Bijlage 2: werkgroep wonen:

 

WerkhHypothese

Door de toegankelijkheid van de woningmarkt en de ligging van Delft in de Rrandstad tussen grote steden is Delft een aantrekkelijke plaats voor vluchtelingen die een status hebben verkregen.

Doordat de woningen die daarvoor beschikbaar zijn nogal geconcentreerd in twee wijken staan en de doorstroming moeilijk is, ontstaan er op allerlei terreinen grotere problemen dan voorzien in de planningen. De aanpak zou kunnen verbeteren met een brede aanpak (lokaal sociaal beleid)

 

Wat gebeurt er nu ?

Delft verschaft Vvoorlichting over het woonruimtesysteem in diverse talen, ook.

 Voorlichting oover de consequenties van het accepteren van woonruimte, die na toekomstige gezinshereniging qua grootte niet meer toereikend zal zijn  (ontmoediging bij de toewijzing omdat een verhuizing binnen afzienbare tijd naar een ruimere woning niet binnen afzienbare tijd mogelijk is).

 Voorts ligt er een relatie met het Bbuurt en wijkwerk.  etc. (zie participatie)

 

Knelpunten

Inventarisatie naar aanleiding van bijeenkomsten commissie extern, domeingroep Wonen

 

Aandachtspunten

·       bijeenkomst Stadhuis 21 april 1999:

·       -meer samenhang tussen de verschillende domeinen van nieuwkomers zoals participatie, leefbaarheid en veiligheid is soms zoek; een en ander zou meer bekeken moeten worden in het kader van lokaal sociaal beleid

·       gemengde samenstelling van de bevolking in de wijken moet niet uitgroeien tot problematische concentratie van bepaalde etnische groepen. Kans op segregatie ook aanwezig te weinig -variatie in aanbod, voorlichting schiet soms tekort

·       (huursubsidie, WVG-urgentie)

·       --leefregels, zoals m.b.t.met betrekking tot de gemeentereiniging

·       meer- begeleiding vooral in de eerste 6 maanden, projecten samen met allochtonen, structurele samenwerking tussen corporaties en zelforganisaties, tekort aan grote woningen

·       participatie bij bewonersgroepen, begeleiding voor woonproblemen, goede relatie woningtype-aantal bewoners, aandacht voor leefregels

·       -problematiek AMAs na hun 18-de, vallen dan

·       -juiste gezinnen in juiste woningen, woonbegeleiding

·       -voldoende dagbesteding in directe woonomgeving

·       -taal in brieven van instanties zoals deurwaarders, voor mensen met moeilijkheden

·       uitleg normen en waarden in wooncultuur over en weer.

·       -contacten met andere bewoners, netwerken van belang

·       inburgering

·       voorrang voor alleenstaanden die grote woning achterlaten, zodat deze vrijkomen voor anderen met grote gezinnen

·       -snellere reactie van woningcorporaties bij reparaties en dergelijke; kunnen allochtonen hun klachten voldoende duidelijk maken; weten zij de weg ?)

·       wel -spreiding, maar ook mensen van je eigen cultuur in de woonomgeving met wie je een praatje kunt maken.

·       wonen naar eigen smaak

·       zorg voor allochtone ouderen; mogelijkheden voor inwoning bij de kinderen of in de woonomgeving van de kinderen (VHV doet momenteel onderzoek naar behoefte van ouderen op gebied van wonen).

