1) Aanleiding

De (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening (Wro) schrijft voor dat bestemmingsplannen ná de ter visie legging (door B en W) binnen drie maanden door de raad moeten worden vastgesteld. In de oude Wro was deze termijn gesteld op vier maanden.

De griffie en het vakteam RO hebben nieuwe werkafspraken voorbereid over het gehele besluitvormingsproces met betrekking tot bestemmingsplannen. Dit moet ertoe leiden dat bestemmingsplannen binnen de wettelijke termijnen door de raad kunnen worden vastgesteld.

 

2) Advies

Het Presidium wordt geadviseerd de volgende werkafspraken tussen vakteam en griffie te onderschrijven:

  1. Het is op voorhand duidelijk dat bestemmingsplannen veelal niet de nieuwe werkwijze van agenderen in een procedurevergadering en daarna agendering in een volgende overlegvergadering kunnen doorlopen (vanwege de krappe wettelijke termijn in relatie tot de intensieve voorbereiding “aan de voorkant”). Bestemmingplannen zullen derhalve doorgaans in de procedurevergadering én in de direct aansluitende overlegvergadering worden geagendeerd.
  2. Er is al besloten om de commissie Ruimte en Verkeer op de tweede donderdag in de maand te laten vergaderen. De raad vergadert doorgaans de laatste donderdag van de raad. Tussen commissie en raadsvergadering is twee (maar vaak ook één) weken tijd om mogelijke wijzigingsvoorstellen te verwerken. Dit wordt als door het vakteam RO als werkzaam ervaren, het meeste werk vindt immers plaats aan de voorkant van het traject.

Het vakteam kan de definitieve stukken dan binnen de afgesproken aanlevertermijnen bij de griffie aanbieden – inclusief de verwerking van ingebrachte zienswijzen.

  1. Indien vanuit de commissiebehandeling een meerderheid (of grote minderheid) voor een bepaalde wijziging blijkt te zijn, of het college zegt toe een wijziging te zullen doorvoeren, wordt deze wijziging in de vorm van een amendement inhoudelijk door het vakteam voorbereid. De griffie ondersteunt daarbij op het procesmatige vlak.

 

De voorzitter van de commissie Ruimte en Verkeer kan het opgestelde amendement vervolgens in de raadsvergadering

indienen. Dit is een praktische werkwijze die ook in andere gemeenten wordt gebruikt. Tevens blijft het onderscheid tussen het oorspronkelijk

voorstel en het gewijzigde voorstel voor een ieder duidelijk.

 

 

3) Vervolg

Het blijft van groot belang dat de ontwerpvoorstellen aan de raad blijven worden aangeboden, zodat hij daar tijdig kennis van kan nemen via de digitaal doorlopende lijst (en deze desgewenst kan bespreken).

 

Daarnaast dienen ook de stukken die door het college ter visie worden gelegd, aan de raad te worden aangeboden.

In een procedurevergadering van de commissie Ruimte en Verkeer kan desgewenst worden besproken wanneer en op welke wijze de commissie de Delftenaar bij de besluitvorming betrekt, bijvoorbeeld:

-          via een bezoek aan de wijk kort na de ter visie legging (externe oriëntatie) en het gesprek aangaan met bewoners(organisaties);

-          organiseren van een hoorzitting voorafgaande aan de commissiebehandeling (al dan niet op locatie);

-          aansluiten bij de mondelinge inspraakavond, die in het kader van de wettelijk inspraak plaatsvindt.

 

Indien het presidium zich kan vinden in deze werkwijze, wordt voorgesteld de notitie  te agenderen voor een overlegvergadering in de commissie RO in aanwezigheid van de wethouder Koning.

 

- o -