1.                  Inleiding

Na de afwikkeling van de selectieprocedure van een architect voor Het Nieuwe Kantoor / NS Station zou aan de commissie Ruimtelijke Ordening verantwoording afgelegd worden over de aanbestedingsprocedure. Inmiddels heeft de aanbestedingsprocedure geleid tot de keuze van het bureau Mecanoo Architecten BV, zodat thans tot die verantwoording kan worden overgegaan.

 

In het onderstaande is in chronologische volgorde de aanbestedings-procedure van deze architectenkeuze uiteengezet om meer inzicht te verschaffen in het verloop van dit proces.

2.                  Start aanbestedingsprocedure (december 2005)

Het proces voor de architectenkeuze was ontworpen als een standaard Europese aanbesteding met vooraf opgestelde criteria, uitgangspunten en spelregels. Dit is een verplichting die rechtstreeks voortvloeit uit de Europese regelgeving met de bedoeling een zo eerlijk en objectief mogelijke beoordeling te bewerkstelligen. Gekozen was voor een niet-openbare procedure als bedoeld in artikel 28 lid 1 van het Besluit Aanbestedingsregels voor Overheidsopdrachten (BAO) waarbij de aanbesteding opgedeeld wordt in een selectiefase (selectie van veel naar 5) en in een gunningsfase (van 5 naar 1). De reden om te kiezen voor een niet-openbare procedure was de complexiteit van de opdracht.

 


De Europese aanbestedingsprocedure is vormgegeven door Gemeentewerken Rotterdam in overleg met Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone i.o. (aanbestedende dienst) en Gemeente Delft (toekomstige eigenaar). Gemeentewerken Rotterdam is ingeschakeld vanwege hun ervaring met de architectenselectie in het algemeen en voor de nieuwbouw van het Centraal Station Rotterdam in het bijzonder.

 

Ten behoeve van de aanbestedingsprocedure is een selectiecommissie ingesteld. De taak van de selectiecommissie was om via een beoordeling - op grond van de vooraf opgestelde criteria, uitgangspunten en spelregels - tot een architectenkeuze te komen. Bij die keuze zou de voorkeur van het DIP voor 25% meewegen.

3.                  Selectiefase (januari 2006)

De selectiecommissie stond voor de opgave om uit 35 binnengekregen inschrijvingen vijf kandidaten te selecteren die door zouden gaan naar de tweede fase van de architectenselectie voor Het Nieuwe Kantoor / NS Station.
Allereerst zijn alle inzenders beoordeeld op de minimumeisen zoals beschreven in de Selectieleidraad d.d. 6 december 2005. Vijf gegadigden voldeden niet aan de gestelde minimumeisen. Dertig kandidaten kwamen in aanmerking voor de kwalitatieve beoordeling, die was beschreven in de Selectieleidraad.  Zij zijn getoetst op hun specifieke geschiktheid voor dit project. Hierbij is gekeken naar relevante referentieprojecten en de geleverde informatie over de bedrijfs- en projectorganisatie van de gegadigden.

Op basis van hun oeuvre, ervaring en gepresenteerde organisatiestructuur  heeft de selectiecommissie de onderstaande architectenbureaus geselecteerd, die elk een schetsontwerp mochten maken:

-        Kraaijvanger Urbis (Dirk Jan Postel);

-        Mecanoo Architecten (Francine Houben);

-        Rudy Uytenhaak Architectenbureau (Rudy Uytenhaak);

-        Soeters Van Eldonk Ponec Architecten (Sjoerd Soeters);

-        OMA (Rem Koolhaas).

 

De selectiecommissie was van mening dat de vijf kandidaten op alle punten aantoonbaar geschikt en goed geëquipeerd waren om van Het Nieuwe Kantoor / NS Station een visitekaartje van Delft te maken. Vanwege opdrachten van andere partijen heeft OMA zich teruggetrokken, waarna de procedure met de vier overgebleven architectenbureaus is vervolgd.


4.                  Gunningsfase (maart 2006)

Aan de vier architectenbureaus is tijdens een briefing de Gunningsleidraad d.d. 11 april 2006 verstrekt waarin de uitsluitingsgronden, gunningcriteria en de wijze van beoordelen stonden beschreven. Indien niet voldaan werd aan (bijvoorbeeld) het taakstellend bouwkostenbudget zouden aanbiedingen uitgesloten worden. De gunningcriteria bestonden uit diverse onderdelen zoals de presentatie van het schetsontwerp, de architectonische uitstraling, de stedenbouwkundige inpassing van het ontwerp en de duurzaamheid en functionaliteit van het gebouw. Door de leden van de selectiecommissie zijn de hiervoor genoemde criteria beoordeeld. Daarnaast hebben - op basis van beeldmateriaal - de inwoners van Delft via het Delft Internet Panel (DIP) een cijfer geven aan de vier ontwerpen.

