00/029541

 

            Samenvatting Integraal Educatie- en Activeringsplan 2001

 

Voor u ligt voor het eerst een integraal Educatie- en Activeringsplan gericht op alle geplande activiteiten in 2001, in relatie tot Educatie en Activering. De Activering- en Armoedenota ‘Samen aan de Slag’ en de nota integratiebeleid ‘Op weg naar een samenhangend opvang- en integratiebeleid voor allochtonen’ vormen in vele opzichten de leidraad voor dit plan. Een toelichting en een verdieping met betrekking tot ontwikkelingen op het gebied van volwasseneneducatie, resultaatverbetering, sluitende aanpak, bestandsanalyse, inkoopbeleid in relatie tot gewijzigde rolverdeling tussen de diverse partners die zich op de arbeids-, en reïntegratiemarkt begeven,

vormen de kernpunten van dit plan. Hier staan de volgende maatschappelijke doelstellingen centraal:

·         Inburgering en maatschappelijke integratie van migranten;

·         Versterken van de maatschappelijke betrokkenheid van burgers en het voorkomen van uitsluiting van groepen burgers die (nog) niet in staat zijn om door middel van arbeid aan het maatschappelijk verkeer deel te nemen.

·         Arbeidsactivering.

 

1.       Ontwikkelingen Volwasseneneducatie (hoofdstuk 2)

Het hoofddoel van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) is een breed, gevarieerd scholingsaanbod voor een zeer heterogeen publiek tot stand brengen dat voldoende kwaliteit levert en voldoende toegankelijk is. In 2001 wordt de WEB geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie zal naar verwachting in 2002 een besluit worden genomen over het al dan niet loslaten van de verplichte winkelnering bij het ROC.

De WEB vormt de basis voor de educatie die ingekocht wordt door de gemeente Delft bij de Mondriaan Onderwijsgroep, voorheen Onderwijsgroep Haaglanden en TRE-Onderwijsgroep.

 

Doelgroepenbeleid

Voor het schooljaar 2000/2001 heeft de gemeente Delft haar Vavo in Delft afgebouwd en een doelgroepbeperking ingesteld voor gesubsidieerde deelname aan de Vavo-opleiding bij het Stadscollege van de Mondriaanonderwijsgroep in
Den Haag. Alleen jongeren tot 23 jaar met een positief advies van de afdeling Leerplicht/Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC), kunnen onder bepaalde voorwaarde nog toegelaten worden tot de gesubsidieerde opleiding voor het behalen van hun startkwalificatie.

Bovenstaande maatregel maakt onderdeel uit van de doelstelling van het RMC te komen tot een sluitende aanpak voor alle jongeren in de leeftijd van 16-23 jaar die niet op eigen kracht onderwijs kunnen volgen of werk kunnen vinden.

 

Het uitgangspunt voor 2001 is iedere deelnemer aan educatie in beeld te krijgen, zowel de deelnemers die zich in trajectbegeleiding bevinden als deelnemers die vallen onder de categorie zelfmelder. Educatie heeft als doel deze mensen toe te leiden naar:

·         maatschappelijke/sociale redzaamheid (sociale activering);

·         educatieve redzaamheid (startkwalificatie);

·         professionele redzaamheid (arbeidsmarkt).

Daarnaast wordt educatie ook steeds meer ingezet voor werkenden, al dan niet in een gesubsidieerde functie, met als doel toe te werken naar het alsnog behalen van een startkwalificatie. Dit om te voorkomen dat in tijden van recessie, deze mensen niet als eerste op straat komen te staan.

 


Sluitende leerlijnen

In 2000 is een innovatiewerkgroep, bestaande uit medewerkers van de afdelingen Educatie en Contract van het Mondriaan-regiocollege, gestart met het ontwikkelen van educatietrajecten. Deze trajecten richten zich op (eerdere) participatie in de maatschappij, waarvan sommige aansluiten op het ‘ingangsniveau’ van het beroepsonderwijs. Kenmerkend voor deze trajecten is het onderscheid in KSE-niveau en de modulaire opbouw, waarbij iedere module is vastgesteld op 13 weken. Deze opbouw maakt het mogelijk dat cursisten tussentijds soepel kunnen ‘switchen’ naar een hoger dan wel lager niveau. Ook zijn de begin- en eindtermen voor iedere cursist duidelijk geformuleerd. Voor 2001 wordt voor ca. 1300 cursisten een opleidingsplaats bij de Mondriaan OnderwijsGroep ingekocht, waarvan 45 cursisten kunnen deelnemen aan scholing via het Praktijkleercentrum (voorheen Leerwerkbank). De cursus ‘Schakel naar werk’ wordt vanaf 2001 geïmplementeerd in de KSE 3 en 4 structuur. Eveneens gaat het praktijkonderwijs deel uit maken van diverse taaltrajecten.