·       -personeel aannemen van niet- Nnederlandse afkomst ter bevordering van de participatie: bewoners betrekken in de diverse organisaties

·       -goede introductie van nieuwe bewoners, participatie, voorzieningen in de wijk

 

Beschouwingen

Belangrijke voorwaarde om je thuis te voelen is veiligheid in de woonomgeving. De mMotivatie om naar Delft te komen is vaak dat men denkt zich in Delft veilig te zullen voelen: in een kleine gemeente in de Rrandstad, tussen twee grote steden, is aantrekkelijk. Minder criminaliteit en alles kleinschaliger. Men voelt zich in eerste instantie veilig met omwonende landgenoten doordat men elkaar begrijpt door overeenstemming in taal, gewoonte en gebruiken. Die veiligheid binnen de eigen gemeenschap lijkt echter op den duur vaak de integratie in de weg te staan. Men beroept zich slechts op elkaar en er doen zich te weinig omstandigheden voor waarin er een soort van noodzaak ontstaat om met Nederlanders of mensen van een andere nationaliteit te communiceren. Daarom is het van belang dat er situaties ontstaan en/of gecreëerd worden, die als zinvol worden ervaren, waarin mensen van verschillende culturen met elkaar kunnen en/of moeten communiceren. Zo’n situatie doet zich o.aonder andere. voor wanneer men werkt: communicatie met collega’s is noodzakelijk. Activiteiten in de wijk voor kinderen kan tot gevolg hebben dat de ouders die meekomen met elkaar in gesprek raken.

 

Wat erWaar het vooral aan schort is gebrek aande communicatie. Eigenlijk zou er in AZC’s al een begin gemaakt moeten worden met het op de hoogte houden van en vertrouwd raken met Nederland. Wanneer men nu na verblijf in de opvang hier kan blijven (status verkregen), is er veel tijd gepasseerd en raakt men pas na vestiging in een eigen woning (te geleidelijk aan ) bekend met geldende leefregels van bijv.oorbeeld hygiëene m.b.t.met betrekking tot de woning en woonomgeving. De irritatie van omwonenden is dan in vaak al gewekt.

 

Belangrijk zijn de sleutelfiguren (functioneren tevens vaak als tolk) van de zelforganisaties c.q. verenigingen. Mensen voelen zich door hen vertegenwoordigd: zo zouden bijna alle Somaliërs lid van de Somalische vereniging zijn. De sleutelfiguren zouden moeten worden betrokken bij de wijkplannen. Vraag: hoe verhoudt de toekomstige visie van de projectgroep zich tot de politieke wens van wijkgericht denken ?

 

Veiligheid in de wijk betekent: je bent welkom !

Ideeën die er zijn bij de verschillende corporaties m.b.t.over integratie en leefbaarheid zouden geïnventariseerd moeten worden, zodat gebruik gemaakt zou kunnen worden van elkaars kennis. Idee: Bureau Nieuwkomers zou langer moeten kunnen begeleiden,. vVooral in de beginfase is begeleiding van groot belang. Idee: Informatiepunt of eens in de maand beschikking over deel van het buurthuis: voor klachten, hulp, communicatie en ideeën. Voorbeeld ‘Raamschool’: combinatie school, gezondheid, activiteiten, informatie (Omnibus etc.)  Men treft elkaar in diversiteit van faciliteiten. Goede begeleiding c.q. professionaliteit (eventueel ondersteund door Melkert-baan) is  voorwaarde voor slagen. Het project Speelbal (VHV) houdt een speelplek in voor kinderen van 4 tot -11 jaar; er zijn vier medewerkers; ouders van deze kinderen ontmoeten elkaar doordat zij de kinderen halen en brengen. Voor jongeren zou ook zo’n initiatief genomen kunnen worden. Initiatief activiteiten in buurthuis met 3 groepen jongeren van verschillende nationaliteit, was een succes: wederzijdse vooroordelen vielen weg.

Overlast voor ons betekent niet per definitie overlast voor andere culturen (kinderen laat op de galerij., of gezinnen tot laat in de avond in de portieken beneden).

