Nota

 

Datum

12-08-2002

Ons Kenmerk

02/028682

Opsteller

H. Steketee

Bijlagen

1        

Onderwerp

Bestek aanbesteding levering, beheer en onderhoud van WVG-hulpmiddelen.

 

 


Geacht college,

1. Inleiding

Voor levering, beheer en onderhoud van WVG-hulpmiddelen, te weten rolstoelen, vervoersmiddelen en overige hulpmiddelen, is voor de periode van 1 januari 1999 tot 31 december 2001 een overeenkomst gesloten met Harting Bank BV. Na afloop van de contractperiode is door de gemeente gebruik gemaakt van een optiejaar, onder gelijkluidende condities als de overeenkomst.

Gezien de kosten die met de verstrekking van genoemde WVG-voorzieningen gemoeid zijn, is de gemeente verplicht een Europese aanbestedingsprocedure te volgen. Het betreft een niet-openbare aanbestedingsprocedure. In dit kader is op 31 mei 2002 een aankondiging verzonden aan het Bureau voor Officiële Publicaties (BOP) te Luxemburg. Inmiddels is een offerte-aanvraag c.q. bestek opgesteld, welke u bijgaand aantreft.

Deze nota bevat behalve de uitgangspunten van de aanbesteding en de belangrijkste punten uit het bestek en het voorstel, ook een vergelijking tussen het kopen en huren van voorzieningen.

2. Uitgangspunten van de aanbesteding

*        Het nieuwe contract op 1 januari 2003 afsluiten;

*        De intentie is een koopovereenkomst afsluiten voor 3 jaar met een optionele verlenging van 2 maal 1 jaar;


*        De omvang van de aanbesteding betreft op jaarbasis bij benadering:

 

Product

Totaal aantal op jaarbasis (bij benadering)

Scootmobielen

125

Rolstoelen (handbewogen/duw)

200

Elektrische rolstoelen

25

Accessoires, aanpassingen

175

Overige (sanitair, fietsen, liften)

250

Voor financiële aspecten zie: H4. Financiële vergelijking tussen koop en huur hulpmiddelen.

 

Naast levering van de hulpmiddelen maken ook de service en onderhoud van alle hulpmiddelen en het beheer van het depot (alle hulpmiddelen) onderdeel uit van deze aanbesteding. Door middel van het bestek wordt een afzonderlijke prijsopgave gevraagd van de service- en onderhoudskosten van de producten.

3. De belangrijkste punten uit het bestek

  1. De opdracht wordt gegund aan de inschrijver met de economisch meest voordelige aanbieding met inachtneming van de in het bestek gestelde voorwaarden, eisen en wensen. De keuze wordt gemaakt op grond van weging van de (in willekeurige volgorde) navolgende 8 gunningscriteria:

- Kwaliteit kernassortiment                               - Service&onderhoud

- Kwaliteit levering hulpmiddel                           - Administratie

- Kwaliteit van de organisatie                            - Depot&passing

- Levertijd&kernvoorraad                                   - Prijs

  1. Er is een kernassortiment van voorzieningen (zie bijlage 2A Kwaliteit kernassortiment van het bijgevoegde bestek). Het gunningscriterium “kwaliteit kernassortiment” bevat alle eisen waaraan de goedkoopst adequate hulpmiddelen moeten voldoen. Levering dient zoveel mogelijk vanuit het kernassortiment plaats te vinden. Het kernassortiment zal jaarlijks worden geëvalueerd en indien nodig worden aangepast.
  2. De hulpmiddelen zullen door de gemeente worden gekocht. Aangezien het huidige contract een huurcontract is, is gekozen voor een druppelsgewijze overgang van huur naar koop. De huur van het uitstaande bestand wordt bij de aanvang van het nieuwe contract voortgezet. Op het moment dat de voorziening wordt teruggehaald bij de gebruiker koopt de gemeente deze voorziening. Gezien de te verwachte periode van afschrijving is deze aankoopprijs aantrekkelijker dan bij aankoop van het hele bestand op 31 december 2002. Op deze wijze wordt de financiering van de aankoop over de komende jaren (een verwachte tijdsduur van 3 à 4 jaar) verspreid en heeft de gemeente minder met een schokeffect van de aankoop ineens te maken. Nieuw in te zetten voorzieningen zullen wel op basis van koop worden ingezet.
  3. Bij de levering van voorzieningen hoort tevens dienstverlening zoals een onderhouds- en reparatiecontract (zowel preventief als correctief) voor alle voorzieningen, een 24-uurs serviceorganisatie 7 dagen per week bereikbaar en ,indien het hulpmiddel niet binnen de gestelde termijn geleverd/gerepareerd kan worden, het verstrekken van een vervangend hulpmiddel aan de gebruiker.
  4. Hulpmiddelen moeten zo mogelijk worden herverstrekt. De leverancier doet het depotbeheer en het bijbehorende onderhoud van de voorzieningen. Wanneer een voorziening niet binnen 6 maanden wordt herverstrekt zal terugkoop door de leverancier plaatsvinden.

