Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

 

CombiWerk


Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

Hoofdstuk 1

 

 

De gemeente Delft, dienst CombiWerk, bij deze vertegenwoordigd door de gemeente-secretaris de heer N. Roos, hierna te noemen de oude werkgever

 

En CombiWerk B.V.  i.o., bij deze overeenkomst vertegenwoordigd door de directeur, de heer J.J. de Wit, hierna te noemen de nieuwe werkgever

 

zijn in overleg met:

 

·                     de ABVAKABO FNV, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer               L. Seriese, bestuurder en

·                     de CFO: CNV-bond voor Overheid, Zorgsector en verzelfstandigde Overheidsinstellingen te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer             H. van der Wind, bestuurder

Hierna te noemen de vakbonden

 

overwegende dat,

 

de oude en de nieuwe werkgever naar aanleiding van een op 23 mei 2000 genomen bestuursbesluit in beginsel zijn overeen gekomen de onder hun bestuur en beheer staande Dienst CombiWerk te doen verzelfstandigen; dat de bij deze verzelfstandiging in acht te nemen zorgvuldigheid ten aanzien van personele belangen het noodzakelijk maakt de voorwaarden waaronder het personeel van de oude werkgever in dienst treedt bij de nieuwe werkgever, in een Sociaal Plan Verzelfstandiging vast te leggen; dat de ondernemingsraden en de vakbonden van de oude en de nieuwe werkgever aan de inhoud van dit navolgende, … pagina's tellende Sociaal Plan Verzelfstandiging hun instemming hebben verleend.

 

 

 

 

 

 

Gemeente Delft,                                                        ABVAKABO FNV

 

 

 

 

N. Roos                                                                     L. Seriese

 

 

 

CombiWerk B.V. i.o.                                                             CFO: CNV-bond Overheid, Zorgsector en Verzelfstandigde Overheidsinstellingen

 

 

 

J.J. de Wit                                                                 H. van der Wind

 

 


Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

Doel

 

Het bieden van collectieve en individuele garanties en het geven van regels en procedures aan de personeelsleden van CombiWerk die worden geconfronteerd met de juridische herstructurering van CombiWerk te Delft naar CombiWerk BV te Delft.

 

 

Definities

 

Personeelsleden

 

De ambtenaren van CombiWerk die krachtens een ambtelijke aanstelling een functie bij CombiWerk vervullen.

 

 

Rechtspositieregelingen Gemeente Delft (CAR/UR/NUR)

 

De Collectieve Arbeidsvoorwaarden (CAR), de Uitwerkingsregeling (UR) en de Nadere Uitwerkingsregeling (NUR) van de Gemeente Delft hierna te noemen "CAR/UR/NUR”.

 

 

Arbeidsvoorwaarden – CombiWerk BV i.o. (ARBVO)

 

De Arbeidsvoorwaardenregeling van de nieuwe werkgever met inbegrip van de daarbij beho-rende bijlagen, voorschriften en instructies, hierna te noemen “ARBVO”.

 

 

Verzelfstandiging/ datum van overgang

 

De datum, 1 januari 2001, waarop CombiWerk BV als nieuwe werkgever gaat optreden op basis van een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht met het personeelslid.

 

 

Netto-netto-garantie

 

De netto-netto-garantie: een garantie die kan worden toegekend in het kader van de over-gang van CombiWerk naar CombiWerk BV.

 

 

Verzelfstandigingstoelage

 

de vorm waarin de toegekende netto-netto-garantie bij CombiWerk BV wordt uitbetaald.


Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

Hoofdstuk 2

 

 

Algemene uitgangspunten

 

Alle personeelsleden, ten aanzien van wie door de oude werkgever niet anders is beslist, die krachtens aanstelling een functie vervullen bij de oude werkgever, treden op het moment van verzelfstandiging, op basis van een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht in dienst van  de nieuwe werkgever.

Aan het personeelslid wordt, indien door de oude werkgever niet anders is beslist, met ingang van de verzelfstandigingsdatum eervol ontslag verleend, onder gelijktijdige indiensttreding bij  de nieuwe werkgever.

