Raadsvoorstel stuk 104 (00/011265) Verzelfstandiging van Combiwerk. | ||
|
Stuk 104 I 00/011265 Delft, 13 juni 2000. Onderwerp: Verzelfstandiging
van Combiwerk. Aan de gemeenteraad. Geachte dames en heren, Een korte historische terugblik op de Sociale Werkvoorziening. De bijzondere band tussen de gemeente Delft en de Delftse sociale werkvoorziening bestaat sinds langere tijd. In 1970 heeft de gemeenteraad de Delftse stichting voor Sociale Werkvoorziening (DSSW) ingesteld. Deze gemeentelijke stichting kwam voort uit de Van der Woudenstichting, waarbij aldus twee afzonderlijke instellingen gecreëerd konden worden: één voor de sociale werkvoorziening en één voor de internaten (c.q. gezinsvervangende tehuizen). Ingaande 1986 is voor de sociale werkvoorziening een gemeentelijke tak van dienst ingesteld (BSW: de Bedrijven Sociale Werkvoorziening) waarbij alle bezittingen en schulden van de voormalige DSSW aan de gemeente overgedragen werden. In de afgelopen 15 jaar heeft deze gemeentelijke dienst roerige tijden meegemaakt: bezuinigingen, teruglopende rijksbijdragen en de stagnatie in de economie maakten een inhoudelijke en financiële omslag noodzakelijk. De dienst inmiddels CombiWerk geheten moest zich noodzakelijkerwijs gaan oriënteren op andere product / marktcombinaties. Met onder meer een verschuiving van veel industriële naar meer dienstverlenende activiteiten tot gevolg. Tussen 1996 en 1998 werd de reorganisatie met de nieuwe divisiestructuur geïmplementeerd. De efficiency werd sterk verbeterd, de gemeentelijke bijdragen konden worden afgebouwd.
Ontwikkelingsmogelijkheden voor CombiWerk Thans zijn voor CombiWerk nieuwe ontwikkelingen mogelijk. In het verlengde van het succes met CombiServices BV kan verder gewerkt worden aan werkgelegenheid voor een brede doelgroep, zowel voor gehandicapte als niet-gehandicapte werknemers. Dit kan zelfs, gelet op de marktpositie van CombiWerk, en de mogelijkheden om de afzet van producten en diensten te vergroten, in een groeiscenario. Het personele bestand van SW-werknemers blijft daarbij ruim 500 FTEs, het personele bestand aan de onderkant van de arbeidsmarkt zal dan aanmerkelijk stijgen. Dit past in het werkgelegenheidsbeleid van de gemeente. In de afgelopen periode zijn daar een aantal scenarios voor ontwikkeld. Mede door de gunstige economische omstandigheden zal CombiWerk kunnen groeien. Indien de gemeenteraad zich achter deze voorgenomen ontwikkeling schaart, zal hiervoor een ondernemingsplan opgesteld worden.
Niet zonder reden wordt hier gesproken over een ondernemingsplan. Motivatie en missie voor het "nieuwe" CombiWerk hebben in zich het werken aan een grotere bedrijfsmatigheid, een sterkere positionering in de markt, zeker ook ten opzichte van concurrerende bedrijven. De status als gemeentelijke dienst heeft 15 jaar goede diensten bewezen en heeft de waarborgen geschapen, waardoor CombiWerk klappen vanwege rijksbezuinigingen goed heeft kunnen opvangen en in de jaren negentig toch een ingrijpende verandering heeft doorgezet; de efficiency werd sterk verbeterd, de gemeentelijke bijdragen konden worden afgebouwd. Voor de groei en de continuïteit van CombiWerk is nu echter een andere vorm nodig, CombiWerk als zelfstandige maatschappelijke onderneming. Met behoud van de sociale doelstelling. In de voor u ter inzage gelegde rapportage "Verzelfstandiging van CombiWerk" wordt in hoofdlijnen ingegaan op de gewenste juridische structuur, op de financiële, fiscale en personele vormgeving van de nieuwe BV, en op de financiële, fiscale en personele consequenties indien en zodra de ontvlechting uit de gemeentelijke organisatie bekrachtigd zou worden. Voorgesteld wordt de overheids-BV CombiWerk op te richten, waarbij de gemeente enig aandeelhouder is.
Uitgangspunten voor de nieuwe relatie Kenmerken van de nieuwe relatie van de gemeente met CombiWerk BV zijn:
Uitgangspunten voor de ontvlechting CombiWerk BV maakt geen onderdeel meer uit van de gemeentelijke organisatie, deelname aan gemeentelijke regelingen komt te vervallen. Voor CombiWerk BV benodigde "bedrijfmiddelen" worden afgesplitst van de gemeentelijke administraties. Uitgangspunten voor de ontvlechting uit de gemeentelijke organisatie zijn: a. Op personeelsgebied De ambtenaren, mensen uit het
bedrijfsleven en de REA-medewerkers zullen in a. De mensen die onder de WSW- en WIW-regelingen vallen, blijven daartoe behoren. b. Op financieel gebied CombiWerk moet per 1-1-2001 op eigen benen kunnen staan. De totale verzelfstandigingsoperatie zou in beginsel voor de gemeente budgettair neutraal moeten zijn. Wat met SW-gelden is opgebouwd behoort toe aan de SW. Een zo transparant mogelijke ontvlechting. c. Voor wat betreft de bedrijfsmiddelen c.a. Voor wat betreft het onroerend goed komen alleen de opstallen / gebouwen in eigendom van CombiWerk BV. De grond blijft in bezit bij de gemeente Delft en wordt via erfpacht in gebruik gegeven. Bij CombiWerk als gemeentelijke dienst horende bedrijfsmiddelen, rechten, verplichtingen worden overgedragen aan CombiWerk BV. Nadere uitwerking verzelfstandiging Voor de nadere uitwerking van CombiWerk BV zijn vooral nog van belang: Het ondernemingsplan. De opstelling van de statuten van de BV en de verandering van de bestuursstructuur (benoeming AvA en RvC). In het kader van de personele ontvlechting de sociale paragraaf en de pakketvergelijking en vaststelling van de arbeidsvoorwaarden. Bij de financiële ontvlechting de definitieve financiële afspraken voor wat betreft de overdracht van onroerend goed en overige zaken en de vaststelling van gebruiksprijs (erfpacht) van de grond. Deze "nadere uitwerking van de verzelfstandiging" zal naar verwachting in oktober 2000, ten behoeve van de definitieve besluitvorming over de verzelfstandiging, aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Voorstel Onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie werk, zorg en onderwijs stellen wij u voor:
Hoogachtend, Burgemeester en wethouders van Delft, H.M.C.M. van Oorschot ,burgemeester.
Roos ,secretaris.
Stuk 104 II 00/011265 De raad der gemeente Delft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 juni 2000; gelet op artikel 155 van de Gemeentewet;
b e s l u i t :
Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 juni 2000.
,secretaris. |
|
![]() |
![]() |