 

Resultaatverbetering

De resultaten van met name de inburgeringstrajecten zijn ook landelijk een belangrijk punt van aandacht. Voor 2001 zijn de volgende actiepunten geformuleerd:

·         Volwasseneneducatie wordt vanuit verschillende geldstromen gefinancierd (inburgeringsgelden, educatiegelden, oudkomersgelden, gelden vanuit het Fonds Werk en Inkomen en eventueel ESF). Deze bundeling van gelden vraagt een informatiestructuur zowel van de kant van het ROC als van de kant van de Gemeente. Een onderzoek is voor 2001 gepland met betrekking tot een programma van eisen naar aanleiding van de diverse financiële rapportageverplichtingen.

·         resultaatmeting sluitende aanpak nieuwkomers (voor 2001, 170 nieuwkomers).

·         resultaatmeting sluitende leerlijnen.

·         afstemmen van de begeleiding tussen ROC en gemeente.

·         randvoorwaarden verder verbeteren (o.a  kinderopvang).

·         halveren van het verzuimpercentage naar ± 15% in 2002.

·         inzage in het totale cursistenbestand en de afgesproken trajecten.

·         invoeren van het sofinummer.

Dit verbeterplan zal in samenwerking met de gemeente Delft en het Mondriaan regiocollege tot stand moeten komen. Het voorstel is om hiervoor ƒ 75.000,- beschikbaar te stellen vanuit het lokaal sociaal beleid.

 

2.       Ontwikkelingen in relatie tot volwasseneneducatie (hoofdstuk 3)

Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC)

Met betrekking tot de bestaande RMC-regeling komen er per augustus 2001 een aantal wijzigingen:

1.       Een meldplicht voor onderwijsinstellingen van niet-leerplichtige voortijdig schoolverlaters tot 23 jaar;

2.       Het wettelijk verankeren van de RMC-functie ter versterking van de regionale samenwerking en netwerkvorming.

In het kader van de integrale functie van het RMC en in relatie tot het jongerenbeleid start per 1 januari 2001 het project ‘sluitende aanpak jongeren in de leeftijd van 16-23 jaar. Doel hierbij is om jongeren met probleen op verschillende terreinen als schulden, psychosociale problematiek etc. te begeleiden naar onderwijs, werk en/of hulpverlening.

 



Huisvesting Mondriaan Regiocollege Delft

Momenteel zijn er drie uitvoeringslocaties in Delft waar vanuit de Mondriaan Onderwijsgroep volwasseneneducatie gegeven wordt. Verschillende ontwikkelingen gaven aanleiding tot een onderzoek naar de mogelijkheid voor één centrale onderwijslocatie voor volwassenen in Delft, zowel voor het praktijkonderwijs (praktijkleercentrum) als de educatie. Vooralsnog blijkt dit niet haalbaar. Met betrekking tot het praktijkleercentrum wordt nu onderzocht of er een koppeling gemaakt kan worden met andere praktijkonderwijsinstellingen in de stad. Naar aanleiding hiervan maakt het Onderwijstechnocentrum een inventarisatie bij verschillende partijen die een relatie hebben met praktijkonderwijs en/of de technische component van de arbeidsmarkt.

 

3.       Ontwikkelingen sluitende aanpak gemeentelijke doelgroepen (hoofdstuk 4)

Deze ontwikkelingen richten zich uiteindelijk op het gehele bestand van langdurig werkzoekenden. Voor de nieuwkomers (350) geldt de sluitende aanpak zowel voor de groep die er niet in slaagt binnen de maximale begeleidingstermijn van 18 maanden een Nederlands taalniveau te behalen dat aansluit op een vervolgtraject richting beroepsscholing en/of werk als voor de nieuwkomer die hier wel in slaagt, maar hulp nodig heeft van de basisdienstverlening in combinatie met de diensten vanuit het Centrum voor Werk en Inkomen.

