Nota - Oplossing bureau advies Zuiderstraat/GGD Delfland | ||
Geacht college, 1. Inleiding In de raadsvergadering d.d. 30 september 1999 is de begroting 2000 van de GGD Delfland vastgesteld (D992853). Bij de behandeling van deze begroting in de commissie Werk, Zorg en Onderwijs d.d. 5 oktober 1999 is in het vertrouwelijke gedeelte tevens gesproken over de inzet van de gemeente Delft in de kwestie bureau advies Zuiderstraat. De commissie Werk, Zorg en Onderwijs heeft toen ingestemd om de start van het PGO een jaar uit te stellen. De vrijgekomen middelen - toen becijferd op circa fl. 100.000 - zouden worden gebruikt in de onderhandelingen over het bureau advies. Deze nota geeft een overzicht in de voortgang. Allereerst wordt ingegaan op de begroting 2000 van de GGD. Deze begroting 2000 bevatte namelijk een fout t.a.v. het Periodiek Gezondheids Onderzoek (PGO) in groep 6. Vervolgens wordt ingegaan op de besluitvorming in het Algemeen Bestuur van de GGD Delfland. De nota eindigt met een voorstel. 2. Begroting 2000 GGD Delfland Met ingang van het volgende schooljaar wordt er in groep 6 een derde PGO ingevoerd. Hiervoor is een bedrag in de begroting 2000 opgenomen. Voor de gemeente Delft bedraagt dit bedrag: fl. 99.105,-. Dit bedrag is echter niet juist. In de begroting 2000 is abusievelijk het PGO groep 6 voor het hele jaar berekend, in plaats van voor de helft. Voor de gemeente Delft betekent dat het bedrag in de begroting fl. 49.552,- had moeten bedragen. De gevolgen hiervan zijn dat - als de gemeente Delft deze middelen gebruikt voor de Zuiderstraat - het PGO met 2 jaar moet worden uitgesteld. 3. Besluitvorming Algemeen Bestuur Kosten De totale kosten voor het Bureau Advies aan de Zuiderstraat bestaan uit 3 componenten (zie ook D992439) :
De rendabel gemaakte kosten zijn reeds opgenomen in de lopende begroting van de GGD Delfland. Dit betekent dat deze kosten volgens de normale verdeelsleutel over alle deelnemende gemeenten worden verdeeld. In het Algemeen Bestuur van de GGD is in de vergadering d.d. 8 november gesproken over een oplossing voor de niet-rendabele kosten ten behoeve van het bureau Advies. Aanbod gemeente Delft De gemeente Delft had zich bereid verklaard om circa 40% van de niet-rendabele kosten te betalen onder voorwaarde dat de overige aan de gemeenschappelijke regeling deelnemende gemeenten een gezamenlijke oplossing vinden voor het resterende bedrag. Reactie overige gemeenten of Delfts aanbod In reactie op het Delftse voostel heeft een aantal van de andere aan de GGD deelnemende gemeenten een andere voorstel geformuleerd. Dit voorstel hield in dat van het totaal te betalen bedrag ad. Fl. 764.999,- een bedrag van fl. 91.000 door de 14 gemeenten wordt betaald naar rato van het aantal inwoners (dekking van overheadkosten). De gemeente Delft betaalt hier dus ook naar rato aan mee. Het betreft hier fl. 0,2892 per inwoner. Voor de gemeente Delft zou dit een bedrag van fl. 27.209,38 betekenen. Van het resterende bedrag ad. Fl. 655.999 betaalt de gemeente Delft 50%. Het betreft hier fl. 327.999,50. Van het dan nog resterende bedrag - ad fl 327.999,50 betalen de deelnemende gemeenten (m.u.v. de gemeenten die niet deelnemen aan het RIO: Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Rijswijk) naar rato van het aantal inwoners. Het betreft hier een bedrag van fl. 1,4090 per inwoner. Voor de gemeente Delft is dit een bedrag van fl. 132.565,76. In totaal zou de gemeente Delft dan betalen:
Dit is circa 65% van het totaal. Dit voorstel was niet acceptabel voor de gemeente Delft. Compromis In het Dagelijks Bestuur is vervolgens een compromis bereikt. Het Algemeen Bestuur is met dit compromis akkoord gegaan. Door hierin een deel van de basisbijdrage te betrekken blijft de gemeente Delft binnen het budgettaire kader van het eigen 40%-voorstel. Verder is afgesproken dat eventuele na 1999 doorlopende kosten verrekend worden op basis van de reguliere GGD-verdeelsleutel. Het akkoord houdt het volgende in:
Benadrukt wordt dat de andere deelnemende gemeenten naar rato het overige deel van de onrendabele kosten betalen. 4. Voorstel Voorgesteld wordt: Akkoord te gaan met het akkoord zoals dat is bereikt in het Algemeen bestuur van de GGD Delfland: a. De gemeente Delft betaalt per direct haar aandeel van fl. 298.800. b. Dit bedrag ad fl. 298.800 ten laste te brengen van de algemene middelen. c. De gemeente Delft betaalt aanvullend fl. 188.975 d.Dit bedrag ad. fl. 188.975 wordt door de gemeente Delft uit de bijdrage van die gemeente voor het PGO, groep 6 betaald. De stortingen vinden als volgt plaats:
e. De gemeente Delft zal met betrekking tot de aanloopverliezen van het Bureau advies Zuiderstraat voor het overige, financieel of anderszins, op geen andere wijze worden aangesproken dan de overige aan de GGD deelnemende gemeenten. De notitie door te sturen naar de commissie Werk, Zorg en Onderwijs d.d. 14 december 1999. Delft, 30 november (Interim) hoofd Sector Sociaal Beheer H. van Doodewaard |
||
![]() |
![]() |