt.

§       Waarom nieuw bestemmingsplan? Is helemaal niet nodig. Alles groeit en bloeit en ziet er schitterend uit.
Antwoord: Na 10 jaar moet het bestemmingsplan herzien worden. In het verleden is dat niet altijd gebeurd. Wettelijk is dat wel verplicht. Er vindt nu een inhaalslag plaats.

§       Er moet inderdaad een lange termijnplanning komen. Er wordt respect gevraagd voor de mensen die deze avond georganiseerd hebben. Mensen voelen(!) dat 4 dagen te kort is om te reageren. Dat dit traject al langer loopt daar hebben ze geen zicht op. Het plan ligt er nu. Visie moet eerst gedragen worden en daarna pas vastgesteld. Zover is het nu nog niet.

§       Verzoek van Bertus Laros om de concept-visie toegestuurd te krijgen. Hij is niet in het bezit van een computer (en heeft dus geen internet) en wil toch graag thuis rustig de visie kunnen bestuderen.
Antwoord: Er liggen exemplaren ter inzage bij de publieksbalie of zijn te koop voor €15,-. Ook bij De Papaver zijn er inzage exemplaren.
Voor iemand met pensioen is €15,- veel geld.

Afspraken

§       Alle aanwezigen ontvangen een exemplaar van de inspraaknotitie wanneer zij hun adresgegevens hebben achtergelaten op de presentielijst.

§       Wiebe Postma bespreekt in de stuurgroep de discussie die op donderdag 10 juli heeft plaatsgevonden. Hij zal daarbij aangeven, dat er volgens de aanwezigen meer tijd genomen zou moeten worden; dat dit als een start gezien zou moeten worden in plaats van een eindpunt.

§       De aanwezigen zullen per mail op de hoogte worden gebracht van de uitkomst van deze discussie in de stuurgroep.Presentielijst inspraakavond - Concept Gebiedsvisie Delftse Hout (dd. 10 juli 2008)