In 2001 wordt de nieuwe vreemdelingenwet van kracht, met als doel de bestaande asielprocedure te vereenvoudigen. Deze wet zal zeker gevolgen hebben voor het nieuwkomersbeleid. Er blijft namelijk één verblijfsdocument over met een tijdelijke status voor drie jaar. De effecten van deze nieuwe vreemdelingenwet zullen in de komende maanden worden uitgewerkt door een integrale gemeentelijke werkgroep.

 

Voor oudkomers wordt een centraal punt ingericht. De oudkomers zijn te verdelen in twee groepen, nieuwkomers die de WIN-periode hebben doorlopen en doorstromen naar de begeleiding oudkomers. Daarnaast de reeds (jaren) ingeschreven klanten vanuit de afdeling inkomen zonder activeringstraject. In 2001 worden 250 oudkomers in het kader van de sluitende aanpak in behandeling genomen.

 

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat uiterlijk in 2002 het gehele bestand (binnen de sluitende aanpak) van langdurig werkzoekenden is doorgelicht en zonodig werk of scholing krijgt aangeboden. Het plan van aanpak rondom de alleenstaande ouders in Delft geeft hier een eerste aanzet toe (deelproject uit de nota ‘Samen aan de Slag’). Wel zullen wij ons moeten realiseren dat niet voor iedere fase-4 klant werk uiteindelijk haalbaar is. Belangrijk uitgangspunt hierbij is wel met de uitkeringsgerechtigden in contact te blijven via de zogenaamde klantcontactgesprekken. Het fase-4 team zal in 2001 een bestand van maximaal 390 klanten kunnen bedienen, waarbij de inzet is deze cliënten een traject aan te bieden gericht op activering en/of werk. Aan de hand van het binnenkort te verschijnen tussentijdse resultatenoverzicht van het Bestandsanalyse team (totale steekproefgroep = 543 klanten) wordt de outputtaakstelling van het fase 4-team geformuleerd. Een speciale methodiek fase-4 aanpak is ontwikkeld.

 

Casemanagement

Binnen WIZ wordt op dit moment geëxperimenteerd met het opdrachtgeverschap voor de klantengroep die valt onder de wet Reïntegratie Arbeidsgehandcapten (REA) en voor de klantengroep fase 2/3. Voor 2001 is een belangrijke voorwaarde dat iedereen die in fase 2/3 wordt geïndiceerd door het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) een sluitend aanbod krijgt. Voortbordurend op de bestaande structuur, daarbij rekening houdend met de nieuwe opdrachtgevers en opdrachtnemersrol, is de verwachting dat er in 2001 ruim 300 trajectplannen bij KLIQ (voorheen Arbeidsvoorziening) worden ingekocht. Deze trajectplannen vallen onder de inhoudelijke gemeentelijke regie. De rol van casemanagement zal in 2001 verder geprofessionaliseerd worden.

 

Centraal Informatie Punt (CIP)

De dienstverlening vanuit het CIP, onderdeel van Bureau en Informatie Nieuwkomers Delft (BIND) zal in 2001 in tweeën worden gesplitst. Ten aanzien van de groep Delftse burgers die scholingsinformatie behoeven op basis van eigen interesse blijft er een aparte informatievoorziening, wellicht binnen de nieuw in te richten Publieksbalie. Daarnaast wordt de deskundigheid van het CIP ingezet binnen de afdeling Activering & Inburgering.

 

4.       Activering en werkgelegenheid (hoofdstuk 5)

Landelijk is er momenteel veel gaande op het terrein van sociale zekerheid in relatie tot activering en werk. De stuctuur Uitvoering Werk en Inkomen (SUWI) is opgezet voor de reorganisatie van de uitvoeringsstructuur voor de sociale zekerheid, waar de CWI’s en de instelling van één publiek orgaan van werknemersverzekeringen (UWV) deel van uitmaken. Ook richt deze veranderorganisatie zich op de privatisering van de reïntegratiemarkt en het instellen van een Raad voor Werk en Inkomen (RWI).

