30 March 2000

Bijlage 2 - Centrale Opvang Delft
 


naar agenda

 

Convenant bestuurlijke verantwoordelijkheid Centrale opvang voortgezet onderwijs

 

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

In het kader van het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOA) hebben de gemeente Delft en de besturen van de scholen voor voortgezet onderwijs in Delft, te weten het Grotius College, het Sint Stanislascollege en het Christelijk Lyceum Delft, een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de Centrale opvang van 12- tot 18-jarige anderstalige leerlingen met het doel deze leerlingen zo snel als mogelijk te integreren in het reguliere voortgezet onderwijs.

De praktische uitvoering zal plaatsvinden op het Grotius College.

Indien een ander schoolbestuur in de toekomst eveneens de uitvoering van de Centrale opvang ter hand wenst te nemen, bestaat hiertoe de mogelijkheid door een jaar voor de start van het schooljaar hiervan melding te doen bij de gemeente Delft.

Indien een schoolbestuur dan wel de gemeente Delft de uitvoering van de Centrale opvang wenst te beëindigen dient hiervan een jaar, voorafgaande aan de beëindiging, melding te worden gedaan aan de gemeente Delft, c.q. aan de betrokken schoolbesturen.

Bestuurlijke samenwerking

De (jaar)verslagen gaan ter kennisgeving naar het bestuurlijk Overleg Lokaal Onderwijsbeleid (LOKABEL) alsmede de gemeentelijke raadscommissie werk zorg en onderwijs.

Toelating leerlingen

Tot de Centrale opvang worden toegelaten:

  • anderstalige leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die korter dan een jaar in Nederland zijn.

Ook kunnen toegelaten worden:

  • anderstalige leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die naar het oordeel van de

coördinator Centrale opvang de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Bij deze

beoordeling worden objectieve toetsen gehanteerd.

Niet toegelaten worden kinderen waarvan zeker is dat zij een beperkte periode in Nederland verblijven.

Verwijzing speciaal onderwijs:

bij een leerling waar onvoldoende voortgang wordt geconstateerd, meldt de coördinator Centrale opvang tijdig deze leerling aan bij de permanente commissie leerlingenzorg (PCL) van het samenwerkingsverband v.o.-s.v.o.

Centrale intake

Deze vindt plaats bij Bureau informatie en nieuwkomers Delft (BIND) aangezien hier de talenkennis en ervaring met intakes al aanwezig is.

Doelgroep:

  • alle kinderen van 12 tot 18 jaar korter dan 1 jaar in Nederland;
  • instroom als kind van anderstalige ouder(s) met status;
  • instroom als kind van anderstalige ouder(s) in asielprocedure;
  • instroom als allochtoon minderjarige asielzoek(st)er (AMA).

Via:

  • inschrijving burgerzaken;
  • aanmelding/verzoek tot inschrijving bij een school voor voortgezet onderwijs;
  • begeleiders van Bureau informatie nieuwkomers Delft;
  • begeleiders van Stichting Vluchtelingenwerk Delft.

De intake houdt in een eerste gesprek bij Bureau informatie en nieuwkomers Delft waar alle noodzakelijke gegevens en onderwijsinformatie worden verzameld:

naam, adres, geboortedatum, kopie verblijfsdocument, verblijfsduur in Nederland, indien nodig opsporen onderwijsinformatie in vorige woonplaats, checken vergunning Vreemdelingendienst, enz.

Na de intake

De leerling wordt verwezen naar de Centrale opvang op het Grotius College waar de (administratieve) inschrijving plaatsvindt. De inschrijving bij het Grotius College geschiedt in 2 leeftijdscategoriën: de 12- tot 16-jarigen en de 16- en 17-jarigen.

Het (onderwijs)programma van de Centrale opvang voor de jongste groep wordt door het Grotius College verzorgd.

De uitvoering van het (onderwijs)programma voor de 16- en 17-jarigen kan geschieden door een op deze leeftijdsgroep gerichte onderwijsinstelling. De coördinator Centrale opvang draagt zorg voor de uitvoering hiervan.

De entreetoets om het niveau van de leerling te bepalen en een streefniveau in tijd in te schatten wordt onder verantwoordelijkheid van de coördinator Centrale opvang afgenomen. Door de toetsing wordt een nulmeting verkregen. Zo kunnen vorderingen en een na te streven eindniveau van de leerling worden vastgesteld.