 

De nieuwe werkgever biedt ieder personeelslid voor de verzelfstandigingsdatum een uitgewerkte arbeidsovereenkomst aan om bij de nieuwe werkgever in dienst te treden. Deze bevat onder andere de individuele rechten en garanties die aan dit Sociaal Plan Verzelfstandiging kunnen worden ontleend.

 

Indiensttreding vindt in principe plaats zonder nadere selectie en zonder proeftijd.

 

De nieuwe werkgever is verplicht de individuele garanties die op basis van dit Sociaal Plan Verzelfstandiging worden toegekend in de uitgewerkte individuele arbeidsovereenkomst van het personeelslid vast te leggen. Bij de hiervoor bedoelde individuele garanties kan onder andere worden gedacht aan de in het Sociaal Plan Verzelfstandiging opgenomen algemene collectieve garanties als de netto-netto-garantie, de ouderschapsverlofregeling en de studiefaciliteitenregeling, maar ook aan andere specifiek persoonlijke arbeidsvoorwaarden die kunnen worden toegekend op basis van de hardheidsclausule.

 

De ambtelijke arbeidsrelatie wordt als volgt geconverteerd:

 

 

Ambtelijke arbeidsrelatie

 

 

 

Arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht

 

Vaste aanstelling

 

 

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

 

Tijdelijke aanstelling

 

 

Arbeidsovereenkomst voor de resterende aanstellingsduur

 


Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

De functie waarop in dienst wordt getreden bij de nieuwe werkgever komt overeen met de functie, en met behoud van de arbeidstijd, die het personeelslid vervulde in dienst van de oude werkgever.

 

Indien het personeelslid bezwaar heeft tegen de inhoud van de uitgewerkte arbeidsovereen-komst kan hij daartegen, uiterlijk binnen twee weken na ontvangst van het aanbod, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift wordt behandeld volgens de bezwaarprocedure, zoals opgenomen in hoofdstuk 4 van dit Sociaal Plan Verzelfstandiging.

 

 

Geen arbeidsovereenkomst

 

Er komt geen arbeidsovereenkomst tot stand met het personeelslid:

 

1.                  Waarvan uiterlijk op de dag voorafgaand aan de overgangsdatum op grond van een onderzoek in de zin van de CAR/UR/NUR door de Arbo-dienst of op grond van een mogelijk WAO keuring is gebleken dat hij verkeert in een toestand van (gedeeltelijke) ongeschiktheid voor de vervulling van zijn functie (waarbij nog geen reële inschatting is te maken ten aanzien van de hersteldatum): voor dit personeelslid blijft de bestaande ambtelijke aanstelling, zolang als nodig, onaangetast. Gedurende deze periode kan er geen arbeidsovereenkomst tussen dit personeelslid en de nieuwe werkgever totstandkomen

 

en

 

2.                  waarmee door de oude werkgever op grond van de individuele omstandigheden, krachtens de hardheidsclausule, individuele afspraken zijn gemaakt.

 

 

Periodiekdatum

 

De periodiekdatum zoals deze voor het personeelslid in dienst van de oude werkgever gold, wordt, met het oog op de ARBVO die voor de nieuwe werkgever gaat gelden, als volgt geconverteerd:

 

 

 

CombiWerk periodiekdatum

 

 

 

Periodiekdatum bij CombiWerk BV

 

 

1 januari tot en met 31 december

 

Conform ARBVO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

Hoofdstuk 3

 

Bepalingen die de individuele rechten van oude werkgever-personeelsleden raken

 

Netto-netto-salarisgarantie

 

Het salaris dat het personeelslid vanaf het verzelfstandigingsstijdstip voor de door hem verrichtte werkzaamheden ontvangt, is gebaseerd op de beloningsstructuur krachtens de ARBVO.