4.1               De raad

Op verzoek van de Raad is deze in de gelegenheid gesteld zijn wensen en bedenkingen te uiten ten aanzien van de vier schetsontwerpen. Om dit te kunnen doen zijn in de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening op 26 september 2006 aanvullende presentaties gegeven over de schetsontwerpen en de selectieprocedure. Tijdens een extra commissievergadering op 2 oktober 2006 is de commissie in de gelegenheid gesteld zich nader uit te spreken over de vier architecten en hun schetsontwerpen. Van deze laatste vergadering is een verslag gemaakt dat overhandigd is aan de selectiecommissie. Naderhand is door een van de architecten bezwaar gemaakt tegen deze gang van zaken.

4.2               Het Delft Internet Panel

De inwoners van Delft werden betrokken bij het aanbestedingsproces door ze te informeren over de gemaakte schetsontwerpen en ze een stem te geven in het selectieproces. Informeren gebeurde met een expositie, een presentatie op internet, een toelichting in de Stadskrant, een elektronische nieuwsbrief en publiciteit in de pers. De mening van de Delftenaren werd gepeild via het Delft Internet Panel, een representatieve groep van ruim 2000 inwoners.

De deelnemers van het panel ontvingen informatie over de ontwerpen in combinatie met een vragenlijst. Elk lid van het DIP werd verzocht om per ontwerp een cijfer te geven in hele punten op een schaal van 1 tot 10. Het totaaloordeel van het DIP is het gemiddelde cijfer van alle door het DIP uitgebrachte cijfers. Dit gemiddelde woog voor 25% in de eindbeoordeling.

4.3               De selectiecommissie

Op 6 oktober 2006 is de selectiecommissie bijeengekomen om de vier ontwerpen – conform de vooraf opgestelde criteria, uitgangspunten en spelregels - te beoordelen. De selectiecommissie heeft besloten om te kiezen voor een ruimhartige interpretatie van de uitsluitingsgronden. Hiervoor is gekozen vanwege de enorme complexiteit van de opgave qua constructie, faseerbaarheid, twee functies en de stedenbouwkundige envelop. Zo achtte de selectiecommissie ruimte aanwezig om een art. 19 procedure toe te passen indien het ontwerp niet geheel voldeed aan het bestemmingsplan en werd voor de bouwkosten een overschrijding van 10% boven het taakstellend budget geaccepteerd.

Na toetsing door een extern kostenbureau bleek het ontwerp van Mecanoo het taakstellend budget te overschrijden met meer dan 10%. Op grond van deze toets moest Mecanoo uitgesloten worden.

 

Na de beoordeling door de selectiecommissie werd de uitslag van de DIP in het proces betrokken. Uytenhaak kreeg het hoogste cijfer van de selectiecommissie en Soeters het hoogste cijfer van de DIP. Na het wegen van beide oordelen kwamen beide ontwerpen (na afronding) tot hetzelfde eindcijfer. Op basis hiervan is het voornemen tot gunning bekendgemaakt aan beide bureaus met het verzoek om hun schetsontwerpen nader uit te werken. De inschrijvers zijn van deze besluitvorming in kennis gesteld.

4.4               Juridische verwikkelingen (november 2006)

Tijdens de verplichte Alcatel-termijn hebben drie van de vier architecten-bureaus bezwaar aangetekend en een kort geding aangespannen. Bezwaren hadden betrekking op ondermeer de uitsluitingscriteria op het gebied van bouwkosten en bestemmingsplan, de invloed van de raad, de motivering voor de cijfers (waaronder de afronding van het eindcijfer).

 

Op grond van de “grondige” kennis die de architecten hadden kunnen verzamelen over elkaars ontwerpen tijdens de verschillende presentaties (voor de Belangenvereniging Olofsbuurt / Westerkwartier op 6 september 2006, in de Commissie Ruimtelijke Ordening op 26 september 2006 en bij het Techniek Ontmoetings Punt op 1 september 2006), kwamen nu al deze bezwaren en argumenten - zowel voor als tegen - in het juridische proces naar voren. Onder meer de tegengestelde argumenten van de architecten en de ruimere interpretatie die gehanteerd was bij de beoordeling van de ontwerpen bemoeilijkte de juridische procedure.

 

Na intern beraad is het voornemen tot gunning ingetrokken en is een herbeoordeling aangekondigd. Soeters kon zich hiermee niet verenigen en op 20 december 2006 heeft een door Soeters aangespannen kort geding plaatsgevonden. In dit kort geding zijn Uytenhaak, Mecanoo en Kraaijvanger tussengekomen. Bij vonnis van 9 januari 2007 heeft de Voorzieningenrechter – kort gezegd - beslist dat OBS gerechtigd was tot een herbeoordeling.
De Voorzieningenrechter heeft tevens geoordeeld dat het gezien de formulering van de gunningleidraad niet voor de hand ligt een art. 19 WRO procedure toelaatbaar te achten.