De ouder(s)/leerling wordt erop gewezen dat na het doorlopen van de Centrale opvang (gemiddeld een jaar) het reguliere vervolgonderwijs naar keuze kan plaatsvinden op één van de drie scholengemeenschappen.

 

Kader inhoud lesprogramma

  • Doelstelling van de Centrale opvang is dat de leerling op zijn/haar niveau het programma van het regulier (voortgezet) onderwijs kan volgen.
  • Het lesprogramma dat wordt aangeboden is een ‘smal pakket’, d.w.z. dat het leren van Nederlands centraal staat.
  • Na het verlaten van de Centrale opvang moet de leerling in staat zijn de instructie te kunnen volgen in de groep in het vervolgonderwijs.
  • De sociale vaardigheden, zowel mondeling als in gedrag, moeten van dien aard zijn dat de leerling in een groep kan functioneren.
  • De leerling heeft bij het verlaten van de Centrale opvang een vastgesteld minimaal niveau Nederlands bereikt en ontvangt een onderwijskundig rapport.

 

Coördinator

Het bestuur van het Grotius College benoemt op basis van de profielschets de coördinator Centrale opvang. Het bestuur is verantwoordelijk voor de uitvoering van de taken coördinator Centrale opvang.

Voor de taken van de coördinator wordt verwezen naar de bij dit convenant behorende bijlage.

De coördinator draagt tevens zorg voor externe relaties inzake de Centrale opvang, waarbij valt te denken aan contacten met Vluchtelingenwerk, Bureau Leerplicht, Bureau Informatie en Nieuwkomers Delft (BIND), onderwijsinstellingen, enz.

 

Financiering/verantwoording

Algemeen uitgangspunt is dat wanneer er voor deze doelgroep geen reguliere fomatie-faciliteiten vanuit het Rijk worden verstrekt er financiering vanuit de gemeentebegroting zal plaatsvinden.

Wanneer de formatie aangepast zal moeten worden als gevolg van leerlingen die niet in de reguliere formatie zijn opgenomen (tussentijdse instromers) zal

  • de vergoeding hiervoor door de gemeente plaatsvinden, waarbij de gemiddelde personeelslast, gerelateerd aan schoolsoort groep 4, bepalend is (artikel 85a van de WVO: aanvullende vergoeding personeelskosten);
  • ƒ 1.500,= per leerling voor leer- en hulpmiddelen, inclusief overige kosten, vanuit de gemeentebegroting worden bekostigd, jaarlijks aan te passen conform het accres van de gemeentebegroting;
  • ƒ 40.000,= vanuit de gemeentebegroting worden bekostigd ten behoeve van expliciete taken van de coördinator Centrale opvang, jaarlijks aan te passen conform het accres van de gemeentebegroting.

De in het GOA-plan opgenomen middelen Nederlands tweede taal (NT2) en faciliteiten nieuwkomers in het primair en voortgezet onderwijs zullen voor de Centrale opvang worden ingezet.

In elk regulier overleg tussen de bestuurscommissie van het Grotius College en de wethouder van onderwijs zal de voortgang rond de Centrale opvang aan de orde worden gesteld.

Het jaarlijks door de bestuurscommissie van het Grotius College voor 1 april - ter goedkeuring door het college van burgemeester en wethouders - in te dienen financiële jaarverslag zal steekproefsgewijs in opdracht en ten laste van de gemeente door een accountant worden gecontroleerd.

Gelijktijdig wordt door de bestuurscommissie van het Grotius College verslag gedaan van de werkzaamheden en de voortgang van de activiteiten met betrekking tot de Centrale opvang (jaarverslag).

 

Duur van het convenant

Dit convenant treedt in werking op 1 augustus 1999 en geldt gedurende het vigerende onderwijsbeleidsplan namelijk tot 1 augustus 2001.

Het besluit van een schoolbestuur tot uittreding kan alleen geschieden met ingang van een volgend schooljaar.

 

Aldus overeengekomen op …………1999.

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,
namens dezen de wethouder van werk, zorg en onderwijs,

  • Het bestuur van het Grotius College,
  • Het bestuur van het Sint Stanislas College,
  • Het bestuur van het Christelijk Lyceum Delft,

terug naar boven