25 augustus 2000

Nota  Stand van zaken DelftActiefPas fase 2

 


naar agenda


 

1. Inleiding

Wel of geen DelftActiefPas in Delft? De afdeling Beleid & Projecten is volop aan de slag gegaan en heeft de diverse varianten in kaart gebracht. Gaande de rit blijkt een nauwe samenwerking met het project Rotterdampas een nieuw samenwerkingsmodel op te leveren: Aanhaken bij de Rotterdampas en toch een eigen pas!. In overleg met de wethouders Oosten, Rensen en Mahler is besloten inderdaad hierop verder te borduren en met een concreet samenwerkingsmodel, incl. kostenprognose te komen.

Deze nota geeft een overzicht van de ondernomen stappen, welke samenwerkingsovereenkomst we kunnen afsluiten met het project Rotterdampas. Daarnaast ontvangt u hierbij als bijlage het eindrapport ‘Ook een passie voor Delft…’. Op naar een stadspas in Delft’. In het eindrapport vindt u een uitgebreide omschrijving van alle varianten en meer achter-grondinformatie. In deze nota gaan we verder in op het samenwerkings-model met het project Rotterdampas en leggen u de vragen ter besluit-vorming voor. De bijlagen waarnaar we in deze nota verwijzen, kunt u vinden achterin de eindnotitie ‘Ook een passie voor Delft…’.

2. Kortingenpakket -> vergoedingen

Als belangrijke randvoorwaarde is gesteld dat voor de ontwikkeling van een DelftActiefPas er een dusdanig kortingenpakket in wordt opgenomen dat er sprake is van een grotere inkomensondersteuning dan bij de huidige kortingsregeling het geval is. Dit wordt duidelijk in een compleet overzicht van mogelijke participanten in Delft en bestaande aanbiedingen uit het pakket van de Rotterdampas, zie bijlage 2. Op basis van ervaringscijfers van de Rotterdampas is dit overzicht opgesteld. Het blijft natuurlijk gissen wat een Delftse pashouder uiteindelijk gaat doen.

3. Keuze pasvorm

Verdere overweging in de keuze tussen varianten is dat het bereik van de pas groter moet zijn dan bij de huidige regelingen. Alle burgers van Delft zouden gebruik moeten kunnen maken van de pas. Er zijn twee varianten die aan zouden kunnen sluiten bij de gekozen doelstelling: een eigen zelfstandige pas, of aanhaken bij de Rotterdampas.

De Ooievaarspas valt af, omdat deze pas sec een minimapas is en dus niet past in de doelstelling die het gemeentebestuur Delft aan een dergelijke kortingspas stelt. Zie bijlage 4 en 4a.

Het Leids model is nader uitgewerkt in de bijgaande eindnotitie, hoofdstuk 4. Dit model valt ook af i.v.m. de te hoge kosten, circa 2,3 miljoen gulden. In bijlage 6 is het Leidse Model doorberekend naar een Delfts model.

Het opzetten van een eigen pas in Delft is ook een dure optie, doordat de uitvoeringskosten veel hoger worden. Voor een eigen pas is nog circa ƒ 500.000 extra budget nodig (ten opzichte van de kosten geraamd bij het aanhaken aan de Rotterdampas).

Dus blijft interessant een eigen pas en toch aanhaken bij de Rotterdampas. Deze nota gaat hier verder op in. In overleg met het project Rotterdampas zijn we gekomen tot een samenwerkingsmodel, waarmee we gebruik maken van de expertise van Rotterdam, maar toch met een eigen pas… Daarnaast stellen wij voor, omdat contributies en materiaalkosten voor deelname aan sportverenigingen niet onder de pas vallen, een zgn. ‘Sportfonds’ te handhaven (kosten tenue, etc.) voor de doelgroep: minima. Dit is een duidelijke wens van het SSZD. Zie de bijlagen 8, 8a en 8b.

