Nota

 

Datum

12-10-2000

Ons Kenmerk

     

Opsteller

R. Talsma

Bijlagen

0         

Onderwerp

DEELNOTA SAMEN AAN DE SLAG

Sociale Database

 

 


1. Inleiding.

In de nota’s Samen aan de Slag en Een activerend Armoedeprogramma wordt gesproken over de noodzaak om een ontwikkelen. Het gaat hierbij om een instrument waarmee beleidsinformatie op het terrein van armoede, activering, zorg en integratie kan worden opgeslagen en toegankelijk gemaakt op zodanige manier dat er ook dwarsverbanden kunnen worden gelegd tussen deze beleidsterreinen. Deze nota bevat een voorstel tot een pilotproject waarmee een aanzet wordt gegeven tot een dergelijke database. Deze pilot is één van de zes deelprojecten in het kader van Samen aan de slag.

 

2. Doelstelling van het project.

Binnen dit project wordt een KENNISINFRASTRUCTUUR ontwikkeld voor bestuurders en beleidsmedewerkers op de beleidsterreinen van Samen aan de slag. Deze kennisinfrastructuur kent een vraag- en een aanbodzijde van informatie die uiteraard met elkaar in overeenstemming moeten worden gebracht.

Aan de vraagzijde worden informatieprofielen gedefinieerd voor de doelgroep bestuurders en beleidsmedewerkers. Deze informatieprofielen zijn uiteraard toegesneden op het ontwikkelen en evalueren van beleid in het kader van samen aan de slag. Bij de vaststelling van deze informatieprofielen wordt gebruik gemaakt van het ringenmodel, zoals dat door KIS is ontwikkeld. Hierin wordt informatie - zoals bekend - geclassificeerd naar verschillende soorten: balie-informatie, beleidsinformatie, besluitvormingsinformatie, broninformatie en beheersinformatie.

De opstelling van een informatieprofielen - en het gebruik van het ringenmodel KIS daarbij - wordt hieronder schematisch weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatievraag: vaststelling van informatie-profielen.

 

Product/dienst

 

Samen aan de slag

Balie
Informatie

Beleids-
Informatie

Besluit-
vormings-
Informatie

Bron
Informatie

Beheers
Informatie

Klanten en balie-
medewerkers

 

 

 

 

 

Bestuur en beleids-
medewerkers

Info over producten, klachtenprocedures etc.

Info over omvang en samenstel-
ling doelgroep

Aantallen producten;

Doorlooptijden etc.

Informatie over individuele cliënten

Informatie over de

Webplek-
ken

Managers

 

 

 

 

 

Administrateurs

 

 

 

 

 

ICT Beheerders

 

 

 

 

 

Gebruikte techniek

Internet

Extranet

Intranet

Basis-
systemen

Web-
plekken

 

Aan de aanbodzijde moet de gevraagde informatie - die zoals boven is beschreven wordt vastgelegd in informatieprofielen - beschikbaar worden gemaakt. Hierbij moet gebruik worden gemaakt van informatietechnologieën die onderling met elkaar verbonden zijn, en op hun beurt als standaard in de gemeentelijke organisatie kunnen worden ingevoerd.

Aldus ontstaat een informatiearchitectuur, waarin o.a. instrumenten zijn opgenomen voor het benaderen van databases en geografische systemen, waarmee bijvoorbeeld themakaarten van Delft kunnen worden samengesteld. De informatie die middels deze gereedschappen gegenereerd worden, wordt gestructureerd aangeboden via een gemeenschappelijk platform Instant Intranet. De gebruiker kan deze informatie benaderen met een ‘webbrowser’.

Uiteraard worden niet alle bouwstenen van deze architectuur in dit project ontwikkeld. Vele bestaan al of worden in ander KIS-projecten ontwikkeld. In dit project gaat het met name om de inrichting van een definitielaag waarin de informatieprofielen worden opgeslagen. Vervolgens moet een instrument worden geïmplementeerd waarmee rapporten kunnen worden gemaakt en een instrument waarmee deze rapporten op het intranet kunnen worden aangeboden. In onderstaand schema zijn deze onderdelen zwart weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatieaanbod: keuze van technologieën

 

Presentatielaag

 

INTERNET EXPLORER

Document beheer

 

INSTANT
INTRANET

 

Distributielaag

IMPROMPTU WEB REPORTS

ORACLE APPLICATION SERVER

GEOMEDIA WEB MAP

Rapportagelaag

IMPROMPTU

SQL

GEOMEDIA

Definitielaag

IMPROMPTU CATALOG

?

?