 

Indien het, op basis van het voorgaande, te ontvangen netto-salaris minder is dan het netto-salaris dat het personeelslid op de dag onmiddellijk voorafgaand aan het verzelfstandigings-ontslag in dienst van de oude werkgever genoot, wordt het personeelslid, ter vermijding van dit nadeel, met in achtneming van de onderstaande bouwstenen een verzelfstandigingstoelage toegekend, die gebruteerd leidt tot een netto-salaris dat gelijk is aan het netto-salaris zoals dat op de dag voorafgaand aan het verzelfstandigingsontslag in dienst van de oude werkgever werd genoten.

 

Beloning CombiWerk

 

Beloning CombiWerk BV

Toelichting

Bruto schaal bedrag

 

Bruto schaal bedrag

Inschaling conform de ARBVO in de overeenkom-stige schaal en vergelijkbare trede. Komt het bruto bedrag niet voor dan wordt een lagere trede toegekend en aangevuld met een toeslag tot het bruto schaalbedrag zoals dat werd genoten onmiddellijk voorafgaand aan de overgang

Bruto ambtelijke persoonlijke toelage

Bruto persoonlijke toelage ARBVO

Bij CombiWerk BV wordt deze persoonlijke toelage zodanig toegekend, dat het bruto schaal bedrag plus de persoonlijke toelage bruto gelijk zijn aan het bruto schaalbedrag plus ambtelijke persoonlijke toelage zoals deze werd genoten onmid-dellijk voorafgaand aan de overgang

Eindejaarsuitkering (0,8%)

 

Conform ARBVO

Salaris op jaarbasis vermeer-derd met vakantietoeslag over dat salaris.

Netto salaris

Netto salaris

Een en ander herleid naar een netto jaarbedrag; vergelijken

 


Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

Beloning CombiWerk

 

Beloning CombiWerk BV

 

Toelichting

 

 

 

Verzelfstandigingsstoelage

Indien de vorige vergelijking aantoont dat het nettosalaris op basis van de ARBVO een nadelig netto verschil oplevert ten opzichte van het netto-salaris bij CombiWerk wordt deze (jaarlijkse) toelage toe-gekend. Is er geen sprake van een dergelijk netto verschil of moet op basis van de ARBVO een hoger nettosalaris worden uitbetaald dan wordt deze toelage niet toegekend.

Totaal netto salaris

 

Totaal netto salaris

Geen verschil meer tussen netto inkomen oude en nieuwe werkgever

 

 

De verzelfstandigingstoelage wordt  toegekend, op het verzelfstandigingsmoment.

 

De toegekende verzelfstandigingstoelage wordt in twaalf gelijke delen verdeeld en maandelijks betaalbaar gesteld.

 

Behoudens het huidige salaris wordt eveneens gegarandeerd het salarisperspectief zoals dat onmiddellijk voorafgaand aan het verzelfstandigingstijdstip voor het personeelslid bestaat. De garantie bestaat daarin dat het maximaal te bereiken bruto-bedrag wordt vastgelegd; de treden waarlangs dat maximum bedrag wordt bereikt, worden ontleend aan de ARBVO.

 

De persoonlijke toelage op basis van de ARBVO kan, afhankelijk van het systeem dat voor het personeelslid werd gehanteerd onmiddellijk voorafgaand aan de overgang, de algemene salarisontwikkelingen bij de nieuwe werkgever volgen. De verzelfstandigingstoelage volgt de algemene salarisontwikkelingen bij de nieuwe werkgever.

 

De persoonlijke toelage op basis van de ARBVO kan een evenredige bruto vermindering ondergaan indien sprake is van een bevordering en/of een periodieke loonsverhoging.

 

De verzelfstandigingstoelage kan onder invloed van een bevordering en/of een periodieke loonsverhoging een evenredige bruto vermindering ondergaan.

 

Partijen bij dit Sociaal Plan Verzelfstandiging zullen zich inspannen te bewerkstelligen dat de verzelfstandigingstoelage wordt aangemerkt als een onderdeel van de berekeningsgrondslag voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen bij de Stichting Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds.

