OPZET ARBEIDSVOORWAARDENPAKKET COMBIWERK BV

Inventarisatie en opzet onderwerpen

 

·         Algemene bepalingen
Als sluitstuk achteraf in te vullen.

·         Arbeidsovereenkomst
Duur overeenkomst, bepaalde en onbepaalde tijd.
Meenemen bij oproepcontracten: de veranderingen in het kader van Flex en zekerheid plus wijziging BW. In het kader van projecten aansluiten bij de wettelijke bepalingen in de Wet Flexibiliteit en Zekerheid en het nieuwe BW. Voor wat betreft contracten voor bepaalde tijd en contracten overnemen het periode- en ketensysteem vastgelegd in de Wet Flexibiliteit en Zekerheid en het nieuwe BW. Voor opzegtermijnen en proeftijd kan ook worden aangesloten bij de Wet Flexibiliteit en Zekerheid en het nieuwe BW. Voor het overige zij het standaardbepalingen in de arbeidsovereenkomst.

·         Wederzijdse verplichtingen

Suggestie om onder meer op te nemen:
-     Goed werkgeverschap aangaande het uitvoeren bepalingen vastgelegd in het

arbeidsvoorwaardenpakket.
-     Overleg met de OR
-     De REA en WAGW verplichtingen
-     Wet samen
-     Wet loopbaan onderbreking
-     Arbeidsomstandigheden verplichtingen en aansprakelijkheid bij detacheren voor de

werknemer, werkgever die detacheert en het bedrijf waar de gedetacheerde

werknemer actief is. Aanpassen aan de wettelijke veranderingen in het kader van

onder meer het arbeidsomstandighedenbesluit.
-     Verzekeringen vraagstuk risico werkgever en werknemer. Daarbij gaat het om

wettelijke aansprakelijkheid. In ieder geval uitwerken de positie van werknemers “op

de weg” in dit kader. Mogelijk kunnen de aandachtspunten omtrent arbeidsomstan-digheden en verzekeringen ook onder een ander hoofdstuk worden ondergebracht.

·         Verplichtingen werknemer
Het voorstel is om in ieder geval op te nemen een bepaling omtrent het concurrentiebeding. Binnen CombiWerk is een werkgroep bezig met het opstellen van gedragsregels voor werknemers, die al dan niet zijn gedetacheerd. In het arbeidsvoorwaardenpakket verwijzen naar deze gedragsregels.

·         Arbeidsduur en werktijden
Aansluiten bij de wettelijke bepalingen uiteengezet in de arbeidstijdenwet als basis en de veranderingen die aanstaande zijn in het kader van de harmonisering van de Europese regelgeving. Tevens bij de uitwerking arbeidsduur en werktijden te betrekken de CAO’s van branches en bedrijfstakken, waarin CombiWerk actief is of verwacht actief te worden. Hierbij moet onder meer worden gedacht aan de CAO schoonmaak, beveiliging, metaal en grafische sector.

 

·         Bedrijfstijd en loonbepaling
Uitgangspunt is dat de bedrijfstijd op 40 uren wordt gesteld. In de CAO SW wordt bij de loonbepaling uitgegaan van 36 uur. Bijzondere aandacht heeft in dit kader het aspect van ploegendienst. Eventuele afspraken over het opnemen van ADV / ATV moet worden beschouwd in relatie tot het vraagstuk van verlof en vakantiedagen. Daarbij is het wellicht beter te toetsen aan andere CAO’s van bedrijfstakken en branches. Waarin CombiWerk al actief is.

 

 

·         Zorg en arbeid
Uitwerken de onderdelen wettelijk vastgelegd in de kaderwet zorg en arbeid. Daarbij een onderscheid maken tussen het wettelijk en bovenwettelijk geregelde verlof. Ouderschapsverlof, zorgverlof, sabbatsverlof, verlofsparen.

·         Functiewaardering
De invulling van het te hanteren functiewaarderingssysteem op een latere datum te bepalen. Uitgangspunt is dat de bestaande functies die worden onderscheiden binnen CombiServices BV en CombiWerk worden geïnventariseerd. Bovendien is het op dit moment prematuur welke functies te onderscheiden zijn binnen CombiWerk BV in de toekomst.

