30 March 2000

Besluitenlijst van de commissie Werk, Zorg en Onderwijs - 7 september 1999
 


naar agenda van
7 september


naar agenda van
 21 september


Voorzitter:

 


de heer Rensen,

Secretaris:

 

mevrouw Dreesens,

Aanwezig:

wethouder:

Grashoff (Duurzaamheid),

     
 

de heren:

Aközbek, Baljé, Bot, De Graaf, De Graaff, De Jong, De Koning, De Wit, Kleine, Mooiweer, Van den Doel, Van Tongeren,

 

de dames:

Edwards, Turkenburg, Vlekke, Wijnmaalen-van Leenen,

     
 

ambtelijk:

Cassé, De Heus, Diemers, Wethmar,

     

Afwezig:

de heren:

Bouman, Hollink, Meuleman,

 

de dames:

De Jongh Swemer, Galang van Strien.

     

1.

Opening

De heer Rensen opent de vergadering. Op verzoek van wethouder Grashoff om de WVG agendapunten te bundelen wordt agendapunt 6 doorgeschoven naar de het einde van de agenda. De Organisatie voor mensen met een lichamelijke handicap Delft (OGD) en het Samenwerkingsverband Sociale Zekerheid Delft (SSZD) waren hier al over ingelicht.

2.

Mededelingen

  • De leden van de commissie krijgen een technische maar noodzakelijke aanvulling aangereikt op het voorstel voor het toeslagenbeleid (agendapunt 8);
  • Op de vorige vergadering is de heer Bot een schriftelijke antwoord toegezegd op zijn vraag inzake de duur van de projectsubsidies nav het Vrouwen Gezondheids-Centrum. Deze beantwoording is onderweg;
  • De Centrale Opvang is inmiddels van start gegaan. Zodra de medezeggenschapsraden hierover gesproken hebben, wordt het convenant voorgelegd aan de commissie;
  • De gemeente Delft werkt aan een voorstel voor de ziekenfondsraadsubsidie van fl.80.000,- voor de maatschappelijke opvang in deze regio die bij de zorgverzekeraar ligt. Er wordt een gesprek gevoerd met de zorgverzekeraar.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Mevrouw van de Boogaard (voorzitter van de Organisatie voor Gehandicapten Delft) meldt zich aan als inspreekster bij agendapunt 6.

4.

Vaststelling besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs d.d. 15 juni 1999

De commissie gaat akkoord met de besluitenlijst.

De heer Bot (GrL) vraagt wanneer de commissie het voorstel over de ziekenfondsraadsubsidie kan verwachten.

De voorzitter antwoordt dat voorstel waarschijnlijk in oktober aan de commissie voorgelegd zal worden.

De heer van den Doel (RPF/GPV/SGP) vraagt of wethouder Grashoff al informatie heeft inzake de kosten van de automatische incasso bij Deltax.

De voorzitter stelt voor deze vraag mee te nemen in de rondvraag wanneer wethouder Grashoff aanwezig is.

De heer de Graaff (VVD) informeert naar de taalgids voor vluchtelingen uit Kosovo en de taakstelling, nu er geen vluchtelingen meer uit Kosovo komen.

De voorzitter antwoordt dat de taalgids aangeboden is aan de vluchtelingen uit Kosovo die nu in Nederland verblijven. Aangezien het aanbod van de woningbouwcoöperatie gold voor Kosovaren en niet voor andere vluchtelingen, valt de gemeente terug op een kleinere taakstelling.

5.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

De heer de Graaf (D66) vraagt of er al een overleg is geweest tussen directeur en de accountmanager van Ricardis en de dienst Maatschappelijke Zorg (DMZ) over het structurele tekort.

De voorzitter kan daar nu nog niets over melden.

Mevrouw Edwards (PvdA) vraagt of er wettelijke termijnen zijn gesteld voor de aanvraag van I/D-banen door organisaties. Een aantal organisaties die een aanvraag hadden ingediend, komt nl niet in het besluit voor.

De voorzitter verwijst mevrouw Edwards naar Bureau Werkplan.

De heer de Wit (SP) vraagt het Verificatieplan ter bespreking.

De voorzitter antwoordt dat het hier slechts een mutatie betreft op het Verificatieplan dat eerder dit jaar is vastgesteld met het Beleidsplan Abw. Indien het Reglement van Orde de mogelijkheid biedt, zal het Verificatieplan geagendeerd worden op de eerstvolgende vergadering.

