30 March 2000

Besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs d.d. 21 september 1999
 


naar agenda
21 september


naar agenda
19 oktober

 

 

Voorzitter:

 

de heer Rensen,

Secretaris:

 

mevrouw Dreesens,

 

Aanwezig:

de heren:

Baljé, Bot, De Graaf, De Jong, De Koning, De Wit, Hollink, Kleine, Van den Doel, Van Koppen, Van Tongeren,

 

de dames:

De Jongh Swemer, Turkenburg, Vlekke,

     
 

ambtelijk:

Aldenberg, Spaas, Van Luijk,

     

Afwezig:

de heren:

Aközbek, Bouman, De Graaff, Meuleman,

 

de dames:

Edwards, Galang van Strien, Wijnmaalen-van Leenen.

     

1.

Opening

De heer Rensen opent de vergadering.

2.

Mededelingen

De componentenlijst behorende bij de nota WVG-woonvoorzieningen, behandeld op de commissievergadering d.d. 7 september, ligt inmiddels ter inzage;

Op de laatste vergadering van LOKABEL (het overleg met de schoolbesturen) is een werkgroep ´Grensverkeer´ ingesteld, deze zal zich bezighouden met kinderen die een overstap maken van één samenwerkingverband speciaal onderwijs naar een ander samenwerkingsverband speciaal onderwijs en alle vragen die zich daarbij voordoen met betrekkking tot de toelating;

De commissievergadering van 5 oktober a.s. komt te vervallen.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Er zijn geen insprekers.

4.

Vaststelling besluitenlijst commissie Werk, Zorg en Onderwijs d.d. 7 september 1999

Mevrouw Vlekke (PvdA) merkt op dat bij de behandeling van de nota `Bezuinigingstaakstelling WVG-woonvoorzieningen` bepaald was dat bepaalde voorzieningen op termijn algemeen gebruikelijk gesteld kunnen worden. In de nota zelf was het woord `kunnen` niet vermeld. De voorzitter antwoordt dat de tekst in de nota wel zo gelezen mag worden.

De heer de Graaf (D66) merkt op dat hij en de heer de Koning een gelijksoortige vraag hadden gesteld. In de verslaglegging wordt echter alleen de vraag van de heer de Koning beantwoord. De voorzitter antwoordt dat de genoemde ruimhartigheid echter ook betrekking had op de duur van het verblijf in Turkije. De heer de Graaf antwoordt dat hij dat ook zo had begrepen maar dat hij het miste in de verslaglegging.

De commissie gaat akkoord met de besluitenlijst.

De heer Baljé (VVD) had bij agendapunt 8 gevraagd naar een overzicht van de hoogte van uitkeringen voor verschillende groepen in de samenleving bij verschillende gemeenten. De voorzitter deelt mee dat hij deze vraag heeft meegenomen in het gesprek met het Rijksconsulentschap en hen heeft gevraagd deze gegevens te verschaffen.

De heer de Graaf (D66) vraagt of er inmiddels al een overleg is geweest tussen de directeur en de accountmanager van Ricardis en de dienst Maatschappelijke Zorg (DMZ) over het structurele tekort. De voorzitter kan hier nog niets over melden en verwijst de heer de Graaf naar mevrouw Spakman, de betreffende beleidsmedewerker.

Voorts vraagt de heer de Graaf (D66) of de voorzitter al onderzocht heeft of het besluit betreffende het toeslagenbeleid voor 21- en 22-jarige alleenstaanden met terugwerkende kracht ingevoerd kan worden. De voorzitter antwoordt dat het onderzoek voorspoedig verloopt.

De heer Bot (GrL) vraagt naar de stand van zaken rond de voorlopige Stadstaxpassen en of de voorzitter nog reageert op de brief van de OGD die melding maakt van een rekening van Fl. 60.000,- die teveel uitgegeven zou zijn voor de verspreiding van de Traxx-folder. De voorzitter antwoordt dat hij het bedrag van Fl. 60.000,- niet kan plaatsen. De stand van zaken rond de voorlopige Stadstax-passen wordt nog uitgezocht. De heer de Koning (Stadsbelangen) meldt dat klanten in afwachting van een voorlopige pas wel een brief krijgen waarmee ze kunnen reizen. De voorzitter herhaalt dat het onderzocht wordt.

5.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

De commissie neemt de ingekomen stukken voor kennisgeving aan.

6.

Evaluatieverslag Volwasseneducatie 1998 (WOC 5152)

De voorzitter licht toe dat het een ter kennisname stuk is. Hij wil echter graag de beleidsmatige aanbevelingen (paragraaf 4, blz. 8 e.v.) voor de toekomst die in het voorstel worden gemaakt, met de commissieleden bespreken. Deze aanbevelingen zijn nl gebaseerd op de discussie die eerder in de commissie is gevoerd over het Educatieplan. De aanbevelingen zullen ook terugkomen in de komende nota Activering en Armoedebeleid. De voorzitter zegt toe te zullen werken aan een steviger trajectbegeleiding binnen de nieuwe sector Werk en Inkomen.

De commissie neemt het voorstel voor kennisgeving aan.

7.

Voortgangsvoorstel Centraal Informatiepunt Volwasseneducatie (WOC 5153)

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

8.

Fusie van de regionale Stichting Onderwijsbegeleidingsdienst Zuid-Holland West en de Stichting Onderwijsbegeleidingsdienst Regio Delft-Westland (WOC 4881)

De heer Buikema (directeur OnderwijsBegeleidingsDienst regio Delft-Westland) licht kort de motivatie voor de fusie toe. De beide OBD´s vullen elkaar aan. De OBD Delft Westland is met name ervaren in het begeleiden van scholen in achterstandsituaties terwijl de OBD Zuid-Holland West met het GOA-beleid net van start is gegaan.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

9.

Verificatieplan Abw, Bbz, IOAW, IOAZ (D99 26 99)

Dit voorstel is door de SP ter bespreking gevraagd. De SP meent dat het tonen van sollicitatiebrieven door cliënten op verzoek van de DMZ en de huisbezoeken door de DMZ, in strijd zijn met de Grondwet.

De commissie gaat akkoord met het voorstel, m.u.v. de SP.

10.

Rondvraag

De heer de Wit (SP) vraagt naar de ontheffing van de sollicitatieplicht voor alleenstaande uitkeringsgerechtigden met kinderen tussen 5 en 12 jaar.

De heer de Koning (Stadsbelangen) vraagt wanneer de commissie de volgende kwartaalrapportage van de Dienst Maatschappelijke Zorg naar de commissie komt.

Mevrouw Vlekke (PvdA) vraagt naar aanleiding van een uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep of zwaar spastische mensen in Delft ook beroep kunnen doen op bijzondere bijstand voor kosten van sex (bemiddeling of bijstand).

De voorzitter antwoordt dat de nota Activering een voorstel zal bevatten betreffende de vrijstelling van de sollicitatieplicht. De commissie zal dit voorstel moeten afwachten.

Voorts antwoordt de voorzitter dat de commissie de tweede kwartaalrapportage DMZ voor de volgende commissievergadering kan verwachten.

De heer Kruizinga (hoofd sector Uitkeringen) antwoordt dat de DMZ nog niet zo´n aanvraag heeft gehad. De voorzitter zegt toe dat de uitspraak van het CRB bestudeerd zal worden wanneer de gemeente zo´n aanvraag mocht ontvangen.

11.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 23:15 uur.

     
 

Delft/15/10/99/JED

 

 

terug naar boven