 

 

 

 

 

Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

Pensioenregeling

 

Met ingang van de datum van overgang verkrijgt het personeelslid met wie door de nieuwe werkgever een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht is gesloten, ter zake het ouderdoms- en nabestaandenpensioen aanspraken jegens de Stichting Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds.

 

 

Diensttijd voor gratificaties

 

De diensttijd die is opgebouwd voor de verzelfstandigingsdatum en die meetelt voor de diensttijd-gratificatie van de oude werkgever wordt, bij het bepalen van de duur van het dienstverband om in aanmerking te komen voor een diensttijdgratificatie op grond van de ARBVO, door de nieuwe werkgever mede in aanmerking genomen.

 

 

Ziektekostenverzekering

 

De nieuwe werkgever biedt een collectieve verzekering aan tegen ziektekosten (bijvoor-beeld een aanvulling op het ziekenfondspakket en een aanvulling op de particuliere ziekte-kostenverzekering) dat zoveel mogelijk overeenstemt met het huidige I.Z.A.-verzekerings-pakket. (Afhankelijk van onderhandelingen met verzekeraar: Indien daarbij voor het personeelslid een (premie)nadeel optreedt, wordt dit nadeel, door de nieuwe werkgever,  via de netto-netto-salarisgarantie gecompenseerd).

 

 

Restant verlofdagen

 

Het restant verlof dat personeelsleden niet hebben opgenomen uiterlijk op de dag vooraf-gaand aan het tijdstip van overgang, wordt geheel of ten dele, een en ander ter beoordeling van de nieuwe werkgever, overgenomen door de nieuwe werkgever of in overeenstemming met de CAR/UR/NUR door de oude werkgever afgekocht.

 

Personeelsleden die bij de oude werkgever aan de CAR/UR/NUR, zoals deze op de dag onmiddellijk voorafgaande aan de overgang naar de nieuwe werkgever geldt, verlofrechten (inclusief leeftijdverlof en diensttijdverlof) kunnen ontlenen, die uitgaan boven de verlofaanspraken op basis van de ARBVO, krijgen het meerdere als een persoonlijk recht toegekend.

 

 

Ouderschapsverlof

 

Personeelsleden die uiterlijk op de dag voorafgaand aan de dag van overgang een aanvraag hebben gedaan in het kader van de Regeling betaald Ouderschapsverlof (artikel 6:5 en volgende CAR/UR/NUR) behouden deze faciliteit vanaf de datum van overgang.

 

 

 

 

 

 

Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

Studiefaciliteiten

 

Personeelsleden die op de dag voorafgaand aan de dag van overgang feitelijk gebruik maken van de regeling Studiefaciliteiten (Hoofdstuk 17) behouden, voor het restant van de betreffende studie deze faciliteit vanaf de datum van overgang.

 

 

Wachtgeldrechten

 

Conform het sociaal statuut van de gemeente Delft is ter zake van wachtgeld hoofdstuk 10a UR zoals deze geldt op 1 januari 2001 van toepassing (zie bijlage 2 voor huidige regeling).

 

 

Seniorenmaatregelen

 

Ten aanzien van die oude werkgever personeelsleden die op de dag onmiddellijk voorafgaand aan de overgang naar de nieuwe werkgever kunnen wijzen op een bij de oude werkgever doorgebrachte diensttijd van minimaal 10 jaar, die de leeftijd van 54 hebben bereikt en die aan de CAR/UR/NUR, zoals deze op de dag onmiddellijk voorafgaande aan de overgang naar de nieuwe werkgever luidt, op termijn seniorenfaciliteiten kunnen ontlenen, past de nieuwe werkgever op deze personeelsleden de seniorenfaciliteiten toe, zoals deze ten tijde van het ontstaan van het recht op de seniorenmaatregelen geldt voor ambtenaren in dienst van de gemeente Delft.

 

 

Tertiaire regelingen

 

De nieuwe werkgever beziet in hoeverre de voor de personeelsleden van de oude werkgever bestaande tertiaire rechtspositionele regeling zoals de spaarloonregeling en het verze-keringspakket bij Centraal Beheer na overgang kan worden voortgezet.