4. Samenwerkingsmodel Rotterdampas

In nauw overleg met de Rotterdampas zijn we tot het volgende mogelijke samenwerkingsmodel uitgekomen, uitgaande van de volgende feiten:

De commissie heeft aangegeven:

- dat men graag een eigen Delftse pas wil, maar indien een volledig eigen pas niet mogelijk is, dat men wil aanhaken bij de Rotterdampas;

- de pas mag niet uitsluitend bestemd zijn voor minima;

- de pas dient ook beschikbaar te zijn voor studenten.

SSZD heeft aangegeven:

- een vergoeding voor sporten en de bijbehorende materiaalkosten moet blijven (de huidige hoge kortingen) en deze moeten wel bij de minima terechtkomen!

Voorwaarden samenwerkingsmodel met de Rotterdampas:

Delft haakt aan bij de Rotterdampas en draait mee met de pas van 1 maart 2001.

De verkoop van de pas start op 8 februari 2001.

Delft hanteert dezelfde tarieven en inkomensgrenzen als de Rotterdampas (zie bijlage 7). De Rotterdampas geeft wel toestemming om een extra doelgroep te benoemen: de studenten in Delft. Zij dienen dan een tussentarief van minimaal fl. 50,- te betalen. De tarieven per doelgroep zien er dan als volgt uit:

Cate-gorie

Omschrijving doelgroep

Tarief

 

A

Inwoners Delft met een (gezamenlijk)

Maximaal netto maandinkomen van:

fl. 2.400 voor echtpaar/ samenwonenden

fl. 2.150 voor eenoudergezin

fl. 1.700 voor alleenstaande

F 10

 

Inwonende kinderen van 4 t/m 17 jaar woonachtig in Delft. De pas moet tegelijkertijd met één van de ouders/verzorgers, die fl. 25 of fl. 120 voor de pas betaalt, gekocht worden

 
 

Zelfstandigen: mensen met een eigen bedrijf en een bruto-inkomen lager dan:

- fl. 33.000 voor echtpaar/ samenwonenden

- fl. 30.000 voor eenoudergezin

- fl. 25.500 voor alleenstaande

 

B

65-plussers en hun partners met een gezamenlijk netto maandinkomen hoger dan bij categorie A

F 25

 

iedereen (ook studenten) die korter dan één jaar in Delft woont

 

C

Iedereen met een gezamenlijk netto maandinkomen hoger dan bij categorie A

F 120

 

Kinderen van 4 t/m 17 jaar die de pas zonder één van hun ouders / verzorgers kopen

 
 

Iedereen die van spaargeld leeft en geen inkomen kan aantonen

 
 

Iedereen die niet in Delft woont (ook kinderen van ouders die fl. 120 voor de pas betalen)

 

D

Studenten die woonachtig zijn in de gemeente Delft

F 50

E

Gezinstarief: wanneer één van de ouders/ verzorgers de pas voor fl. 10 koopt, kunnen de kinderen van 4 t/m 17 jaar de pas gratis krijgen. De passen moeten wel tegelijkertijd met een van de ouders / verzorgers worden gekocht

Gratis

F

Delftse jongeren die 18 jaar worden tussen 1 maart 2001 en 1 maart 2002 ontvangen op hun verjaardag een felicitatiepakket van het gemeentebestuur met daarin een waardebon voor een gratis Rotterdampas.

Gratis

G

Duplicaatpas (bij verlies of diefstal)

F 7,50

Delft levert een overzicht met gewenste participanten aan. Delft ondersteunt alleen het eerste jaar (september 2000 – december 2000) de acquisitie in Delft.

Delft krijgt een eigen pas en een aantal eigen promotiemiddelen die wel aansluiten en aanhaken op de Rotterdampascampagne.

Delft zorgt voor een (niet-stigmatiserende) locatie als verkooppunt -> bijv. Burgerzaken/infocentrum Phoenixstraat.

Delft schat in het eerste jaar circa 3.700 pashouders te werven.

Delft handhaaft een speciale Sportfonds, waaruit de kortingen van de sportverenigingen en materiaalkosten worden vergoed/ uitbetaald. Het budget van deze fonds dient te bestaan uit minimaal fl. 68.000, is opgenomen in het kostenoverzicht van alle modellen.