4. Vergelijking tussen koop en huur van hulpmiddelen

Algemene aspecten

Huur:

o        Maandelijks terugkomende rekening voor huur zolang de voorziening gebruikt wordt

o        Opbouw huurprijs heeft hoge rekencomponent voor rente

o        Huurprijs wordt jaarlijks verhoogd, bij dezelfde uitstaande voorziening

o        Individuele aanpassingen worden altijd gekocht door de gemeente

o        Alle voorzieningen dienen maandelijks aan de hand van deze factuur door de gemeente gecontroleerd te worden.

o        Na gebruik retour leverancier, geen eigendoms opbouw door gemeente

o        De leverancier blijft eigenaar van de voorzieningen

o        Bij leverancierswissel dient van tevoren geregeld te worden of en hoe de nieuwe leverancier de uitstaande voorzieningen van de oude leverancier overneemt

o        Risico voor de gebruikers dat deze bij wissel hun voorziening moeten inleveren en een vervangende van de nieuwe leverancier krijgen

Koop:

o        Transparante offerte vermeldt alle betreffende afspraken.

o        Per voorziening éénmalig een koopfactuur

o        Voorziening in eigendom van de gemeente

o        Leverancier verzorgt depotbeheer retour gekomen voorzieningen

o        Leverancier zorgt voor goede staat voorzieningen in depot

o        Leverancier doet uiterste best voor herverstrekking

o        Leverancier koopt voorzieningen die langer dan 6 maanden in depot staan terug voor vooraf overeengekomen terugkoopregeling

o        Gemeente heeft zodoende altijd een up-to-date bestand

o        Gemeente is zelf eigenaar van uitstaande bestand

o        Onderhoudsfacturen voor uitstaande bestand worden of maandelijks, of per kwartaal of jaarlijks aangereikt

o        Geheel wordt ondersteund door elke gewenste rapportagevorm aan de gemeente

o        Gebruikers merken aan hun voorziening niets van een eventuele leverancierswissel.

 

 

Financiële aspecten

Om duidelijk te maken wat het financieel voordeel kan zijn in de komende jaren is een vervangingsschema gemaakt op basis van de gegevens over de afgelopen jaren. Dat schema is afgezet tegen de huur en koopprijs. Daarbij wordt uitgegaan van een geleidelijke overgang van huur naar koop. Dat wil zeggen dat alle uitstaande voorzieningen bij de overgang naar het nieuwe contract in huur blijven en alle nieuwe aanvragen uit koopvoorzieningen zullen bestaan.

 

Van de aan te schaffen voorzieningen, jaarlijks  775, gaat het in ongeveer 75% van de gevallen om vervanging. Voor 2003 betekent dat een afname van het huurbestand met 35 %. In de jaren daarna wordt dat uiteraard minder omdat ook de koopbestanddelen van het bestand deels worden vervangen. Een schatting op basis van gegevens van de huidige leverancier Harting Bank BV over de afgelopen jaren levert het volgende vervangingsschema op:

 

Jaar                            % huur             % koop

2003                            65                                35

2004                            35                                65

2005                            15                                85

2006                            0                                  100

 

 

Wat dat betekent voor de kosten in de komende jaren zal aan de hand van het volgende schema duidelijk worden. Uitgangspunt hierbij is de totale huursom zoals die in 2002 aan de gemeente is berekend. Deze bedraagt op basis van de 1e halfjaarcijfers 2002 circa 1,8 miljoen euro.

De koopprijs ligt volgens opgave van de huidige leverancier  Harting Bank  9 % lager ten opzichte van de huurprijs. De berekening ziet er dan als volgt uit: (alle bedragen x  € 1000)

Jaar                            huurkosten                  koopkosten 

2003                            1170                            573

2004                              630                            1065

2005                              270                            1392

2006                              0                                1638

 

In het navolgende schema wordt een vergelijking gemaakt met de kosten van huur alleen over de komende 4 jaren en de mix van huur en koop zoals hierboven geschetst.

Jaar                            huur alleen                 mix huur/koop Besparing

2003                            1800                            1743                            57

2004                            1800                            1695                            105

2005                            1800                            1662                            138

2006                            0                                  1638                            162

 

Totaal besparingen over 4 jaar                                                     462

 

Zoals hierboven vermeld is in deze berekening uitgegaan van een geleidelijke overgang van huur naar koop. Dat betekent dat de overgang van huur naar koop binnen het WVG-budget kan plaatsvinden zoals dat in de begroting is opgenomen. Op dat budget wordt op basis van bovengenoemde cijfers jaarlijks een besparing verwezenlijkt.

 

Risico’s

De risico’s bij koop zijn gering. De gemeente koopt altijd nieuwe voorzieningen van de leverancier in tegenstelling tot de huurconstructie waarbij ook gebruikte en opgeknapte voorzieningen ingezet  worden, die uiteraard een kortere levensduur hebben. In de koopconstructie wordt  tevens een terugkoopregeling afgesproken. Deze houdt in, dat wanneer de voorziening na terugname in depot, niet binnen 6 maanden kan worden herverstrekt de voorziening door de leverancier wordt teruggekocht. Deze regeling is niet meegenomen in de bovenstaande berekening. De bovenstaande berekening kan daardoor nog gunstiger uitvallen.

 

De voorzieningen zullen door de leverancier in depot worden gehouden. Dat depot wordt door de leverancier verzekerd. De kosten daarvan bedragen zo’n  € 2000,00 op jaarbasis.

 

In het bestek wordt geregeld, dat de leverancier het depot namens de gemeente verzorgd. In het contract zal worden geregeld, dat bij afloop van het contract de nieuwe leverancier zich verplicht de zorg van het depot over te nemen.

Wanneer na afloop van het contract bij de nieuwe aanbesteding besloten mocht worden opnieuw over te gaan tot een huurconstructie zal in het contract de passage worden opgenomen, dat de nieuwe leverancier zich verplicht de voorzieningen van de gemeente over te kopen. Hetzelfde geldt voor mogelijke wetswijzigingen waarbij de uitvoering van de WVG niet meer in handen is van de gemeente.  

 

   

5. Voorstel:

  1. Akkoord te gaan met de aanbesteding voor levering van WVG-hulpmiddelen met bijbehorende dienstverlening zoals neergelegd in bijgaande offerte-aanvraag c.q. bestek.
  2. Dit voorstel ter kennisname te brengen aan de commissie Werk, Zorg&Onderwijs.