 

 

Hardheidsclausule

 

Voor die gevallen waarin dit Sociaal Plan Verzelfstandiging niet voorziet, kan naar redelijkheid en billijkheid een op de individuele situatie van het (gewezen) personeelslid gerichte bijzondere regeling worden getroffen. Voor zover noodzakelijk wordt deze regeling eveneens opgenomen in de individuele arbeidsovereenkomst van het personeelslid met de nieuwe werkgever.


Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

Hoofdstuk 4

 

 

Bezwarenregeling inzake de overgang naar de nieuwe werkgever

 

Het personeelslid dat bezwaar heeft tegen het verzelfstandigingsontslag kan in het kader van de Algemene wet bestuursrecht een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van B&W van de gemeente Delft. Hierbij wordt de gebruikelijke bezwaarschriften procedure gevolgd.

 

 

 

Bezwarenregeling inzake individuele arbeidsovereenkomst en toepassing Sociaal Plan

 

De oude werkgever en de nieuwe werkgever stellen gezamenlijk een “Commissie van Advies” in, die tot taak heeft de nieuwe werkgever, binnen zes weken nadat haar daartoe het verzoek door de nieuwe werkgever is gedaan, te adviseren in zake geschillen over de toepassing van het Sociaal Plan Verzelfstandiging na de overgang van het personeel naar de nieuwe werkgever.

 

De “Commissie van Advies” bestaat uit:

-          Een lid aan te wijzen door burgemeester en wethouders van Delft, niet zijnde werknemer van de oude werkgever of de nieuwe werkgever;

-          een lid aangewezen door de vakbonden , niet zijnde werknemer van de oude werkgever of de nieuwe werkgever en

-          Een onafhankelijk voorzitter in gezamenlijkheid voorgedragen door de nieuwe werkgever en vakbonden.

 

De “Commissie van Advies” stelt een reglement van orde op waarin zij haar werkzaamheden heeft geregeld en dat minimaal bepalingen bevat op het terrein van:

-          Termijn van oproepen voor een hoorzitting;

-          horen van de bezwaarde en/of besluitnemer;

-          openbaarheid van de hoorzitting;

-          oproepen/meebrengen van getuigen;

-          inzage recht en

-          verslaglegging van de hoorzitting.

 

 

Het personeelslid dat bezwaar heeft tegen de inhoud van de uitgewerkte arbeidsoverkomst aangeboden door de nieuwe werkgever kan tegen dit aanbod binnen twee weken na ontvangst daarvan, schriftelijk en gemotiveerd bezwaar maken.

 

Het bezwaarschrift wordt gericht aan de directie van de nieuwe werkgever.

 

De directie legt de behandeling van het bezwaarschrift ter advisering voor aan de Commissie van Advies.

Ten behoeve van de behandeling van het bezwaar is de commissie bevoegd alle inlichtingen in te winnen en stukken op te vragen die voor de behandeling noodzakelijk worden geacht.

 

Het personeelslid wordt, voordat op het bezwaarschrift wordt geadviseerd, in de gelegenheid gesteld te worden gehoord. Bij dit horen kan het personeelslid zich voor eigen rekening en kosten doen bijstaan door een raadsman.

 

                            Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

Indien inlichtingen en/of stukken zijn ingewonnen, worden deze, voorafgaand aan of gelijktijdig met de uitnodiging te worden gehoord, in afschrift aan het personeelslid ter beschikking gesteld.

 

De directie beslist, in overweging nemend het advies van de commissie, binnen acht weken na ontvangst van het bezwaarschrift op het bezwaar. De beslissing op het bezwaarschrift wordt het personeelslid schriftelijk meegedeeld.

 

 

 

 


 

Sociaal Plan Verzelfstandiging

 

 

 

Hoofdstuk 5

 

 

 

Datum inwerkingtreding

 

 

Dit Sociaal Plan Verzelfstandiging treedt in werking op de verzelfstandigingsdatum.