 

Rekening houden met de volgende signalen:

·          a) ouderen zouden soms meer moeite hebben met buitenlandse buren dan jongeren in die zin dat zij Hollandse buren prefereren omdat ze daarmee een praatje kunnen maken;

·         , b) er zijn Nederlandse middelbare scholieren die zich groeperen tegen vreemdelingen;

·         , c) de acceptatie van nieuwkomers door mensen die hier al langer zijn is soms ook ver te zoeken;

·         , d) sleutelfiguren van belang voor politie, o.a.onder andere omdat voor sommige mensen, vanwege de ervaringen uit het land van herkomst, politie per definitie als corrupt wordt beschouwd.

 

Uitspraak: als je weet wie je bent, weet je waar je naartoe gaat. Voor de tweede generatie vreemdelingen is dit vaak een probleem:, een identiteitsconflict: niet weten waar je vandaan komt en daardoor nergens bij horen.

 

Leefbaarheid is de eerste voorwaarde voor het wonen. In Delft is alles dicht bij elkaar. Men hoeft niet perse naast elkaar woonachtig te zijn. De Ggeschiktheid of  / grootte van de woning is van groter belang. Er zijn te weinig grote woningen in Delft. Initiatieven worden ontwikkeld om portiekwoningen samen te voegen. Ouders zouden door kinderen verzorgd kunnen blijven worden in tweelingwoningen: twee woningen naast elkaar.

 

Idee: cursus voor ouders: hoe met kinderen die opgroeien in andere maatschappij om te gaan.

 

Gettovorming trachten te voorkomen: ook in andere wijken geschikte huisvesting realiseren.

 

Idee: kijkje in elkaars keuken via de media:, bijvoorbeeld de Delftse Post bijv.of en TV West (zie concept ‘Urbania’ (NPS)!).

 

Vraag of je als gemeenschap zo structureel mag terugvallen en gebruik mag maken van sleutelfiguren? (of ze er bij wijze van spreken nietMoeten zij er niet voor betaald zouden moeten voorworden) ?  Ze hebben zelf ook baat bij hun positie: ontwikkelen zich en komen op den duur aan werk.

 

Factoren die de communicatie bemoeilijken zijn verschil inde taal, vorm van geloofsovertuiging binnen de verschillende culturen en het opleidingsniveau. Wanneer ouders sterk fundamentalistisch denken wordt de aanpassing moeilijk. Ook voor de kinderen is deze situatie moeilijk. Mensen met een hoger opleidingsniveau zouden beter in staat zijn zich in te passen. Vluchtelingvrouwen willen vaak graag contact met Nederlanders,  (bijv.bijvoorbeeld met de buren). Pogingen daartoe lopen echter vaak door de aanpak op een mislukking uit. Vanuit het land van herkomst is men traditioneel gewend om veel contact te hebben met de buren en te delen. Het is ook wennen aan elkaars gewoonten. In Nederland gaat/moet alles op tijd, afspraken, niet zomaar langskomen (en al helemaal niet om zes uur ‘s avonds). De SVD ontwikkelt ideeen ideeën voor projecten waarin ook Nederlandse vrouwen participeren.

 

Tot slot geven we een tabel waarin te zien is hoe de bevolkingssamenstelling over de buurten van de stad verdeeld is.

Het beeld dat uit de tabel naar voren komt, toont de onevenwichtigheid in de verdeling nadrukkelijk aan. Afgezet tegen de gemiddelde verdeling over de stad kan uit de tabel worden afgelezen voor welke buurten meer kleur op de wangen moeten krijgen. De tabel wordt beschouwd als een nulmeting.

 


 


Percentage inwoners naar afkomst 1) per buurt op 1 januari 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wijkbuurt-

Buurtnaam

% inwoners van

% inwoners van

% inwoners van

totaal %

 

 

 

nummer

 

Nederlandse

buitenlandse

buitenlandse

 

 

 

 

 

 

afkomst

afkomst:

afkomst:

 

 

 

 

 

 

 

rijke landen 2)

minderheden 3)

 

 

 

 

1100

Bedrijventerrein Wateringseweg

100,0

0,0

0,0

100

 

 

 

1101

Centrum-Noord

84,0

5,6

10,3

100

 