·         Beloning en vergoeding
Bij beloning zal eerst onderzoek moeten worden gedaan in soortgelijke CAO’s op de markt. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld de CAO’s van de bedrijfstakken en sectoren waarin CombiWerk in de detachering al actief is en de CAO’s die door CombiWerk worden toegepast (CAO SW en Gemeente Delft). Tevens is van belang vast te stellen in welke sectoren en / of bedrijfstakken CombiWerk actief wil worden in de toekomst.

·         Vakantie en verlof
Verlofregelingen (betaald en onbetaald) uitwerken in het kader van de wet zorg en arbeid. Zie voornoemd.

Vakantiedagen inventariseren in vergelijkbare CAO’s en van bedrijfstakken en sectoren

waarop CombiWerk zich wil richten.

·         Ouderenbeleid
Inventariseren of het mogelijk is synergie te behalen door een relatie met pensioen en vroegpensioen te leggen zonder dat de organisatie voor extra kosten wordt gesteld. In de CAO SW is een ouderenparagraaf opgenomen die voor zover mogelijk hierbij kan worden betrokken.

·         Ziekte
Loon door betalingsverplichting in het eerste jaar is wettelijk 70%. Is het gewenst om dit aan te vullen tot een hoger percentage door de werkgever? De politieke druk om de aanvulling van de werkgever af te schaffen is sterk. In dit kader is inventarisatie van de markt en mogelijkheden van belang. Het beleid ten aanzien van beheersing ziekteverzuim kan vanuit twee invalshoeken worden benaderd, door uit te gaan van negatieve prikkels (straffen) of positieve prikkels (belonen). Bij negatieve prikkels kan het gaan om de introductie van wachtdagen. Het belonen kan in de vorm van een extra toeslag of vrije tijd. Het voorstel is om een inventarisatie te maken van de mogelijkheden die nu al door ondernemingen en bedrijfstakken worden toegepast om te komen tot maatwerk verzuimbeheersing door invoeren van positieve of negatieve prikkels. Daarbij is afgesproken om op basis van de gegevens landelijk (via de UVI) en ARBO-dienst in kaart te brengen hoe het ziekteverzuim zich heeft ontwikkeld binnen de SW sector en CombiWerk in het bijzonder. Teneinde afspraken op maat te kunnen maken.

·         Arbeidsongeschiktheid
De arbeidsongeschiktheid in het tweede ziektejaar. In hoeverre moet de werkgever de uitkering nog aanvullen. Wat is gewenst? In de CAO SW wordt tot 18 maanden een aanvulling gemaakt tot 80%. Het is misschien raadzaam om naar andere CAO’s te kijken. Eventuele afspraken zullen niet van toepassing zijn op REA-werknemers.

 

·         Pensioenregeling
Verwijzen naar de regeling van het ABP.

Onderzoek of eventuele pensioen spaarmodules wenselijk zijn.

Inbrengen eventueel spaarloon voor hoger pensioen.

·         Einde arbeidsovereenkomst
Standaardbepalingen. Ontslag op staande voet, schorsen en dergelijke. Daarbij is het verwijzen naar het disciplinair beleid gewenst.

·         Overige bepalingen
In het kader van het vergroten van de betrokkenheid van de werknemers bij CombiWerk zal een inventarisatie worden gemaakt van de mogelijkheden op het terrein van winstdeling en andere mogelijkheden op dit terrein waarbij de fiscale voor- en nadelen worden betrokken.

·         Overgangsregeling voor ambtenaren en medewerkers die onder de CAO SW vallen
Bij de opzet van de overgangsregeling zal op ieder onderdeel dat in het nieuwe arbeidsvoorwaarde pakket afwijkt van de CAO gemeente Delft en SW een besluit moeten worden genomen in hoeverre het wenselijk is om specifieke overgangsbepalingen op te nemen. In de besluitvorming zullen kwaliteit en kosteneffecten moeten worden meegenomen.