Administraties

 

ADMINISTRATIEVE SYSTEMEN

Basisadministratie

BASIS ADMINISTRATIE

Database

ORACLE

 

 

In het plotproject Sociale Database worden de volgende zaken gerealiseerd:

-         Informatieprofielen voor de doelgroep bestuurders, beleidsmedewerkers en projectleiders op het beleidsterrein van het activerend armoedeprogramma

-         Een functionele en technische architectuur die als standaard kan fungeren binnen de hele gemeentelijke organisatie;

-         Rapporten en overzichten op het terrein van het Samen aan de slag die tevens eenvoudig op het intranet te benaderen zijn.

In eerste instantie zal de pilot zich beperken tot de populatie cliënten met een bijstandsuitkering, zoals die is vastgelegd in SDMS. In een later stadium kunnen de informatieprofielen successievelijk worden uitgebreid naar andere doelgroepen van Samen aan de slag, in casu de overige minima. De reden voor deze beperking is dat aldus een omgeving wordt gecreëerd waarin methoden en technologieën kunnen worden ontwikkeld en beoordeeld op hun geschiktheid om als gemeentebrede standaard te worden ingezet.

3. Aanpak en fasering.

Dit project maakt als pilotproject deel uit van het gemeentebrede project Kennis Infrastructuur. Het projectplan en deze notitie zijn voorgelegd aan de regiegroep ICT en de programmadirecteur Lokaal Sociaal Beleid die met de voorgestelde aanpak hebben ingestemd.

Het pilotproject loopt door tot in november 2000. In deze fase worden informatieprofielen ontwikkeld op de populatie cliënten met een bijstandsuitkering. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met beleidsmedewerkers en projectleiders op het terrein van Samen aan de slag.

Tegelijkertijd worden technologieën ontwikkeld die het mogelijk maken om de gewenste informatie te distribueren en aan de doelgroep aan te bieden op het intranet.

In het 4e kwartaal van dit jaar worden de resultaten van het project geëvalueerd. Er moet dan worden beoordeeld of de gekozen methode om informatie te profileren - in aansluiting op het ringenmodel KIS - de gewenste resultaten heeft opgeleverd. Tevens zullen de gekozen technologieën worden beoordeeld op hun geschiktheid om als gemeentelijke standaard te worden ingevoerd. Daarbij gaat het o.a. om de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van rapporten e.d. die via het intranet worden aangeboden.

Als de evaluatie met positief gevolg kan worden afgesloten zal successievelijk informatie over andere doelgroepen van samen aan de slag aan de database worden toegevoegd met behulp van de methoden en technieken van de pilot. Deze fase kan van start gaan ultimo 2000/begin 2001.

 

 

4. Begroting.

In de pilotfase van dit project zijn vooral middelen nodig voor softwarelicenties. Het gaat daarbij om software waarmee rapporten kunnen worden gemaakt en gedistribueerd naar het internet. Tevens is een bedrag nodig voor opleiding van gebruikers van deze software.

Voor hardware zijn in deze fase geen middelen nodig, omdat gebruik wordt gemaakt van bestaande computercapaciteit. Wel is een bedrag nodig voor externe ondersteuning bij de inrichting van een armoedemonitor in de startfase van samen aan de slag.

De begroting ziet er als volgt uit:

Licenties                        ƒ  110.000,-

Opleidingen                    ƒ    20.000,-

Onderhoud 1e jaar          ƒ    20.000,-

Externe ondersteuning    ƒ    50.000,-

 

Totaal                            ƒ  200.000,-

 

Bij de vorige zomernota 2000 - 2003 is een bedrag van ƒ 100.000,- beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van een database. Wij stellen u voor dit bedrag voor deze pilot beschikbaar te stellen. De resterende ƒ 100.00,- kan worden onttrokken aan de reserve automatisering infrastructuur.

De verdere uitbouw van een sociale  database  zal verdere investeringen met zich mee brengen. Na evaluatie van dit pilotproject zullen daartoe nadere voorstellen worden ontwikkeld.

Het is uiteraard de bedoeling dat het onderhoud van deze ICT-instrumenten onderdeel wordt van de dienstverlening van het vakteam ICT en dat de kosten daarvan worden opgenomen in de webplekbegroting van de organisatieonderdelen die deze diensten afnemen.

 

 

 

 

5. Voorstel.

Wij stellen u voor in te stemmen met:

-         De uitvoering van het pilotproject voor de inrichting van een sociale   database, zoals boven beschreven;

-       De bijbehorende begroting van ƒ 200.000,-, waarvan ƒ 100.000,- wordt gefinancierd uit het investeringsbudget voor lokaal sociaal beleid in 2000 en nog eens ƒ 100.000,- uit de reserve automatisering infrastructuur.