30 March 2000

Besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs. 15 juni 1999



naar agenda

Voorzitter:

 

de heer Rensen,

 

Secretaris:

 

mevrouw Dreesens,

 

Aanwezig:

wethouder:

Grashoff (Duurzaamheid),

 

 

 

 

de heren:

Aközbek, Bot, Bouman, De Graaf, De Graaff, De Jong, De Koning, De Wit, Hollink, Mooiweer, Van den Doel, Van Tongeren,

 

 

de dames:

Edwards, Turkenburg, Vlekke, Wijnmaalen-van Leenen,

 

 

 

 

ambtelijk:

Kruizinga, Spakman, Talsma, Van Dijk,

 

 

 

Afwezig:

de heren:

Baljé, Dingler, Kleine, Meuleman,

 

 

de dames:

De Jongh Swemer, Galang van Strien.

 

 

 

1.

Opening

De heer Rensen opent de vergadering. De agenda van de openbare vergadering is erg vol en de voorzitter stelt voor om agendapunt 6 door te schuiven naar de eerstvolgende commissievergadering in september.

De heer van den Doel (RPF/GPV/SGP) stelt voor in het vervolg ook de stukken die zullen worden nagezonden al op de agenda te vermelden.

 

 

2.

Mededelingen

Eind mei zijn 125 WVG bezwaarschriften, naar aanleiding van het intrekken van de bovenregionale vervoerskostenvergoeding, van de 265 afgehandeld. Eind juni worden er nog eens 45 afgehandeld. De resterende 90 bezwaarschriften zullen in de maanden juli en augustus worden afgehandeld. Aanvankelijk was de planning eind juni klaar te zijn, door o.a. de grote opkomst bij de hoorzittingen (zo'n 80%) loopt de behandeling echter uit. Ook de belastbaarheid van het secretariaat en de commissieleden van Kamer II  kent zijn grenzen. In de vakantieperiode kan er minder frequent worden vergaderd. De behandeling van de overige bezwaarschriften loopt een vergelijkbare vertraging op.

 

 

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Er zijn geen insprekers.

 

4.

Vaststelling besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs d.d. 15 juni 1999

Volgens de heer de Wit (SP) heeft een meerderheid in de commissie de wethouder verzocht om de Fl. 80.000,- die bij de zorgverzekeraar beschikbaar is voor maatschappelijke opvang, binnen te halen.

Tevens merkt de heer de Wit (SP) op dat hij bij de rondvraag het bedrag Fl. 296,- heeft genoemd, zijnde de toeslag van 10%.

Mevrouw Edwards (PvdA) vraagt naar de stand van zaken rond het Bureau voor Rechtshulp in Delft.

De voorzitter meldt dat hij een gesprek heeft gevoerd met de regionale directeur van het Bureau voor Rechtshulp in deze regio en de Delftse coördinator. De gemeente Delft heeft zich bereid verklaard naar wegen te zoeken om het behoud van een vestiging in Delft mogelijk te maken. Binnenkort volgt een overleg op bestuurlijk niveau.

De heer de Wit (SP) vraagt de brief van de Stichting Maatschappelijke Opvang ter bespreking.

De voorzitter antwoordt dat wanneer bekend is dat de Fl.80.000,- beschikbaar is en hoe die besteed kan worden, een formeel voorstel aan de commissie voorgelegd zal worden en het dus op dat moment een bespreekpunt is. 

Op verzoek van de heer de Wit (SP) en met instemming van de commissie, zegt de voorzitter toe het toeslagenbeleid te agenderen op de eerstvolgende vergadering na het reces.

De heer de Graaff (VVD) vraagt nogmaals inzake het hoge aantal verstrekkingen van het forfaitair bedrag in de eerste kwartaalrapportage of dit echt nieuwe klanten betreft.

De voorzitter antwoordt dat de prognose mogelijk te hoog is gesteld, de cijfers zijn echter nog gebaseerd op de herbezinningsnota. In het najaar wordt er nieuwe stand van zaken opgemaakt inzake de WVG, waarbij er op basis van reële getallen bekeken zal worden welke (financiële) maatregelen in 2000 genomen moeten worden. 

De commissie gaat akkoord met de besluitenlijst.

 

5.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

De heer Bot (GrL) vraagt met betrekking tot de projectsubsidies van Vrouwen GezondheidsCentrum (VGC), waarom een project niet langer dan een jaar zou mogen duren. Binnen het buurt- en wijkwerk worden projectsubsidies voor langere tijd toegekend.

De voorzitter zegt toe dat de vraag schriftelijk beantwoord zal worden. 

De heer de Graaf (D66) vraagt de voorzitter hoe precedentwerking naar aanleiding van de beslissing van de Kamer voor Beroep en Bezwaarschriften inzake de subsidieaanvraag van het VGC, voorkomen kan worden.

De voorzitter antwoordt dat precedentwerking uitgesloten is bij het consequent vasthouden aan de gestelde aanvraagtermijn en door de aanbevelingen van de Kamer met betrekking tot de postverwerking  uit te voeren. 

De commissie neemt de ingekomen stukken voor kennisgeving aan.

 

6.

Projectplan: Op weg naar een samenhangend opvang- en integratiebeleid (WOC3069)

Vervalt.

 

7.

Opvang van vluchtelingen met een VVTV (D992421)

De voorzitter deelt mee dat dit voorstel nog steeds terzake doet ook al is de vrede in Kosovo getekend. Het COA (Centrale Opvang Asielzoekers) en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) hebben nog geen beleidswijzigingen getroffen. De mogelijkheid dat er vluchtelingen uit Kosovo opgevangen moeten worden in Delft wordt nog steeds opengehouden. 

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

 

8.

Planning & Normering Sector Uitkeringen DMZ (D992257)

De voorzitter zegt toe dat na het reces een voorstel over de Wet Boete en Maatregelen en de nul-fraude aan de commissie voorgelegd zal worden.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

9.

3e Zone Stadstax (S99004143)

De heer van den Doel (RPF/GPV/SGP) vraagt of er al informatie is over de kosten van de automatische incasso.

Wethouder Rensen antwoordt dat op een eerder moment de commissie is verteld dat Deltax nog niet bereid is van deze kosten af te zien. De gemeente is nog in gesprek met Deltax en zoekt nog naar andere mogelijkheden om deze kosten te verkleinen. Wethouder Grashoff zegt toe dat de gemeente zich zal inzetten om deze kosten tot een redelijk niveau terug te brengen.

Over de 3e zone zegt wethouder Grashoff toe dat afhankelijk van de ontwikkelingen het college tijdens het reces een besluit zal nemen waarover de commissie naderhand middels een brief ingelicht zal worden. Uitgangspunt blijft dat de cliënt niet de dupe mag worden. 

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

 

10.

Rondvraag

Geen vragen.

 

11.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 22:50 uur.

 

 

 

 

Delft/2/9/99/JED

 

 

terug naar boven