Nota

 

Datum

8-02-2001

Ons Kenmerk

01/003828

Opsteller

M.Noordermeer

Bijlagen

0        

Onderwerp

Bestedingsvoorstel EZH-projecten

Tegengaan armoede en verkleinen instroom WAO

 

 

1.  Inleiding

 

In het kader van de Delftse Duitenactie voor de verdeling van de EZH-gelden is door het gemeentebestuur op 30 maart 2000 een bedrag van

Fl. 2,25 miljoen toegekend aan projectnummer 9 ; tegengaan armoede en verkleinen instroom WAO.

 

2.  Beschrijving van de projecten

 

Projectnummer 9 bevat een tweetal projectvoorstellen. Er is  een projectvoorstel ingediend door het college zelf (tegengaan armoede) en er is een projectvoorstel ingediend door de FNV Bondgenoten(verkleinen instroom WAO) Hieronder volgt een beschrijving van de projecten.

 

2.1     “Financiële  bijdragen aan huishoudens met minimuminkomen ten      behoeve van activiteiten als scholing, vrijwilligerswerk e.a.”

 

In de Nota Samen aan de Slag worden in het kader van het incentivebeleid voorstellen gedaan om de armoedeval te verkleinen. De armoedeval doet zich voor wanneer een (langdurig)werkzoekende een baan accepteert met een inkomen dat op of iets boven het minimumloon ligt. Door het nieuwe inkomen verliest betrokkene zijn recht op diverse inkomensondersteunende maatregelen zoals bijvoorbeeld huursubsidie en kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Vanuit het ministerie krijgen gemeenten de mogelijkheid om werkzoekenden die uitstromen uit de ABW-uitkering of een gesubsidieerde baan een door het rijk gefinancierde bonus te verstrekken. Werkzoekenden die (nog) aangewezen zijn op gesubsidieerd werk komen niet voor deze subsidie in aanmerking maar worden wel geconfronteerd met de gevolgen van de armoedeval. In de nota Samen aan de Slag wordt voorgesteld voor deze doelgroep een koopkrachtgarantie in te stellen.

 

Het verrichten van vrijwilligerswerk (als onderdeel van een sociaal activeringstraject ) brengt extra kosten met zich mee , zoals reiskosten , kleding , kapper etc. deze kosten worden niet door de organisaties waarvoor de werkzaamheden worden verricht vergoed. De mogelijkheid om dit te doen bestaat wel , maar de (vrijwilligers)organisaties hebben hiertoe niet de financiële mogelijkheden.

Het geven van een bonus voor deelname aan een sociaal activeringstraject stimuleert ABW-uitkeringsgerechtigden om hieraan deel te nemen. Het verstrekken van deze bonus vormt het tweede voorstel in de nota Samen  aan de Slag.

Het derde voorstel bestaat uit het verruimen van de doelgroep welke onder de vrijlatingregeling valt.

Het college wil middels de EZH-gelden deze voorstellen financieel ondersteunen en vraagt hiervoor een bedrag van 4 miljoen gulden waarbij jaarlijks een bedrag nodig is van 2 ton.

 

2.2     “Reactief centrum”

 

De  FNV Bondgenoten wil de instroom in de WAO beperken. Werknemers die langdurig ziek zijn komen eerst in de WAO terecht alvorens een reïntegratietraject wordt gestart. De FNV wil in een eerder stadium werknemers herplaatsen en voorkomen dat deze werknemers in de WAO terechtkomen. De UVI’s en werkgevers ondernemen in dit stadium nog geen actie om werknemers buiten het bedrijf te herplaatsen. Middels een reactief centrum wil de FNV er voor zorgen dat dit al wel plaatsvindt.

