30 March 2000

Bijlage 1 - Centrale Opvang Delft   (WOC 99005882)
 


naar agenda

 

Convenant bestuurlijke verantwoordelijkheid Centrale opvang

Primair onderwijs

1. Gezamenlijke verantwoordelijkheid

In het kader van het gemeentelijk onderwijsachterstandenplan (GOA) dragen de gemeente Delft en de besturen van de scholen voor primair onderwijs (Openbaar Onderwijs Delft, Laurentius Stichting voor katholiek primair onderwijs, Stichting Protestants Christelijk Basisonderwijs Delft, Stichting Reformatorisch Onderwijs, Stichting De Vrije School Delft e.o., Delftsche Schoolvereeniging, Delftse Vereniging voor Montessori-onderwijs) een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de Centrale opvang van anderstalige leerlingen tussen 6 en 12 jaar. Doel is deze leerlingen zo snel mogelijk te integreren in het reguliere basisonderwijs.

2. Aansluiting bestaande bestuurlijke structuren

De Centrale opvang wordt bestuurlijk ondergebracht bij het GOA-bestuur. Dit betekent dat de Centrale opvang geregeld wordt in de statuten dan wel het reglement.

De schoolbesturen hebben stemrecht , de andere leden hebben adviesrecht.

3. Dagelijks bestuur

Ingesteld wordt een dagelijks bestuur van drie leden (waarvan een vertegenwoordiger van de gemeente Delft), dat het karakter heeft van een schoolbestuur. De taken van het dagelijks bestuur zijn: zorg voor de in- en uitstroom van leerlingen, de formatie, de financiën en onderwijsinhoudelijke zaken; de organisatie van periodiek werkoverleg met de coördinator Centrale opvang; de opstelling van jaarverslagen; het uitbrengen van adviezen aan besturen en gemeente.

4. Toelating

De volgende categorieën leerlingen komen voor toelating in aanmerking:

  • anderstalige kinderen die korter dan een jaar in Nederland zijn.
  • Ook kunnen toegelaten worden:
  • anderstalige kinderen die naar het oordeel van de coördinator Centrale opvang de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Hierbij worden zoveel mogelijk objectieve criteria gehanteerd (Tak-toets, observatie in een groep).

Voor beide categorieën geldt dat de kinderen in de leeftijd 6-12 jaar een basisonderwijs-leerlingscore van 1,9 hebben.

Niet toegelaten worden kinderen waarvan zeker is dat zij een beperkte periode in Nederland verblijven.

5. Leerlingen

De kinderen worden aangemeld bij Bureau Informatie Nieuwkomers Delft (BIND). Na de intake-procedure worden zij op de Centrale opvang geplaatst.

Hierna volgt inschrijving bij één basisschool (De Omnibus, brinnummer 13QZ).

Na de periode van de Centrale opvang (gemiddeld een jaar) worden de leerlingen teruggeplaatst in het reguliere onderwijs. De keuze van de ouders geldt hierbij als richtlijn. Bij het verlaten van de Centrale opvang ontvangen de leerlingen een onderwijskundig rapport. Tevens vindt er bij de terugplaatsing een mondelinge toelichting op het onderwijskundig rapport plaats. Zij worden geacht tegen die tijd een vastgesteld minimumniveau Nederlands te hebben bereikt.

6. Centrale intake

Doelgroepen

  • kinderen tot 12 jaar die korter dan een jaar in Nederland verblijven;
  • kinderen van anderstalige ouders met een verblijfsvergunning;
  • kinderen van anderstalige ouders die de asielprocedure afwachten;
  • allochtone minderjarige asielzoek(st)ers (AMA's).

* Aanmelding

Aanmelding bij BIND voor de Centrale opvang kan op de volgende manieren:

  • via inschrijving bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Delft;
  • via een verzoek tot inschrijving bij een school voor basisonderwijs;
  • via begeleiders van Stichting Vluchtelingenwerk Delft;
  • via begeleiders van BIND.

* Het intake-gesprek

Kandidaten hebben het eerste gesprek bij Bureau Nieuwkomers. Daar worden alle noodzakelijke informatie en gegevens verzameld (naam, adres, geboortedatum, een kopie van het verblijfsdocument). Onderwijsinformatie kan zonodig worden gecheckt in de vorige woonplaats, gegevens over de verblijfsvergunning bij de Vreemdelingendienst.