 

 

1102

Centrum-West

83,1

8,5

8,4

100

 

 

 

1103

Centrum-Oost

87,4

5,6

7,0

100

 

 

 

1104

Centrum

80,9

8,2

10,9

100

 

 

 

1105

Stationsbuurt

82,1

6,2

11,7

100

 

 

 

1106

Centrum-Zuidwest

57,7

8,2

34,1

100

 

 

 

1107

In de Veste

87,7

5,7

6,6

100

 

 

 

1108

Centrum-Zuidoost

88,0

4,8

7,2

100

 

 

 

1109

Zuidpoort

73,9

11,2

14,9

100

 

 

 

1200

Bedrijventerrein Haagweg

90,5

0,8

8,7

100

 

 

 

1201

Indische buurt-Noord

93,4

2,5

4,0

100

 

 

 

1202

Indische buurt-Zuid

90,1

3,8

6,2

100

 

 

 

1203

Sint Joris

87,6

5,3

7,1

100

 

 

 

1204

Koepoort

84,6

4,8

10,5

100

 

 

 

1205

Bomenwijk

83,5

1,7

14,8

100

 

 

 

1206

Biesland

76,9

6,4

16,7

100

 

 

 

1207

Heilige land

84,4

3,4

12,2

100

 

 

 

1208

Bedrijvent. Delftse Poort West

80,0

7,7

12,3

100

 

 

 

1300

Bedrijventerrein Altena

100,0

0,0

0,0

100

 

 

 

1301

Agnetapark

89,9

4,0

6,1

100

 

 

 

1302

Ministerbuurt-West

87,6

3,8

8,6

100

 

 

 

1303

Ministerbuurt-Oost

90,9

4,4

4,8

100

 

 

 

1304

Wilhelminapark

83,0

3,1

13,9

100

 

 

 

1305

Olofsbuurt

88,4

5,6

6,0

100

 

 

 

1306

Krakeelpolder

76,4

4,5

19,1

100

 

 

 

1307

Westerkwartier

85,4

4,3

10,3

100

 

 

 

1400

Kuyperwijk-Noord

77,7

3,1

19,2

100

 

 

 

1401

Kuyperwyk-Zuid

76,1

3,7

20,2

100

 

 

 

1402

Ecodus

86,7

5,1

8,2

100

 

 

 

1403

Marlot

84,9

9,1

6,0

100

 

 

 

1404

Westlandhof

86,2

4,8

9,0

100

 

 

 

1405

Hoornse Hof

88,0

3,8

8,2

100

 

 

 

1600

De Bras

50,0

20,0

30,0

100

 

 

 

1601

Hertenkamp

100,0

0,0

0,0

100

 

 

 

1602

De Grote Plas

97,1

2,9

0,0

100

 

 

 

1603

Bedrijvent. Delftse Poort-Oost

0,0

0,0

0,0

0

 

 

 

1604

Hoflaan

100,0

0,0

0,0

100

 

 

 

2200

Bedrijventerrein Tanthof-West

84,7

6,9

8,3

100

 

 

 

2201

Westflank

85,6

2,4

11,9

100

 

 

 

2202

Derde Wereldbuurt

79,8

3,9

16,3

100

 

 

 

2203

Latijns Amerikabuurt

84,1

2,6

13,3

100

 

 

 

2204

Zuidflank

86,9

2,0

11,1

100

 

 

 

2300

Bedrijventerrein Tanthof-Oost

100,0

0,0

0,0

100

 

 

 

2301

Boerderijbuurt

84,7

4,8

10,6

100

 

 

 

2302

Dierenbuurt

86,7

5,5

7,8

100

 

 

 

2303

Vogelbuurt-West

83,2

4,0

12,7

100

 

 

 

2304

Vogelbuurt-Oost

84,9

3,8

11,3

100

 

 

 

2305

Bosrand

93,3

2,9

3,8

100

 