De commissie neemt de ingekomen stukken voor kennisgeving aan.

6.

Stand van zaken WVG-vervoer

Wordt verplaatst naar het einde van de agenda.

7.

2e Begrotingswijziging en de jaarrekening 1998 van de GGD Delfland (D9900 2853)

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

8.

Toeslagenbeleid 21- en 22-jarige alleenstaanden (D9900 3539)

Bij dit agendapunt is een aanvullend voorstel uitgedeeld (D99 3771).

Op verzoek van de commissie zegt de voorzitter toe te onderzoeken of het mogelijk is de groep 21- en 22-jarige alleenstaanden in Delft de toeslag met terugwerkende kracht uit te keren, waarbij de datum van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep als ingangsdatum wordt genomen.

De commissie gaat akkoord met het voorstel, m.u.v. de SP.

9.

Projectplan: Op weg naar een samenhangend opvang- en integratiebeleid (WOC 3069)

De heer Aközbek (CDA) kondigt een voorstel aan van het CDA om zelforganisaties bij dit beleid te betrekken.

De voorzitter zegt toe dat onderzocht zal worden hoe het VOC, de ouderenorganisatie en de bewonersorganisaties betrokken kunnen worden in de werkgroepen.

Het onderwerp komt in december terug naar de commissie voor de besluitvorming.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

10.

Bezuinigingstaakstelling WVG-woonvoorzieningen (S99006346)

De voorzitter zegt toe de componentenlijst ter inzage te leggen met het oog op de raadsvergadering op 30 september a.s. en de commissie te zijner tijd in te lichten over de onderhoudsverantwoordelijkheid van bewoners, eigenaars en particulier verhuurders.

De commissie gaat akkoord met het voorstel, m.u.v. de SP.

6.

Stand van zaken WVG-vervoer

Mevrouw van de Boogaard (OGD) deelt mee dat de OGD inmiddels ervaring heeft opgedaan met het vervoer door TRAXX. Zij stelt o.a. met teleurstelling vast dat het vervoer naar en in de 3e zone niet wordt verzorgd en dat de kosten voor het voor- en na transport te hoog zijn.

De commissie bespreekt de stand van zaken.

11.

Rondvraag

De heer van Tongeren (CDA) vraagt of de gemeente Delft eisen stelt op het gebied van hygiëne en veiligheid aan tattooshops in Delft.

De heer de Koning (Stadsbelangen) vraagt of er bij de DMZ veel aanvragen voor bijzondere bijstand van Turkse uitkeringsgerechtigden zijn binnengekomen. Voorts vraagt de heer de Koning naar de stand van zaken met betrekking tot de WVG-wachtlijsten, in het bijzonder voor het indiceren voor aanleunwoningen.

De heer van den Doel (RPF/GPV/SGP) informeert wederom naar de kosten van de automatische incasso bij Deltax.

De heer de Graaf (D66) vraagt of de gemeente een soepele houding aanneemt ten opzichte van uitkeringsgerechtigden die hun verblijf in Turkije willen verlengen of er naar toe willen reizen.

De heer Bot (GrL) informeert naar de lange doorlooptijden bij de Stadstax. De aanvraagtijd van de Stadstax overschrijdt de wettelijke termijnen, ook worden er geen voorlopige pasjes meer verstrekt. Sommigen mensen wachten al vier maanden op een pasje.

De voorzitter antwoordt dat de vraag van de heer van Tongeren zal worden neergelegd bij de GGD.

Voorts meldt de voorzitter dat de gemeente ruimhartig zal omgaan met de richtlijnen voor aanvragen voor bijzondere bijstand van Turkse uitkeringsgerechtigden. Slechts weinig Turkse uitkeringsgerechtigden zijn afkomstig uit het Turkse rampgebied. Er is een gering aantal aanvragen ontvangen.

Tot slot meldt de voorzitter dat de commissie binnenkort middels de managementrapportage (Marap) wordt geïnformeerd over de werkvoorraden en de doorlooptijden binnen de WVG. Onder leiding van het nieuwe interim-hoofd voor het WVG-specialistenteam wordt er op dit moment een inhaalsslag gemaakt betreffende de

werkprocessen en de automatisering.

Wegens de afwezigheid van het hoofd infrastructuur en vervoer blijft wethouder Grashoff de heren van den Doel en Bot een antwoord schuldig.

12.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 23:00 uur.

    

 

terug naar boven