*Aanmelding Centrale opvang

Afhankelijk van de leeftijd kan de kandidaat na de intake worden aangemeld bij de Centrale opvang voor een entreetoets, om zijn of haar niveau te bepalen en het streefniveau in tijd in te schatten. De toetsing geeft een nulmeting, aan de hand waarvan later de vorderingen van de leerling kunnen worden vastgesteld. Deze toets wordt uitgevoerd door de Onderwijsbegeleidingsdienst.

7. Verwijzing naar speciaal onderwijs

Extra aandacht moet uitgaan naar leerlingen die onvoldoende voortgang boeken.

Er wordt een regulier overleg, een leerlingbespreking, met de coördinatoren 'Weer samen naar school' ingesteld. Leerlingen die te weinig voortgang boeken, worden door de coördinator Centrale opvang voor dit overleg aangemeld. Van primair belang is de start van een traject gericht op preventie en handhaving.

In dit overleg worden mogelijke verwijzingen naar het speciaal onderwijs besproken (zie de bijlage over de taken van de coördinator). Als definitief wordt overgegaan tot de plaatsing van leerlingen in het speciaal onderwijs, geschiedt die plaatsing op basis van de samenwerkingsverbanden openbaar/algemeen-bijzonder : protestants-christelijk/rooms-katholiek in de verhouding 1:2.

Komend schooljaar wordt een en ander geconcretiseerd.

8. Nazorg

De leerkracht van de school waarop de leerling wordt teruggeplaatst, kan nog gedurende drie maanden advies vragen aan de coördinator/leerkracht van de Centrale opvang. Tevens volgt er bij terugplaatsing een mondelinge toelichting op het onderwijskundig rapport.

9. Leerkrachten

De schoolbesturen, thans openbaar, rooms-katholiek en protestants-christelijk, hebben de inspanningsverplichting erop toe te zien dat in de Centrale opvang personeel van elke denominatie werkzaam is. De leerkrachten blijven in dienst van het eigen schoolbestuur. Met het personeel van de Centrale opvang wordt vanuit het eigen bestuur een detacheringsovereenkomst gesloten.

Per schooljaar wordt bekeken hoeveel leerlingen naar de Centrale opvang gaan. Bij de planning dient er rekening mee te worden gehouden dat gedurende het schooljaar extra leerlingen kunnen instromen.

De coördinator geeft functionele leiding aan de leerkrachten; voor ouders is hij of zij het aanspreekpunt.

Vakonderwijs wordt in overleg geregeld.

10. Werkgelegenheid

In de begroting is rekening gehouden met een plotselinge terugloop of toename van leerlingen. In verband hiermee geeft de gemeente Delft een werkgelegenheidsgarantie aan de schoolbesturen af.

11. Ondersteuning

De Onderwijsbegeleidingsdienst zal via het GOA moeten zorg dragen voor ondersteuning van de Centrale opvang en de leerkrachten. Zo zal ook aandacht geschonken moeten worden aan de traumatische ervaringen van sommige leerlingen. De Centrale opvang moet aangeven welke hulp wordt verwacht. Die hulp wordt volgens een contract vastgelegd.

12. Inrichting

In de begroting is rekening gehouden met de inrichting. Materialen die door de Onderwijsbegeleidingsdienst (in het kader van het project Gemeentelijk Onderwijsachterstandenplan) zijn aangeschaft, gaan mee naar de Centrale opvang.

13. De coördinator

De coördinator wordt benoemd op basis van de profielschets en het takenpakket die het dagelijks bestuur van de Centrale opvang heeft vastgesteld. Echter, voor het schooljaar 1999-2000 heeft de werkgroep Onderwijsinhoudelijke Zaken de profielschets en het takenpakket vastgesteld.

(Voor de taken van de coördinator: zie bijlage)

14. Huisvesting

In principe zijn vijf ruimten beschikbaar. Voorlopig bevinden deze zich in de Glenn Millerstraat, totdat definitieve nieuwbouw is gerealiseerd.

15. Inhoud

Het team en de coördinator stellen, met hulp van de Onderwijsbegeleidingsdienst, het lesprogramma vast. De nodige vakuren bewegingsonderwijs (voor elke groep anderhalf uur per week) worden in overleg tussen team, coördinator en dagelijks bestuur vastgesteld.

Voor de ouders wordt een aparte oudercursus georganiseerd, met als onderdelen Nederlandse taal, het Nederlands onderwijssysteem en maatschappelijk oriëntatie.