 

 

2400

Poptahof-Noord

43,8

2,7

53,4

100

 

 

 

2401

Poptahof-Zuid

32,0

1,9

66,1

100

 

 

 

2402

Bedrijventerrein Voorhof

85,0

3,5

11,5

100

 

 

 

2403

Mythologiebuurt

77,8

6,0

16,2

100

 

 

 

2404

Aart van der Leeuwbuurt

90,2

6,0

3,8

100

 

 

 

2405

Roland Holstbuurt

72,4

8,4

19,2

100

 

 

 

2406

Voorhof-Hoogbouw

67,3

4,7

28,1

100

 

 

 

2407

Multatulibuurt

67,0

3,6

29,4

100

 

 

 

2408

Bedrijventerrein Vulcanusweg

70,4

3,8

25,8

100

 

 

 

2500

Reinier de Graaf

70,3

4,3

25,4

100

 

 

 

2501

Buitenhof-Noord

69,4

3,7

26,9

100

 

 

 

2502

Juniusstraat

69,9

2,3

27,8

100

 

 

 

2503

Gillisbuurt

41,9

3,3

54,9

100

 

 

 

2504

Fledderusbuurt

84,9

2,8

12,3

100

 

 

 

2505

Het Rode Dorp

58,4

3,7

37,9

100

 

 

 

2506

Pijperring

84,8

3,3

11,9

100

 

 

 

2507

Verzetstrijdersbuurt

71,7

6,9

21,4

100

 

 

 

2508

Vrijheidsbuurt

81,0

4,5

14,5

100

 

 

 

2509

Buitenhof-Zuid

76,9

1,1

22,0

100

 

 

 

2600

Abtswoude

97,1

1,0

1,9

100

 

 

 

2700

Hooikade

88,2

3,5

8,3

100

 

 

 

2701

Bedryventerrein Zuideinde

80,1

5,1

14,8

100

 

 

 

2702

Bedryventerrein Schieweg-Noord

100,0

0,0

0,0

100

 

 

 

2703

Bedryventerrein Schieweg_Zuid

100,0

0,0

0,0

100

 

 

 

2704

Schieweg-Polder

91,9

6,4

1,6

100

 

 

 

2800

Zeeheldenbuurt

87,1

4,0

8,9

100

 

 

 

2801

Julianalaan

70,2

4,1

25,7

100

 

 

 

2802

Wippolder-Noord

90,1

3,7

6,2

100

 

 

 

2803

Wippolder-Zuid

75,0

3,3

21,7

100

 

 

 

2804

Bedryvent. Rotterdamsewg Noord

88,4

2,0

9,6

100

 

 

 

2805

TU-wijk

74,9

7,0

18,1

100

 

 

 

2806

Professorenbuurt

83,5

3,8

12,7

100

 

 

 

2807

Delftech-Noord

0,0

0,0

100,0

100

 

 

 

2808

Pauwmolen

89,5

0,0

10,5

100

 

 

 

2900

Bedryvent. Rotterdamsewg Zuid

95,7

1,2

3,1

100

 

 

 

2901

Delftech-Zuid

91,7

0,0

8,3

100

 

 

 

2902

Ackersdijk

96,3

2,2

1,5

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaal Delft

79,3

4,5

16,2

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Afkomst is bepaald uit een combinatie van eerste nationaliteit, eventuele tweede of derde nationaliteit en het geboorteland

 

 

van de betreffende persoon. Bij kinderen met de Nederlandse nationaliteit en geboorteland wordt er voorzover deze bij de

 

 

ouders woonachtig zijn ook rekening gehouden met de afkomst van de ouders.

 

 

 

 

 

2) Bij de bepaling van rijke landen is de definitie gebruikt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

 

3) Minderheden zijn personen die afkomstig zijn uit een niet rijk land (zie verklaring rijke landen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


globale samenvatting bovenstaande en aanzet tot actie)