Het project Rotterdampas rekent per jaar een bedrag af per pashouder in Delft ter compensering van de vergoedingen aan de participanten in Rotterdam en Delft, administratiekosten communicatiekosten en automatiseringskosten.

De Rotterdampas hanteert voor alle aangesloten regiogemeenten een vaste prijs per verkochte pas aan de hand van een staffelkorting. Dit is als volgt opgebouwd. Bij de verkoop van:

- 0 – 100 passen -> betaalt Delft ƒ 115,- per pas

- 101 – 500 passen -> betaalt Delft ƒ 110,- per pas

- 501 – 5000 passen -> betaalt Delft ƒ 105,- per pas

- 5001 en meer -> betaalt Delft ƒ 100,- per pas

Delft betaalt dus per maand achteraf alleen een vergoeding per daadwerkelijk verkochte pas.

De kosten voor een dergelijk samenwerkingsmodel zijn verwerkt in bijlage 8, 8a en 8b. Gebaseerd op ervaringscijfers van de Rotterdampas is in bijlage 3, 3a en 3b een schatting gemaakt van het bereik per doelgroep.

Indien de gemeente Delft in één keer 5.000 of meer afneemt, rekent de Rotterdampas ƒ 100 af per pas.

 

5. Registratie vergoedingen

Het is vooraf al moeilijk te bepalen wat de Delftse pashouder gaat doen, ook achteraf zal slechts bij benadering te bepalen zijn wat de Delftse pashouder gedaan heeft (en hoeveel vergoeding er dus uitgegeven is). Het Rotterdam-pasbureau registreert namelijk wel hoeveel vergoeding er naar Delftse participanten gaat, maar daarin kunnen zij geen onderscheid maken tussen een vergoeding voor een Delftse pashouder en een Rotterdamse pas-houder. Ook bij de vergoeding naar Rotterdamse participanten kunnen zij niet zien welk gedeelte voor de Delftse pashouders is.

Ook het idee van aparte coupons blijkt geen oplossing. Voor participanten kleven er twee bezwaren aan:

- aan de balie moeten twee verschillende coupons ingenomen worden voor dezelfde aanbiedingen en

- participanten moeten extra administratieve handelingen te verrichten om deze coupons apart te houden.

- ook kan de Rotterdampas de telling van ingenomen Delftse coupons niet overnemen. Zij tellen de ingeleverde coupons van alle (grote) participanten, die met duizenden tegelijk worden ingeleverd, steekproefsgewijs.

- bij de aanbiedingen op pasvertoon is het sowieso niet mogelijk te kijken of het Rotterdamse of Delftse pashouders zijn.

Het hiervorenstaande heeft als gevolg dat de gemeente Delft zelf bij de Delftse pashouders zal moeten onderzoeken van welke voorzieningen de pashouder gebruik gemaakt heeft. Hiervoor is een bedrag van circa

ƒ 25.000 gereserveerd in de kostenprognosen. De vergoedingen aan Delftse participanten zijn wel beschikbaar (hoewel dus daar ook Rotter-damse gebruikers bij kunnen zitten). Met een onderzoek en het bedrag van de Delftse vergoedingen kunnen we in overleg met het project Rotterdam-pas bij benadering bepalen wat de Delftse pashouders aan vergoedingen hebben gebruikt.

6. Evaluatie vergoedingen

De evaluatie van vergoedingen aan het einde van het eerste jaar zal voor beide partijen meetellen voor een eventuele voortgang van de samenwerking in 2002. De (prijs)afspraken voor 2001 blijven, ongeacht de uitkomst van het onderzoek naar vergoedingen achteraf, gehandhaafd. Het project Rotterdampas vraagt geen extra geld aan de gemeente Delft en de gemeente Delft claimt geen teruggaven bij Rotterdampas.

7. Benodigd budget

Voor het samenwerkingsmodel zoals voorgesteld in deze nota dient voor 2001 een totaalbedrag van ƒ 551.325 gedekt te worden.

