30 March 2000

Raadsvoorstel stuk 186 - (W99005882)
 


naar agenda

 

Stuk 186 I

Dienst Welzijn, Onderwijs en Cultuur W99005882

Delft, 19 oktober 1999.

Onderwerp: Centrale Opvang Delft

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

De scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs worden geconfronteerd met een toename van allochtonen leerlingen, die tussentijds het onderwijs instromen. De huidige opvang voldoet in beperkte mate. De leerlingen worden ad hoc opgevangen, terwijl ook voor de bekostiging geen heldere en duurzame regeling geldt. De versnippering belemmert voorts de ontwikkeling en uitvoering van een uniform en effectief onderwijskundig programma.

Ter verbetering van de huidige situatie is in samenspraak met de schoolbesturen gestreefd naar een realisering van een centrale opvang waar leerlingen in de leeftijdscategorieën 6-12 en 12-18 gedurende de hele schoolweek opgevangen en begeleid worden. Onder begeleiding van professionele leerkrachten worden de leerlingen intensief geholpen met een programma dat zich richt op verwerving van de Nederlandse taal, oriëntering op de Nederlandse samenleving, het Nederlands onderwijssysteem en oriëntering op de arbeidsmarkt (16-17 jarigen).

 

Na de eerste notitie over een Centrale opvang in Delft zijn er een aantal werkgroepen gestart om de realisering van een centrale opvang nader uit te werken. In de voor u ter inzage gelegde convenanten worden de resultaten van dit overleg weergegeven. In het bestuurlijk overleg op 30 juni 1999 werden de standpunten van alle schoolbesturen in Delft bepaald.

 

In de voor u ter inzage gelegde begroting van de Centrale opvang wordt een behoorlijke investering vanuit het Fonds integratiebeleid gedaan.

De kosten van de opvang van het voortgezet onderwijs springen in het oog. Dit komt omdat in het voortgezet onderwijs nieuwe leerlingen pas na een jaar formatie opleveren. In het schooljaar 1998-1999 zijn er ruim 40 nieuwe allochtone leerlingen ingestroomd. Dit betekent dat het Grotius College voor deze groepen bij de aanvang van het schooljaar 1999-2000 geen rijksformatie heeft om deze doelgroep op te vangen. De verwachting is dat in het schooljaar 2000-2001 er voldoende formatie is om nieuwe allochtone leerlingen op te vangen. Immers op de teldatum 1-10-1999 tellen deze leerlingen mee voor de formatie schooljaar 2000-2001.

De 16-17 jarige leerlingen werden door het bureau Bind apart opgevangen. Deze leerlingen worden nu op het Grotius College ingeschreven.

 

De regelgeving voor het basisonderwijs kent in tegenstelling tot het voortgezet onderwijs wel de mogelijkheid om tussentijds extra formatie vanuit het rijk vergoed te krijgen. De verwachting is dan ook dat bij de start van de Centrale opvang er een volledige formatieplaats vanuit het rijk wordt vergoed. Dit komt omdat per 1 augustus 1999 alle leerlingen op één school worden ingeschreven.

In de begroting zijn de kosten formatie basisonderwijs dan ook lager geraamd. In de begroting is verder rekening gehouden dat er een opvangcapaciteit voor nieuwe leerlingen is.

 

Onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie werk, zorg en onderwijs stellen wij u voor in te stemmen met:

  • de definitieve instelling van een Centrale Opvang (primair en voortgezet onderwijs met ingang van het schooljaar 1999-2000;

  • de opgestelde convenanten;

en daartoe vast te stellen de 46e wijziging van de gemeentebegroting voor het dienstjaar1999.

 

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

H.M.C.M. van Oorschot ,burgemeester.

 

N. Roos ,secretaris.

 

 

Stuk 186 II

Dienst Welzijn, Onderwijs en Cultuur W99005882

 

De raad van de gemeente Delft;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 oktober 1999;

 

b e s l u i t :

  • Definitief akkoord te gaan met de instelling van een Centrale Opvang (primair en voortgezet onderwijs met ingang van het schooljaar 1999-2000.

  • Akkoord te gaan met de opgestelde convenanten.

  • Vast te stellen de 46e wijziging van de gemeentebegroting voor het dienstjaar 1999.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 28 oktober 1999.

,burgemeester.

 

,secretaris.

terug naar boven