4.5               Herbeoordeling (januari 2007)

In overleg met het advocatenkantoor Houthoff Buruma heeft een herbeoordeling plaatsgevonden van de ontwerpen. Ten aanzien van de uitsluitingsgronden is een strikte hantering in plaats van een ruime hantering toegepast. Dit leidde tot uitsluiting van alle vier de ontwerpen. Geconcludeerd moest worden dat geen geldige aanbiedingen waren ingediend. Na deze conclusie waren in beginsel twee mogelijkheden om de procedure te vervolgen.

-         enerzijds was het mogelijk om de aanbesteding als mislukt te beschouwen en vervolgens een nieuwe aanbestedingsprocedure op te starten;

-         anderzijds bestond de mogelijkheid om met gebruikmaking van art. 30 Bao een zogeheten onderhandelingsprocedure op te starten. Deze mogelijkheid had als voordeel dat de afgesloten procedure direct een vervolg kreeg, waardoor tijdverlies en kosten tot een minimum beperkt konden worden.

 

De vier architecten bleken bereid deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure. De kort geding procedures die eerder waren aangehouden zijn toen ingetrokken.

5.       Onderhandelingsprocedure (maart 2007)

De onderhandelingsprocedure bood opnieuw gelijke kansen aan alle vier de architecten en had als doel nieuwe, geldige aanbiedingen te verkrijgen die getoetst konden worden. Regel bij de onderhandelingsprocedure is dat de opdracht en de aanbestedingsprocedure niet wezenlijk gewijzigd mogen worden. Wel was het mogelijk om een nadere toelichting te geven op de voorgaande procedurebeschrijving (bv. ten aanzien van de afronding van het eindcijfer). Verder is waar mogelijk met de bezwaren van de architecten rekening gehouden.

 

Voor de nieuwe aanbiedingen kregen de architecten een herziene Gunningsleidraad voor de onderhandelingsfase. Daarin kregen de architecten de gelegenheid om hun ontwerp zodanig aan te passen dat ze zouden voldoen aan de (strikt te hanteren) uitsluitingscriteria. De aanbiedingen zijn – strikt conform de gunningsleidraad - opnieuw door de selectiecommissie getoetst op de uitsluitingsgronden. Ditmaal bleek dat alle aanbiedingen voldeden aan de gestelde eisen in de gunningsleidraad, zodat deze vervolgens konden worden beoordeeld door de selectiecommissie en het DIP. Na de bijeenkomst van de selectiecommissie (4 juli 2007) zijn de resultaten van de afzonderlijke leden van de selectiecommissie via Gemeentewerken Rotterdam direct overhandigd aan de notaris. Na de sluiting van het DIP is ook deze uitslag (10 juli 2007) direct overhandigd aan de notaris. De notaris heeft de berekening gemaakt en op 12 juli 2007 de winnaar – Mecanoo Architecten BV – publiekelijk bekend gemaakt.

Bij collegebesluit van 3 juli 2007 heeft het college vastgesteld dat tegen geen van de vier ontwerpen zodanige bezwaren bestonden dat van gunning zou worden afgezien. Aldus committeerde het college zich vooraf aan elke uitkomst van de aanbestedingsprocedure. Met de bekendmaking van de winnaar werd de definitieve architectenkeuze daarmee meteen bekrachtigd door het college.

 

In het collegebesluit van 17 juli 2007 is vastgesteld dat de selectieprocedure is verlopen conform de vooraf opgestelde regels. De inschrijvers zijn van de besluitvorming in kennis gesteld.

 

Tegen het voornemen om de ontwerpopdracht voor Het Nieuwe Kantoor / NS Station te gunnen aan Mecanoo Architecten BV zijn vanuit de architecten binnen de Alcateltermijn geen bezwaren gekomen.

5.                  Kosten

Ten behoeve van de aanbestedingsprocedure is in 2006 – middels onttrekking uit de Reserve Gemeentelijk Huisvesting via de Algemene Raads Begrotingswijziging - door de raad een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld van 360.000 euro. Dit krediet diende om de werkzaamheden ten behoeve van het aanbestedingsproces te dekken.

Als gevolg van de onderhandelingsprocedure die vooraf niet voorzien was, zijn extra kosten gemaakt. Deze kosten waren voor ondermeer de vergoeding van advocaat, architecten en deskundigen voor de extra toetsing en bedragen circa € 200.000. Deze extra kosten vormen onderdeel van de Nota Investeringsbegroting en het bijbehorend dekkingsplan d.d. 4 juli 2007 dat op 27 september 2007 is vastgesteld in de raad.

6.                  Tot slot

De onderhandelingsprocedure ten behoeve van een architect voor Het Nieuwe Kantoor / NS Station heeft geresulteerd in de keuze voor het architectenbureau Mecanoo Architecten BV. De procedure is verlopen conform de aanbestedingsregels zoals voorgeschreven in de Europese regelgeving wat in het collegebesluit van 17 juli 2007 ook als zodanig is vastgesteld. Daarmee is Mecanoo de winnaar, aan wie de ontwerpopdracht voor het Nieuwe Kantoor / NS Station inmiddels is gegund.