 

KADER INHOUD PROGRAMMA

  • Doel van de Centrale opvang is dat leerlingen op hun eigen niveau het programma van de basisschool kunnen volgen.
  • Het lesprogramma dat zij krijgen aangeboden is een 'smal pakket'; dat wil zeggen dat leren van de Nederlandse taal centraal staat.
  • De leesvaardigheid, technisch en begrijpend, moet op een zodanig niveau gebracht worden, dat leerlingen een tekst kunnen begrijpen en navertellen. Dit is gerelateerd aan de groep waarin leerlingen geplaatst worden. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om het behalen van een voldoende hoge score in een relevante toets (begrijpend lezen)
  • Leerlingen worden zonodig dusdanig sociale vaardigheden bijgebracht (qua spreekvaardigheid en gedrag), dat zij kunnen functioneren in een groep.
  • Na het verlaten van de Centrale opvang moeten de leerlingen in staat zijn de instructie in hun groep op de basisschool te volgen.

 

16. Verantwoording

Ieder jaar wordt een inhoudelijk en financieel jaarverslag vastgesteld, onder eindverantwoordelijkheid van het GOA-bestuur. Het verslag gaat ter kennisneming naar het Bestuurlijk Overleg Lokaal Onderwijsbeleid en de gemeentelijke Commissie Werk, zorg en onderwijs. Het jaarverslag wordt voor 1 april ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders.

17. Rijksinspectie

De Centrale opvang valt onder de Wet primair onderwijs. Lesprogramma en lesroosters worden aan de Rijksinspectie ter goedkeuring voorgelegd.

18. Financiering

Uitgangspunt is dat, wanneer het Rijk voor deze doelgroep geen reguliere formatiefaciliteiten verstrekt, er financiering vanuit de gemeentebegroting plaatsvindt. Voor de Centrale opvang zullen de in het GOA-plan opgenomen middelen van 'Faciliteiten nieuwkomers in het primair en voortgezet onderwijs' worden ingezet.

19. Duur van het convenant

Dit convenant treedt op 1 augustus 1999 in werking en geldt gedurende het vigerende onderwijsbeleidsplan, namelijk tot 1 augustus 2001.

Aldus overeengekomen op .............. 1999

 

  • Het bestuur Openbaar Onderwijs Delft,
  • Het bestuur van de Laurentius Stichting voor katholiek primair onderwijs,
  • Het bestuur van de Stichting Protestants Christelijk Basisonderwijs Delft,,
  • Het bestuur van de Stichting Reformatorisch Onderwijs,
  • Het bestuur van de Delftsche Schoolvereeniging
  • Het bestuur van de Delftse Vereniging voor Montessori-onderwijs
  • Het bestuur van de Stichting De Vrije School Delft e.o
  • Gemeente Delft


Afdeling onderwijs
2-07-99

 

Bijlage

Taken coördinator Centrale opvang

INTERN

Opstellen schoolplan, te weten:

  •  Inleiding
  •  Schoolbeschrijving
  •  Kwaliteitsbeleid: - bepalen kwaliteit: - in-, door- en uitstroomgegevens
  •  vaststelling toelatingscriteria
  •  einddoelen
  •  bewaken kwaliteit: - LVS
  •  verbeteren kwaliteit: - plan van aanpak

Onderwijskundig beleid:
a) onderwijsinhoudelijk, te weten:

  •  Nederlandse taal: - doelen
  •  methoden/materialen
  •  werkwijze
  •  evaluatie
  •  rekenen/wiskunde
  •  wereldoriëntatie (maatschappelijke verhoudingen, inburgering, etc.)
  •  sociale redzaamheid (o.a. traumabegeleiding)
  •  beweging/spel

b) zorg voor de leerling:

  •  zorg op maat: - LVS
  •  signaleren, diagnosticeren, hulpprogramma, evaluatie
  •  dossiervorming/registratie
  •  leerlingbespreking

Schoolorganisatie:

  • dagelijkse gang van zaken, huishoudelijke zaken, roosters, klassenindeling
  • teamvergaderingen: agenderen, inhoud, voortgang, etc.
  • leerlingbesprekingen
  • bestellen leermaterialen, etc.

Personeelsbeleid:

  • nascholing
  • netwerken

Financieel beleid:

  • begroting
  • Jaarverslag schrijven

 

EXTERN

Contact onderhouden met:

  • ouders
  • scholen (informatie verstrekken, begeleiden van de zogeheten - uitstroomleerlingen)
  • schoolbegeleider
  • hulpverleningsinstanties
  • besturen
  • coördinator WSNS
  • Bureau Informatie Nieuwkomers Delft (BIND)

terug naar boven