Daarnaast vinden er vanaf 1 januari 2001 wijzigingen plaats in de manier waarop de gemeente door het Rijk wordt gefinancierd. Het aandeel van de gemeente in de bijstandsuitgaven wordt namelijk verhoogd van 10% naar 25%. Daarnaast moet er een Fonds Werk en Inkomen (FWI) vorm gaan krijgen. Het doel van dit FWI waarin de diverse gemeentelijke activerings- en inkomensbudgetten worden gebundeld, is tot een effectiever en efficiënter reïntegratiebeleid te komen. Immers indien het aantal bijstandgerechtigden daalt, kan dit een besparing opleveren op het inkomensdeel, dat weer kan worden ingezet voor extra reïntegratieactiviteiten. Het zogenaamde ‘vliegwieleffect’. Een gemeentelijke werkgroep buigt zich over de gevolgen van de invoering van dit fonds. Begin 2001 komt een nota beschikbaar.

 

Inkoopbeleid

Een zo effectief en efficïent mogelijk reïntegratiebeleid vereist een daarop aansluitend inkoopbeleid. Om de inkoopfunctie bij reïntegratiebedrijven zo goed mogelijk in te vullen gaat wederom een werkgroep zich buigen over alle relevante aspecten met betrekking tot professionele inkoop.

 

Instroom- en doorstroombanen

Jaarlijks krijgt Delft er 29 nieuwe I/D banen bij. Totaal zijn er in 2001, 320 I/D-banen beschikbaar. In 2001 zal steeds meer vanuit het klantenaanbod gezocht worden naar passende banen. Meer dan in voorgaande jaren worden activiteiten als scholing en jobcoachting ingezet om de uitstroom naar regulier werk te bevorderen.

 

WIW

Voor 2001 is de taakstelling gezet op 285 werknemers. Ook voor deze groep werknemers wordt scholing actief ingezet scholing met als doel uitstroming naar een reguliere baan dan wel een I/D-baan mogelijk te maken.

 

Diensten Werkwinkel (DWW)

Vanaf 2001 wordt het project Diensten Werkwinkel ondergebracht bij de Mondriaan Contractgroep, met een fysieke koppeling aan het PraktijkLeercentrum. De gemeente garandeert een inkoop van maximaal 10 scholings- c.q. werkervaringsplaatsen op jaarbasis tot en met 2003.

 


Stages

Om een arbeidsplaats te kunnen krijgen is een stage vaak een hulpmiddel op de weg naar werk. Daarnaast bestaan er ook taalstages, bestemd voor mensen die niet verder komen met het leren van de Nederlandse taal binnen de schoolmuren. Voor 2001 zijn er ongeveer 75 stageplaatsen nodig. Een 1-loketgedachte met betrekking tot de coördinatie hiervan is voor 2001 een belangrijk aandachtspunt.

 

5.       Randvoorwaarden (hoofdstuk 6)

Voldoende kinderopvang en een sluitende aanpak zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een intersectorale werkgroep geeft eind 2000 een eerste aanzet voor een actieplan kinderopvang Delft. Voor 2001 zal in ieder geval het experiment met betrekking tot de flexibele opvang voor deelnemers aan educatie een vervolg krijgen en zal de kinderopvang van het Mondriaan Regiocollege Delft genaamd ‘SpeelPlus’ opgaan in de Stichting Octopus. Het gaat hierbij om een totaalbedrag van
ƒ 300.000,- op jaarbasis.

 

Omdat het aanvaarden van een betaalde baan gevolgen kan hebben voor inkomensafhankelijke regelingen is de gemeente Delft bezig mogelijkheden te onderzoeken voor een actiever incentivebeleid. (zie nota ‘Samen aan de Slag’).

 

Om alle informatie bij de burger en de toeleiders te krijgen is een actieve vorm van informatieverstrekking essentieel. In 2001 zal een verdere uitwerking plaats vinden van een (digitaal) informatiehandboek voor alle consulenten.

 

6.       Financiën en taakstellingen (hoofdstuk 7 + 8)

Voor de financiering van de producten genoemd in dit Educatie- en Activeringsplan 2001 wordt verwezen naar de overzichten in hoofdstuk 7, § 7.4 en 7.5.

Hoofdstuk 8 geeft een schematisch overzicht van alle taakstellingen voortkomend uit dit plan.