Samenvatting Educatieplan Volwasseneneducatie Delft 2002

 

In de nota wordt ingegaan op de hoofddoelstelling van VE , de resultaten van voorgaande jaren en de speerpunten voor 2002.

Tevens wordt een overzicht gegeven van het de verschillende onderdelen van VE in Delft.

Dan wordt aangegeven voor welke doelgroepen VE bestemd is en wat specifieke doelstellingen per doelgroep voor 2002 zijn.

Dit wordt gevolgd door een overzicht van de onderwijsinstituten die voor de gemeente Delft VE verzorgen. Tot slot wordt de financiering van VE behandeld.

Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen uit de nota.

 

Hoofddoelstelling van volwasseneneducatie in de gemeente Delft:

Het realiseren van maatschappelijke participatie en/of arbeidsactivering via het optimaal inzetten van educatie voor inwoners van Delft die op dit moment geen werk hebben of een zwakke positie op de arbeidsmarkt hebben.

Volwasseneneducatie bestaat met name uit taaltrajecten en trajecten waarbij praktische vaardigheden worden aangeleerd (vooral via het Praktijk Leer Centrum)

 

De speerpunten voor 2002:

·         Het modulaire systeem bestendigen

In 2002 wordt het ontwikkelde modulair systeem bestendigd en verder uitgebouwd waar nodig.

·         Uitvoeren van de benoemde actiepunten in het resultaatverbeterplan (RVP), t.w.

o        Vergroten van het inzicht op het scholingsrendement op individueel - en op doelgroepniveau;

o        Vergroten van het rendement door bestrijden van verzuim en verhogen van de effectiviteit van trajecten o.a. door de inzet van duale trajecten.

Het verzuim binnen de VE moet teruggebracht moet worden tot maximaal 20 % in 2002.

·         Verstevigen van de positie van het Praktijk Leer Centrum (PLC)

Het is haalbaar een breed opgezet PLC, met vakgerichte scholing voor mensen met een laag vooropleidingsniveau te behouden. Voorgesteld wordt om de komende vier jaar voor een bedrag van € 363.025,- per jaar producten af te nemen van het PLC,,om zo het voortbestaan van het PLC te garanderen.

·         Onderzoek naar de groep “zelfmelders”

Vanuit de gemeente zal in 2002 het accent gelegd worden op het verder vergroten van het inzicht in de samenstelling van de groep zelfmelders.

·         Huisvesting VE verbeteren

In 2002 wordt er naar gestreefd de huisvesting  van VE te centraliseren op een locatie in een wijk waar het grootste deel van de doelgroep woont.

·         Diagnostisch instrument verder ontwikkelen

Er is een toenemende behoefte is aan een goed diagnostisch instrument. 2002 zal gebruikt worden om de behoefte te analyseren zodat dit instrument effectief ingezet kan worden en klanten niet onnodig vaak gediagnosticeerd worden.

 

Doelgroepen waar VE in Delft zich op richt:

Voor deze groep mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt bestaat enerzijds een behoefte aan zorgtrajecten, anderzijds een behoefte aan (taal)educatie en het opdoen van praktische ervaring. Verder is er behoefte aan diagnose-instrumenten.

Voor ouders en werkzoekende oudkomers wordt beleid ontwikkeld.

In 2002 zal onderzocht worden of en hoe de groep “plafondleerders” toch aan een startkwalificatie geholpen kan worden.

De gemeente Delft koopt reïntegratietrajecten in voor fase 2/3 klanten die moeten leiden tot werk. VE kan een bijdrage leveren in het toeleidingstraject naar werk, anderzijds is er behoefte aan het ontwikkelen van een diagnostisch instrument, in aanvulling op de diagnose die door het CWI wordt gesteld.

Dit zijn mensen die een gesubsidieerde baan hebben. Om de doorstroom naar een reguliere functie waar mogelijk  te bevorderen kan VE een instrument zijn.

Het Delftse nieuwkomersbeleid kent 3 speerpunten:

o        De structuur van modulair taalonderwijs maakt het mogelijk elke nieuwkomer onderwijs op zijn eigen niveau aan te bieden. Het huidige aanbod van het ROC wordt uitgebreid met ingekochte modules voor hoger opgeleiden en taal en duale trajecten;

o        De begeleiding en de informatievoorziening tussen MondriaanRegiocollege Educatie Delft en gemeente worden verbeterd;

o        Het rendement van scholing wordt verder verbeterd, zodat zoveel mogelijk nieuwkomers 18 maanden na de start van hun inburgering daadwerkelijk aan het werk zijn.

·         Jongeren tussen de 18 (16)-23 jaar zonder startkwalificatie.

Voor Delftse jongeren die binnen het VO net niet hun einddiploma halen kan VE een manier zijn om dat alsnog wel te doen..

Een aantal risicojongeren en AMA’s zal gebruik maken van een praktijkfunctietraining bij het PLC.

·         Overige deelnemers aan VE

30 % van de VE-deelnemers zijn niet actief door de gemeente doorverwezen (de zogenoemde zelfmelders). De vraag naar VE door deze groep is, net als voorgaande jaren, groter dan de dekking die er vanuit de rijksbijdrage educatie tegenover staat. Na een onderzoek naar de samenstelling zal voor deze groep beleid geformuleerd worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met twee nieuwe doelgroepen waarvoor de gemeente m.i.v. 2002 verantwoordelijk wordt (t.w. Niet-Uitkerings-Gerechtigde werklozen uit Delft en personen met een ANW-uitkering )

 

Onderwijsinstituten die voor de gemeente Delft VE verzorgen.

In Delft wordt de volwasseneneducatie verzorgd door de Mondriaan Onderwijsgroep. De taaltrajecten worden verzorgd door de afdeling Regiocollege, vestiging Delft, de praktijkgerichte scholing door het PLC in Delft. VAVO wordt niet in Delft maar in Den Haag gegeven.

 

Met de Mondriaan Onderwijsgroep wordt een raamovereenkomst voor vier jaar afgesloten om het ROC de zekerheid te geven dat de komende jaren geïnvesteerd kan worden in onderwijskundige verbeteringen. Nieuw in deze raamovereenkomst zal zijn dat niet automatisch 100 % van alle middelen voor VE ter beschikking worden gesteld aan de Mondriaan Onderwijsgroep.

De raamovereenkomst wordt jaarlijks aangevuld met een productovereenkomst, waarin alle voor dat jaar in te kopen educatie specifiek wordt benoemd.

 

Financiën.


Om een breed aanbod te creëren worden de gelden die beschikbaar zijn voor VE zoveel mogelijk gebundeld. Hieronder een overzicht van de verschillende bronnen: