Memo

 

Datum

5-04-2001

Opsteller

P.A. Robbins

Bijlagen

0        

Onderwerp

Zorggarantie-abonnement

 


 

 

In de Haagse Moerwijk is in september 2000 een zorggarantie-abonnement opgezet. Momenteel zijn hier 32 ouderen bij aangesloten. De zorgcoördinator werkt vanuit het zorgcentrum Moerwijk. Ouderen in aanleunwoningen zijn automatisch aangesloten bij het zorgabonnement. De abonnementsgelden zijn in de servicekosten inbegrepen. Ouderen in de wijk kunnen kiezen voor een zorggarantie-abonnement. Abonnees zijn 24-uur per dag verzekerd van hulp in het geval van een noodsituatie. Zij moeten hiervoor een mobiel telefoonnummer bellen.

In eerste instantie zal worden geprobeerd om een probleem telefonisch op te lossen. Mocht dit onmogelijk zijn dan zal er iemand bij de oudere langsgaan om de noodsituatie op dat moment te verhelpen. Vervolgens zal de zorgcoördinator de benodigde hulp regelen. Hierbij kan gedacht worden aan de thuiszorg, een tijdelijke opname in het zorgcentrum en het regelen van zaken zoals maaltijden, boodschappen en de was doen.

Overdag beantwoordt de zorgcoördinator of een collega van het zorgcentrum de telefoon. Wanneer zich tussen 16.00 uur en 22.00 uur een noodsituatie bij een oudere voordoet, gaat de semafoondient polshoogte nemen.  Tussen 22.00 uur en 7.30 uur wordt er samengewerkt met de thuiszorg. Een zuster in Moerwijk beantwoordt de telefoon en stuurt een fax naar de meldkamer van de thuisdienst als er bij een oudere langs moet worden gegaan. Het is echter onmogelijk dat de oudere in een noodsituatie altijd een beroep doet op een zorgcoördinator die hij/zij kent. Het is wel de taak van de zorgcoördinator om op de hoogte te zijn van de hulpvraag van  abonnees.

Ook Maison Caspard de Coligny in Den Haag heeft een zorgcoördinator in dienst. Het zorggarantie-abonnement bestaat daar al sinds het begin van de jaren ’90 en telt in totaal 900 abonnees. Wanneer niet acute hulp geboden kan worden, zal de zorgcoördinator de huisarts of familieleden benaderen. Het doel van een abonnement is om zorgvraag en –aanbod bij elkaar te brengen. De zorgcoördinator wordt bijvoorbeeld benaderd voor het vinden van een fysiotherapeut in de nabije omgeving of het regelen van een indicatie voor een verzorgingstehuis. Indien noodzakelijk kan de zorgcoördinator een particulier bureau inschakelen of besluiten tot tijdelijke opname in een verzorgingshuis om aan de zorgvraag te voldoen. Echter, de kosten van een dergelijk bureau of opname vallen niet onder de abonnementsgelden en dienen door de hulpvrager betaald te worden.