In bijlage 8, 8a en 8b een overzicht van de kosten aan de hand van drie samenwerkingsmodellen (model 1, 2 en 3) met de Rotterdampas. Hieruit blijkt dat bij circa 3.700 pashouders (bijlage 8), wat geraamd wordt voor het eerste jaar, het te reserveren bedrag toereikend zal zijn.

Uit het onderstaande overzicht blijkt dat voor de jaren 2002 en 2003, waarbij wordt uitgegaan van een verkoop van ca. 5000 passen (bijlage 8a en 8b), de te reserveren dekking niet toereikend zal zijn.

De voor deze jaren resterende dekking van de pas wordt gezocht in het herleiden van de bestaande gemeentelijke budgetten en subsidies.

Voorstellen voor de dekking van de resterende noodzakelijke bedragen in 2002 en 2003 zullen worden verwerkt in de zomernota 2002.

Overzicht dekking

 

2001

2002

2003

Kosten

695.920

722.715

737.600

- inkomsten

144.595

168.520

170.380

Saldo (1)

551.325

554.195

567.220

       

Dekking

     

- zomernota 2001

300.000

200.000

100.000

- sociaal beleid

125.000

125.000

125.000

- kortingsregeling

145.000

145.000

145.000

Saldo (2)

570.000

470.000

370.000

       

Resteert (2) – (1)

+ 18.675

-/- 84.195

-/- 197.220

 

Voorstel projectgroep

De projectgroep stelt voor uit te gaan van een samenwerkingsmodel gebaseerd op het streven van circa 25% bereik onder de doelgroep minima en in totaal in het eerste jaar ongeveer 3.700 pashouders te werven. De totale kosten voor dit model zijn uitgewerkt in bijlage 3 (bereik doelgroep) en bijlage 8 (kosten). Hiervoor is een bedrag noodzakelijk van ¦ 551.325 in 2001.

Het voordeel van dit samenwerkingsmodel is dat Delft alleen achteraf betaalt voor elke verkochte pas. Dus zijn er minder passen verkocht, betaalt Delft ook minder aan de Rotterdampas.

 

8. Risicofactoren

Alle genoemde cijfers en schattingen van het bereik onder de diverse doelgroepen (zie de bijlagen) zijn gebaseerd op onder andere ervaringsgegevens van andere minimaregelingen in Delft en uit andere steden. Vanzelfsprekend is dit geen garantie dat het in de praktijk ook zo zal uitpakken in Delft. Dus kan een verschuiving in bereik van de doelgroep en gebruik van de pas gevolgen hebben voor de geraamde inkomsten en uiteindelijk de totaalkosten.

9. Planning voortgang DelftActiefPas fase 2, 3 en 4

De planning ziet er dan als volgt uit:

Acties

Wie?

Datum

Fase 2

B. Besluitvorming

Nota in B&W

Rosana Arrias

Ruud Diemers

22 augustus 2000

Nota ‘Besluitvorming DelftActiefpas, fase 2,3 en 4’ naar Raad; Cie WZO:

Bureau Raad

29 augustus 2000

     

Fase 3. Start project

   

Opstellen en bijstellen projectplan

Rosana Arrias

Wim Walraven

Ruud Diemers

1 september 2000

Start voorbereiding en uitvoering project

Rosana Arrias

Wim Walraven

Ruud Diemers

1 september 2000

     

Fase 4. Start invoering project

   

Introductie / start verkoop in gemeente Delft

 

Februari 2001

 

10. Gevraagde beslissingen:

Akkoord gaan met het voorgestelde samenwerkingsmodel volgens bijlage 3 en 8 met het project Rotterdampas, zoals omschreven in deze nota.

Akkoord met de mandatering van de wethouder Werk, Inkomen en Onderwijs voor het ondertekenen van een samenwerkingscontract met de Rotterdampas. Uiterlijk 30 augustus 2000 dient het project Rotterdampas een schriftelijk akkoord te hebben van de gemeente Delft i.v.m. start voorbereidingen van de uitvoering van de campagne voor de Pas 2001.

 

W.J.A.M. Walraven

Hoofd Vakteam Beleid en Projecten a.i.

terug naar boven