FNV wil vrijwilligers opleiden die met potentiële WAO’ers, op basis van vrijwilligheid, bekijken wat de herplaatsingmogelijkheden zijn. Waneer  betrokkene herplaatst kan en wil worden en dit middels een herplaatsingtraject dient plaats te vinden wordt betrokkene doorgestuurd naar een HRM-adviesbureau. FNV Bondgenoten heeft hiervoor  Focus benaderd. Niet iedereen zal worden doorverwezen worden naar Focus. Focus is vervolgens verantwoordelijk voor de uitvoering van een begeleidingstraject richting ander werk. Dit traject bevat o.a. een beroepskeuzeonderzoek, arbeidsmarktoriëntatie, sollicitatietraining en begeleiding en leidt uiteindelijk tot een nieuwe baan.

De komende periode zal FNV Bondgenoten nog een aantal zaken verder uitwerken zodra definitief is dat zij een financiële bijdrage van de gemeente voor dit project ontvangen. FNV wil het project al werkend professionaliseren en denkt daar meerdere jaren voor nodig te hebben. FNV denkt circa drie maanden nodig te hebben om het reactiefcentrum op te zetten.

FNV Bondgenoten investeert zelf middels werving/begeleidng en opleiding van de vrijwilligers en gaat de komende periode op zoek naar werkgevers die dit project willen sponsoren (o.a. opleiding en stage) Ook worden de UVI’s benaderd om een financiële bijdrage te leveren. 

 

Voor het eerste jaar vraagt FNV Bondgenoten een bedrag van FL. 100.000,- om  minimaal tien trajecten door Focus te kunnen laten uitvoeren. Vervolgens nog maximaal 4 jaar een bedrag van maximaal FL.100.000,- wanneer het nog niet lukt voldoende andere inkomsten te genereren. Het aantal herintredingtrajecten zal jaarlijks worden uitgebreid. Uiteindelijk dient dit project  zonder subsidie zelfstandig te kunnen draaien.

De aanvraag voor de subsidie bedraagt totaal maximaal FL.500.000,-.

 

3.  Bestedingsvoorstel

 

Wanneer beide projecten gehonoreerd worden is het niet mogelijk om de rente in te zetten. De jaarlijkse rente bedraagt namelijk slechts FL. 112.500,-

Het incentivebeleid heeft jaarlijks een bedrag nodig van FL. 200.000,- en de FNV Bondgenoten FL. 100.000,- (maximaal 5 jaar). Om beide projecten te kunnen honoreren wordt voorgesteld het kapitaal in te zetten.

 

Voorstel

·       Inzetten van het kapitaal en maximaal 5 jaar een bedrag van maximaal FL. 100.000,- beschikbaar te stellen voor het te ontwikkelen reactief centrum van FNV Bondgenoten. Gezien de onduidelijkheid op dit moment op een aantal punten dient het project na een jaar eerst te worden geëvalueerd alvorens de vervolgsubsidie wordt verstrekt. Vooraf dienen de evaluatiecriteria helder te zijn.

·        Het verstrekken van de subsidie zal pas plaatsvinden nadat duidelijk is geworden dat het project kans van slagen heeft en de op dit moment nog niet uitgewerkte zaken zijn uitgekristalliseert.

·       Gedurende tien jaar jaarlijks een bedrag van FL. 175.000,- beschikbaar te stellen voor het gemeentelijk incentivebeleid.

 

4.  Voorstel

 

Voorstel is:

1.     Kennis te nemen van deze nota bestedingsvoorstel EZH-project tegengaan armoede en verkleinen instroom WAO 

2.     In te stemmen met  omschreven voorstel om het kapitaal in te zetten en gedurende maximaal 5 jaar een bedrag van maximaal 100.000,- beschikbaar te stellen met de daaraan verbonden voorwaarden voor het op te zetten reactiefcentrum door FNV Bondgenoten en gedurende tien jaar jaarlijks een bedrage van 175.000,- aan het gemeentelijk incentivebeleid toe te voegen.

3.     Financiële consequenties te regelen bij de eerstvolgende wijziging van de gemeente begroting

 

 

 

Delft, 12 februari 2001

 

 

M.E. Klijn

Hoofd vakteam Beleid en Projecten

 

M.Noordermeer

Beleidsmedewerker Werk